Ahojte mám otázku ideme na svadbu vydáva sa priatelov kamarát, svadba bude menšia v kruhu blízkej rodiny a sobáš na matrike. Ako darček neviem nič vymyslieť majú všetko už bývajú dlhšie spolu vo vlastnom dome a nechyba im nič, ani do kuchyne majú všetko od hrncov až po stroj na cukrovú vatu 😂
Mala som na mysli že by sme im kúpili darčekový kôš a peniaze dali do obálky. Lenže neviem či je vhodný darčekový kôš na svadbu. A okrem toho samozrejme ešte torta a koláče. Alebo nemáte nejaký dobrý tip na darček?? 🙂🙂
@liviafazekasova snad sa zeni 🙈
Ziadne blbiny, hlavne ked uz maju svoju domacnost. Peniaze do obalky a neveste kyticu.
chlap sa žení
žena vydáva...
@nelca84 pardon pomylila som som sa chcela som napisat vydava sa kamratka a priatelov kamarát len som to nejako vynechala 🤦♀️🤦♀️ nebolo to schvalne
@liviafazekasova Žiadny darčekový kôš a už vobec nie torta a koláče, jedine, že by ste sa tak dohodli dopredu. Peniaze do obálky a kvety. Finito.
@deti95060810 pomýlila som sa chcela som to inak napísať celé, nebolo to schvalne
@liviafazekasova OK..
@liviafazekasova *žení
@h2 no u nás to tak chodí aj teraz tak bude že deň predtým sa nosia koláče a torty tak nejdem naprazdno jasné že som objednala koláče a tortu. A darček sa bude davat na svadbe
@liviafazekasova 😲 A kto to všetko zje, keď každý donesie koláče a tortu?
Ja som teraz dávala vyrábať takúto truhličku https://www.sashe.sk/Woodstone/detail/svadobna-... … troška menšiu, iba mená a dátum, bez otvoru na mince. V nej dáme peniažky. Pokiaľ vyslovene nevieme, aký dar, dávame vždy len peniažky ale nemám rada čisto “obálkovú metódu”, tak preto takto. Krabička sa dá využiť napr. na bižutériu alebo spáliť v krbe v najhoršom 😁. Darčekový kôš by som nedávala.
@liviafazekasova a nemylis si to?
Kolace predsa roznasaju mladomanzelia ako "svadobnu vysluzku" hostom, nie hostia mladomanzelom. Aspon ja som o tejto verzii este nepocula.
@h2 tak to už neviem zatiaľ som bola na 2 svadbách a takto bolo, po rozdávali sa síce sme prišli domov v oboch pripadoch s dvomi kuskami torty 😂😂 tak asi sa minuly ja neviem 🙂🙂
@nelca84 co si nemyslím?? Ja som toto nevymyslela 🤷♀️🤷♀️ takto nam bolo povedané že v piatok sa budú nosiť koláče a v sobotu bude svadba
@liviafazekasova nie nemyslis, ale ci si to nemylis. Ved citaj poriadne.
Lebo ja som sa nestretla s tymto postupom. Kolace sa sice nosia pred svadbou, ale dostavaju ich hostia od mladomanzelov, nie opacne.
Nosia sa koláče od nevesty a ženícha ku svadobcanom, susedom kamarátom... Nie oni na svadbu. Kto by to jedol.
Prosím ťa len sa radšej opýtaj kamarátov lebo sa ozaj strápniš keď prídeš s tortou a koláčmi. 😄 Áno, robí sa to tak, že výslužku teda koláče a fľašu nebudú dávať (nevesta a ženích) pri odchode hostí, ale prinesú ich každému pozvanému už deň pred svadbou. Žiadnu tortu ani koláče od vás určite nečakajú a ešte keď píšeš že je to menšia svadba v kruhu rodiny. 🤭 Ja som napríklad bola nahnevaná keď mi na svadbu doniesla jedna teta tortu bez toho aby sa vopred opýtala. Chcela som tam mať výzdobu a jedlo podľa môjho výberu. 😏
@liviafazekasova Nuž, iný kraj, iný mrav. Ale u nás sa pod "v piatok sa budú nosiť koláče" rozumie, že ich nevesta so ženíchom nosia príbuzným (ako keby výslužka, ale dopredu). Osobne si neviem predstaviť, že by každý z pozvaných hostí priniesol celú tortu a ešte aj zákusky.
@nelca84 U nás je tiež taký zvyk, že hostia donesú koláč, resp. tortu 😉 A keď odchádzajú zo svadby, tak sa im dá výslužka ... u nás sa nanosilo toľko, že ešte aj bezdomovcom sme odniesli, lebo sme nevedeli čo s tým. A výslužku každý dostal bohatú.
