Je možné vzdať sa otca?

lukrec
29. júl 2021

Je možné vzdať sa otca? Osoba má dávno po 18. Teda vlastne rozhodnutie. Nejaká právna moznost vykázania povinnosti a práva osobe, ktorá Vás počala. Nikdy sa nestaral aj keď žil v manželstve s mamou a len znehodnocoval život cloveka- týranie, nikdy neriešené.
Je to možné? Je nejaká možnosť zbaviť ho právnych možnosti zasahovania dieťaťu ( má po 18) do života.
Dakujem

pribinak
29. júl 2021

Off topic, muž dieťa splodí, žena počne

patka06
29. júl 2021

Keď má dávno po 18stke, rodičia nemajú žiadnu právnu možnosť zasahovať do života
Je plne právne zodpovedný sám za seba

prasiatko30
29. júl 2021

@patka06 ale rodicia maju pravo ziadat o pomoc svoje deti - predstav si, ze tento "otec" by sa dostal na invalidny dochodok, ostal by uplne inmobilny - moze sudom vyzadovat od svojich potomkov aby sa o neho postarali - sa mi vidi, ze autor temy chce z tohto dovodu zrusit akykolvek vztah so svojim "otcom" aby nemusel mat opletacky neskor pocas staroby daneho obcana

prasiatko30
29. júl 2021

@patka06 a nie len sudom ale normalne stat ta moze nahanat, ze preco sa nepostarás o svojho rodica

pribinak
29. júl 2021

@patka06 sakra sa mýliš, dokonca môžu súdom žiadať, aby sa mohli stretávať so svojimi vnúčatami

patka06
29. júl 2021

@pribinak to môže, no v tomto prípade asi nebude, keď sa nestaral ani o vlastné dieťa, nepovažovala by som to za zasahovanie do života syna/dcéry, ale vnúčat
@prasiatko30 brala som to z pohľadu, zasahovania do života v zmysle ovplyvňovania rozhodnutí a pod.
ostatné beriem, máte pravdu

prasiatko30
29. júl 2021

@patka06 ak je to zakerny clovek tak ti moze zasahovat do zivota aj ked si uz dospely a nedajboh aby sa este nieco stalo tak to by mal este aj zakon na svojej strane - to, ze nemoze zasahovat je dost relativne

pribinak
29. júl 2021

@patka06 to posúdi súd

benit
29. júl 2021

@prasiatko30 no asi by som m9jho starostliveho otca poslals kade lahsie. Odisiel ked som mala 13.viac sa neohlasil. Smiesne prachy posielal presne do maturity. Na ulici ani nepozdravi, vnucata nepozna. Hadsm by neskusal nieco pytat. Teraz ma byt aj prispevok na dochodok deti pre rodica. Ze delit sa bude medzi oboch rodicov. Tak to hadam nejako osetria, odomna nedostane nic.

prasiatko30
29. júl 2021

@benit ako to je tak, zo zakona ma na to nárok, dokonca ty más povinost sa o svojho rodica postarat, tak ako on sa postaral - asi teda presne podla toho kolko mu vyrubili na sude aby ti posielal do tych 18r - treba mat na mysli, ze tak ako tvoja matka ziadala vyzivne od neho a on ho platil - i ked len mizerne a len tolko kolko bolo nutne moze aj on podat ziadost na sud a vysudit od teba nejake prachy aj ked ste sa v zivote nestretavali ale on si zavazky voci tebe splnil tak ako mu to sud nakazal a bude na tebe sa tahat s nim po sudoch. nehovorim, ze to urobí, ale moze, má na to nárok

tom_i
29. júl 2021

@benit detto svokor teda muž videl otca naposledy keď mal 15, odvtedy sa neozval či platil výživné nevie lebo chodil do školy býval na intraku a na praxi si už vtedy zarobil. Potom prišla vojna a po návrate domov v byte cudzí ľudia, maminka hurá do Prahy (údajne). Kto nezažil nepochopí. A teraz jeho matka bez mrknutia a hanby zavolá keď nemá peniaze. A to ja čakám kedy dá syna na súd a bude požadovať výživné. Muž povedal že radšej pôjde do basy.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
prasiatko30
29. júl 2021

@viestta buff to je teda dobry kretino - v takychto pripadoch by bolo fakt dobre ziadat sudne aby clovek nemal nic spolocne s takym imbecilom

benit
29. júl 2021

@prasiatko30 pozri sa, mama m9hla ziadat o zvysenie ked jemu chudakovi nevychadzalo.
Vsetky nehnutelnosti ma napisane na terajsiu priatelku. Teda ani nic po nom nezdedime, co sa cely zivot nestaral. Nech si necha, ale nech ani nic nepyta. Radsej budem mame a terajsiemu jej partnerovi davat z vyplaty na ucet, ako jemu prispiet 1e. Oni ten prispevok urcite doriesia, tolko co je zmiesanych rodin, poprepletanych vztahov, asi to len jedna forma pre vsetkych neprejde.

