Rozvod - na čo mám nárok

vasssarolta
23. apr 2022

Hľadám niekoho kto by mi poradil ohladom rozvodu, manžel podal rozvod,stahuje sa preč, mna nechá s 5 ročným synom,neviem kde začať, ostanem na všetko sama,veľa cestujem do práce, musím platiť aj babysitterku aj škôlku, neviem na čo mám právo atd,nevieme si nájsť kompromisum hlavne o financiách, on jednoznačne sa stará len o seba.

mogaa
23. apr 2022

@vasssarolta nuž v prvom rade mať isté bývanie, okrem orozvodu treba požiadať o zverenie dieťaťa do tvojej starostilvosti a výživné na dieťa......takže treba si dokladovať všetky výdavky na dieťa a tie preukázať.....vyživovaciu povinnosť na dieťa máte obaja, tkaže ak preukážeš výdavky na dieťa vo výške 400eur, môžeš dostať výživné 200eur....asi tak, samozrejme pri výške výživného sa prihliada aj na plat oboch rodičov a aj na životnú úroveň oboch

pribinak
23. apr 2022

Treba si spísať všetky náklady na dieťa, oblečenie obuv škôlku babasitterku, lieky, zdrav. pomocky, ale ja časť nákladov na bývanie.
Ak chodí na nejaký krúžok, tak aj to, ak nosí okuliare, či ortopedické vložky, tak aj to, tiež lieky na alergiu.

Nápis si zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti, na nete je kopec vzorov a podaj na súd v mieste obvyklého pobytu dietata.
Vyzivne môžeš žiadať od 1. dňa odchodu muža z domu, teda ak dovtedy riadne prispieval na starostlivosť o dieťa

Ideálne by bolo ak by ste sa na výške výživného dohodli a tiež dohodli na styku a predložili súdu rodičovskú dohodu

dadis
23. apr 2022

@mogaa Moze dost i viac ako polovicu nakladov. Zavisi, akym dielom sa otec podiela na starostlivosti.

vasssarolta
autor
23. apr 2022

@mogaa áno to cca viem,byvanie je v poriadku... určite chcem aby syna som mala v starostlivosti len ja,ked tento mesiac podal kedy by mala byt pojednávanie?mesiac,dve? Za škôlku platíme ked chodi cely mesiac min. 300 euro,plus benzín...otom mam doklad,ale ostatne veci co kúpim odteraz napr ,mam odlozit blok?alebo bude stacit ze poviem ze vlastne to stoji tolko a hotovo?aj babysitterku platím podla nasej dohody nemam otom papier.. ale cca 150 eur mesačne, a este mam problem napr s autom,kupili sme to z mojich penazi ,ja som mu dala do ruky peniaze ,boli sme ved manzelia ale auto je na jeho meno písané, mám sancu ze auto nechá mne?znamená to nieco na súdu ze z mojich penazi to bolo platene?ked napr ukážem vypís ze som vyberala z banky peniaze? A ešte napr skoro 2 roky moja vyplata chodila na jeho účet on hospodaril s peniazmi, ale ztych spolocnych často som zarabala viac ako on,ale teraz tvrdi ze vlastne účet bol jeho on platil vsetko zo svojho a ja som len na seba minala peniaze ale to neni pravda,to vidno aj na vypisoch..ale budem tam rozoberat ze co bolo napr minuly rok,kto co kupil...😔😖

vasssarolta
autor
23. apr 2022

Aj to viem napr, ze mesiace odlozil pre seba peniaze,a zili sme z mojich a ja som na to teraz prisla,on to vlastne zobral od syna zo spoločných penazi,nenasiel lepsie platenu prácu atd,len odlozil ,sporil pre seba...

