Ahojte...Z ex(neboli sme zobratý)máme 9ročneho syna.Určené má súdom ,že si ho môže brávať každý druhý víkend ..Ale od Kedy syn začal chodiť do školy a má povinnosti a úlohy,ktoré má plniť nespraví ich s ním a v nedeľu mi ho donesie so slovami,že ex to nevedel tak nech si spraví úlohy doma .ako to prebieha s Vašimi ex???Ďalej nemá vytvorené podmienky u neho ... Bývalý býva s rodičmi takže malý nemá ani svoju izbu,ani posteľ ani stôl Jednoducho nemá svoje súkromie a nejaké zázemie.V januári sme sa dohodli,že bude platiť výživné o 50€viacej nakoľko všetko zdraželo.Meška už s výživným od minulého mesiaca a po novom si mám tých 50€navyše požiadať na súde aby to mal na papiery.Žije iba s invalidného dôchodku a je lenivý ísť do práce...Budem mať šancu zvýšiť výživné ????
...."""úlohy,ktoré má plniť nespraví ich s ním a v nedeľu mi ho donesie so slovami,že ex to nevedel tak nech si spraví úlohy doma""""...Rozmyslam, ze co take 9rocne dieta moze mat TAZKE ,ze chudacik ex to nedokaze spravit.....😒🙄Kedy v nedelu prichadza k tebe?Ak to stihas s n nim tak to spolu urobte...To neni podla mna tragedia nejak vecer to spráskať...Ale pokial ako hovoris chodi kazdy druhy vikend...By som to nejak tie ulohy oželela...S kym spi, ked nema postel?Alebo kde?...A ano cez sud musis poziadat o vyzivne...Ale kedze ma invalidny a zije s rodicmi...Je to lepsie mat na papieri ako ustne...
@ucholacik Tvoj muz ma len pravo, aby k nemu tvoj syn kazdy druhy vikend chodil. Bud rada, ze tam syn moze chodit, kasli na postel a stol, ved tam je cez vikendy. Uc sa s nim len ty, vies kolko je takych uplnych rodin, kde sa otcovia nevedia s detmi ucit, nech si s nim zahra futbal, hry.. viem, nie je dokonaly, preto ste aj od seba, ale stale dost dobry, aby si dakovala Bohu, ze syn ma akeho-takeho otca. Tym, ze je na invalidnom, o zvysenie poziadat na sude mozes, ale istotu, ze zvysia nemas :( .. teraz mas moznost si na diets uplatnovat vyssi danovy bonus, aj pridavky zvysili..viem, vsetko je drahsie, ale na sude zavazi najma vyska jeho dochodku :(
@viera ide o to aby aj ex vedel aké povinností má dieťa keďže chodí do školy,že to nie je len na víkend si zobrať a potom ho doniesť a o nič iné sa nestará.... Najjednoduchšie je povedať,že on nevedel tie úlohy...blbé výhovorky.. No budem musieť požiadať o zvýšenie cez súd...Ale tak isto sa môže zamestnať a robiť ako každý iný človek a nie sedieť celý život na riti doma a starajte sa o mňa .... autíčko nové (napísané na jeho otca)pre istotu... dvojizbový byť v centre mesta(napísanú na mamu)...a ja mám dve roboty hypo úvery brigády aby sme sa mali dobre ...a niekto si gule váľa celý deň 🤮
@ucholacik z coho ma peniaze na auto a byt?
@moonlight1210 na auto mu dala jeho starká kým žila aby chudáčik mal autíčko...a byt zdedil po starkej...ale jeho otec nechce prepísať na neho nič aby nebol problém kvôli výživnému ,že vlastne on nič nemá a nič nevlastní
@ucholacik na sud mozes dat-neskusis nevies .. co sa tyka domacich uloh- naucit syna nech si ich robi sam? nikdy som s rodicmi ulohy nerobila .. nech si to porobi a ty uz len skontrolujes-zas tolko toho nema .. xy deti nema svoju izbu a ani stol na ucenie a to byva v uplnej rodine-nie kazdy ma dostatok miesta-kolke sme sa ucili v kuchyni za stolom .. a u neho sa jedna o 2 vikendy v mesiaci.. a ze tebe vadi kolko ma muz bokom-hold jeho sikovnost - kazdy sme iny
@ucholacik ulohy, co dostane do piatku, tak urobte vo stvrtok, tak aby mu ostala mozno nejaka slovencina, ci matematika na vikend. U nas ulohy na vikend u mladsieho, tiez ma 9, nie su. Matematiku by si mohol urobit u exa aj sam, ved to teraz musi byt v tretej triede, tam nic take nepreberaju, co by nemohol sam vediet, resp. otec alebo stari rodicia. Vyhovorky, ze dospely clovek nevie, kolko je 16+23... 🙄By som sa spytala, ci ten invalidny ma na mozog... Ak syn nevie, vynecha, a to 1 cvicenie dorobite doma. Musis ho troska viest k samostatnosti, aby si sam chcel urobit ulohy, trebars hned v sobotu rano po ranajkach. Neviem, aky tam je rezim, co ex s nim robi. Izbu by som neriesila, 2 noci sa nejako vyspi raz za 2 tyzdne cez vikend. Stol v kuchyni maju, ulohy som si tam pisavala aj ja. Jasne, ex by sa mohol snazit, zarabat a predat byt s tym, ze si kupi trojizbak. Holt, je to vzdy na zene, s kym ma deti a potom znasat nasledky (ak by to aj nebolo planovane, ty si snim spala, nikto ta nenutil, predpokladam). A na sud si podaj, kedze mas opravnene vyssie naklady. Tieto ustne dohody platia, len ak su obaja normalni.