tom_i
29. júl 2021

@viestta náš sused detto sa s manželkou ktorá si dovolila podať žiadosť o rozvod súdil o výživné. Lebo ... Zničím ťa

prasiatko30
29. júl 2021

@benit ja ti nehovorim, ze nemas pravdu a ze to je spravodlive - ale ak tvoj podareny tatinek raz ostane na holickach a nebude vediet kudy kam tak sa moze snazit vymahat prachy aj od teba, od svojej dcery. a i ked by na sude nepochodil ale neprijemnosti ti narobi lebo on má pravo podat takuto ziadost na sude - nezavisle od toho co on urobil alebo neurobil

benit
29. júl 2021

@viestta nas sa nestaral a zatial sa neozyva. Tak to hadam aj tak ostane. Zijeme v 1 malom meste, stretli sme sa asi 5x za cely cas a teda je to uz 30 rokov. Len dnes som citala o tom prispevku k dochodku. Dost ma to rozladilo keby to malo ist aj jemu.

antoniatonka
29. júl 2021

@lukrec zvláštne že sa matka nerozviedla

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lukrec
autor
29. júl 2021

@patka06 bohužiaľ daný človek je prizivnik a je vysoko pravdepodobné, časom si bude žiadať výživné od dieťaťa. Už si vybavuje aj invalidný dôchodok. Aj keď len hrá divadlo na psych. problémy.

diamand2326
29. júl 2021

Kočky, nedávno bolo do zákona o rodine doplnené ustanovenie, je to § 75 ods. 2 a násl,:"Výživné nemožno priznať, ak by to bolo v rozpore s dobrými mravmi; to neplatí, ak ide o výživné pre maloleté dieťa." To znamená, že pokiaľ syn alebo dcéra dokážu, že jeho rodič, ktorý o výživné žiada, sa oňho nestaral, nemal záujem, zle sa správal a podobne, teda všetko čo sa dá subsumovať pod "v rozpore s dobrými mravmi", súd výživné nemusí priznať... Samozrejme, naťahovačkám na súde a pojednávaniu sa bohužiaľ nevyhne...

lukrec
autor
29. júl 2021

Je tu nejaký právnik, ktorý nám dá nádej, že raz keď si to prizivnik zaumieni mu dieťa nebude musieť platiť za to, že ho splodil?

diamand2326
29. júl 2021

@lukrec Vyššie máš odpoved 🙂

ckocka
29. júl 2021

@lukrec Ak by takú požiadavku vzniesol, potom sa možeš súdne brániť. Dopredu sa zodpovednosti zbaviť nemožeš.

tom_i
29. júl 2021

@viestta nás to čaká ale ako som písala vyššie muž pôjde radšej do basy. Od 15 sa v podstate musí o seba starať a teraz sa ozývajú. A v 40/80 rokoch nebolo zas ťažké sa o rodinu starať.

diamand2326
29. júl 2021

@tom_i Pozri si vyššie môj príspevok, čo som dala... Ak sa oňho nestarali, súd by mal na to prihliadnuť a výživné nepriznať.

tom_i
29. júl 2021

@diamand2326 máme dcéru po skončení VŠ, svokor ju ani nevidel a svokra asi 3x. A to dokonca keď svokrovi umrel brat a podarilo sa mi na neho nájsť kontakt povedal na odpoveď kto volá že nevesta že on žiadnu nevestu nemá, neopýtal sa ani na muža ako sa má

diamand2326
29. júl 2021

@tom_i Ak by náhodou podal svokor návrh na určenie výživného na súd, tento návrh pošle súd mužovi na vyjadrenie... Vo vyjadrení sa muž odvolá na vyššie uvedený paragraf zákona o rodine a opíše všetky skutočnosti, ktoré považuje za dôležité - teda situácie, najmä z minulosti, keď sa oňho otec nezaujímal, neplatil výživné, prípadne navrhne aj výsluch svedkov ako dôkaz, ak pozná niekoho, kto by toto vedel dosvedčiť, atď... Súd toto zváži a prihliadne na to. Snáď 🙂

tom_i
29. júl 2021

@diamand2326 no tak tam sme zatiaľ neni ale to je len moje tušenie

diamand2326
29. júl 2021

@tom_i Ide to len súdne, takže aj svokor by musel vyvinúť úsilie. Netuším, do akej miery súdy posudzujú, čo je už v "rozpore s dobrými mravmi", pracujem v odlišnej oblasti práva, ale držím palce, nevidím to tak zlé, len ten proces okolo toho je náročný.