mogaa
23. apr 2022

@vasssarolta auto a financie sa riešia až po rozvode pri majetkoprávnom vysporiadaní BSM, teda pokiaľ sa nedohodnete sami....teda najskôr rozvod a zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti, to však tiež neznamená že otec dieťa nebude mať.....zväčša má nárok na styk s dieťaťom každý druhý víkend a delia sa sviatky a prázdniny.....kedy bude súdne pojednávanie ti nepovie nikto, môže byť o 2-3mesiace ale môže byť aj po viac ako po pol roku....čo sa týka nákladov na dieťa, záleží od sudcu, niektorí uznávajú len preukázateľné náklady, ak dieťa chodí do súkromnej škôlky, je na tebe či ho necháš tam alebo dáš do štátnej, lebo ako samoživiteľka neviem či to zvládneš financovať sama súkromnú škôlku.....lebo súd môže byť naozaj až o pol roka.....tvoj muž by bol hlúpy keby si rped rozvodom našiel lepšie platenú prácu, lebo pri výživnom sa vychádza z reálnych nákladov dieťaťa ale aj z príjmu oboch rodičov.....počas manželstva je majetok spoločný,tak s ním mohol narábať ako on tak aj ty.......takže minuté peniaze sa pri BSM nebudú brať do úvahy, teda pokiaľ nevybral z účtu niekoľkotisíc eur a nič za ne nekúpil.....majetok získaný počas manželstva by mal ísť na polovicu o vysporiadaní BSM sa rozhoduje až po rozvode na inom súdnom pojednávaní.....takže ty sa zariaď hlavne tak aby si mala z čoho financovať napr.súkromnú škôlku ale aj ostatné náklady , lebo napr.výživné ti môžu schváliť aj o toho pol roka.....a on pokiaľ nemá stanovené výživné, tka nemusí platiť na dieťa nič, samozrjeme ideálne je ak prispieva a dohodnete sa.....

pribinak
23. apr 2022

@vasssarolta toto všetko čo si napísala uvedies na súde, tam sa bude dokladovať aj príjem vás oboch, kľudne si vytlač aj výpisy zo súdu.

Niekde blocky chcú niekde nie, sudcovia vedia aké sú náklady na dieťa, väčšinou sa dokladujú vyššie sumy a napr blocky za potraviny ktoré sú extra, napr ak kupuješ bezlaktozove výrobky či iné

pribinak
23. apr 2022

@mogaa toto nie je celkom pravda. Ona si môže podať naodkladne opatrenie a tam bude hneď aj výživné aj styk aj zverenie
Nemôže zostať bez výživného

mogaa
23. apr 2022

@vasssarolta a otec do súdneho pojednávania môže vidieť a byť s ním kedykoľvek , lebo je stále jeho otec, tak ako ty jeho matka....zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti znamená len toľko že o dieťa sa prioritne stará jeden z rodičov(u ktorého dieťa aj býva) ale nezbavuje to práv toho druhého z rodičov.....takže druhý z rodičov má nárok aj mať dieťa u seba a aj rozhodovať napr.o tom ktorú školu bude dieťa navštevovať...to sú veci na ktorých sa rodičia majú vždy vedieť dohodnúť, ak sa nedohodnú, rozhoduje vždy súd......v žiadnom prípade to neznamená že ja mám dieťa zverené do osobnej starostlivosti a ty na dieťa nemáš právo alebo nemáš právo rozhodovať o tom na akú školu pôjde.....okrem toho otec môže tiež požiadať o zverenie dieťaťa do jeho starostlivosti a to kedykoľvek aj ak už je dieťa zverené matke.....alebo veľmi často sa schvaľuje striedavá starostlivosť.....čo sa týka majetku tak to sa rieši ako posledné - až po rozvode......keďže máte cca rovnaké príjmy tak výživné môže byť polovica reálnych nákladov, samozrejme záleží aj od životnej úrovne oboch rodičov po rozvode, resp.odchode otca...

pribinak
23. apr 2022

@vasssarolta hneď v pondelok si požiadaj neodkladným opatrením zverenie dieťaťa, v tom bude zahrnuté aj výživné a styk

Vo vašom prípade to bude asi lepšie ako rodičovská dohoda

mogaa
23. apr 2022

@pribinak veď ano , ale neodkladné opatrenie jej nemusia dať hneď keďže zrejme ako rodina spolu ešte žijú a doteraz sa o dieťa starali spoločne.....lebo predpokladám že do teraz žili a hospodárili z peňazí oboch, teda že ju s dieťaťom nenechal ani bez peňazí a neživí dieťa len ona z vlastných peňazí.....autorka nepíše že od nich odišiel len že podal návrh na rozvod...v konečnom dôsledku k rozvodu ani nemusí prísť.....

