Môže dcéra dodatočne nadobudnúť otcov bývalý majetok?

dyka
5. jan 2014

Dobrý deň, mám troška taký problém, a sama si s nim neviem rady, či je toto vobec možné uskutočniť. Ide o to, že ak muž , ( otec troch synov ) po 18 tich rokoch zistí že má dceru, a budu vykonané aj testy DNA, ( zrejme sudnou cestou, prekože muž je ženatý, a práve manželka požiadala o rozvod ) a všetky svoje majetky už prepísal na svojich synov, a na svoje meno už nemá nič, tak by sa to dalo nejako znova , neviem, prehodnotiť, alebo zviať spať, aby niečo dostala aj tá najmladšia ( najnovšia ) dcera ? o ktorej samozrejme ked veci prepisoval na synov, nevedel. snad som sa vyjadrila jasne ☹ ☹ dakujem za každú radu .

seemani
5. jan 2014

@dyka pokiaľ sa dobrovoľne rozhodol dať svoj majetok synom, nemá podľa mňa naň dcéra právo, je to jeho majetoka on si sním disponuje, ako uzná za vhodné. Ak o dcére doteraz nevedel, je to vina matky, nie jeho, čiže ani nemá podľa mňa nárok nič žiadať, keďže matka otcovi tajila jej existenciu a vlastne ho za otca ani neurčila, čím mu odoprela právo na styk s dcérou, čiže ešte on by mohol toto napadnúť ak by sa to začalo riešiť.. Podľa mňa, možno sa však mýlim a niekto ma opraví.

dyka
autor
5. jan 2014

@seemani no takto, tá dcera som ja, no a otec, možno som sa zle vyjadrila, on o mne vedel od narodenia, ale na rodnom liste ho nemám, ale nemal o mna akosi záujem, až teraz sme sa začali kontaktovať a stretávať, a o dva mesiace budem mať 18. takže isto by sa nenávažal do toho, že mu moja mama odoprela právo sa somnou stretávať.

luba28
5. jan 2014

@dyka toto by bolo,len dobre gesto otca,ak by vzal naspät to co daroval synom a nanovo vsetko rozdelil,....ale ak doteraz o dcere nevedel,tak asi nebude chciet,.....je to chyba matky,za jej vtedajsiu hrdost,nepovedat o dcere........

keziah
5. jan 2014

@dyka co za zivota daroval synom je uz podla mna pase. vziat dary spat moze len za urcitych okolnosti, ktore urcuje obciansky zakonnik, pogoogli spatvzatie daru (spominam si akurat, ze je tam pripad, ze sa obdarovany sprava zavrhnutiahodnym sposobom k darcovi). V buducnosti, ked sa bude prejednavat dedicstvo, tak si dcera moze narokovat, aby z pozostalosti dostala o to viac, o co dostali synovia za zivota otca darovanim... otazne je len, ci zostalo nieco, co bude stat za rec.

luba28
5. jan 2014

@dyka ahaaaa,tak beriem spät,...ale je to na nom,....

dyka
autor
5. jan 2014

@luba28 práve nad tebou som sa opravila a konkretizovala to, že on o mne cely čas vedel, ale nijako nám nepomáhal, to je teraz jedno, doležité je, že áno, chcel by to znova urobiť. prerozdeliť majetok.

dyka
autor
5. jan 2014

@luba28 podla teba by to teda šlo ? lebo ja sa obavam, že ak im to raz dal, neviem či sa s tým dá ešte niečo robiť. ☹

luba28
5. jan 2014

@dyka tak potom,nech ide za tym pravnikom,ci notarom a nech sa poradi s nim,....zda sa mi,ze to moze rozhodnut sud,ale neviem presne,ako to je,....

luba28
5. jan 2014

@dyka a aka je lehota odkedy im to dal???myslim,ze aj tam je nejake obdobie,kedy sa to moze vziat spät,...

