Sobáš v kostole

monulkaaaa
4. jan 2022

Ahojte baby, mam otazku ohladom sobasu v kostole a vypisovaniu ziadosti. Pani na matrike mi dala vyplnit papier, Ziadost o sobasi, ale nie som si ista ci ma pochopila spravne ze chceme sobas v kostole, nie na urade. Potrebujem urcite to tlacivo vypisane este pred farou vybavit ? Radsej to teda samozrejme vypisem.. Ale, zajtra chceme ist na faru sa popytat ci nas teda zosobasia, planujeme az v roku 2023, a je nejaka moznost ze by nas odmietol farar zosobasit? Uz byvame na dedine, neviem pod ktory obvod patrime, ale chcela by som sobas v meste mojho narodenia, v ktorom som doteraz byvala, cca 10km. Blizsie mame ine mesto, mensie, ale to mi je uplne cudzie, tam by som sa vydavat nechcela. Priatel je evanjelik, ja som katolicka, mame spolocneho syna krsteneho v katolickom, v tom, v ktorom sa chcem vydavat. Neviem ako to funguje v takychto veciach...dakujem za kazdu radu 🙏

ukulela
4. jan 2022

@monulkaaaa ze ked nevies, ako to funguje, asi velmi do kostola nechodis. Taky sobas v kostole len pre efekt. Mali by ste chodit na tie predmanzelske nauky, vsetko vam farar povie. Mas vsetky sviatosti?

paulinkaa2
4. jan 2022

@monulkaaaa ahoj keď sa ideš vydavat ano potrebuješ papiere z úradu. Vyplnene potom dávaš farárovi. A po sobáši tieto papiere podpisujes v kostole 🙂
Nám ich vypisovala matrikarka a po sobáši farár ich podal matrikarke (bola nám gratulovat)

hendikep
4. jan 2022

@monulkaaaa ahoj, tlacivo sa vypisuje lebo sa vydavate aj pred statom nie len pred Bohom, cize neviem ako to je u Vas, ked som sa vydavala ja viem ze farar potom nahlasoval mestu sobas. Co sa tyka samotnej svadby, urcite budu otvoreni sobasu v povodnom bydlisku nevesty, takisto ked uz mate pokrsteneho spolocneho syna, iba sa potesia ze to chcete specatit aj pred Bohom🙂 vela stastia

deti95060810
4. jan 2022

záleží od farára.... my sme museli mať sobáš v mieste bydliska, lebo podľa pána farára patríme do jeho obvodu...
chceli sme vo vedľajšej dedine, tam sme mali rešt. objednanú a blízko bol kostol, takže bolo by to všetko spolu ... pán farár zatrhli.

monulkaaaa
autor
4. jan 2022

@deti95060810 ano, presne tohto som sa obavala, kostol v jednom meste s celou rodinou a restikou a nakoniec sa budeme trepat so vsetkym 10km len aby sme boli v obvode nasho trvaleho pobytu 😒

monulkaaaa
autor
4. jan 2022

@hendikep dakujem 🙏 dufam ze to tak bude, ako tvrdite vy, ze budu nakloneni, aspon kvoli mne ☺️ uz ked sme maleho pred 2 rokmi krstili tak sme sa slovne dohadovali ze sobas bude tiez tam, ale s tym nepocitam ze by si pan farar pamatali 🙈

monulkaaaa
autor
4. jan 2022

@paulinkaa2 dakujem 🙏 takze tie papiere co mi matrikarka dnes dala, mam vypisat a kazala mi ich zajtra vypisane priniest spolu s OP a rodnymi listami a mame prist obaja. A az potom ist na faru ano? Pytam sa len preto, ci je to nejaka novinka, lebo co som sa znamych pytala, co sa brali rok a pol spät, tak isli len na faru a potom na matriku pre sobasny list..

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monulkaaaa
autor
4. jan 2022

@ukulela samozrejme s naukami pocitame..vsetko sa ho tam popytam, len som chcela vediet ci je nejaka moznost ze by nam mohol sobas zamietnut, pripadne nas presmerovat do ineho mesta. Mas pravdu, vela toho uz do kostola nenachodim, ale rozhodne sa nechcem svojej viery vzdat, a keby sme mali sobas v evanjelickom, co by bolo urcite bez problemov,tak uz by ma nasa cirkev odvrhla 😔 a v evanjelickom sa ajtak sobasit nechcem, ajked priatel by bol rad.. Nemam ale birmovku, co nie je problem spravit.. priatel ma podla ich viery vsetko..

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monulkaaaa
autor
4. jan 2022

@raja95 prosim a tie mena svedkov uz su nemenne? Ked ich tam zajtra nahlasim? Lebo mam viac kandidatov, pretoze svedok z priatelovej rodiny nezije na SVK, a do leta 2023 je este velmi daleko na istotu povedat ci sa mu podari prist 🤔 mrzi ma to ze vy ste to mali takto, asi to naozaj zalezi len na fararovi, inak si to vysvetlit neviem 😳 prave kvoli tomu datumu chceme to vybavit co najskor, ajked leto 2023 je este zadlho ale v dnesnej covidovej dobe clovek nikdy nevie 🤔

monulkaaaa
autor
4. jan 2022

@raja95 ďakujem, tato sprava ma velmi potesila😉

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sisa_s
4. jan 2022

@monulkaaaa neodovzdavaj ziadne papiere, kym nemas info...knazi to vacsinou riesia max.polroka dopredu, nie viac nez rok ako ty chces...my sme tiez vedeli datum 2r dopredu a knaz povedal, ze az ked bude mat kalendar zaciatkom daneho roka...unho sme spisali zapisnicu, s ktorou sme isli na matriku v meste, tam vypisovali dalsie papiere... Knaz ta nemusi zosobasit mimo tvojej farnosti, s tymi evanjelikmi netusim, ako to je...

