Možnosti ohľadom výživného a povinnosti otca

dorota0000
8. jan 2015

Poprosim vas o radu, ktore s tym mate skusenost.
S expartnerom mame 3,6 rocne dieta. Zili sme spolu v spolocnej domacnosti 1 rok. Od narodenia dietata plati vyzivne prve dva roky 200 eur, posledny rok 70 eur. Vsetko na zaklade dohody medzi nami. Pred pol rokom sa odstahoval so svojim neplnoletym synom z prveho vztahu do rodinneho domu, ktory staval, ja s malym sme ostali v byte. Pravdepodobne sa vsetko bude musiet riesit cez sud. Zaujima ma ake su moje moznosti ohladom vyzivneho a jeho povinnosti. Ani dom, ani byt nie je napisany na neho, vsetko je na jeho rodicov, nema na seba ani auto - pisane na firmu, vo svojej firme figuruje iba ako zamestnanec s minimalnym prijmom cca 22O Eur. Zatial plati vyzivne 70 eur, najom a ak potrebujem aj potraviny, ja momentalne po materskej este nepracujem. Naznacuje, ze ak to podam na sud, tak nevysudim nic a ze aj tak je na nas stratovy, pretoze byt by mohol prenajat za 700 Eur a vyzivne mu z jeho minimalnej mzdy urcia 20 eur. Naozaj sa neda v takomto pripade nic robit??? Su naozaj zakony tak postavene, ze plati len to, co je na papieri, aj ked sa vozi na limuzine a vsetci vedia aky ma zivotny standard, ze si mohol dovolit zariadenie celeho domu kupit v hotovosti a hned? dakujem za kazdu radu.

andymama
8. jan 2015

Fuha difce mas to pestre. Tvoj expriatel je na koni. Asi si inak nepomozes iba najlepsie urobis ked sa zamestnas aby si mala niake peniazky na slusny zivot. Jeho by som nedrazdila lebo by vas mohol aj vyhodit z bytu keby chcel. Najlesie je najst si cim najlepsiu robotu a nikdy by som mu nepovela kolko zarobim nech si mysli ze len minimum a snazila by som ho zdierat o peniaze ako sa len da nech dalej nakupuje potraviny atd.. a ty si dopraj alebo odkladaj...

andymama
8. jan 2015

Inak existuje zakon ze ked ty dokazes ze zaraba viac ako ma na papieri tak musi ti platit desatnasobok minimalnej mzdy na dieta ale ked hovoris ze ma penazi dost urcite by som to neriskovala lebo v dnesnej dobe sa daju sudy velmi lahko podplatit

rachel36a
8. jan 2015

Musela by si na sude dokazat ze jeho prijem je vyssi ako uvadza... Ale oni hajzlikovia vedia ako na to... Ja sa s tymto trapim uz 18 rokov, stale dokladuje na sude minimalnu mzdu, tak mam na 18rocneho vysokoskolaka vyzivne len 110€...ale ty pises ze ti dava 70€, plati najom a niekedy aj stravu, tak nechapem ako by si chcela este viac...podla mna ti dava dost, i ked je otazne dokedy ked to nie je urcene sudom...ak prides na to ako mu dokazat vyssi prijem daj vediet, lebo mna to fakt stve ze viem ze zaraba u svojho brata cez 1000€, ale odvody a dane plati z minima a ostatne ma na ruku...

namornicka
8. jan 2015

@dorota0000 Aj keď ti dáva na svoje pomery malý zlomok, z toho čo má, nie je to až také zlé. Platí ti nájom, stravu, myslím, že takto nezvyknú ex zabezpečiť svoje bývalé. Je to blbé takto napísať, ale nedráždi kobru bosou nohou, môže sa stať že sa naštve a bude platiť iba to výživné a pôjdeš k rodičom bývať. Ja viem, že dieťa by malo mať taký štandard ako jeho rodičia ale bohužiaľ. Snaž sa čo najskôr nájsť si zamestnanie, pretože nikdy nevieš. Tvoj plat bude prilepšením k tomu čo ti dáva. Podľa mňa ak s ním budeš vychádzať priateľsky (zatneš zuby) tak malému občas kúpi čo budete potrebovať aj naviac.

