Trpia deti striedavou starostlivosťou?

30. okt 2023

Aktuálne máme určené stretávanie otca s ročnou dcérkou v mojej pritomnosti. Viem že čochvíľa ju budem musieť dávať jej otcovi bezomňa.
Ako riešite to keď malé dieťa nechce ísť k otcovi? Myslím dieťa ktoré ešte nevie komunikovať, skratka vníma len to, že je “odrthnuté od matky”.
Viem že dieta nie je môj majetok, nemala by som problem s tým keby to dcérka znáša dobre, len čo keď nie?
Čo keď má otec vyhradené hodiny s dieťaťom bez vás a dieťa pri preberaní plače? Ako to riešite? Vezme si dieťa aj tak?

medda_beda
30. okt 2023

Ja toto nepochopím.Nech sa dieťa stretáva s otcom ale v prítomnosti matky.Veď to je malé dieťa ktoré nechápe prečo ho niekto berie od matky.
Tieto naše inteligetné súdy.

deti95060810
30. okt 2023

ex si zobral syna 2 krát - ale len domov na 1 hod.
tiež bol syn malý - len o kulinček starší ako tvoje bábo.... A potom sa ex viac neozval, Nikdy.

reanda
30. okt 2023

co je to 'cochvila'? ako vies, ze budes musiet? ako vies, ci bude dcera plakat? naco to riesis uz teraz?

tosomja
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
laurikalalinka
30. okt 2023

@medda_beda Neber to ako zlo,ak dvaja rodičia nedokážu spolu vychádzať,tak ako potom riešiť starostlivosť a každý rodič chce s dieťaťom po svojom,či potom načo je striedavá starostlivosť,keď budú pri tom obidvaja,otec sa môže obhajovať tým,že nemôže tráviť čas len pre nich dvoch,skôr by mali rodičia porozmýšľať nad sebou,pretože oni spôsobili tento rozsudok.

medda_beda
30. okt 2023

@laurikalalinka Mňa sa nikto nepýtal na názor ani v 16 a keď sa aj súd pýtal tak môj postoj vyhodnotili ako (je to ešte dieťa, rozhodneme za ňu) takže skôr mám pocit, že sa nikdy neberie ohľad na deti.
Iné by bolo podľa mňa kebyže je to dieťa už staršie a vie, že je to jeho otec.Také malé dieťa je podľa mňa viac zvyknuté na matku.

medda_beda
31. okt 2023

@laurikalalinka A zabudla som dopísať, že je jedno či je to matka alebo otec.Na jedného z rodičov je viac zvyknuté a v takom veku si ho hádzať ako horúci zemiak bez prítomnosti toho bližšieho rodiča je poďla mňa ignorácia pocitov dieťaťa.

mogaa
31. okt 2023

to čo píšeš nie je striedavá starostlivosť, ale bežný styk otca s dieťaťom....sama píšeš že je to na pár hodín....čo myslíš že kaby ste sa nerozišli tak otec neostane občas s dieťaťom pár hodín sám?

rillwen
31. okt 2023

Čo je to za debilná otázka v nadpise (ak ju admini nezmenia). Jasné že deti striedavkou trpia. Majú dva domovy a pritom nemajú ani jeden, nevedia sa ukotviť, nemajú bezpečie a stabilitu, sú rozorvané medzi dve rodiny. Komu by robilo dobre každé povedzme dva týždne ísť bývať inde a potom zasa späť? Možno len ich rodičom, ale tomu dieťaťu teda isto nie.

Tieto deti sa vedia extrémne rýchlo zbaliť a to je tak jediné pozitívum čo daný spôsob života prináša.

lienka.7
31. okt 2023

@autorka ci trpia? Samozrejme. Vsak majú všetko 2jmo potom. Ešte nech sa jeden pardon za výraz, ale odsere na druhú stranu republiky, a riešiť 2 skolky ci skoly🤦‍♀️👎 ja by som sa ich spýtala, či im vôbec záleží na dieťati alebo ide iba o ich ubohe ego. Ci aj oni majú 2 práce, ktoré po týždni striedajú.
Neviem, aké mate vzťahy a ako to u vás vyzerať. Pokial ako som popísala, tak určite nie.
Ja poznám 2, uplne odlisne prípady SS, jeden deti 5 a 8 rocne, v pohode, rodicia normalny, bývajú kúsok od seba, 1 škola a škôlka, žiadne "drasticke" zmeny v živote. Normalna komunikácia rodičov, žiadne naschvaly. Deti, aspoň navonok, pôsobia OK. Druhý prípad, malý 3 roky, doteraz nič nevie, nepdplienkovany, lebo milý ex na to nemá "nervy". Keď je u neho, dáva mu jest pizzu, mekač, topka bola asi treska, z ktorej sa dosral jak toto👎 obecný spánok ma tak o 16. , lebo panko chce spať vtedy, potom je ona s nim hore do 3 v noci a pod. Sťažovala, ale tak odpoveď p.sudkyne je, že na dieta ma pravo aj otec, to ze mu on "robi zle" je proste irelevantné.

