Dobrý večer,bývalý ktorý je otcom nášho maloletého dieťaťa je v konkurzom konaní od oktobra minuleho roka mal dlžne na výživnom 540 eur.Dlh mi vyplatil 10.2.2016..Oznamila som to jeho spravcovi ktory ma starosti jeho majetok.Moja otázka znie" či správca konkurzu môže odo mňa vymáhať zaplatené dlžne vyživne ktoré mi uhradil povinný"??Podľa správcu to malo ísť cez neho tvrdil.Spravca konkurznej podstaty sa vyhráža po telef.rozhovore že mi pošle výzvu a žalobu na súd.Ved moje dieta dostalo vyživne na ktore ma narok,nič navyše.Som z tejto situacie zufala lebo žiaden pravnik v našom meste nevie poradit.Mali ste niekto podobnu skusenost? ☹
@pribinak Spravca sa teraz dožaduje zaplateneho vyživneho ,ktore pravom patri mojmu dietatu.Prečo by malo dieta byt ukratene len preto že jeho otec je nezodpovedný.Pride mi to však absudrné aby som ja teraz poslala vyživne dakej cudzej osobe.Však ja nie som v konkurznom konani ale bývalý.
laicky mi z toho vyplyva, ze spravca si to ma riesit s tvojim ex, nie s tebou (ak si chce uplatnit nejake trovy, ci naklady, ci co ...okrem toho nemusiani vediet, odkial ex prachy zohnal ) sama som zvedava, ci ti poradi daky pravnik ...
@ukulela dnes som obehla cele mesto,asi 5 pravnikov,vobec mi nevedeli poradit alebo ma odbili aj že maju dost inej roboty.Dali najavo že ich pravne ukony sa pohybuju okolo 200e.Ved mne prišlo dlžne vyživne na učet a aj bežne vyživne na ktore ma dieta narok a nakoniec mam problemy ja.Len zato že byvaly je v konkurze
@natalia_2 ja by som odpisaladpravcovi, nech kontaktuje kolízneho opatrovníka tvojho maloletého dietata, nakoľko nie si zorientivana v právnej problematike
Cely priblem je, ze sk je tvoj ex v konkurznom konaní, jeho vsetky aktíva sj pasíva spravuje správca konkurznej podstaty
Tvoj ex musel mat nejake čierne prachy o ktorých správca nevedel a kedže ho obišiel prachy si bude vymáhať spat
Neviem, toto je dost komplikovane, ci to dieta nema narok na náhradné vyzivne
Lebo zoznam veritelov je taky, ze ty a dieta budete niekde na konci, zial
Ale nie som ziadny odborník, skus ten list kolíznej, nech to riesia a tu baby právničky
@pribinak skusim ten list doporučene napisat a možno to postupim ja veducej kurately nech to riešia,lebo ani pravnici nevedeli poradit,vraj nemaju take skusenosti s konkurzom.Počkam si však aj na tu vyzvu od spravcu ktorou ma zastrašovali po telef.rozhovore.Je uplne jasne že z tych penazi mala byt pre ních spravcovska odmena.
@natalia_2 tak problem nie je v ich odmene, na tu maju normalne zo zákona narok, problem je v prachoch o ktorých správca nevedel
Ako toto posral tvoj ex a problem mas ty
Nedávaj do listu, ze ti pravnici nevedeli poradiť, lebo to nemas na papiery a odbiju ta, ze mas najst ineho
Das, ze co sa stalo, ze nie si dostatočne zorientivana v problematike, nemas vzdelanie a preto sa obracia na kolízneho opatrovníka, aby hájil záujmy a práva maloletého dietata
tiez ma hned napadla detska ombudsmanka, no ta sa zjavne zastava prav svojej dcery ....
inac ako radi pribinak, odkaz ho na kolizneho oficialne. a tiez koliznej pis oficialne - a vsetko aj na vedomienadriadenym - nech vidia a odpovedaju.
(tiez - nemohol tvoj blby ex povedat, ze su to prachy od jeho rodicov, aby ta tohoto usetril?)
Nuz, ak ti to poslal on zo svojho uctu na tvoj, tak je to korunovany vol a ty budes musiet zrejme prachy vratit spravcovi konkurznej podstaty (je to uprednostnovanie veritela a to sa nesmie). Ak ti to poslal postou, z cudzieho uctu alebo dal do ruky v hotovosti, tak treba cestne prehlasenie, ze to zaplatili jeho rodicia, susedia, bratrancov pes, proste neslo o jeho peniaze, ktore by musel dat spravcovi a ten rozdelil medzi veritelov podielovou ciastkou.
