Ako viem ochrániť nehnuteľnosť, ktorá ide do dedičského konania?

31. dec 2022

Ako viem ochrániť nehnuteľnost, ktorá ide do dedičského konania pred rozkradnutim od iných rod.prislusnikov? Od nehnuteľnosti nemám kľúč. Ďakujem

zuzap33
31. dec 2022

Nijak. Ako dokazes, ze ten kto ma kluc si nieco zobral? Vlastna skusenost. Dedicia pridu a rozoberu si veci. Alebo pride len jeden... U nas pred par rokmi tak bola rozobrana stolarska dielna

sense
31. dec 2022

Žiaľ žiadno. Každý kto má kľúč môže dnu a zobrať co chce. Žiaľ aj v našej rodine to tak bolo. Niektorí by si aj kvôli 50r tanierom si do kolena nechali vrtat

autor
31. dec 2022

Dedičmi sú iba moje deti. To viem určite. Nárok.na nehnuteľnost si robí svokra a švagriná. Nedá sa nehnuteľnost zabezpečiť dajakym predbežným rozhodnutím súdu?

sense
31. dec 2022

Nehnuteľnosť ak je na tvoje meno zdedila len deti. Ak budú neplnolete tak zdedila nehnuteľnosť oni ale zastupovať ich bude právny zástupca ale ten nebude môcť nakladať z majetkom ako on chce. Takze svokra a svagrina si nárok robit sice môžu ale mať ho nebudu

zooeynka
31. dec 2022

Neber to v zlom, ale co take hodnotne je vnutri? Hodnotu ma dom a pozemok/resp.byt, a nejake zariadenie mozes mat v pazi....

melanta
31. dec 2022

@zooeynka veci majú aj citovú hodnotu, nielen finančnú.
@sense zrejme majiteľ nehnuteľnosti je otec detí autorky. Takže síce máš pravdu, že švagriná a svokra nárok nemajú, ale ak kľúče majú oni a autorka otázky nie, kým prebehne dedičské konanie, môže svokra a švagriná odtiaľ odniesť iný majetok zosnulého.

stanulienkat
31. dec 2022

Vymenit zamky.

ladyblcha
31. dec 2022

Nijak. My sme pred rokom zacali dedicske, boli sme pozriet v dome, ktory sa dedicstva tykal, aj sme nafotili zvonka aj zvnutra, dedicske skoncilo tento mesiac, dostali sme kluce od toho domu a boli sme ho hned pozriet a vnutri uz polovica veci chyba (podla fotiek viem porovnat). Kluce mali viaceri pozostali, ale my nie. Zobrali vsetko, co malo aspon aku taku hodnotu a nejake veci co aj nemali, asi spomienky. 🤷🏼‍♀️ Dedicske trvalo rok a pol a to sme boli ukoncit vlastne dedicskou dohodou, cize sa nik nehadal s nikym. Aj ma to zamrzelo, ale co uz.

zooeynka
31. dec 2022

@stanulienkat keby mala kluc od nehnutelnosti asi by zamky vymenila. Nema, tak ma smolu. Ak su svagrina a svokra pazrave na interierove zalezitosti(ktore ale mozno kupovali ony)tak si to proste odnesu. Autorka nie je dedicka, iba deti, cize vlastne okradnu deti v rodine.

autor
31. dec 2022

@sense akože dik, ale na toto sa fakt nepýtam

sense
31. dec 2022

@melanta priznávam nepostrehla som ze autorka kľúče nemá. Žiaľ zariadenie nemá ako ochrániť. Ale stále platí ze dediť budú v prvej línii deti (zastúpené právnym zástupcom ak sú deti maloleté) , nie svokra a nie svagrina ak bol výlučným majiteľom otec deti.