dadis
31. okt 2023

@medda_beda Asi zalezi od sudcu, moje deti nechceli striedavu a vyhovelo sa im (mali vtedy 11 a 13). @autorka ja by som tu striedavu nezatracovala, ak by dietatu vyhovovala, tak by som hi v tom podporovala. Pre rodicov je to neskutocne vyhodne a spravodlive, pre dieta v tom, ze ma rovnocenny pristup k obom rodicom. Poznam deti, ktore su takto velmi spokojne. Ozaj zalezi od pripadu k pripadu. Moje deti tym, ze su v mojej starostlivost si velmi pokazili vztah s otcom, maju ho radi velmi, ale travia spolu minimum casu. Neurcili im cas, kedy sa maju stretavat, tak na vikendy k nemu nechodia, stretnu len v priemere raz do mesiaca na 1-2hodinky. To teda tiez nie je ziadna vyhra.

tamitamitami
31. okt 2023

Pozri situáciu prešetruje kolízna opatrovníčka, bude sa rozprávať aj s tebou. Ak je to tak že dieťa by bez teba naozaj plakalo (tak že to máte reálne odkúšané a vieš že to tak bude) a nerobilo mu to dobre myslím že vo večšine prípadov sa postaví za teba. O to viac ak s vami nikdy nežil a nebol s malou sám bez teba. Ale aj on je otec tak porozmýšľaj ako to spraviť tak aby aj on bol spokojný a bol ochotný sa stretávať s malou za tvojej prítomnosti.

Skús si s ním sadnúť a aj ty mu ponúkni niečo na vyšše aby mu takéto fungovanie vyhovovalo. Ak on chodí iba k tebe za malou tak sa skús ponúknuť že môžeš prísť aj ty. Ak nechodíte za starými rodičmi malej tak sa ponúkni že tam s malou raz za čas zájdeš. Pozvi ho na štedrú večeru nech je s malou aj on. Minimálne to zlepší medziľudské vzťahy medzi vami.
Navrhni mu nech k tebe príde na jeden deň a noc, funguje s malou sám (buď v inej izbe keby niečo)....uspí, stáva v noci, prebaľuje, kŕmi. Potom keď budete obaja vedieť ako by malá bez teba fungovala a ako by to zvládla sa môžte baviť ďalej.

misters
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanockamt
31. okt 2023

@medda_beda Ohľad na dieťa sa berie. Ak fieťa nechce ísť, vyjadrí nesúhlas, druhý rodič ho proti jeho vôli zobrať nemôže. Dokonca ani za asistencie privolanej polície.

autor
31. okt 2023

@zuzanockamt naozaj? Aj keby išlo o ročné dieťa?

zuzanockamt
31. okt 2023

Autorka:
Áno, naozaj. Máme skúsenosti s hovoriacim dieťaťom. Pri nehovoriacom by som sa poradila s kolíznou, riešiť to cez súd, psychológov, mať posudky, videozáznamy zo stretnutia.

luccija
31. okt 2023

@dadis prečo ste nemali určený čas stretávania sa?

luccija
31. okt 2023

Kým mu budeš dávať dieťa na jeho určený čas dieťa podrastie a bude to vnímať inak.Zatial sa stretávajte spolu a snažte sa vychádzať.Kamaratka mala malé deti otec ich mohol mať každý druhý víkend, ale dohodli sa, že ich nebude brať na noc.Az teraz, keď majú 8 r idú na prespanie.

zorkahorka
31. okt 2023

A ked ste boli spolu, nikdy nebol s dietatom sam aspon hodinu?