lubiduch
8. jan 2015

Nepomozes si. Nieco ti predsa len plati,mas kde byvat,su aj horsie pripady. Ak si uz po MD tak sa skus poobezerat po praci aby si nebola zavisla len na expartnerovi.ak to situacia potom co i len minimalne dovoli dokladaj si peniaze,aj 10 eur mesacne je peniaz,po 2-3rokoch sa ti moze hodit 🙂
Drzim palce!

sue
8. jan 2015

@dorota0000 tiež si myslím, že ste na tom dosť dobre 🙂 však to ti vychádza aspoň 500-600€, nie? Ak by si rátala prenájom bytu+strava+70€ ...to by ti nedal nik,ani keby si nejakým zázrakom dokázala,že zarába viac...a súhlasím aj s tým,že si treba nájsť prácu a snažiť sa byť nezávislejšou...nech je aj od teba vidieť snahu - ak si teda po rodičovskej už...lebo o bábo sa majú starať obaja rodičia rovnako.... A chlap čo sám vychováva dieťa asi nebude nejakázmija,nie? ...aj keď odrbáva štát...

draik
8. jan 2015

Ak preukážete, že Vám platil 200 e, že užíva majetok vysokej hodnoty, tak je šanca na priznanie vyššieho výživného.

@andymama
¨Inak existuje zakon ze ked ty dokazes ze zaraba viac ako ma na papieri tak musi ti platit desatnasobok minimalnej mzdy na dieta" - nešírte bludy, prosím.

bonaqa2013
8. jan 2015

V prvom rade je len na Tebe, či pojdeš do boja. Píšeš, že bývaš v byte. Zatiaľ. A dokedy. A čo keď si zmyslí že ťa pošle kade ľahšie. Máš tam trvalý pobyt? Ak áno tak potom Ti tvoj ex. musí zabezpečiť náhradné bývanie. Robí vo firme v ktorej je len zamestnanec. A kto je majiteľom? Kto je tam konateľom? si si istá že je len zamestnanec? Pozri si to na internete. Každá firma je na internete - aj kto je tam konateľ, kto sú jej spoločníci. Pozri sa aj po jeho majetkoch. Všetko je na internete. Len treba hľadať. Niekedy veľmi dlho a intenzívne. Ty aj keď prídeš za nejakým právnikom, najlepšie keď už máš niečo v rukách. daj si katastrálny portál. sk
Moj syn minule našiel na internete ako otec kúpil nehn. za 8 mil. Bolo to ešte pred 5 rokmi, ale aj tak starú info. našiel syn. samozrejme ocinko všetko na súde zatĺkal, ako on nič nemá, len tie 2 domy, ale keď právnik vytiahol z internetu čo sme mu dali, tak sa tak rozzúril, že ho museli z pojednávacej miestnosti vyviesť. Tak isto treba pozrieť daňové priznania za posledné roky - čo tam nie sú urobené nejaké kroky ktoré sú síce povolené, ale niečo hovoria. Právnici vačšinou vedia čítať daňové priznania. My sme aj tam našli nejaké kroky, ktoré ocinko urobil vo svoj prospech. Ak je všetko napísané na rodičov, rodičia dostanú predvolanie, kde súd ich troška vyobracia a príde nato či ozaj podnikajú, alebo len šikovné detičky píšu všetko na rodičov.
Tvoj ex asi tuší čo ho za ťahanice na súde čakajú, preto sa ti vyhráža. je len na Tebe, či sa zľakneš. Ja by som sa s omrvinkami neuspokojila.

bonaqa2013
8. jan 2015

@draik mňa by zaujímalo či ste právnik, a čo Vás tu ťahá na toto fórum kde sa vačšinou bavia ženy. Už minule ste mi písal že ste muž.

andymama
8. jan 2015

@draik ano pardon oprava ak chlapik nepreukaze ze ma majetky a peniaze a vyvaza sa v limuzine tak musi platit dvadsatnasobok zivotnehovminima cize presne 3707 eur. Napisala som ti trochu inak ale toto teraz pisem z internetovej stranky vola sa ako sa urcuje vyska vyzivneho na deti? Tak si to prestudujte a je to v prijem a majetkove pomery. Itak som napisala ze je to blbost do toho by som nesla.

