Náklady na deti vzniknuté počas ich pobytu u otca

kaila1
17. aug 2023

Maminky, tie ktoré ste rozvedené, ako to máte s nákladmi na deti po rozvode mimo výživného? Ide o to, že dcéry sú tento týždeň od pondelka do piatku u ich otca. Staršia ochorela, v pondelok, aj napriek tomu, že sa mal starať otec, som s ňou bola u Dr. ja, aj som kúpila lieky, ktoré odporučila Dr. Dnes prišli výsledky z výteru, dcéra musí brať ATB. Bývalý manžel žiada preplatiť účet z lekárne, resp. že on zaplatí ATB a ja mu mám preplatiť probiotiká vo výške 7,50 Eur. Ak nie, tak že mi pošle o to nižšie výživné. To činí na staršiu presne 140 Eur mesačne. On, druhýkrát ženatý, obidvaja so ženou pracujúci, zatiaľ bez vlastných detí. Vraj nemá peniaze. Čakám, že mi napíše, aby som prišla s várnicami a obedom. Ako to máte vy? Preplatili by ste? Celkovo, ked sú deti po rozvode u ich otcov, preplácate náklady, ktoré ich otcovi počas tohto času vzniknú? Podotýkam, že lieky na alergiu a jej liečbu, t.j. pravidelné náklady platím ja.

deti95060810
17. aug 2023

takúto otázku by som normálne položila právnikovi - samozrejme priložila aj správu od ex. popr. zabehla za kurátorkou ktorá bola na súde.

kaila1
autor
17. aug 2023

@deti95060810 Tiež nad tým rozmýšľam, že toto riešiť oficiálnou cestou, lebo takto sa dá pýtať peniaze donekonečna a za čokoľvek.

pribinak
17. aug 2023

@kaila1 nesmie znížiť výživné o vysku sumy za lieky ci iné veci

Keď si berie deti k sebe, musí počítať so zvýšenými nákladmi

tosomja
17. aug 2023

@kaila1 podľa toho čo máte v rozsudku. My máme výživné a polovicu mimoriadnych výdavkov. Ako sú lieky, pobyty, zrps, lyžiarsky, taška atď. Nemôže ti znížiť výživné. Ani ty nie si povinná mu preplatiť lieky, ale tak zase kvôli 7,5e by som nerobila cirkus.
Ak si udala do výdavkov počas pojednávania lieky na alergiu a výdavky s lekárskymi osetreniami a toto započítava do nákladov, tak už v tom výživnom máš zarátané aj to.
Všetko je o dohode. Ty si kľudne môžeš podať návrh na zvýšenie výživného.
U nás je to tak, že keď je dcéra u neho, ale potrebuje sprej do nosa, tak buď má doma, alebo ide a kúpi. Zostava u neho, nedonesie ho domov. Keď je tu. Tak isto mám lieky, keď nie, idem kúpiť.
Ak ide o niečo nákladnejšie, že treba kúpiť lieky za 30e tak mu automaticky pošlem polku, ani pýtať nemusí a on mne tiež.

kaila1
autor
17. aug 2023

@tosomja Všetko ohľadom detí platím ja. Lyžiarsky, koncoročné výlety, lieky na alergie, oblečenie, aj keď sú choré a sú u mňa. So zvýšením výživného nesúhlasí. Lieky občas posielam, aj vitamíny, deti si berú so sebou dokonca aj kozmetiku ku nim. V júni sa ženil a žiadal odo mňa, aby som im kúpila spoločenské topánky na ich svadbu. To som odmietla. Tiež robil cirkus.

ropucha6
17. aug 2023

@kaila1 to je riadny blb. Asi by som ziadala vyssie vyzivne, ak nic mimoriadne nechce uhradzat.