mogaa
23. apr 2022

@vasssarolta ak máš doklad o tom že mu muž sporil peniaze počas manželstva na svoj účet, stačí keď to preukážeš pri BSM, rovnako ako to že vybral peniaze zo synovho účtu....to že ste žili len z tvojich peňazí sa bude dokazovať len veľmi ťažko keďže účet bol síce na jeho meno ale peniaze boli spoločné....auto môže byť písané na jeho meno, len bolo získané počas manželstva takže pôjde do rozdelenia BSM

vasssarolta
autor
23. apr 2022

Mne najdôležitejšie je asi ta škôlka, lebo vela sme sa trapili kym sme našli vhodnú, teraz chodi do waldorf škôlky kde je konecne kludny stastny a spokojný, v štátnej kde bolo miesto sa nestarali o deti adekvátne, stale mal psychosomaticke ochorenie,bolelo mu hlava,brucho ,nevedel spat ked vedel ze musi ist do škôlky...naozaj vela sme sa trápili ...takze ztej skolky kam chodi momemtalne ho nevyberem ani za svet,to vie aj jeho otec a dufam ze aspon to bude rešpektovať a prispievat na škôlku, viem ze maly bude aj snim samozrejme..ze bude mat právo o neho rozhodovať, aj keď viem ze v prvom rade bude vzdy pozerat to ci jemu to vyhovuje,teraz ked ho niekam zobere tak vsetko dokumentuje aby vedel povedat ze on venuje malého, aj ked to robi len preto lebo som mu povedala ze roky ho napr nikam nezobral,nic nekupil,nezobral k lekarovi,necital ani jednu rozprávku, nemyslel na neho..vsak asi viete co vsetko potrebuje dieťa...ja mu vtom ani napriek tomu nebudem brániť, aby bol s malým...ked bude chciet moze prist ho pozriet hocikedy,len chcem aby plne si uvedomil ake povinnosti ma,bude mat..

vasssarolta
autor
23. apr 2022

@mogaa ano..byvame stale spolu,...hospodarili sme spolu,tak ako som pisala moje peniaze chodili na jeho ucet..on ztoho sporil ale pre syna ale pre seba...napr odlozil 300 euro,potom 200,niekedy 150,alebo mi tvrdil ze dostal menej ako reálne..

pribinak
23. apr 2022

@mogaa píše že sa sťahuje preč

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
23. apr 2022

@vasssarolta ak to budeš vedieť preukázať že si tie peniaze dával na nejaký jeho účet, tak s tým problém nebude - berie sa to ako úspory získané počas manželstva a je jedno na koho meno je účet či na meno jeho alebo na tvoje meno

liljana
23. apr 2022

@vasssarolta Nuz, aspon si sa na vlastnu skodu poucila, ze co sa penazi tyka, ludia su vzdy sebecki. Spolocny ucet sa vyyplati hlavne tomu, kto zaraba menej a mina viac. Tvoj manzel zarabal menej a vyberal si zo spolocneho uctu, kedy sa mu chcelo.

vasssarolta
autor
23. apr 2022

@liljana ano,dobre si to pochopila..a nie len ze vyberal ale vyberal pre seba a odložil, potom sme mali my menej ale jeho to nezaujímalo...

vasssarolta
autor
23. apr 2022

@mogaa nemám otom doklod,on len vyberal hotovost a odlozil pre seba ...mna vlastne chce nechat v byte od mája..odkedy mi tvrdi ze ked tu nebude ani platiti nič nebude...a neverim mu ze ked tu nebude bývať bude mi dat peniaze na dieťa, alebo sa vyjadri tak ze ked mu ostane tak dá 😆 co ma strasne vytáča, lebo aj ja mozem povedat ze teraz som si kúpila kabat za 2tisic tak tento mesiac nebudem sa starat o syna...alebo ze vela minam na moje vlastne vydavky a preto pre syna neostane...po druhe strasne ma trápi že ma taky postoj..:povedal mi ze ak budem chciet vela výživné tak bude sa snazit zobrat dieta odomna stym ze berem antidepresivum a bude tvrdiť na sude ze nie som schopna vychovavat syna,co nie je pravda ale co ked sudca uverí...ako moze napr chorobu vyuzivat proti pre,proti synovi,vsak maly bezomna by nevedel existovať..

vasssarolta
autor
23. apr 2022

Prijem na papiere ma cca 1000eur,realne ale 1500, a výživné na dieťa by som potrebovala 300...vzhľadom napr na babysitterku, na škôlku, na benzín..

mogaa
23. apr 2022

@vasssarolta berie sa príjem čo je dokázateľný, takže len ten príjem z papierov, pokiaľ nedokážeš že má aj iný príjem.....a 30% je maximum, takže ak máš ty vyšší príjem , tak tých 30% asi neprejde....skús sa s ním dohodnúť cez mediátorov a až potom súd...lebo nie vždy je podstatné samotné výživné.....nemenej dôležité je potom BSM, lebo predpokladám že aj byt bol získaný počas manželstva, takže čo z toho že budeš mať výživné 300eur keď ho následne budeš musieť vyplatiť z polovice bytu, alebo on bude chcieť aby sa byt predal a výnos rozdelil na polovicu....

