Chcem sa opýtať tých čo mali svadbu v kostole. dávali ste niejaký milodar kostolnicke, organistke a miništrantom? Ak áno tak koľko približne(nechcem dať veľa a ani malo). A dávali ste aj niečo kňazovi?
ano samozrejme sme davali ti ludia tam idu vo svojom volnom case treba sa dopredu dohodnut atd alebo si zabezpecit ministranta z rodiny a aj organistu a spevaka
knazovi sa dava milodar na kostol (energie upratovanie atd tiez nieco stoja)
ak to niekto nechce respektovat moze mat svadbu na urade kde tiez zaplati poplatok
U nás sa dáva milodar na kostol. Pán farár to vždy aj vyhlási o týždeň v nedeľu na sv.omsi. Novomanželia "Mrkvičkovci obetovali na kostol tú a tú sumu".
Tie peniaze idú na farský účet, ktorý je verejný a vždy na konci roka je možné si pozrieť výpis verejne.
Z toho milodaru sa platí elektrika,hostie, sviečky,minule sa u nás kupovali nové lavičky pre deti.
Neviem prečo ľudia, ktorí nechodia do kostola a využívajú ho iba na svadbu a krst a podobné veci si myslia že peniaze zgrabne farár. Ale svieti sa im z čoho? Poprípade kúri? Nič v zlom autorka príbehu,myslím to všeobecne,nie na teba😉
Organistka nám povedala, koľko berie, keď hrá na svadbe. Na výzdobu kostola sme mali kvetinárku, tá nám tiež povedala sumu. Farárovi sme dali zákusky a víno a dali peniaze do pokladnicķy v kostole. Kostolík dostal tiež víno a zákusky. Najlepšie sa skús spýtať niekoho,kto mal pred tebou svadbu alebo aj kostolníčky . Každá farnosť to má iné.
@pribinak Dúfam,ze ten "milodar" aj zdani. Nech mi kazdy z nich povie kolko treba zaplatit a nemam problem. Ale ziadne milodary nemienim platiť.
Mi sme dávali len farárovi
@martul O čom trepe? Ved ako píšem -zaplatim si za kazdu sluzbu-legalne. Ako aj ja platim odvody a dane nikto mi neplatí za moje sluzby milodary...Panbickari
@accountant2022 v našej farnosti ti organista povie koľko pyta za sobáš, nie si spokojná nepáči sa ti? Mizes si hľadať iného, nikto ta nebude nútiť Aby si mala len tohto jedného
Doklad ti výpise
@pribinak Super. Tak to ma byt
@martul Co nevie?
Momentálne je na Slovensku 18 cirkví a len počas minulého roka získali zo štátneho rozpočtu takmer 45 miliónov eur.
Viac ako polovicu pritom získala rímskokatolícka cirkev. Zo štátneho rozpočtu si minulý rok ukrojila až 26 miliónov.
@accountant2022 tvrdí, že sú za to platení - kostolnik a ministranti a nie je to pravda. Neveríš, nemusíš. Ale urážať a škaredo rozprávať nie je namieste.
@martul Ale joj. Určite sa im nieco 'ujde". Zase sa netvarme ze nie. A ked nechcu nemusia tam byt.
@accountant2022 téma nie je o platení a podporovani cirkvi od štátu. S tým nesúhlasím ani ja. Bavíme sa o platoch kostolnikov a miništrantov, ktorí to ale robia zadarmo.
@martul No ale robia to dobrovoľne. Takže nech necakaju milodary.
@accountant2022 áno ukrojila si, lebo má najviac členov, to je asi logicke, nie? Či ?
@pribinak No ved ak sa ti to paci nie je o com diskutovať.....
Kolko davate lekarovi,hasicovi...