Koľko vyplatiť mužovi za dom?

31. jan 2022

Dobrý deň. Píšem v anonymite, pre istotu. Som v takejto situácií...Chcem sa rozviesť, už som sa pevne rozhodla. Ale.. Bývame s manželom a dvomi deťmi v dvojpodlažnom rodinnom dome na prízemí. Na prvom poschodí moji rodičia. Každý máme podlažia zvlášť vo vlastníctve. Dom stál spolu 122 0000,-. My sme dali 62 000,- a naši 60 000,-. No a tu je problém: manžel dal tých 62 000,- zo svojich vlastných peňazí za predaný byt, ktorý dostal darom. Takže to boli iba jeho peniaze. A spolu sme ešte zobrali hypotéku na rokonštrukciu už iba nášho poschodia 76 430,-. Takže rodičia s tým nemajú nič. No a keď chcem, aby on išiel z domu preč a ja by som tam ostala spolu s dvomi deťmi, koľko môže odo mňa žiadať peňazí? Ešte jedna vec- tú spoločnú hypotéku splácam iba ja... Ďakujem za rady!!!!

alexk12
31. jan 2022

Kto je na lv? Ako vlastník nehnuteľností?

luliu
31. jan 2022

Len hypotéku splacas so spoločných penazi, keďže ste manželia, nie svojich

autor
31. jan 2022

@alexk12 sme tam obaja. Pol na pol. A rodičia majú svoje poschodie v ich vlastníctve.

autor
31. jan 2022

@luliu tak to áno, aj keď zo svojho účtu. To je pravda.

luliu
31. jan 2022

Môže žiadať 62000 a polovicu zaplatenej hypoteky

h2
31. jan 2022

Ak ste manželia, tak je jedno, kto spláca hypotéku, lebo sa spláca zo spoločných peňazí. Podľa mňa má manžel nárok na svojich 62000 + polovicu všetkých splatených splátok. Ale záleží aj na iných veciach, môže žiadať viac, lebo dom získal na hodnote... je to vec dohody medzi vami. Držím palce, nech všetko dobre dopadne.

autor
31. jan 2022

@h2 Áno, až potom som si to uvedomila, že síce to splácam reálne iba ja, ale sme manželia, takže smola. Budem musieť dať urobiť nový znalecký posudok.

negymama
31. jan 2022

ja by som sa na tvojom mieste poradila s pravnikom, manzel sice pouzil na kupu vasej casti domu peniaze z darovaneho bytu, ale ste vlastnikmi obaja. Takze ako bt ti "podaroval" polku domu. Dom ste kupovali ako manzelia, alebo este za slobodna.

Lebo ak ako manzelia a dom nebol vynaty z bsm , tak de facto ty vlastnis polku domu, bezohladu na to, odkial prisli peniaze na jeho kupu. Ine by bolo keby si muz, darovany byt nechal, a ten bol mimo bsm ako jeho vylucny dar. v takom pripade by si na ten byt narok nemala.

negymama
31. jan 2022

lebo nedavno tu naprl bola podobna tema... ze manzelka zdedila polku domu a druhu polku dal manzelovi, teda zatovi , darom jej otec. pri rozvode , rozchode, zatovi patri polka domu, lebo skratka je na liste vlastnictva.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
31. jan 2022

@negymama dom sme kupovali už ako manželia. Áno, viem, budem to musieť riešiť aj právne, ale chcem byť už aspoň ako tak pripravená, čo ma asi čaká a neminie😔. Keby to bolo tak, že už je aj tých 62 000,- v dome spoločných, to by bolo super 👍. Dúfam...

domireb
31. jan 2022

S manželom si sa o tom rozprávala? Koľko bude chcieť? Nie všetci chlapi sú uplne hovädá, sú to aj jeho deti, ktoré tam ostanú.

negymama
31. jan 2022

podla mojho cisto laickeho nazoru, tych 62 tisic uz nik nebude riesit, manzel svoj dar predal a peniaze pouzil v ramci manzelstva a spolocnych vydavkov na dom.

