Dobrý večer, chcela by som sa opýtať ako je to s daňou pri dedeni majetku. Ide o to, ze mi zomrela svokra, byt bol na ju a na svokra. Svokor ešte žije, ta druhá poľka po nej pôjde medzi manzela a švagra. Viem ze daň z dedenia bola zrušená v roku 2004, ale ževraj sa stále niečo musí platiť. Či mi niekto nevie aspoň približne povedať približne sumu...Ďakujem
@melanta a ked jeho brat a oco nebudú mať z čoho zaplatit poplatky a sa zriekne dedičstva?? Švagor sa musí zrieknuť lebo zevraj na exekútora. Ja len som chcela vedieť ci je to suma že nad 1000 eur či len taká normálna.
@buducanevesta12 brat ak má exekúciu, vzdať sa dedičstva nemôže. Čo sa týka poplatku, záleží od hodnoty bytu. Poplatok je určité percento z hodnoty. Posielam percentá.
Koľko sa platí notárovi
Za prejednanie dedičstva je odmena notára ako súdneho komisára stanovená percentom.
Základom je všeobecná hodnota dedičstva v čase smrti poručiteľa – čím je vyššia, tým je odmena nižšia:
z prvých 3 300 eur základu 2 %,
z presahujúcej sumy až do 16 500 eur základu 1 %,
z presahujúcej sumy až do 33 100 eur základu 0,7 %,
z presahujúcej sumy až do 99 500 eur základu 0,4 %,
z presahujúcej sumy až do 663 800 eur základu 0,2 %
@buducanevesta12 respektíve môže brat odmietnuť dedičstvo, exekútor to však môže napadnúť. Ak otec a brat nemajú peniaze na poplatok, tak žiaľ niekto to zaplatiť musí.
@buducanevesta12 prepac, ale toto zavana velkou vypocitavostou. Spoliehate sa na to, ze svokor so svagrom nemaju par stovak na poplatok, tak sa vzdaju dedicstva a vy pridete k polke bytu 🙈
@nelca84 vďaka za odpoveď...ale nie nevonia to vypocitelnostou...Svokor nemá ani euro a žiaľ bohu je alkoholik a celý pohreb platime my...my len nechceme platiť exekútora svagrovho...ale to uz je na dlhú debatu...ja som len chcela vedieť sumu...keď su to stovky eur v pohode...horšie keby tisíce..A podotýkam že svagor doteraz zil u nich a nerobil takže len toľko...ale vďaka za info
@nelca84 A podotýkam ešte že svagor o celej situácii vie A on Sam navrhol že sa svojej čiastky zriekne..takže nie nechceme sa len tak dostať k polke bytu
no mi sme mali po mame dedičstvo a platili sme notárke okolo 700 eur čim väčšiu hodnotu má byť tým viac si notárka pýta.
@melanta ako to je? Môže sa zriecť v prospech svojho otca.
@buducanevesta12 ak by sa švagor zriekol dedičstva, tak v prospech svojho otca.Otec by mal i synovu časť + 1/6
Exekútora si bude švagor platiť sám, vy nie
Žiadnu daň z dedičstva platiť nebudú. Budú platiť poplatok notárovi za dedičské konanie. Inak polka nepôjde mužovi a jeho bratovi. Ak bol byť v BSM, tak pol je otcova, druhá polovica sa delí rovnomerne medzi otca a jeho synov. Čiže muž bude vlastniť 1/6.