mogaa
23. apr 2022

@vasssarolta a teda predpokladám že príjem si myslela 1000 netto

modry1985
23. apr 2022

@vasssarolta ak podal žiadosť o rozvod tam bude pravdepodobne ak je právne zdatný alebo to rieši cez právnika aj jeho predstava o starostlivosť o dieťa.....ak si dokumentuje veci možno sa bude snažiť o SS a vtedy budete mať starostlivosť ale aj náklady 50 na 50....ak by však bola osobná on stále si malého v určite dni napr piatok nedela každy druhý týždeň zobrať môže + v poslednom čase aj nejaký deň cez týždeň....naklady na dieťa doležite jeho plat doležitejší ....na 5 ročne dieťa 20 - 25 pri zdravotnom probléme max 30% z čistého príjmu...

vasssarolta
autor
23. apr 2022

@modry1985 ja viem ze ho bude moct zobrat,ja im vtom nechcem vôbec brániť, ak chce určite bude môcť prist hocikedy,viackrat,tak ako synovi bude dobré..ale teraz mam pocit ze on na koniec mesiaca bez slovu odide,nebudem mat pristup k peniazom,nebude prispievat ani na syna kym to súd neurčí a pojednavanie mozno bude po mesiacoch,viem ze vyzivne mozem poziadat odo dňa ked odide..hľadám teda radsej advokatku ktora mi pomoze vo všetkom a hlavne čím skôr...a samozrejme hlavne kvoli malemu mam taky chaos a strach vsebe ze by som teraz zjedla troch psychologov.

vasssarolta
autor
23. apr 2022

@modry1985 ale uz som asi v takej faze ze aj je mi jedno kolko určí súd,nech aj plati 100 euro,bude to jeho vizitka, ja budem ochotna viac pracovat atd aby syn mal vsetko ako doteraz a hlavne aby nemusel aj škôlku zmeniť..

vasssarolta
autor
23. apr 2022

@tomi97 rovnake prava a povinnosti mohol by mat keby som súhlasila so striedavou starostlivosťou ale ked poviem celu situaciu aj sudca bude vidiet ze to neprichádza do uvahy,ked bude syn v mojej star. On nebude onicom rozhodovať ,,bude mat len právo ho vidiet kazdy druhy týždeň,,,maximalne otom kam ho zobere na vylet cez víkend..ked vzdal rodinu,syna,ked je skupy na vlastneho syna tak ma byt ticho.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
23. apr 2022

@vasssarolta teraz si nahnevaná právom, ale bude aj on rozhodovať.Len, aby nežiadal striedavku.Ako je možné, že si nevidela, že vyberal bokom peniaze zo spoločného účtu?Prečo vlastne odišiel niekoho ma?kvôli antideoresivam Ti nikto syna nebude brať to sa len vyhráža.pojednavanie ohľadne rozvodu môže byť aj o pol roka záleží kde bývaš.sudcovia nie sú blbi

modry1985
23. apr 2022

@vasssarolta Ja ti nechcem brať ilúzie , ale je sem XXX príspevkov ako matky sa jednoducho dvihli a od muža odišli , a nik im dieťa nezobral. Otec dieťaťa bude mať do konca života rovnaké práva a rovnaké povinnosti. Bude môct mu prehlasiť pobyt , zmeniť pediatričku , na školu budeš potrebovať jeho súhlas ( inak budeš čakať na rozhodnutie súdu ) atď.....Je úplne jedno čo na neho povieš na súde , on na súde povie to isté ak nie horšie.......Súd v oblasti rodinného práva to je spŕška poloprávd a obviňovania , sudcovia sú na to tak nejak pripravený........Nájdi si právničku , ona ťa dá do obrazu ( ak to nebude človek ktorý ti naslubuje aj modré z neba aby si len platila a platila ).................V rozhodovaní o dieťati je úplne jedno kto sa dvihol , kto sklamal , kto podvádzal ........Ale nech dopadne súd akokoľvek , nik ani jemu ani tebe právo na dieťa nezoberú . Jedine že niekoho z vás pozbavia svojprávnosti.....TY so striedavou starostlivosťou vôbec nemusíš súhlasiť ale ak aspoň jeden z účastníkov konania si ju želá , súd musí skúmať či to nie je v záujme dieťaťa.....a napr.taký súd BA3 je 50% dieťa zverené matke 50% dieťa zverené otcovi či do striedavej starostlivosti..........