laurikalalinka
31. okt 2023

@medda_beda áno to máš pravdu ale čo v takom prípade keď matka a otec nemôžu byť spolu,príde ti spravodlivé,že bude s ním len mama otec nie? Napr. Mama chodí do práce a otec ostáva s dieťaťom a potom mama keď otec je v práci,je veľa takých ľudí,chcela som tým povedať,že ľudia niekedy neuvažujú,že ak budú mať dieťa,mali by spolu aj vychádzať,fungovať ale sami si neuvedomujú,že prostredníctvom dieťaťa si robia navzájom napriek,lebo sú na toho druhého nahnevaní a zranení

medda_beda
31. okt 2023

@misters Písala som aj druhý komentár, že je jedno či sa jedná o matku alebo o otca a aj keby to bola suseda s ktorou ako malé dieťa trávi najviac času tak bude zvyknuté hlavne na tú osobu a nie na tú s ktorou je zopár hodín.
Žiť spolu ako rodina matka-otec je iné ako chodiť raz k jednému alebo druhému.Dieťa ajtak časom uvidí, že kto sa mu venuje viac.

eliska13
31. okt 2023

@zuzanockamt keď má súdne písané, že víkendy sú otcove nesúhlas dieťaťa nie je dôvod.Iba, ak majú od psychológa, koliznej, že neodporúča stretávanie.To by 5 r dieťa povedalo s tebou nejdem a otec odíde?Dieťa môže byť zmanipulované matkou.Nie je to tak ako pises

zuzanockamt
31. okt 2023

@eliska13 Je to tak, ako píšem. Vlastná skúsenosť. Aj policajti boli privolaní, aj TO na matku podané - otec nepochodil. Dieťa rozhodlo, že do auta k otcovi nenastúpi. Nikto ho donútiť nemôže. Viem veľmi dobre, o čom píšem. Situácia sa opakovala niekoľkokrát, vždy s rovnakým výsledkom.

autor
31. okt 2023

Podľa mna by sa mal brať ohľad primárne na to dieťa. Samozrejme aj otec má svoje práva ale aj za cenu že bude dieťa vystavené stresu, bude ho trhať od matky a celé stretnutie prepáče? Logicky si dieťa vytvorí spojitosť s otcom ako s niečim negatívnym, keďže ide o niekoho kto ho trhá od matky. Teraz hovorím o stretnutiach kedy si otec berie dieta bez matky.
V súčasnosti súdy držia stranu otcom. A v klude odklepnú stretávanie bez matky. Som za prirodzene spoznávanie a stretávanie sa s otcom v pritomnosti matky aspoň do 2,5 roka kedy už dieta bude schopné lepšie chápať, prispôsobiť sa istému režimu. Nevidím zmysel v tom keď otec berie len niekoľko mesačne dieta od matky.

autor
31. okt 2023

Asi 10x som napísala slovo matky ale chápeme sa 😅

luccija
31. okt 2023

Súd má hájiť záujmy dieťaťa a nie nadrzat matke, alebo otcovi.Tvoja dcéra sa doteraz s otcom stretávala žili ste spolu?Čím menšie dieťa, tým lepšie si zvykne na zmeny

lienka.7
31. okt 2023

@eliska13 teraz je jedno, že dieta je zmanipulované (otcom ci matkou), ak raz povie, že nejde, tak teraz co? Budeš ho trhať, ťahať na silu? Spôsobovať mu traumu? No ďakujem pekne za takýchto rodičov 👌👎
@zuzanockamt teraz branis koho? Otca ci matku? Ak dieťa raz povie ze nejde, tak nejde bodka. Podávať za to TO na otca/matku je ubohe. Sorry

dadis
31. okt 2023

@luccija Otec nechcel. Ja som chcela kazdy druhy vikend a prazdniny na polovice, ale sud povedal, ze su uz deti velke a s otcom sa nozy kedykolvek stretnu (v case rozvodu mali uz 13 a 15 rokov a otec aj priklaslil kvoli vyzivnemu, ze kolko on s detmi byva ). Takze cez prazdniny syn nebol s otcom vobec, dcera tusim 5 dni s nim bola :(.

zuzanockamt
31. okt 2023

@lienka.7 Nebránim nikoho, píšem skúsenosť, ktorú som zažila v blízkom okolí. Nechápem, prečo na mňa útočíš.

lienka.7
31. okt 2023

@zuzanockamt na nikoho neutocim, nechapem preco obyčajnú otázku berieš ako útok 🤦‍♀️