sovica
17. aug 2023

@kaila Tvoj ex je de..l, ale to iste vieš, na to si sa nepýtala🙈 Normálny chlap - otec tie náklady s láskou uhradí a o svoje deti sa postará, keď sú u neho a nebude sa handrkovať o 7,50 €. Asi by som to riešila právnou - oficiálnou cestou, nech to máš čierne na bielom. Lebo takto sa budete "doťahovať" o peniaze donekonečna a on neprispeje ani € na viac, keď budú deti o neho.

kaila1
autor
17. aug 2023

Čo vám mám kočky napísať... Človek by si myslel, že rozvodom sa starosti končia. Ale opak je pravdou...

mircalla
17. aug 2023

Nepreplatila. Skus napisat @draik je pravnik, pripadne skus bezplatnu poradnu tu
Drzan jeden

drm21
17. aug 2023

@kaila1 Pre mňa je úplne úbohé pýtať preplatenie lieku na vlastné dieťa Toto hádam nikdy nepochopim ako sa niekto môže znížiť Na takúto úroveň fakt🤦‍♀️

kaila1
autor
17. aug 2023

@mircalla Nedajú sa tam pridávať otázky až do 31.8., už som skúšala.

tosomja
17. aug 2023

@kaila1 tak že on nesúhlasí so zvýšením. Prečo sa ho pýtaš? Podaj na súd, napíš reálne výdavky a dopln o platenie mimoriadnych výdavkov na polovicu po zdokladovani. Lebo zase aj také sú.. že môjho manžela ex kúpila synovi topánky z bazaru za 3e a povedala môjmu aby jej poslal 30e že stali 60e lebo značkové 🤣 a ja som na to prišla, lebo mi malý povedal, že boli špinavé a že mamka nadávala, že za 3e čo by chcela 🙈
Alebo mu napísala že mu treba nakupit do školy, nech pošle peniaze, tak sa ozval, že ona nech nakúpi, pošle mu bloček a preplatí polovicu, tak už nesúhlasila, nakoniec vysvitlo, že on všetko má z minulého roka.
Môj ex je zase iný, on s dcérou ide, nakúpi, povie mi čo kúpil, pošle bloček, pošlem polku.
Ale zase bežné oblečenie, kozmetiku, vložky, žiletky atď kupujem ja a aj si nosí k nemu. Tiež ju nepustim v jedných nohaviciach a jednom tričku, ale dám aj na prezlečenie. On vyperie. Prinesie naspäť.
To som všetko napísala do nákladov, nie len stravu, ale aj ošatenie, kozmetika.
Aj napríklad kredit, raz dobije on, potom ja. Alebo ani neviem, kedy dobije on, len mi dcéra povie, že jej dobil, tak nabudúce automaticky ja dobijam.

pribinak
17. aug 2023

Aké mas výživné na deti?

januska12323
17. aug 2023

Normálne ma nasral 👿 nič by som nepreplatila a oficiálne žiadala zvýšenie výživného plus mimoriadne výdavky na polovicu. On súhlasiť nemusí stačí, že bude súhlasiť sudca.

kaila1
autor
17. aug 2023

@pribinak Konkrétne na staršiu tých 140 Eur, na menšiu menej.

kaila1
autor
17. aug 2023

@januska12323 Aj mne to jemne povedané dvihlo tlak. Ja som platila lieky už v pondelok. A najmä, on neplatí nič iné, nič navyše okrem výživného. A tu sa ide naťahovať o 7,50 Eur? Áno, iste, ja ich mám, ale ide mi o princíp.

sissy27
17. aug 2023

@kaila1 je to chuj... a so zvýšením výživného nemusí súhlasiť, návrh si môžeš dať aj tak a veru by som ho dala... keď má problém zaplatiť decku za obyčajné voľnopredajné lieky, tak bude platiť každý mesiac viac... ja sa čudujem tej jeho novej žene, že ho nevezme panvicou po hlave, to môže čakať, že raz sa takto zachová aj k ich spoločným deťom...

