Tancovali ste redový tanec ešte v svadobných šatách?

daniela323
18. máj 2022

Ahojte baby, chcem sa s Vami poradiť. Tie čo ste mali redovy tanec na svadbe, ale nečepčili Vás..ako to prebiehalo? Ako ste plynulo prešli zo zabavy na redovy? Tancovali ste ešte v svadobných šatách?

julianabelakova
18. máj 2022

@daniela323 to je na vas, u nas to organizoval vsetko starejsi a mala som este svadobne saty

viestta
18. máj 2022

Redovy sa vo svadobných na tancuje. Nevesta sa ide po polnoci prezliecť a tancuje sa redovy

pininka1
18. máj 2022

Isla som sa prezliect, prisla som do saly a v kosiku som mala cukriky, ktore som rozhadzala po stoloch, presla som dookola a potom na parket a zacali hrat znamu pes nicku a islo sa tancovat.

pininka1
18. máj 2022

@viestta ja som zazila na svadbe v cervenom klastore ze tam sa zena neprezlieka ale tancuje redovy v svadobnych satach. Ked rodicia nevesty namietali a isla sa prezliect zenichova rodina bola total pohorsena.

login1234
18. máj 2022
beata_k
18. máj 2022

@daniela323 Na redovy tanec sa prezlieka. Symbolizuje premenu nevesty na ženu.
https://mojasvadba.zoznam.sk/magazine/redovy-tanec

domiklik
18. máj 2022

@daniela323 ja ani netuším co je redovy tanec, a to som vydatá 🤷

endzi83
18. máj 2022

@daniela323 prezliekla som sa na redovy, mala som aj ženy v krojoch s partou. Patrí to k tomu.

jaskolka
18. máj 2022

Redovy tanec sa tancuje na Slovensku väčšinou bud v kroji alebo červených šatách. Nevesta je už zacepcena alebo ma šatku, je to symbol, že "z nevesty je už vydatá žena".
Nepočula som o tom, aby tancovala nevesta ešte v svadobných šatách..

jaskolka
18. máj 2022

@pininka1 a to akože ako tam potom "oddeľujú"? Myslím tu symboliku, že z nevesty je žena?Lebo obvykle sú okolo toho hotové obrady, čepcenie, spev, sviecky, party na hlavu, sprievod žien, ktoré privádzajú už prezlecenu "mladú pani" a podobne.
Len tak skočí nevesta v šatách na parket a začne sa tancovať redovy? Aký to má úvod, začiatok?
Lebo ozaj si to neviem predstaviť...

deti95060810
18. máj 2022

nie, išla som sa prezliecť a začal sa tancovať redový...

deti95060810
18. máj 2022

@jaskolka prosím ťa kto teraz čepčí nevestu... nevesta sa odíde prezliecť do iných šiat - svadobné vyzlečie...príde na parket a začína sa redový...všetci do kruhu - alebo aspoň väčšina hostí, uprostred tancuje nevesta a nejaká krstná mať vyberá na tanier peniaze - od každého kto chce tancovať s nevestou... za tanec pre tanečníka sa zvykne dávať nejaký kysnutý koláč...

deti95060810
18. máj 2022

@domiklik všade sa to volá inak... na východe redový...

oblecenie99
18. máj 2022

Ako chces ty.. ale nie je zmyslom toho redoveho práve to,že z nevesty je už žena a teda symbolicky sa prezlečie? @jaskolka u nás dole na juhovýchode (najmä teda v maďarských rodinách) sa vôbec nerobí cepcenie, príde starejsi s nevestou,začne ako obvykle hulákať na celú sálu nejaké básne,tentoraz o tom,že už nesie mladú pani a ľudia si majú prichystať peniaze ak s ňou chcú tancovat. prvý tanec zvyčajne tancuje on s nevestou,a potom zvyšok hosti. ku koncu,keď už všetci dotancovali a začnu akože kradnúť z nevesty veci,tak ide do akcie ženích,chytí ženu do náručia a utečie s ňou akože preč (von zo sály). A ešte jedna taká zaujímavosť: tanier sa nerozbije pred hostinou, ale po redovom. Počas tanca ho má niekto a cinka do neho lyžicou do rytmu a práve keď ženích zdvihne manželku,tak sa rozbije.. a potom idú klasický ženích a nevesta zametať črepy.

