Svadba známych

emka25
12. okt 2024

Ahojte. Chcem sa poradiť. Pred rokom sme vídavali dcéru a pozvali sme aj suseda s manželkou. Priateľka ich syna veľmi chcela ísť tiež, ale ju sme nepozvali, nebol na to dôvod, s dcérou neboli ani veľké kamaratky. To, ze ona tam byt chcela a my sme ju nepozvali ju asi urazilo. No len teraz za 2 týždne ma svadbu ona, berie si syna našich susedov co boli na svadbe. Vôbec by sme sa nehnevali, ak by nás nepozvali, lebo pravdupovediac sa nám ani nechce a momentálne nám to aj finančne nevychádza. Zatiaľ nás oficiálne nepozvali, len sused pred 2 tyzdnami naznačil, ze sa u nás chcú mladí zastaviť. Príde mi to ze je už dosť krátky čas, na pozvanie. Ale zahrávam sa z myšlienkou, ze to odmietneme, len neviem na co sa vyhovoriť, aby som ich neurazila. Ďakujeme za názory.

zmrzlinka2021
12. okt 2024

@emka25 prečo vyhovoriť? Je to krásne gesto.

janinah
12. okt 2024

Oni niečo do vašej svadby investovali,tak by sa patrilo vrátiť.Ale nemyslím,že ešte prídu pozývať,už by mali mať počet hostí jasný.Dobrý sused bližší brata,ja by som neodmietla a šla aspon na obrad .

gribka1
12. okt 2024

Síce nechápem, prečo bol problém pozvať priateľku, keď ste pozvali aj chlapca. Susedovi sa možno tešia, že by ste tam boli. Aj keď je možné, že prídu len oznámiť, ak by predsa pozvali, mali by ste sa pokúsiť ísť.

zuzanka.zuzu
12. okt 2024

oj toto vypáli blbo 😁 ani ju ste nepozvali (ok čo už) a teraz "ju" ešte aj odmietnete 😁

elanor
12. okt 2024

skor si len malujes vzdusne zamky. Pozyvat vas isto nebudu, to skor vyzera, ze tesne pred svadbou vam len mladi prisenu kolace, flasku vina a hotovo.
Pozyvat na svadbu 2 tyzdne pred obradom?? Isto nie.

muchotrafka298
12. okt 2024

Tiez si myslim, ze s vami nepocitaju. Na svadbu sa pozyva v dostatocnom predstihu, nie 2 tyzdne pred nou.

emka25
autor
12. okt 2024

@janinah bol iba sused s manželkou, ich synov sme nepozyval, už sú to dospelí chalani. Mali sme moc hostí, a z priateľov sa pozývali len ty najbližší. Tak sme sa dohodli, ze max. tri kamošky s partnermi. A čo sa týka daru, oni dali peniaze do obalky ( vyrovnali sa výdaje) . Myslím si, ze ak by na svadbu nešli, dar by zrejme nedávali, alebo možno len dáku maličkosť.

tetapetra
12. okt 2024

@emka25 susedia ženia syna. A keďže oni boli vašej dcére,tak vám to chcú vrátiť. Zabudni na to dievča,to ide mimo teba. Vás volajú susedovci,nie priateľka. Nechápem prečo ste ich vlastne volali vy

emka25
autor
12. okt 2024

@tetapetra ved áno, ale zatiaľ nas nevolali. Ani susedia, ani mladý. To len medzi rečou chlapi pri pive padlo, ze mladý sa chcú zastaviť. Takže sme vydedukovali, ze asi nás chcú pozvať. Inak nikto nič nenaznacil, ze sa mame chystať, alebo tak nejak. A to sa vidame prakticky každý deň. A my sme ich volali, lebo si rozumejú naši chlapi a keď oni aj majú dáku grilovačku, tak nás zavolajú na chvilu keď ideme okolo, aj si navzájom chodíme blahoželat na narodky, sviatky.

ukgirls
12. okt 2024

mono len do kostola pozvat .. podla mna by vam inak pozvanka uz prisla.. alebo daco potrebuju .. nepocitaj s pozvankou

muchotrafka298
12. okt 2024

@emka25 alebo niekto vypadol na poslednu chvilu a potrebuju zaplnit miesto, aby jedlo neprepadlo. Mozno to uz nevedia zrusit atak hladaju niekoho co by isiel.

tetapetra
12. okt 2024

@emka25 u nás sa bežne volá na svadbu dva týždne dopredu,okrem rodiny, známych, ktorí žijú ďaleko. Ak by však tento termín presvihli a došli by neskôr ako dva týždne, už by som odmietla. S vetou, prepáčte, nečakali sme to, zariadili sme sa inak

januska12323
12. okt 2024

Nemyslím, že vás chcú pozvať to by sused povedal. Skôr doniesť koláče a víno, to sa susedom dáva aj keď nejdú na svadbu. Ak by čisto náhodou pozvali odpovieš podľa toho či chceš alebo nechceš ísť, lebo dva týždne pred pozvať je dosť neslušné.