autor
31. dec 2022

@ladyblcha neviem, ja som dakedy zachytila, že sa dá dať predbežné rozhodnutie a nehnuteľnosť uzavrieť.
@zooeynka áno, tak to je

stanulienkat
31. dec 2022

@ladyblcha a nedalo sa to nejako pravne napadnut? Ze niekto manipuloval s nevysporiadanym dedicstvom?

eeffka
31. dec 2022

Vymen zamky a pofot inventar

autor
31. dec 2022

@eeffka no, to nie je také jednoduché. Nemôžeš len tak prist k cudzej nehnuteľnosti a vylomit zámky. Zámočník ti ich taktiež nevymení, pokial sa nepreukázas listom vlastníctva. Verím.tomu, žeby svokra zavolala políciu

eeffka
31. dec 2022

Neviem po kom dedia vylucne tvoje deti, lebo jedine mi to vychadza ze by boli siroty, neviem co s tym ma svokra.

renatik91
31. dec 2022

@eeffka Však zrejme po svojom otcovi, nie?

eeffka
31. dec 2022

@renatik91 hej dodatocne mi doslo ze asi zena s muzom maju samostatne majetky. Tak ale snad ako manzelka by som mala kluce od muzovho majetku,teda minimalne v normalnom manzelstve.

qetka
31. dec 2022

@eeffka tak asi nebude ani manzelka, ked ona nededi ;) mozno je to ex manzel a ako mama chce ochranit ich deti.

autor
31. dec 2022

@eeffka tie tvoje dedukcie. Jedná sa o ex manžela. Ale, to proste nie je podstatne, pretože som jasne napísala, že dediči sú iba deti. Kľúče majú osoby, ktoré dediť nebudú nič. Ty o tomu pridávas kadejake teórie.

eeffka
31. dec 2022

Normalne som sa zamyslela, netreba hned vidiet za vsetkym len to najhorsie. Nuz v stave v ako ste vy to bude zrejme ako pisali kocky vyssie, rodina s klucmi rozoberie co chce kym prejde dedicske .

autor
31. dec 2022

@eeffka super si sa zamyslela....lebo jedine mi to vychadza ze by boli siroty...pochovala si ma za živa😀

elbartoslava
31. dec 2022

Ved ony dve ked niesu na LV, ani tam nemaju trvaly pobyt ani nic tak to je jedno ze maju kluce, ist tam nemozu

zooeynka
31. dec 2022

@elbartoslava a kto im zabrani???

basska_b
31. dec 2022

No, treba sa pripravit na to, ze kym prebehne dedicske konanie, v dome uz toho moc nebude. Nenadarmo sa hovorieva napr. o chutnych kolacoch "mizli ako po nebohom"... asi dobre vztahy nemate, kluce ti nedaju a nic teraz narychlo nenarobis 🙏 Ale dobre sa pytas, mozno niekto ma skusenost. Ono, dedi sa ten dom ako taky, ako nehnutelnost, ten ma hodnotu... ani notar neporiesi dake taniere, pribory, oblecenie... ci hej?

vevesh
31. dec 2022

Poradit sa u pravnika alebo v pravnej skupine (je aj tu na mk). V zahranici je take nieco mozne, ze sa poda na sud navrh na urcenie spravcu nehnutelnosti (sud urci spravcu-pravnika), ktory zapecati dom, dokym prebehne dedicske. Ci je to mozne na sk neviem.

lienka.7
31. dec 2022

@draik je pravnik... možno poradi 😊

saraxyz
31. dec 2022

Napíš do skupiny právne poradenstvo

ladyblcha
31. dec 2022

@stanulienkat pokial viem, tak nie.

zuzanaete
1. jan 2023

Pripadne sa spytat notara, ktory bude viest dedicske. Ak je uz urceny. Viem o pripade, kde notar zobral kluce do trezoru, kym neprebehne dedicske. Ale to bol specificky pripad - dedenie zo zavetu a vysledok nebol jasny. Mozno by sa to dalo riesit aj vo vasom pripade. Aj ked notar nema sancu zistit, ci odovzdali vsetky kopie klucov.