dyka
autor
5. jan 2014

@keziah dakujem za radu, práveže už nezostalo nič, v tom je ten problém, že to teraz lutuje, jeden moj brat dostal dva byty, další dom, a tretí tiež dom... no a pride mi to trošku nefer ... voči mne.

dyka
autor
5. jan 2014

@luba28 to neviem, ale určite to bude viac ako dva roky v tom jednom najkratšom pripade, a v iných asi aj dlhšie.

dyka
autor
5. jan 2014

@luba28 dakujem teda 🙂

bubelko
5. jan 2014

@dyka co viem, darovacia zmluva je napadnutelna pri dedicskom konani. ak otec zomrie, mozes ty ako dedic napadnut dedicske konanie, ze majetok bol darovany. ak by im to predal, tak uz sa neda nic robit. ale najlepsie spravis, ak sa porozpravas s pravnikom bud ty alebo otec.

nikawero12
5. jan 2014

@dyka Máš nárok na otcov majetok, ale len na ten, ktorý tvoj otec vlastní v čase keď budeš právne určená za jeho dcéru. Majetok, ktorý otec rozdelil svojim synom už nie je jeho majetkom, ale majetkom iných ľudí, takže právny nárok ti naň už nemôže vznikať. A otec si svoj bývalý majetok od synov tiež nemôže vziať späť len tak, keď si zmyslí. Musel by to urobiť súdnou cestou.

dyka
autor
5. jan 2014

@bubelko nepredal im to, jednoducho im to daroval, naozaj sa to dá ? máš s tým skusenosti ? alebo vieš mi ešte niečo bližšie povedať k tomu ? , dakujem

dyka
autor
5. jan 2014

@nikawero12 rozumiem , dakujem, asi naozaj nič iné nezostáva, len pravnik, no ale kto vie kolko to zas sudnou cestou u nas bude trvať, a nič z toho.

havana_frost
5. jan 2014

@dyka Ak otec majetok synom daroval, možno pri dedení požadovať, aby im darované bolo započítané do dedičských podielov, čiže o to menej by dostali a ty o to viac. Samozrejme v pomere 1:4. Ak im majetok predal, tak ako píše nikawero12, nejde už o jeho majetok a za života s ním môže disponovať ako len chce, aj ho predať len niektorým zo svojich detí za sumu, akú uzná za vhodné. Keď príde k dedičskému konaniu, ty ako dieťa si neopomenuteľný dedič, aby si nič nedostala, musela by si byť vydedená (na to sú dôvody uvedené v Občianskom zákonníku). Musíš byť však dieťaťom oficiálne.

dyka
autor
5. jan 2014

dakujem, ruzmiem, pomohla si mi 🙂, takže na to sa ho musim opytať, to by určite vedieť mal, ked im to bol daroval, pretože ako som už spominala , daroval im to, nie predal. a , chápem, lenže dieťatom oficiálne znamená vlastne práve čo ? byť na rodnom liste ? alebo ako...
@havana_frost

nikawero12
5. jan 2014

@dyka jediná správna cesta, ak si v tomto prípade ujasniť informácie je návšteva dobrého právnika. Ten tebe, alebo tvojmu otcovi jasne vysvetlí situáciu. Nebude to zadarmo, ale budete mať obidvaja vo veci jasno. Ale určite ti právnik povie zhruba to, čo som ti napísala ja v predchádzajúcom príspevku.....a ešte jedna dobrá rada - neriaď sa tu radami kadejakých žien, ktoré nemajú ani šajnu o zákonoch a radia ti tu somariny.

dyka
autor
5. jan 2014

@nikawero12 dakujem, a viem 😉 , pretože ja som presvedčená o tom, že na všetko je cesta, ak sa človek vie dobre pohybovať v zákonoch, lenže málo kto to vie...dakujem, , určite to budeme riešiť s právnikom, touto cestou som len chcela vedieť či to vobec stoji za to skusiť, alebo je to uplne zbytočné, ale ako vidim nie je, tak dakujem ešte raz 🙂 .

maznacik007
5. jan 2014

@dyka to sa uz neda dat spat... su presne vymedzene podmienky za akych by sa mohol dozadovat vratenia daru od synov ale tie nie su naplnene.

