Dedičské konanie

buducanevesta12
13. sep 2022

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať ako je to s daňou pri dedeni majetku. Ide o to, ze mi zomrela svokra, byt bol na ju a na svokra. Svokor ešte žije, ta druhá poľka po nej pôjde medzi manzela a švagra. Viem ze daň z dedenia bola zrušená v roku 2004, ale ževraj sa stále niečo musí platiť. Či mi niekto nevie aspoň približne povedať približne sumu...Ďakujem

melanta
13. sep 2022

Žiadnu daň z dedičstva platiť nebudú. Budú platiť poplatok notárovi za dedičské konanie. Inak polka nepôjde mužovi a jeho bratovi. Ak bol byť v BSM, tak pol je otcova, druhá polovica sa delí rovnomerne medzi otca a jeho synov. Čiže muž bude vlastniť 1/6.

buducanevesta12
autor
13. sep 2022

@melanta a ked jeho brat a oco nebudú mať z čoho zaplatit poplatky a sa zriekne dedičstva?? Švagor sa musí zrieknuť lebo zevraj na exekútora. Ja len som chcela vedieť ci je to suma že nad 1000 eur či len taká normálna.

melanta
13. sep 2022

@buducanevesta12 brat ak má exekúciu, vzdať sa dedičstva nemôže. Čo sa týka poplatku, záleží od hodnoty bytu. Poplatok je určité percento z hodnoty. Posielam percentá.

Koľko sa platí notárovi
Za prejednanie dedičstva je odmena notára ako súdneho komisára stanovená percentom.
Základom je všeobecná hodnota dedičstva v čase smrti poručiteľa – čím je vyššia, tým je odmena nižšia:
z prvých 3 300 eur základu 2 %,
z presahujúcej sumy až do 16 500 eur základu 1 %,
z presahujúcej sumy až do 33 100 eur základu 0,7 %,
z presahujúcej sumy až do 99 500 eur základu 0,4 %,
z presahujúcej sumy až do 663 800 eur základu 0,2 %

melanta
13. sep 2022

@buducanevesta12 respektíve môže brat odmietnuť dedičstvo, exekútor to však môže napadnúť. Ak otec a brat nemajú peniaze na poplatok, tak žiaľ niekto to zaplatiť musí.

nelca84
13. sep 2022

@buducanevesta12 prepac, ale toto zavana velkou vypocitavostou. Spoliehate sa na to, ze svokor so svagrom nemaju par stovak na poplatok, tak sa vzdaju dedicstva a vy pridete k polke bytu 🙈

buducanevesta12
autor
13. sep 2022

@nelca84 vďaka za odpoveď...ale nie nevonia to vypocitelnostou...Svokor nemá ani euro a žiaľ bohu je alkoholik a celý pohreb platime my...my len nechceme platiť exekútora svagrovho...ale to uz je na dlhú debatu...ja som len chcela vedieť sumu...keď su to stovky eur v pohode...horšie keby tisíce..A podotýkam že svagor doteraz zil u nich a nerobil takže len toľko...ale vďaka za info

buducanevesta12
autor
13. sep 2022

@nelca84 A podotýkam ešte že svagor o celej situácii vie A on Sam navrhol že sa svojej čiastky zriekne..takže nie nechceme sa len tak dostať k polke bytu

dilino
13. sep 2022

no mi sme mali po mame dedičstvo a platili sme notárke okolo 700 eur čim väčšiu hodnotu má byť tým viac si notárka pýta.

isis234
13. sep 2022

@melanta ako to je? Môže sa zriecť v prospech svojho otca.
@buducanevesta12 ak by sa švagor zriekol dedičstva, tak v prospech svojho otca.Otec by mal i synovu časť + 1/6
Exekútora si bude švagor platiť sám, vy nie

isis234
13. sep 2022

@dilino ako je vyššie písaná tabuľka v % ... notári na tom profitujú

dilino
13. sep 2022

@isis234 iste že áno dnes je luxusom zomrieť