lenka.25
12. okt 2024

Nepotrebuješ si nič vymýšľať . Pozývať niekoho dva týždne pred svadbou je maximálne divné . By som poďakovala , ale hneď by som sa ospravedlnila , že je to narýchlo a už niečo máme . Ale tiež si nemyslím , že Vás chcú pozvať . Max priniesť krabicu kolacikov a fľašku vína .
Na tvojom mieste , keďže o svadbe viete , by som mala pripravene v obálke blahoželanie + 50€ .

pralinka86
12. okt 2024

Mne to pride, ze skor susedia (stari) by vas tam chceli mat, ale mladi mozno az tak nie... Hlavne, ak ste vy ich nepozvali..
Prepac, ale pride mi to, ze rodicia riesia hosti na svadbe ich dietata. To si maju mladi organizovat a (ne)pozývať koho chcu a ostatní respektovat

kitycat
12. okt 2024

@emka25 na svadbe vasej dcery boli len susedia BEZ syna? Ci on bol, ale ona nie?

A pochybujem, ze vas idu pozvat, sle ak mate take vrucne vztahy, tak obalka s 30 eurami nemoze urazit aj keby ste nesli 🤗

A prosim ta: mn.č.plural = mladí

unicornlady
12. okt 2024

Najprv to vyzeralo, že išiel susedov syn, ale jeho priateľku nepozvali.
Ale potom neskôr to vyzerá, že boli iba susedia, a žiadny syn.

tykat
13. okt 2024

@emka25 mozno vysluzku donesu tesne pred svadbou, teraz sa to tak robi ze sa nosi vopred.

sense
13. okt 2024

Ani pozvánku nemáš ale riešis či ich odmietnes alebo nie. A tvoj argument dali dar vyrovnali náklady nonsens .
Keby vás chceli pozvať urobia to dávno a nie dva týždne pred obradom

muchotrafka298
13. okt 2024

Za mna je dost neskoro pozyvat na svadbu dva tyzden vopred, aj ked tu niekto vyssie pisal v diskusii, ze sa to u nich tak robit. Tu si ale skor myslim, ze sa o pozvanie nejedna a keby aj hej, tak odmietnut 2 tyzdne pred nie je ziadna drzost. Proste mam vlastny program a hotovo.

h2
13. okt 2024

To nikomu nepríde divné, že "my sme vydávali dcéru, my sme pozývali susedov..."? Ja byť tá dcéra, pozvem si, koho chcem ja, nie, koho chcú moji rodičia.

muchotrafka298
13. okt 2024

@h2 mne nie, pocula som o tom, ze v niektorych regionoch hlavne na dedinach sa na svadbu pozyvaju aj susedia.

h2
13. okt 2024

@muchotrafka298 Je OK pozvať susedov, ak majú medzi sebou dobré vzťahy. Ide o to, prečo ich pozývajú rodičia nevesty?

muchotrafka298
13. okt 2024

@h2 nehladaj v tom logiku. Proste to tak v niektorych regionoch je, ze pozyvaju na svadbu rodicia aj susedov a nemusia mat ani extra dobre vztahy. Lebo sa to proste patri podla nich.

h2
13. okt 2024

@muchotrafka298 Ale nechápeš, že mne nejde o to, či sú to susedia, alebo kto. Ale že tí, čo pozývajú, nie sú tí nastávajúci mladomanželia, ale ich rodičia. Nejde mi o to, či sa patrí pozvať susedov, alebo nie, ale KTO ich pozve.

muchotrafka298
13. okt 2024

@h2 niekde je to tak zauzivane, ze na svadbu pozyvaju RODICIA mladomanzelov a koho oni chcu. Su regiony, kde sa toto deje uplne bezne. Ci to ma alebo nema logiku, deje sa to aj dnes.

rorino
13. okt 2024

@ukgirls do kostola sa nepozyva,tam ide pogratulovať kto chce

rorino
13. okt 2024

@tykat to sa nerobí len teraz to už je riadne starý zvyk

tykat
13. okt 2024

@rorino pravda, to ja som staraaaa 😁 na mojej svadbe sa davali vysluzky pri odchode zo svadby, ale to bolo pred skoro 30timi rokmi.

sense
13. okt 2024

@h2 pretože niektorí rodičia keď svadbu platia robia všetko ako chcú oni a nie čo chcú mladomanželia lebo oni platia. Nie všade chidia mladomanželia pozyvat