Ono na tie 4 dni z mesiaca čo tam strávi úprimne nepotrebuje vlastnú izbu. Aj na rozkladacom gauči sa vyspí a spraví úlohy na kuchynskom stole , nehovor že ten tiež nemajú , niekde jesť musia. Aj kopu iných detí robí úlohy v kuchyni a žijú... Syn sa na učenie tiež môže ozvať otcovi alebo robiť ich sám , nieje už prváčik a doma s tebou nech dorobí len tie ktoré skutočne nebudú vedieť. Čo sa týka výživného , treba to cez súd. Ústne je to také ... A či mu zvýšia alebo nie záleží od výšky jeho invalidného dôchodku. Ak má 300€/400€ žiadne obrovské zvýšenie nečakaj, možno ti len 20€ dajú naviac... Tiež nevieme dôvod prečo je na tom invalidnom dôchodku takže nebudem súdiť či by "mal ísť do práce a nebyť lenivý" keď nepoznáme jeho zdravotné problémy.
@ucholacik moj chlap nikdy a dietatom ulohy nerobil vzdy ro riesim ja ani nevie co sa ucia...co sa tyka bytu ked ho zdedil je to jeho do toho ta nic...
@ucholacik syn ma 9vat nikdy ulohy nepisal vo svojej izbe vzdy doma za kuchynskym stolom. Ulohy si robi v druzine ak nestihne robi doma v kuchyni.
1.Nechajte si stanovit vyzivne cez sud. 2.Raz za kazdy druhy vikend za 2 dni sa toho aj tak prilis nenaucia. Zbytocne sa tym samonasieras. 3.Ak nepracuje, preco si neberie syna castejsie? Nema zaujem? 4. No, ked je jeden vo vztahu leniva svi.a a vsimla si si to prilis neskoro (po dietati), tak sa aspon tes, ze si sa jej zbavila a uz nelezi u teba doma.
@chodec15 Suhlas...ze je lenivy, je jeho vec a ze mu rodicia/stari rodicia dali - je jeho stastie. Ak by to mal aj pisane na seba, tak to prilis na vyske vyzivneho vobec nezavazi, najviac sa berie do uvahy mesacny prijem a moznosti otca zarobit - co s uznanou invaliditou je urvite stazene. Tie 4 dni do mesiaca to dieta bez uloh zvladne. O zvysenie vyzivneho ziadat moze skusit, ale vysledok vobec nemusi byt isty..
@viera A to ho akoze ospravedlnujes?
@zmrzlinka2021 😂Je sikovny😀Aj ty mu zavidis?😉
Podaj návrh na súd o zvýšenie a uvidíš, ale tým že nič nevlastní je na invalidnom, tak zázraky nečakaj . A to čo on zdedil / dostal darom , prepáč , do toho ťa naozaj nič nie je . Nepoviem keby robil na čierno a zarábal neviem aké prachy , tak vtedy OK , ale toto je niečo iné .
Čo sa týka úloh , ani môj ex nebol schopný si s malou robiť úlohy a keď si náhodou urobil , samá chyba (maďarské korene ) ,tak sme sa dohodli ako dvaja dospelí ľudia , že v nedeľu mi ju nosil skôr , aby si dcéra vedela v ľlude a hlavne bez stresu urobiť úlohy.
Zvýšenie si požiadaj na súde, a co sa týka toho ze je na invalide záleží kvôli čomu a ci ma možnosť s touto prekážkou pracovať. Ak áno len to ze je invalid nie je dôvod na zníženie výživného, veľa invalidov pracuje.
Vlastná izba nie je povinnosťou.
A úlohy si 9 ročný môže spraviť aj sam, predpokladám ze mu otec nerobí celý víkend program aby nemal čas na úlohy. A ty skontroluj doma.
Moja dcéra má 10r, tiež nemá u ex vlastný písací stôl. Doma má a začala si písať úlohy na ňom až v piatej triede v izbe aby mohla mať zapnutú hudbu.