euka210
18. máj 2022

@daniela323 ja som mala kroj od kamoaky na redovy, potom zase ine saty. Niekde sa nosia na redovy cervene saty.

terezka1947
18. máj 2022

Redovy opäť prichádza do "módy". A práve v mladších ročníkoch.

jaskolka
19. máj 2022

@deti95060810 tak ja som bola na x svadbách, všade bolo čepcenie alebo vydaté ženy slávnostne odviedli nevestu, a všetci už vedeli, že o chvíľu sa začne redovy. Nikdy to nebolo len tak,že bum zmizla nevesta a odrazu sa vrátila len tak..

mamamasama
19. máj 2022

Red (červená) redovy v červených šatách ;)

jaskolka
19. máj 2022

@mamamasama nemyslím, že naši predkovia vychádzali z angličtiny, skôr šlo o "tanec do radu" že sa striedali ľudia zaradom.
V rusínskom jazyku sa to povie "rjadovyj", určite to nie je z anglickeho slova "red", jednoducho "zaradom"

pininka1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pininka1
19. máj 2022

@jaskolka cela ta svadba bola taka divna. Oni chceli iba ze o dvanastej zacne hrat pesnicka na redovy, a dokonca ze to maju tancovat obaja manzelia, nie len nevesta. To sa mi stalo ozaj prvykrat, kedze mi mame rodinu v kazdom kute Slovenska pomaly a bola som na x svadbach a toto som este dovtedy nezazila, ani nikdy potom.

pininka1
19. máj 2022

@deti95060810 skoro vsade sa cepci, ja som za posledne roky bola na x svadbach a vsade sa cepcilo a neboli to dedinske svadby. Naposledny minulu sobotu.

lienka9
19. máj 2022

@daniela323 ja by som urobila tak ako chces ty.pokial nelipnete strasne na nejakych tradiciach tak sprav ako sa ti paci.ja som videla najcastejsie vo svadobnych ,ale aj prezlecenu,aj v kroji..takze je to asi jedno.je to tvoja svadba a ked za chces krutit este v svadobnych tak sprav..moze to byt aj symbolicky ze po tom tanci sa z teba stava zena a sa prezlecies.

lucciap
19. máj 2022

@daniela323 redový sa u nás na Spiši tancuje ešte v svadobných šatách, a keď nevestu vytancuje celá svadobná pospolitost, az nasledne sa ide prezliect do druhých šiat. Oblečenú v druhých šatách ju naspäť sprevádzajú vydaté ženy a ešte ony /len vydaté/ spolu chvíľku tancujú a spievajú.

diamand2326
19. máj 2022

@domiklik Ani ja 😁 A určite viem, že na mojej svadbe sa netancoval, ja som sa ani neprezliekala 🤣

saxana000
19. máj 2022

U nas sa to tiez nerobi.tesne pred polnocou sa tancuje svadobne solo v kruhu kedy sa postupne vymenia vsetky pary zatancuju si so zenichom a nevestou pripadne chlap so zenichom v rucniku alebo zena s nevestou v klobuku.az potom je zacepcenie a novomanzelia sa odchadzaju prezliect...mozno je to ono len sa tomu inak hovori.

erosmal
19. máj 2022

u nás na dolnom zemplíne ak sa nečepčí (čo som ja nechcela) sa ide nevesta prezliecť do kroja/červených šiat a do sály ju vedú svatky (najčastejšie jej a ženíchova krstná mama) a oni začínajú tancovať s nevestou redový, potom sa strieda cela rodina.. ja som sa 2x vydávala a raz som mala červené šaty a raz kroj. ale ak ty nechceš tak tancuj v tom čo sa tebe páči 🙂

xena0
19. máj 2022

Nie, prezliekala som sa 🙂

sonahorvathova
20. máj 2022

@deti95060810 veľmi veľa novomanželov ma cepcenie a druzbovsky atd 🙂 mame plny cely kalendar, tam kde sa udrzuju tradicie tak sa vsetko deje 🙂

00momo
26. máj 2022

Mna odviedli dievčatá zo súboru prezliecť sa dokroku. Potom ma priviedli zacal sa ceremonial zo svieckami nechýbal ani kosik s cukríkmi.potom chalci tancovali flaskovy tanec mne medzi tym vymenili kroj... Potom som prisla k hudbe a povedala chlapci zahrajce mi redovy.