@natalia_2, no, neuvidi. Ale ani byvaly si nemoze oficialne pozicat peniaze a splatit niektore z dlhov, co sa s konom zrazil? Takze sa musis dohodnut s byvalym (musis, lebo musite tvrdit obaja presne to iste), ci dlh na vyzivnom zanho uhradil niekto treti (lebo treti moze na vlstne naklady splatit akykolvek dlh) alebo sa nejedna o splatku dlhu ale o aktualne vyzivne (lebo to musi normalne platit nadalej). Tato varianta je ale pre teba nevyhodna. Ak je blbec a bude tvrat na tom, ze si pozical peniaze a splatil tvoj dlh, budes musiet prachy vratit a jemu mozu zrusit cely konkurz
Urcite to na sociálke nejak oficiálne pories, pretoze by sa ti to mohlo dost nepekne vypomstiť
Taketo ťahy-dohody a čierne prachy sa nevyplácajú, je to podvod a este ti to narobí problemi
Urcite si zisti, ci v takomto pripade nemas narok na náhradné vyzivne
@pribinak, prosim ta, kto jej radi podvadzat? Ona dostala od byvaleho platbu x. Ak jej to poslal ako splatku dlznej sumy a splatil ju len jej a nie vsetkym veritelom, peniaze musi vratit. Ak jej sumu poslal ako normalne vyzivne za aktualne obdobie, peniaze patria dietatu a moze ich pouzit, rovnako ako za syna mohli splatit tuto konkretnu dlzobu povedzme jeho rodicia. Nijako neovplyvni to, co byvaly povie, ale musi jej on oznamit, co su to za peniaze. Pokial byvaly povie, ze si peniaze pozical od kamarata a je to jej dlzoba, tak to byvaly urobil riadnu hovadinu a ona musi peniaze vratit. Trestneho cinu sa nedopustila nijako, on ano, ale peniaze nepatria jej a musi ich vratit. Upozornit niekoho, ze nedomyslel nasledky svojho konania a navadzanie na podvod je "trochu" rozdiel. Na nahradne vyzivne nema narok, preco by mala mat? Byvaly pracuje a je schopny splacat aj osobny bankrot, neexistuje dovod, preco by nemohol platit alimenty.
@pribinak bola som na socialke nikto nevdel poradit,vraj oni to neriešia a hotovo,mam sa radiť s pravnikom.On spisal dake prehlasenie že peniaze požičal od brata a vyrovnal dlžne vyživne a dlh poistovni.Vyplatil vyživne preto lebo ho vyzyvali policajti.Bolo proti nemu vznesene trestne oznamenie pre neplatenie vyživneho,ako nahle to uhradil tak som to dala stiahnut a trestny čin bol zastavený.Len cele tomu akosi nerozumiem prečo by som mala sa ja dostat do problemu ved mne vyrovnal dlžne+bežne vyživne na ktore ma dieta narok.My predsa nemožeme zato že on je v konkurznom konani a spolu nežijeme ani neudržiavame žiadny vztah.Ako sa možem ja branit ako matka.?
@vroni natalia_2 @pribinak bola som na socialke nikto nevdel poradit,vraj oni to neriešia a hotovo,mam sa radiť s pravnikom.On spisal dake prehlasenie že peniaze požičal od brata a vyrovnal dlžne vyživne a dlh poistovni.Vyplatil vyživne preto lebo ho vyzyvali policajti.Bolo proti nemu vznesene trestne oznamenie pre neplatenie vyživneho,ako nahle to uhradil tak som to dala stiahnut a trestny čin bol zastavený.Len cele tomu akosi nerozumiem prečo by som mala sa ja dostat do problemu ved mne vyrovnal dlžne+bežne vyživne na ktore ma dieta narok.My predsa nemožeme zato že on je v konkurznom konani a spolu nežijeme ani neudržiavame žiadny vztah.Ako sa možem ja branit ako matka.?
@natalia_2 no tak ja by som sa nenechala odbiť, toto je hlúpa výhovorka, dieta ma predsa kolízneho opatrovníka, ktiry ma hájiť jeho záujmy a vyzivne je v kompetencii úradu prace
Asi by som fakt pisala list a keby mi to dali písomne, ze oni toto nechcú ist riediť, tak pozom by dom sa obrátila na ústredie prace
Ved zabolaj kuratorke pod ktoru spadáte, ta to bude musiet vyzistit