Ahoj. Žijem z zahraničí. Môj partner je cudzinec. Minulý týždeň bol zadržaný políciou kvôli razii na drogy. U neho nenašli nič, no policajti prišli k nám domov. Jasné, že nič také doma nemáme. V cele bol 24 hodín a potom prepustený. Môžem to použiť v môj prospech? Chystám sa na Slovensko za právnickou, aby sme spisali ziadost o zbavenie otcovských prav. Chcela by som, aby o tom partner vobec nevedel. Poviem, ze sa nezaujima a nestara. On sa to zo zahraničia nema ako dozvediet. Ani ked prebehne sud. Bojim sa vsak, ze ak to sud uzna, kedze on bude nepritomny a nezucastneny, tak ma necha hladat s tym, ze som dceru uniesla, ked s nou pridem na Slovensko. Chystam sa totiz zo zahranicia odist. Neviete ako to je?
Súd určite nerozhodne bez jeho vedomia, dôkazov atď. Nemôžeš ty a ani súd sám svojvoľne rozhodnúť a zbavení jeho práv. Práva má a keď nespraví niečo závažné, netýra dieťa a pod tak mu súd určite práva nezruší.
Nie, to sa urcite neda, ak je na RL - ak nie je mozes ist kam chces. Komu je zverene dieta do opatery? Ak nie ste zobrati museli ste podpisat otcovsto atd …. Ako som pisala ak je na RL musis ho informovat … ale ak sa nestara a je mu jedno mozno Ti podpise, ze mozes vycestovat a ak nebudes chciet vyzivne …tak ho mozno v zivote uz nestretnes … ty vies, s kym si. Ale sud nerozhodne bez neho … ale mozes to uz v danej krajine osetrit. Slovensky sud Ti velmi nepomoze, pretoze sa posudzuje stredobod zaujmov … ak dieta doteraz zilo niekde, chodilo do skolky a pod … j posudzuje sa podla prava danej krajiny - osobna skusenost
Keď unho žiadne drogy nenašli, tak neviem, čo chces proti nemu použiť? Nemôžeš len tak odísť do inej krajiny bez jeho súhlasu, ak je teda uvedený ako otec v RL. Skús napísať do právnej poradne.
Utiecť bez toho, aby to vedel a súhlasil nemôžeš.Kde dieťa vyrastalo?ak tam, tak bude súd tam.Zase si nemysli, že tu bude súd, zrušia mu otcovstvo a ty mu to potom len povieš medzi rečou.Ved si predstav, že ty by si bola na SK on zoberie malú do zahraničia povie na súde, že xy sa nestará a zbavili by ťa rodičovských práv.
Ty ho zbaviť ničoho nemôžeš. Jedine že si sudca 😝 Ty odísť bez problémov môžeš - na dovolenku. V prípade že odídeš na trvalo , neviem aká krajina , ale na Slovensku sa to rovná vytrhnutie dieťaťa z primárneho prostredia , žiadosť o návrat dieťaťa do krajiny + osobná starostlivosť jeho. Ale možno je to úplný magor o dieťa sa nezaujíma , je mu len na príťaž bude štastný keď sa Vás zbaví. Takže debatka s ním a ak bude súhlasiť , písomne , ideálne pred právnikom možeš ist aj na kraj sveta. Ak súhlasiť nebude , bude to ponaučenie do života a ty budeš čupieť v krajine v ktorej nechceš , dávať dieťa mužovi ktorého neznášaš , atď.
Toto moze pritazit akurat tebe. Neviem ako si predstavujes to pojednavanie bez jeho vedomia- ved sud mu posle oznamenie o konani.....
@zuzinka888 ale veď súd nebude mať jeho adresu. Neposkytnem ju.
@damian85 prečo by som tam mala čupieť? Veď sa ho chystám úplne obísť. S tým, že sa nezaujíma, zadržaný políciou atď.
Si úplne mimo, takto to naozaj nefunguje
Ty adresu nemusíš poskytnúť ..keďže je ako otec zapísaný , majú jeho iniciály . A podľa nich ťa v dnešnej dobe vystupujú behom hodiny na celom svete . Nehovoriac o Európe . Veď všade dnes mdju registrované riadne čísla ,čísla občianskeho a pod .. čiže bez toho ,aby jemu dali vedieť , neurobia nič . Budú ho kontaktovať ,hoci si cez zamestnávateľa , a keď ho nájdu , budú ho chcieť vypočuť .
V podstate ked prídeš na sk ,ti právnička ujasni veci
, len do sem ideš len kôli tomu ,asxsa zbytočne neprezenies .
Z Anglicka nemozes vycestovat ani len na dovolenku bez suhlasu druheho rodica. Moznoze by sa ti postastilo prejst cez hranice, ale ak to tvoj ex nahlasi, mas pruser. Odstahovat sa s dietatom na SK tiez nemozes bez jeho suhlasu. Povies, ze sa nezaujima? To sa budu pytat jeho a nie teba. Adresu si takisto zisitia, to je ten najmensi problem. Neobides ho nijako, este mozes sebe pritazit. A nezabudaj, ze vsetko, co chces pouzit na sude, musis vediet aj dokazat. Ak on dokaze opak, tak si zase pritazila len sama sebe.
Chod za pravnikom lebo toto ako si to ty predstavujes nefunguje. Nech ta hodi do reality. Si neskutocne naivna- neposkytnem im adresu🙈🙈. Dieta nema rodny list- ma tam zapisane otcovstvo? Takze maju vsetko- aj velkost trenirok.