@viera
Prosím?
Tebe sa zda ako "byt sikovnym" spravat sa takto ako sa sprava ten otec dietata?
To fak na Slovensku povazujete za sikovnost vydrbavat s niekym inym, kaslat na veci?
@zmrzlinka2021 A ako sa správa otec toho dieťaťa podľa teba? Nevies o ňom nič. Vieš len to, čo autorka napísala. Ak brala hypotéku sama, jej problém, nech pracuje a spláca si ju. To, že on dostal dar je jeho výhoda. Ak je na invalidnom a nepotrebuje pracovať a výživné platí (hádam neplatí 50€ mesačne), tiež sa jeho ex nemá, čo do neho navážať a už vôbec nie ty, cudzia osoba, ktorá nepozná ani autorku a ani jej ex priateľa.
To, že s dieťaťom nerobí úlohy, no čo už, nech si dieťa robí ulohy v daný deň, keď ich dostane (ja som to ako dieťa takto robila aj keď nasledujúci deň som ten predmet nemala) a potom úlohy z piatka si spraví v nedeľu, keď sa vráti skôr od otca. Žiadna veda...veď aj tak je u otca každý DRUHÝ víkend, tak ako matka vláda úlohy so synom tie víkendy, keď u otca nie je?
Myslím, že autorka ex nenávidi a z toho srší aj jej vyjadrenia ohľadom lenovosti, majetku atď.
@tanyag Pisem na zaklade toho, co pise autorka temy. Nepisem predsa sudne rozhodnutie. Toto je diskusia, nie sudne pojednavanie, kde sa predkladaju dokazy oboch strán.
@zmrzlinka202
@tanyag áno to máš pravdu,že z môjho písania je cítiť nenávisť....prežila som si s ním dosť zlého psychického aj fyzického týrania(nerobím zo seba chuderku)celý život bol takýto vychcálek....Starajte sa o mňa a keď nie budem robiť problémy...Sú to dva rozdielne svety aj pre môjho syna ...doma vidí čo všetko musí človek robot pre to aby niečo nadobudol v živote a vysvetľujeme mu to od malička aké hodnoty sú v živote dôležité ,že sa musí dobre učiť aby si mohol nájsť fajn prácu a mať sa v živote dobre ..a zrazu ide na víkend ku ex a tam vidí hnidu, ktorá zneužíva všetkých naokolo...Ruky zdravé ale do roboty nie ..však na čo maminka sa postará...a nepáči sa mi to ,že to vidí aj moje dieťa ,že aj takáto je cesta sa mať v živote dobre ...učíme ho aby si veci vážil ....ale to je daň za tieto víkendy, ktoré trávi u neho
Ale vsak nech poziada chlap o znizenie vyzivneho- chudacik dom nema, vela nezaraba a este chces aby prispieval 50€ viac 🤔
@autorka tu "hnidu" si svojmu synovi vybrala za otca ty sama dobrovolne. tvoja chyba, syn ma otca, akeho ma, zmier sa s tym. neverim, ze invalidita sa da tak jednoducho ziskat s dg. lenivost. uz to, ze ti daval navyse peniaze od januara - toto sa napriklad pri mojom "prikladnom" exmanzelovi stat nemohlo, on este ziada znizenie uz tak maleho vyzivneho. dovod? ved zacala som dostavat danovy bonus a vyssie pridavky 🙈. bud rada aj za to, ze sa o syna zaujima a berie ti ho na vikendy. Pozor!! to nie je jeho pripade povinnost, aj ked to je v rozsudku. dieta je v tvojej starostlivosti a ked sa otec rozhodne, ani jeden z tych vikendov ho vziat nemusi, staci, ak posle vyzivne. tak tu prosim nepis nic o neplneni jeho povinnosti.
@ucholacik Tak toto je chyba aj jeho matky (matky tvojho ex). Lebo ak by sa nepostarala, tak by sa musel postarať sám o seba. Poznám veľa takých mužov, čo sa nechajú živoť rodičom/rodičmi a vždy to dávam za vinu tomu rodičovi.
Je to dosť blbé, ak je dieťa vychovávane dvoma rozdielnými spôsobmi, ale asi veľa s tým nenarobíš, len vysvetľovať a vysvetľovať dieťaťu, čo je správne a čo nie.
super 🙄 zase raz sa má matka starať o dieta, úlohy dorábať v nedeľu večer a ocinko je na okrasu ako je víkend dlhy. akože čo konkrétne na učive pre 9rocnych bývalý nevedel?? skôr je pekne lenivý…
Veď tvoj syn tam chodí na víkend, tak načo mu vlastnú izbu? A ak má s otcom super vzťah a k otcovi chodiť chce, tal by som izbu určite neriešila.. vyspať sa dá aj na gauči...k tomu učeniu a úloham sa nevyjadrujem...