Takze je to pase, on si so svojim majetkom mohol robit co chcel za zivota trebas ho aj darovat spolku na ochranu jedli ...

ak by si ho mala v rodnom liste co nemas zatial a prijde k dedicskemu konaniu tak sa darovane podiely len zapocitaju ale ak uz nema ziaden majetok tak je to zbytocne ..
a ty nemas pravo toto vobec riesit z pravneho hladiska nema on voci tebe ziaden vztah ci povinnost .. najprv musis doriesit otcovstvo ... ale ani potom nemas pravo riesit jeho darovacie zmluvy to by len on mohol napadnut este za zivota /po jeho smrti sa to uz neda/ a to len za podmienky ze by doslo zo strany jeho synov k hrubemu poruseniu dobrych mravov voci nemu ... a to by musel oddobrit a posudit sud....

ty nemas pravo v tomto konat jedine mozes poziadat o urcenie otcovstva a otec bude platit DNA testy ...

luba28
5. jan 2014

@dyka kedze budu testy DNA tak sud oficialne urci,ze si jeho pravoplatna dcera,.....

buffinko
5. jan 2014

@dyka, fakt je najlepšie sa poradiť s právnikom, ale úplne presne to vystihla @maznacik007. bohužiaľ, pokiaľ jeho synovia neporušia dobré mravy voči otcovi, ani on im nemôže majetok vziať....takže máš proste smolu, mal na teba tato myslieť, keď majetok delil medzi deti...

sissy27
5. jan 2014

@dyka v prvom rade musí v týchto veciach konať on - jediné, čo ty môžeš spraviť, je požiadať súd o určenie otcovstva a to je všetko, ak súd otcovstvo uzná, budeš mať nárok na dedičstvo, ale sotva na niečo, čo on už nevlastní... ak by mal otec pocit, že by bolo vhodné nejako prerozdeliť majetky, je to len a len na ňom, bolo by to síce komplikované, ale nie nemožné... každopádne z toho čo si napísala mi vychádza, že tvoja matka celý čas vedela, kto je tvojím otcom, on o tom vedel tiež, a ani jeden nemal záujem celé tie roky niečo riešiť, tvoja mama sa rozhodla, že výživné od neho nepotrebuje, on bol tiež rád, že nemusí... neviem, mne by bolo blbé si na niečo nárokovať... keby mal dlhy, tiež by si sa s radosťou hlásila k jeho oficiálnym deťom a pomáhala splácať?

buffinko
5. jan 2014

@dyka a ešte jeden dôležitý faktor, píšeš, že ešte nie je rozvedený, takže pravdepodobne mal bezpodielové spoluvlastníctvo s manželkou, asi nešlo len o jeho majetok, ale spoločný..zároveň ešte nemá vysporiadaný majetok so svojou ešte stále manželkou....komplikovaná situácia...

mata1001
5. jan 2014

@dyka a chcela by si od neho nieco,ked sa o teba 18r.nezaujimal?no ja teda nie....

dyka
autor
5. jan 2014

@buffinko maju vysporiadaný majetok s nou, pretože všetko čo mal , prepísal na deti, a jej zámerne nič nedal, takže pre nu nič nezostalo sa dá povedať.

buffinko
5. jan 2014

@dyka, a kde bývajú? má auto?

ifkael
5. jan 2014

@dyka o dcere nevedel ked prepisoval majetky

..za zivota rodicov by som nic nechcela

dyka
autor
5. jan 2014

@sissy27 presne tak nieje to nemožné, ale taktiež mysím si, z tvojej strany hodnotiť moralnu stránku , toho či ja si chcem alebo nechcem na niečo nárokovať je tiež dosť blbé ako vravíš...pretože nevieš čo je vo veci, ani prečo to robím. otec ma má velmi rád a je ochotný preto kadečo spraviť, akurat že už je starší, takže sa v tom tak nevyzná.