dom ste kupili v manzelstve, obaja ste vlastnikmi, takze pravdepodobne ty ho budes vzplacat z polky trhovej hodnoty domu plus polovicu splatok hypo platenej pocas trvania manzelstva. Bolo by dobre aby si uz pred rozvodom zrusila bsm, aby splatky hzpo ktore tak ci tak platis, boli uz len tvoje. a nemusela si vlastne z polky kazdej dalsej splatky vyplacat manzela az do rozvodu

luliu
31. jan 2022

@negymama nemáš pravdu, tých 62 000 je len mazelovych a nepatria do BSM. Ona mu ich musí vratit

luliu
31. jan 2022

@negymama inak tieto rady čo rozdavas sú úplne mimo reality, nechápem ľudí, čo radia, zapájajú sa a nemajú sajnu

anna_2
31. jan 2022

presne tak, porozpravat sa. preco hned vsetko hnad cez sudy a pravnikov. Len sa vyhadzes z dalsich penazi. ak sa viete dohodnut a obaja budete spokoni. Uprimne, na tych 62 tisic by som nesahala. su jeho.

negymama
31. jan 2022

@luliu ja som neprezentovala pravnicku radu ale laicky nazor. radila som obratit sa na pravnika.

aliaray1
31. jan 2022

Ahoj, pokial sa bavime o vyporiadani BSM po rozvode...

Ak ste nadobudli cast domu pocas trvania manzelstva, deli sa spravidla pomerne medzi vas oboch. To, ze on vyplatil celu cast sam peniazmi z predaja inej (dedenej/darovanej a pod.) nehnutelnosti je takmer nepodstatne.
Sud moze tu sumu polovice trocha upravit v zavislosti od viacerych okolnosti, ktore nepoznam.

Na otazku kolko od teba moze dostat zo zrekonstruovanej casti domu, je polovica (resp.cca 1/2) zo spolocne nadobudnuteho majetku pocas obdobia trvania manzelstva. Hodnota nehnutelnosti sa vycisli v aktualnej cene - znalecky posudok.

Delia sa aj dlhy, napr. uvery atd...

negymama
31. jan 2022

@luliu takto k tomu radi pravnik
myslim, ze som uvazovala /i ked cisto laicky/ podobne
„Ak kúpna cena zaobstaranej veci bola úplne zaplatená z výlučných prostriedkov jedného z manželov, avšak kupujúcim boli obidvaja manželia a obidvaja pri uzavretí kúpnej zmluvy prejavili vôľu nadobudnúť kupovanú vec do bezpodielového spoluvlastníctva, potom sa táto vec stala predmetom ich bezpodielového spoluvlastníctva.“ Pre aplikáciu tohto judikátu je teda potrebné súčasne splniť podmienky, podľa ktorých kupujúcimi musia byť obaja manželia a vôľa oboch kupujúcich musí smerovať k tomu, že vec chcú nadobudnúť do BSM. Preto ak by sa veci kupovali z výlučných prostriedkov jedného z manželov a nebola by naplnená čo i jedna z uvedených podmienok (napr. ak by bol kupujúcim iba jeden manžel), potom sa veci nestanú predmetom BSM, ale budú vo výlučnom vlastníctve toho manžela, ktorého výlučné prostriedky boli použité na kúpu týchto vecí (pôjde totiž iba o ďalšiu transformáciu majetku).

anna_2
31. jan 2022

na tvojom mieste by som bola rada, keby manzel suhlasi s 62+ polku splatok. Lebo ak zacnes spekulovat, moze dat spravit novy znalecky posudok, kde bude ziadat aktualnu trhovu hodnotu. A nehnutelnosti isli riadne hore. Odhliadnuc od toho, ze moralne pravo na polku z 62tisic nemas, potrebujes si udrzat s nim aj ako tak dobre vztahy, aby ste vedeli fungovat s detmi...

lienka.7
31. jan 2022

@negymama presne tak. Ak tam dopísal aj manželku, chcel aby bola vlastnickou aj ona.

