Prosím Vás viete mi povedať či má niejaky význam na koho je v LV napísaná nehnuteľnosť ak manželia majú normálne BSM v prípade rozvodu? Má na danú nehnuteľnosť vacsie právo alebo je to jedno? Je to klasicky kúpená nehnuteľnosť nie darovaná , vtedy viem, že do BSM nepatrí. Dakujem
@lala123
Ahoj, nerozumiem celkom otázke, ale ak jeden z manželov kúpil niečo pred manželstvom, tak je na LV jeho meno, a pri rozvode to nespadá do rozdelenia majetku, lebo to ani nepatrí do BSM. ak ide o iný prípad, tak upresni otázku.
@lala123 len pre doplnenie do BSM nepatrí ani dedičstvo, a ani dary ak boli vyslovene darované iba jednému z manželov a ten to nenapísal na LV na oboch. Sú rôzne situácie.
Suhlasim, obaja by mali byt zapisani, ak je to nehnutelnost kupovana za manzelstva. Moji rodicia pred 6 rokmi kupovali byt a obaja riesili aj hypo aj zapisy aj vsade su napisani obaja. Aj ked ucet, z ktoreho sli peniaze alebo na ktory sa brala hypo, je len na otca, automaticky boli vsade napisani obaja...
my sme tak kupovali záhradku - mužovi sa nechcelo behať po úradoch, tak som bola v zmluve len ja. Na katastri som tiež zapísaná len ja. Ale záhradka bola kúpená v manželstve, zo spoločných peňazí, takže spadá do BSM. Podľa mňa je jedno, kto je zapísaný, delilo by sa to rovným dielom.
spada to do BSM, avsak...... ak ten na koho je to pisane tuto nehnutelnost preda -- druhy si nepomoze.
ak minie peniaze este pocas manzelstva --- druhy si nepomoze.
ak cast penaxi bude / podari sa preukazat ze patrila nehnutelnost do BSM --- moze tieto oeniaze co dlzi splacat aj po 20 eur mesacne.
takze za mna --- urcite obaja na LV. Lebo ak jeden preda majetok, co je formalne oba na neho, partner sa to ani nemusi tak skoro dozvediet.
@kaktusik007 presne toto som myslela, že ak už sa schyľuje k rozvodu tak ju môže bez vedomia druhého predať...dakujem
@nelca84 lenze - kupujuci nadobudne v dobrej viere, peniaze su medzitym minute - presunute v bezpeci.... a sud sice urci povinnost platby, mozes mat aj platobny rozkaz --- ak nema z coho dat, nepomozes si. cize ano - papierovo vyhrat mozes, ci realne aj uvidis svoje peniaze...... tot otazka. a to este tie nervy, co ta to bude stat
@kaktusik007 minute... to, co kupi, tiez spada do bsm, a presunute v bezpeci, neviem co tym myslis, bankovy ucet, investicny... cokolvek, vsetko spada znova do bsm
ja by som to zase tak cierne nevidela, sudy tiez nie su na hlavu (teda povacsine) a myslim, ze na podobne spekulacie su zvyknuti
@nelca84 jedlo sa minie /akoze losos, kaviar - proste sme to v manzelstve prejedli, prepili - moet po 150 eur/ - a toto ako jeden nema dokazat ze bolo tak ten druhy nedokaze ze nebolo!!! dovolenky rovnako pominu, nehnutelnosti sa daju napisat na xy ludi alebo formalne mozu byt roky v ponozke... ver mi, ak sa chce - da sa uliat 100 tisic ani nevies ako
@oli18 prosim ta, nezavadzaj. To, ze aj nehnutelnost kupena za manzelstva nemusi patrit obom je sice pravda, ale v tomto pripade sa jedna o nehnutelnost zakupenu zo spolocnych penazi pocas manzelstva, cize spada do bsm a napriek tomu moze byt na LV iba jeden z manzelov. Nic to nemeni na veci, ze spada do bsm.
@oli18 neplati - aj ked manzelka neni na LV, moze jej polovica patrit lebo BSM...
@oli18 Informácia o osobnom stave nie je povinnou náležitosťou kúpnej zmluvy a kataster to ani neskúma. Čiže vedia zapísať vlastnícke právo, ak sú všetky zákonom stanovené podmienky splnené, len na jedného z manželov. Neznamená to však, že nehnuteľnosť nebude v BSM. Zober si vlastníctvo auta: tam môže byť držiteľom dokonca len jedna osoba. Tiež je to však v BSM, ak auto kúpili zo spoločných peňazí za trvania manželstva.
@kaktusik007
Logicky by druhý manžel či exmanžel žiadal o určenie, že nehnuteľnosť patrí do BSM, v rámci namietania neplatnosti prevodu.
zaujala ma táto téma...takže ak som správne pochopila: ak manželský pár spolu niečo kúpil povedzme byt a prenajímajú ho, ale na LV je písaný len manžel, tak manžel môže predať bez toho aby manželka vedela a uliať peniaze s tým, že vlastne ich minul? alebo by kontaktovali aj ju keby predával ten byt? či ako to je?
Mna sa pri predaji bytu pýtali či som slobodná a to sa zapísalo aj do kúpno-predajnej zmluvy. Ak by som bola vydatá tak by automaticky padla otázka BSM vysporiadania nehnuteľnosti.
@lala123 pokial patri do BSM tak je jedno na koho je napisana