Dobry den,
mam jedneho znameho, ktory sa rozisiel so svojou priatelkou s ktorou si aj kupili pred pol rokom 3 izbovy byt, na ktory maju hypoteku. Hypoteku schvalili na zaklade jeho platu. Byt stal 120tis a on dal do toho zo svojich penazi 28tisic, aby si brali nizsiu hypoteku. Jeho frajerka sa len pripisala ako spoludlznicka na uver a tym padom je aj na liste vlastnictva. Dohodli sa tak preto, lebo ona mala zabezpecit rekonstrukciu bytu a aj jeho vybavenie.
Problem je teraz taky, ze sa aj dohodli na nejakej sume, ale ona zacala vymyslat a chce viac . Chce 30 tisic, lebo si mysli, ze cena bytu narastla za ten cas (aj vdaka prerabke, do ktorej dala 13tis). Ona si mysli, ze cena bytu je 160tis, co je blbost, lebo ceny v tej lokalite idu tak za 135-140 tis.
Co by som chcel vediet je, ci je mozne dokazat, ze on dal na zaciatku 28tis (ma na to aj doklad) aby to bral do uvahy aj sud, ak by sa rozhodovalo kolko komu patri. Ona za prerabku moze dokladovat len material, ale praca bola na cierno, lebo nemaju ziadnu zmluvu. Ide mi teraz len o to, aby mu vedel sud brat do uvahy jeho ciastku, ktoru do toho dal, aby sa nestalo to, ze ona dostane polovicu bez ohladu na to, kolko dal on do toho.
Bol niekto z vas v podobnej situacii?
Dakujem
nie je to pre mna - ale to je v podstate jedno 🙂. je to len par dni co sa to stalo a uz ma dohodnuteho pravnika, len lepsie je vediet viac nazorov/skusenosti
@an_sendo
to ze ak sa stala spoludlznickou na uvere musela sa stat aj spoluvlastnikom nie je pre spoludlznictvo na uvere podmienka... ale uz je to tam, asi mali nejaky dovod preco sa tak rozhodli.
avsak - prepokladam ze vlastna ten byt na polovicu, takze ak sa nedohodnu tak ma len malu sancu ze sa bude prihliadat na to co kto dal....nech uz boli ich dohody akekolvek.
je to ine ako ked su manzelia a preukaze sa ze niekto nieco vlastnil pred uzavretim manzelstva....
takze doporucujem dobreho pravnika ktory dokaze kvalitne argumentovat, a skusi uzavriet prijatelnu dohodu s byvalou partnerkou...
Milujem to! jeden známy môjho známeho on, a ona, jeho, jej, len nepovedať JA 😅 A čO JE NA TOM? 😀 takéto problémy cudzích ľudí a okolia nezaujímajú, lepšie napísať narovinu za seba 😎
Záležitosť je komplexnejšia, ako by sa zdala, veľa závisí už od kúpnej zmluvy na byt. Ak zodpovedali za kúpnu cenu spoločne a nerozdielne, tak boli z kúpnej ceny zaviazaní v rovnakom pomere (každý mal dať polovicu). Ak niektorý z nich zaplatil viac, môže si plnenie od druhého vymáhať, avšak nie donekonečna, pretože toto vyporiadanie podlieha premlčaniu. To isté platí aj pre plnenie voči banke (ako spoludlžníci sa medzi sebou zo splátok hypo vyporiadavajú 1:1).
V každom prípade odporúčam dohodu. Akýkoľvek súdny spor to celé skomplikuje a predovšetkým predraží, ak by došlo na právne zastúpenie.
nakoniec sa dohodli, ale kamos ma o dalsiu skusenost navyse :(
@an_sendo
no kedže sa jedná asi o teba,nebudem komentovať že máš zlatokopku čo za 13 tis. chce zarobiť 70 ...
druhá vec,nebola som v takej situácii no pomohlo by sedenie s právnikom a bločky z prerábky sa na súde hodia...
zdravý sedliacky rozum mi hovorí,že by to malo byť,že neviem kto hypo platí aj celkové náklady na domácnosť + prerábka...má asi právo na dom,ty jej daj 13 tis za preábku a nech si hladá iného magora...