Sme maďarskej národnosti, ex manžel bol slovenskej. U nich nedoniesol nikto to je pravda.
@evaachesa ja nesrandujem akože dosť mi je ľúto že tu zo mňa robia hlúpu alebo fakt neviem ja som chcela len radu keďže som ešte nebola na svadbe mimo rodiny, boli sme na svadbe minulý rok ženil sa priateľov brat tak isto hostia brali koláče tortu deň pred tým, a bola som aj pred 4 rokmi na svadbe vydavala sa priatelova sestra to bola veľká svadba a brali sme 60 koláčov tam tortu nie keďže chceli radšej viac zakuskov.
A teraz nám jasne povedali že v piatok sa nesú koláče a idem ešte pomáhať neveste chce robiť Chlebíčeky pre tych ktorý prídu priniesť koláče a torty a v sobotu bude svadba.
Tam asi u nas he takýto zvyk
Aj u nas sa davnejsie stretavali hostia v piatok pred svadbou. Rodina doniesla torty, zakusky, dary. Tieto sa ponukali v sobotu na svadbe a nasledne z nich robili vysluzky pre svadobcanov. Ale popravde, naposledy som to zazila pred cca 15 rokmi. Ale ak chcu buduci manzelia mat aj tento zvyk, tak to je uz na nich.
My sme ako svadobne dary dostali peniaze, lebo uz niekolko rokov sme mali zariadenu domacnost
@liviafazekasova Netráp sa, u nás nosia svadobčania tiež koláče, alebo tortu, a potom po svadbe dostanú výslužku. Aký kraj taký mrav.
@a_adamcova konečne niekto už som sa fakt cítila ako z inej planéty 🤦♀️🤦♀️ už som tu za trapnu a nechapavú že ja chcem brať na svadbu koláče a tortu... Ja som tiež brala na 2 svadby už takto zakusky a aj tortu ale veľa neostalo neviem čo sa stalo ale na jednej svadbe sa asi pokazili nečakali toľko veľa a v druhej sa minulo a pritom každý doniesol 🙂🙂
@liviafazekasova A ako svadobný dar, by som ja zvolila obálku s peniazmi 🙂 Viac ich to poteší, ako niečo čo nevyužijú a bude im to iba zavadzať. Počula som už aj o žreboch, že niekto dáva ... my sme nedostali. To je ale o šťastí už potom 🙂
@gabca025 u nás to ešte stále takto funguje asi sme zaostalí 🤷♀️😂 ale fakt zle mi to padlo že som chcela len malú radu a zrazu som bola krava čo sa ide strápniť 😐
@a_adamcova áno aj ja si myslím ten darčekovy kôš som chcela len tak aby sme nešli fakt len tak s jednou obalkou, u nas kvety sa velmi nedávajú dávajú ich taký co pridu len gratulovať ku kostolu, a videla som taký kôš plný milka hlúpostami a šampanským a viem že oni milujú sladkosti len preto ma to napadlo
@liviafazekasova odpoviem Ti k otázke- lebo ako čítam stretli sa tu odborníci z jazykovedneho ústavu s odborníkmi na etiketu 😁Peniaze do obálky- alebo nejako kreatívne napr. do rámčeka a vytvoriť nejaký obrázok- napr. rámček som vyberala taký tematicky svadobny- nevesta si pochvaľovala, že tam potom dali svadobnú fotku a zavesili, okrem toho sme väčšinou dávali miesto klasickej kytice kyticu zo stieracich zrebov - navrhli to raz kamaráti a potom sa to celkom ujalo aj na dalších svadbách a to je asi tak všetko 😉
@liviafazekasova my sme dostali napr. aj truhličku s 1€ mincami, za mňa celkom praktické keď dôjde kuriér, jedlo alebo musím čosi platiť v automate a nemám mince 🙂
@katulkagajdos ďakujem veľmi pekne 😊😊
my sme raz dali dar drevenu truhlicku plnu cokoladovych minci a pomedzi to papierove peniaze ako sme uznali vysku hotovosti . Cokoladky vyjedli peniaze pouzili truhlicu nechali ako pokladnicku. Raz sme davali maicke gulate akvarko v tom papierove peniaze zrolovane + mini knizocky s cittmi a svadobne dekoracie a cele zabalene v celofane s maslou, tiez malo uspech akvatko pouzili ako gulatu vazu na dekoracie.... Dalsi krat sme davali obalku + zivu kyticu v tom zrolovane zreby 5ks po 2eura pre stastie aj vyhrali vyhru 1000e
@liviafazekasova ja by som dala a davam len peniaze, to sa najlepsie vyuzije.