Kočky, aké menu robíte na Vianoce? Okrem kapra, lososa a rezňov so šalátom. Čakajú nás s novým partnerom prvé spoločné Vianoce a chcem niečo čo bude proste iné. Za každú inšpiráciu pošlem 💙 Ďakujem ☺
@ivkazba ja varím tradične, len kapra nie, mame radšej nejakú morskú rybu. Menu som zostavila v prvých rokoch spolu s manželom, taký mix z toho, čo varila mama a svokra. Tradične nám chuti najviac, aj kvôli deťom.
Mame oblatku, krupicovu kašu, kapustnicu, šúľance s tvarohom, rybu do šalátom a na koniec koláčiky, orechy a ovocie.
Sle prvé Vianoce sme sme oslávili na dovolenke v Egypte - úplne netradične.
Kludne mozes cokolvek. Hrachova kasa, bobalky, moriaka...
Hlavne aby partner zdieľaľ rovnaký názor, či náhodou nechce presne tradičné jedlá 🙂
@ivkazba my sme skonbinovali nasu a manzelovu tradiciu a vyslo take menu..
Skor moje.muz v podstate len tu rybu mal klasiku ale s inou prilohou.
Lebo my na sk jedini mame oblatky-tu to nosim ako raritu.nikto to nepoznal.
Aj Makove bobalky. plnene sipkovym lekvarom-moj muz si da pre poriadok zo 2 suche lebo mak rad nema.ale pribuznim z at to chuti.vzdy napeciem plnu misu😅😅
Repova polievka/alebo je tradicia aj fazulova s repou na sladko/
Kysla hribova-tu moj muz neje.
Ale robim.mu miesto nej hribovicu s drobcami.
Na zaver smazeny kapor,ale robim aj stuku alebo file.mali sme uz aj zubaca...ale skratka bez kapra vianoce nie su.
Kazdy si da co mu chuti.
Priloha je tradicna rakuska-Krupernschmarn/to take zemiaky opecene na cibulke a poprasene sladkou paprikou,ale je to take kasovite nie chrumkave/
To na vianoce k rybe musi byt.
Vianoce bez vanilkovych rozkov a lineckeho peciva by pre mojho muza vianocami neboli...
Inak skusam zdravsie varianty keksov.aj raw.
25.12.sa u nas nevari-jeme menu zo stedrej vecere a 26.12. Sa väcsinou pecie hus ci kacka...alebo uz tie rezne...podla nalady a casu.
@ivkazba My mávame hlavné jedlo kapustovú polievku (ja milujem so smotanou), domáce knedle, kapusta na sladko a pečené kačacie nohy a prsia. Potom, ako druhý chod máme zapečené rybie filé s pečenými zemiakmi (menšiu porciu). Ako tretí chod máme tie makové opekance, ktoré ja už nevládzem zjesť.
U nás je polievka zo suchého hrachu, oblátky s medom, kapor kvôli babke a otcovi, losos pre deti, vinove klobásy pre nás ostatných a varené zemiaky + Majo šalát. Z každej rodiny si niekto niečo doniesol. Boli aj pokusy byť extra originálny pri vianočnom stole, ale alednoducho sa to neujalo.
@mogaa Budeme len my dvaja. Partnerova mama robieva kapra a rezne a on nemá rád rezne, ani kapra ani filé. Ja zase nemám rada lososa. A štandardne varím takmer každý deň. Takže preto premýšľam nad tým čo urobiť na Vianoce iné, aby to nebolo čo bežne varím a aby to nebol ten kapor či filé ktoré nemá rád.