andymama
8. jan 2015

@draik urcite nechcem sirit bludy chcem len poradit

gumimaci
8. jan 2015

@andymama nemas pravdu, to je suma ktoru sud moze povazovat za prijem povinneho, ak ho nevie zdokladovat. a sud urci vyzivne z tejto sumy. mimochodom neplati ani vyska ziv. minima ktoru si uviedla (z r 2010)

andymama
8. jan 2015

@gumimaci ok pardon tak asi som to zle pochopila beriem spet

gumimaci
8. jan 2015

@andymama 🙂

draik
8. jan 2015

@bonaqa2013
Som právnik a v rámci "relaxu" radím, primárne v skupine Právne poradenstvo.

@andymama
Je dôležité poskytnúť správne informácie, aby zadávateľka zbytočne nebola uvedená do omylu. V snahe pomôcť pritom môže dôjsť práve k napísaniu informácií, ktoré nie sú overené alebo už neplatia.

andymama
8. jan 2015

@draik ok este raz beriem spet a chapem zle som to pochopila

andymama
8. jan 2015

@draik inak pekne od vas ze vo volnom case pomahate ludom, klobuk dolu

znama
8. jan 2015

@bonaqa2013 trvaly pobyt v ex-ovom byte neznamena nic.... trvaly pobyt neznamena, ze jej ex musi najst nahradne ubytovanie

bonaqa2013
8. jan 2015

@znama určite? Lebo ja mám iné znalosti. Tiež právnička?

gumimaci
8. jan 2015

@bonaqa2013 neboli ani manzelia, nema tam ziadne vlastnicke pravo, exovi rodicia ju mozu kedykolvek odhlasit z TP. Odhlasenie z TP neznamena povinnost zabezpecit nahradne ubytovanie...

znama
8. jan 2015

@bonaqa2013 Nie, nie som pravnicka, ale toto viem iste. Majitel bytu nema voci osobam, ktore v byte maju trvaly pobyt, ziadne povinnosti. Dokonca im ex-ovi rodicia ako majitelia bytu mozu kedykolvek, bez ich vedomia, trvaly pobyt zrusit.

gumimaci
8. jan 2015

@znama suhlasim, ja ked som partnerovi zriadovala TP v dome , ktoreho som jediny vlastnik, tak tetka na urade mi tak medzi recou povedala, ze ak ma chlap nasere mozem mu zrusit TP ani o tom vedet nemusi 😀

bonaqa2013
8. jan 2015

@gumimaci niet nad dobrú radu . a tetku...

fidorka7
8. jan 2015

@andymama chcela by som teda ten zákon vidieť - daj sem číslo zákona 😲 😲 😲
si si istá že existuje? a desaťnásobok? t. j. 3.800 eur -naozaj tomu veríš? nebuď smiešna, povedala jedna baba?

fidorka7
8. jan 2015

@andymama v dalšej tvojej odpovedi už dvadsať násobok??? dievča, ty niečo berieš? veď sa trochu nad tým zamysli... to je 7600 eur mesačne, lebo ak nevieš, min. mzda v 2015 je 380 eur...

andymama
9. jan 2015

@fidorka7 uz som dvakrat posebe napisala ze to bol omyl potrebujes si ripnut nech sa paci

andymama
9. jan 2015

@fidorka7 inak precitaj si cele clanky este raz a nepis debiliny uplne zle si to pochopila a touto spravou som s tebou skoncila nebudem sa s tebou natahovat asi di dost zly clovek ked som dvakrat za sebou si iznala chybu aitak mas potrebu drsne ripat ze co beriem. Hmm dobre

fidorka7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nasta55
9. jan 2015

@dorota0000 nic s tym nespravis,ak ma plat aky ma a ak nechce platit tak moc nevysudis, ako mu chces dokazat ze sa na nom vozi vsak on to moze stomi sposobmi vyvratit a svedkovia, to moze najst aj na teba ze neviem co robis, vsak uvidis vela zavisi od sudcu, ale prijem moc nepusti.

nasta55
9. jan 2015

@draik len to dokazovanie nieje jednoduche, ano ale posledny rok plati 70 eur, co o niecom svedci.