@anna_2 morálka a právo su 2 odlišné veci. Ked to vezmem tvojou optikou tak ona narok na peniaze nema, ale on narok na polovicu splátok, ktoré ani neplati uz ma? Zaujímavé rozmyslanie 👌

autor
31. jan 2022

@negymama si zlatá, ďakujem za link. Prečítala som si ho aj 2x. Kiež by to tak bolo. Manžel súhlasil s kúpou domu dobrovoľne. Boli sme pri tom obaja a sme obaja vlastníci. Ďakujem ešte raz, budem zisťovať. 👍

negymama
31. jan 2022

@lienka.7 no presne z toho som vychadzala, ze ak by manzel mal volu si dar nechat , tak peniaze z daru pouzije na kupu nehnutelnosti s tym, ze sa ten byt vyluci z bsm a bude len v jeho vlastnictve. Ale kedze su vlastnikmi obaja a manzel prejavil volu dom kupit do spolocneho vlastnictva, da sa potom uvazovat ze dom je v bsm.

simca06022011
31. jan 2022

Treba riesit s právnikom podlamna. Patri mu polovica, to je fakt co sa tyka preukazovania kto co kolko zaplatil/dal a vysporiadanie hypoteky - to je aj na tom ako to potom vydiskutuju obhajia. Cena nehnuteľnosti je tiež ina, ak mate striktne oddelené financie a on neprispieva napr na nič v domácnosti tiez sa to da obhajit pri vysporiadaní.

luliu
31. jan 2022

Je tu skupina právne poradenstvo, môžeš si precitat x príspevkov, nárok na 62000 nemáš, musíš mu ich vrátit.

@lienka.7 peniaze, ktorými platila hypotéku boli spoločnými peniazmi, v tom je zásadný rozdiel

negymama
31. jan 2022

@simca06022011 presne, porada s pravnikom je nevyhnutna, je to dost komplexny pripad. autorka chcela len ziskat nejaky ramec, ktorym smerom sa pusti.

anna_2
31. jan 2022

@lienka.7 ano, su to odlisne veci. Ale kolko mesiacov/rokov uz splacaju novy uver? to nevieme. Mozno je to rok. pri 76k uvere je to cca 270 EUR mesacne. takze za rok vychadza polovica 1500 EUR. Nic zavratne. A on neplatil nakupy, dovolenky, jedlo, benzin, energie aj za nu ked bola na materskej? Zase tu citim hladanie cesticiek, ako obrat niekoho o peniaze za kazdu cenu. Ved nech skusi cez pravnika a sudy. Za pravnika da tak 3000 -5000 EUR, za sud da 3% z majetku. Jasne ze kazdy pravnik bude chciet "pomoct" a presviedcat autorku, aby to tahala to cez sud, bol by sprosty prist o takyto zisk.
kazdopadne manzel dostal peniaze darom, nepatria do BSM.
a otazka pre autorku, aj ty by si dala manzelke polovicu daru? Do manzelstva isiel s 62tis. EUR, z manzelstva 31tis. EUR. je to fer?

stanulienkat
31. jan 2022

Ibaze hodnota 62000e vtedy a reeaz je rozdiel. Kedze dal vtedy polku hodnoty domu, to by aj mal dostat. Polku terajsej hodnoty domu+polovica splatok.

aliaray1
31. jan 2022

Aj negymama aj ja ako pravnicka sme ti napisali ako to asi pojde 😊. Negymama to posunula este pekne vpred: linkom od Ficeka 👌

A kedze si vyssie pisala, ze si zapisana na LV na katastri aj ty, vydedukovala som, ze si podpisana na nadobudacej zmluve (kataster zapisuje z ukonu) a preto som nazoru, ze to do BSM patri.

V ramci BSM sa robi aktualny znalecky-ak sa vyporoadava sudom.

BSM sa da vyporiadat prostrednictvom sudu a aj bez sudu, ale tam potom odporucam tiez cez advokata.