@ivkazba my sme sa zariadili po svojom. Kapustnica s hribikmi, klobaskou a udenym. Druhy chod pecena panenka s nivovou a brusnicovou omackou. A pecene zemiaky. A samozrejme oplatka, ovocie, orechy. Zalezi na vasej dohode. U nas sa robievala ryba so salatom, ale my to nemame radi. Tak sme si povedali, ze od stredovecerneho stola ma ist clovek najedny a spokojny, nie hladny a nervozny. A urobili to takto.
u nás robíme rybu - kapor, losos, pstruhy, zem šalát, oblátky s medom, lokše s makom, polievku z kyslej kapusty - vody - ku tomu zemiaky varené, koláče, .....
rýb nakúpime toľko, že ich jeme celé sviatky....
moja známa robí aj vyprážaný syr so zemiakmi....
kolega zas nerobia zem .šalát - nik to nechce...
je to len na vás čo si spravíte....
trocha sa votriem do diskusie s otázkou: tie co robite lososa, to kupujete mrazeneho? Alebo kedy ho kupite? Ked na stedry den su uz obchody zavreté a aj den pred to asi nebude take lahke zohnat.
páči sa mi, že si chcete zaviesť vlastnú tradiciu na Vianoce 🙂
my sme si s mužom zaviedli hneď niekoľko našich tradicií počas celeho roka a každý sviatok je pre nás výnimočný a tešíme sa, ako si to spravíme po svojom 🙂
K Vianociam... polievku by som urobila nejakú Vašu obľúbenú.. u nás je to porová krémova s opekancami, šampionovo-syrová krémová, mrkvový krém.. potom môžete mať plnenú morku so zemiakovým pyre, alebo len pečené stehná z nej, je to len na Vás. My sme minulý rok nevarili nič :D bola som v 37tt a nechcelo sa mi chodiť po obchodoch zháňať suroviny, muž je našťastie rovnaký 🙂 dojedli sme, čo bolo navarené zo včera a hotovo. Moc si nerobíme starosti s vecami, ktoré nie sú pre nás dôležité.
@ivkazba ryby má inak rád? My nerobíme kapra ani lososa, skusame iné rybky a dokonca nie vyprážané, ale ich dám na plech zapiecť do rúry na masle a k tomu klasika zemiakový šalát. Rybky zubac, alebo najnovšie tilapia je mnam. Hlavne nevyprazam preto, lebo je to casove nenarocne. Proste nemám rada stať pri panvici a tesne pred večerou vyprazat, kým ostatní si môžu užívať večer. A je to takto aj zdravšie a každému to chutí 🙂
my kazdy rok nieco ine, samozrejme linecke atd klasika to musi byt.
Tento rok mame plnenu morku, k nej zeleninu, salat, dezert cheesecake ,,varene vino,, predjedlo som este nevymyslela, ale urcite neake jednohubky
U nás na obed rybacia polievka z hláv kaprov so smotanou k tomu opečené rohlíky, večer - oplátky, orechy,ovocie, hríbová omáčka so smotanou a vyprážaný kapor a filé, vyprážané rezne, zemiakový šalát. Robím posledný rok aj sumčeka len tak v trúbe na masle, pre toho kto nechce vysmážané veci.
u nás doma sa robievalo veľa chodov, jedlo sa z každého po troška. varili sa strukoviny, polievka z vody z kyslej kapusty, vyprazana ryba a zemiaky. bobaľky s makom samozrejme.
s mužom sme posledné vianoce chodievali k jeho rodičom, to som ja robila kapustnicu, svokra rybu a šalát. tieto vianoce budeme s mužom a dcérkou sami, tak ešte dumám, čo urobiť. ale zrejme kapustnicu a pečenú rybu, aby si dala i malá.
sestra napr. robí hríbovicu, dedko robieval pirohy
My robime vacsinou peceneho pstruha k tomu zemiaky, polievku mame kapustnicu, ale na sladko - slivky, hrozienka a sladka smotana.
Oplatku s medom pred vecerou, potom vecer trubicky/oplatky so slahackou. Pre mna vajecny konak musi byt 😅 robim si ho sama.
Robim aj zemiakovy salat a file, ale to len tak ako nocnu veceru a na druhy den 🤣
Vacsinu sme prebrali z mojej rodiny.
Hlavne je, aby ste boli obaja spokojni, takze sa porozpravajte o vasej predstave a akosi to sklbite 😉
My mame tradicne,oblatky s medom a cesnakom,kapustnica,bobalky s makom a kapustou,rezne a ryby so salatom a potom kolace
Myslíš stedrovecernu večeru alebo aj nasledujúce dni?