zuzinka888
17. aug 2023

Kriste, a on si hovori otec? A nechce kuput dietatu lieky- (co sa pivazuje za zaklad- strava a lieky). Ale urcite sa bije do hrude na sude- ze by aj umrel kvoli detom- tak ich lubi🙈. Nic by som mu neplatila- to ti co bude chceit dat preplatit aj vlozky- keby u neho dostala menstruaciu???🙉🙉

viestta
17. aug 2023

@kaila1 na tvojom mieste mu tych 7,50 poslem s tym, ze nech sa s nimi jeho nova manzelka zadrhne. A druhe co by som spravila, poziadala o zvysenie vyzivneho sudnou cestou.

pribinak
17. aug 2023

@kaila1 nič moc, asi by som požiadala o zvýšenie a požiadala o presnú úpravu, napr extra výdavky rozdeliť na polovicu

kaila1
autor
17. aug 2023

@zuzinka888 Perfektný príklad s tými vlozkami! 😁

kaila1
autor
17. aug 2023

@pribinak Vôbec sa mi s ním nechce naťahovať o výživnom. 😬 On už potom ide do útoku s tým, že keď na to nemám, tak dajme striedavu starostlivosť (hej, kvôli peniazom ) a že mi predsa štát posiela peniaze na deti, a bla bla...Fakt ma zase len raz znechutil. Ja som najradšej keď ho nevidím a nepočujem tie perly jeho ducha.

pribinak
17. aug 2023

@kaila1 no tak nič

kaila1
autor
17. aug 2023

@pribinak My sme rozvedení len od r.2021, tak mám ešte čerstvo v pamäti tu torturu. Ale pokiaľ to chlapec takto poňal, tak nebudem mať inú možnosť.

betulinka1
17. aug 2023

@kaila1 normalne by som mu napisala, ze nikdy ti neposlal polovicu na lieky. Tak preco by si mala ty. Ked ti posle o 7,50€ menej, das to na exekúciu, ktoru mas ty zadarmo.

kaila1
autor
17. aug 2023

@betulinka1 Áno, o tomto som ho už informovala.Len mi povedz, ma toto jeden dospelý človek, otec dvoch detí, za potreby? Neviem, či to mám len ja také šťastie, alebo je to smutná realita všetkých rozvedenych rodičov...

mircalla
17. aug 2023

@kaila1 Skoda. Tak draik

sasanka605
17. aug 2023

@kaila1 skus na FB skupina Opýtaj sa právnika a ked tam pohľadať určite najdes. Tam toto riešia dennodenne. A príbehy takých tupcov ze sa človeku rozum zastaví. Výživné nižšie poslat nesmie ako je v rozsudku a za mna tiez rieš vyššie výživné. Keby on zistil ze v striedavej bude musieť platiť veci on a kolko, asi by to prehodnotil.

januska12323
17. aug 2023

Skús si spísať výdavky za minulý mesiac, ak to presiahne 280/2 na staršiu (keďže tú si napísala), môžeš veselo žiadať zvýšenie. Má platiť polovicu za dieťa. Keď bude chcieť striedačku napíš mu, ako sa na to tešíš aspoň ušetríš.

maris5
17. aug 2023

Mna by zaujimalo ci tie deti pocas pobytu u neho vobec niekam zoberie, ako je zoo, kupalisko, zmrzlina alebo len sedia doma, lebo su to vydavky.
Nezaplatila by som mu za tie lieky a ak by nezaplatil cele vyzivne riesila by som to.

sardinka32
17. aug 2023

On sa vyhráža striedavou, keď má problém zaplatiť dieťaťu za lieky! úbohých 7,50 e.? Pri tej vete, že chcel až im kúpiš topánky na jeho svadbu...no comment. Niekedy je lepšie neštuchať do hovna, Ty sama ho poznáš, ale raz je ich otec, tak nech sa stará. Všetko spíš, koľko Ti to vychádza a podľa toho sa zariadiš.