No keďže žijete s dieťaťom v Anglicku , cise stred záujmov dieťaťa je v Anglicku a nie na Slovensku tak to bude riešiť keď tak anglický súd.
To nie je tak že ty prídeš na Slovensko, dáš to na Slovensku na súd , hoci dieťa má v rodnom liste napísané meno otca a oni rozhodnú o ňom bez neho
Nevraviac o Tom ak vycestujes bez súhlasu otca a sa nevrátia tak ťa môže otec dieťaťa udať za únos.
Žiaľ na takéto veci bolo treba myslieť dopredu pred tým ako si mala s takým človekom dieta
Dobre ti radia. Choď za právnikom nech ťa hodí do reality , pretože takto o dieťa prídeš. A potom sa zaradíš do radu k rodičom , ktorým ostáva len nárek na FB a nechápu , že o dieťa ich nepripravil súd , partner ale ich neskonalá sprostosť , pretože si mysleli že vybabrú so systémom. Ak dieťa máš rada , záleží ti na ňom , chceš vidieť jeho úspechy v škole , školke a neplakať len na sociálnej sieti investuj pár eur do pravnika , nech ti to vysvetlí.
Ak je otec dietata riadne zapisany v rodnom liste, nebude to jednoduche.
Vy nezijete spolu ako partneri alebo ste sa rozisli? Aku narodnost ma partner?
Toto je vymyslená diskusia na oživenie alebo si fakt tak nekonečne tupá? Nie, nemôžeš použiť raziu v tvoj prospech, nie, nemôžeš odísť s dieťaťom na Slovensko a nie, nemôžeš ho (a ani súd) zbaviť rodičovských práv. Za to on ťa môže zdať za únos a slovenský (áno, slovenský!!!!) súd ti odoberie dieťa a vráti otcovi. A keď tým partnerovi polezies na nervy dostatočne na to, aby sa chcel zbaviť bezmozgovej sliepky, tak tie rodičovské práva odoberú tebe. Teraz môžeš tak ticho šúchať nohami a zistiť, ake máš možnosti v rámci Anglicka.
@vroni súhlasím veľmi veľa ľudí je tak kratkozrakych, že si myslia, že keď nebude dobre zbalim si pár veci zoberiem dieťa a idem.A potom sa ťahajú po podnajmoch, žijú kde nechcú atď....lebo vybrali dieťaťu otca z krajiny xy a niet úniku, keď otec ma zaujem o dieťa a chce sa stretavat
Autorka dieťa má rok aj pol za ten čas kde žilo?iba v Anglicku?
Nechce sa mi odpovedať každému. Už vidim slovenske uradnicky, ako hladaju v Anglicku mojho partnera z Litvy. 🤦🏼♀️
On vie, ze odchadzame. Nevie z akeho dovodu. Malu neunasam, akurat ho chcem zbavit jeho otcovskych prav. Alimenty nepotrebujem
Uvidíš ako teba rýchlo vypátrajú ak nahlási únos 😂
@damian85 normálne tu z toho robíte NCIS 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ Ja mu nekradne dieťa. Vie kam ideme.
V tom prípade ,ak s tým súhlasí ,tak nie je problém . Avsak bez jeho vedomia ho súd otcovstva nezbaví
Krátkodobý pobyt - dovolenka v poriadku. Dlhodobý pobyt = únos + priťažujúca okolnosť , zavedenie do omylu. Ako dôkaz postači sms.
@tiezjedna aha .. no nás sa mama zbavila ,ale ostala zapísaná v RL , len jej nejakým spôsobom zrušili povinnosť platiť výživné ,otec ho nechcem od nej ..
A teraz sa ide riešiť starostlivosť o neter ,kde opäť matka je mimo ,ale výživné aj styk musí byť zachovaný .
A ešte jeden prípad z rodiny veľmi blízkej .. dieťa s mužom cudzincom ... Vymazali ho z RL,lebo otcovstvo poprel ,a kým prišlo k súdu ,kde mali byť nariadené testy otcovstva dotyčná si našla muža a založila rodinu a dieťa si osvojil , trvalo to však myslím 11 rokov .
Každopádne tiež neuznávam takéto vymazanie rodiča . Najmä keď on o Tom nevie ..
Možno ak je problémovú ,skôr poriešiť SL výhradný starostlivosť s možnosťou štýlu s otcom ..a tam uviezt dôvody: drogy a neviem čo .. samozrejme opodstatnené .nie že sa niekto zobudí a povie si ,že už dieťa ten druhý neuvidí
@zafir01 vďaka za skúsenosti.
Veľa vás si myslí, že to nepôjde, ale to asi fakt nepoznate slovenske urady. Nemyslim si, ze to dojde az do toho, ze on by nas udal za kradez. A vzdy mozem pouzit to, ze bol zadrzany policiou
Velmi jednoducho si to predstavujes. Najprv si zisti, ci mozes vobec s dietatom cestovat bez suhlasu otca, inak sa to moze povazovat za unos. Podruhe nemyslim ze je mozne mat takyto sud bez toho, aby otca minimalne informovali, urcite bude mat pravo sa k tomu vyjadrit. Po tretie, otcovskych prav sa nezbavuje pre drogy, to by fakt musel vyviest nieco mimoriadne. Takze to urcite tak lahko nepojde.