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sisa_s
4. jan 2022

@raja95 no my sme termin mali davno, poznacil si nas akoze do diara, ze planujeme ten a ten datum, ale ze blizsie info + nauky + oficialne papiere az ten dany rok mame riesit, nie 2r dopredu

xena0
5. jan 2022

@monulkaaaa pomerne veľmi skoro riešite papier na matriku..stačilo si vybaviť kostol podľa mňa

cupoffaith
5. jan 2022

My sme sobáš z viacerých dôvodov vybavovali vo farnosti, do ktorej sme nepatrili. Ale to bolo čisto o prístupe kňazov. Po správnosti by mala byť svadba tam, kde ma jeden zo snúbencov trvalý pobyt. Ja som však musela mať pre oddávajúceho kňaza písomné dovolenie od kňaza "z mojej farnosti", že dovoľuje jemu odslúžiť sviatosť manželstva a kde. Inak papiere na sobáš sme vybavovali na matrike v meste konania sobáša asi 2 týždne pred. Tie papiere sme potom odovzdali kaplánovi, ktorý nás mal oddávať. Po sobáši sa papiere podpísali a on ich hneď v pondelok odniesol osobne na späť na matriku.
Čo sa týka svedkov, to má podľa mňa ešte kopec času. Pár dní pred sobášom sa vypisujú tieto info. Takže máte čas. 🙂
Inak je asi to hlavné sa informovať o postupe v kostole, kde chcete uzavrieť manželstvo hoc len takto časovo v predstihu. Aký kňaz, taký postup.

natalienka12
5. jan 2022

@monulkaaaa To preboha naco podavate ziadost o uzavretie manzelstva rok a pol dopredu? Ziadost sa podava tak 2-3 mesiace pred sobasom.

jaskolka
5. jan 2022

Rok a pol pred svadbou si riešte kostol, žiadosť na matrike vôbec nie je taká surna, tam stačí ísť pár týždňov pred sobášom (7 dní je limit najneskôr).. Co sa týka toho, či môžte mat sobáš inde ako je bydlisko, minimálne jeden z vás musí tam mat trvalý pobyt a potom tomu druhému dá farár akoby "dispenz" že súhlasí, aby bol sobáš v inej farnosti. Ale keď ani jeden ho nemáte, tak môže farár nesúhlasiť s tým, je to len a len na ňom.
Svedkovia sa dajú zmenit aj minútu pred sobášom, stačí im OP.
To tlačivo podpisujete po sobáši a fara potom odosiela na matriku.
Co sa týka partnera evanjelika,neviem presne ako to je, ale možno bude on, alebo aj ty, podpisovať vyhlásenie, že deti budete vychovávať v katolíckej viere.

janetinka27
5. jan 2022

@monulkaaaa neobavaj sa dopredu, netreba konštruovat, treba sa opytat kompetentnych. co sa tyka papiera, uz ti napisali vyssie.

monulkaaaa
autor
6. jan 2022

Ahojte 🤗 tak ja len ze vam napisem ako som dopadla ☺️ nas farar uplne ze super, ziadne ofuky ohladom miesta bydliska, (vysvetlila som mu dovody ze sme sa v tom meste obaja narodili, ja aj nas syn sme v tom kostole pokrsteni, preto chcem aj sobas tam) vsetko pekne vysvetlil.. Musime teda poziadat o dispenz/vynimku, aby sme sa mohli vziat kedze priatel je evanjelik,ale kedze maly je katolik tak povedal ze snad ani nieje sanca ze by nam to zamietli, skor sa potesil ze chceme v katolickom. Dokonca nam navrhol aj alternativu ze sa mozeme v oboch kostoloch 😁 alebo dokonca len v evanjelickom, ale za plnej ucasti nasho katolickeho knaza ☺️bol celkom rad ze administrativu vyriesime hned teraz(ja som sa este navyse prihlasovala na birmovku). Nad terminom ostal trosku prekvapeny, ked rozmyslal kam si to ma zapisat aby na to nezabudol 🙈 ale vzhladom k dnesnej situacii kedy u nas su vsetky svatobne saly aj viac ako na rok dopredu obsadene, tak nas pochopil preco takto dopredu. A bolo treba ist na matriku pre tu ziadost na sobas, vyplnenu dat potom fararovi, a on nam ju po sobasi da spat a s tym pojdeme zas na matriku pre sobas.list. A svedkov netreba riesit hned, takze mame kopu casu na rozhodnutie. Takze tak 🙏

janetinka27
6. jan 2022

@monulkaaaa urcite si rada,ze mas informacie a mas sa od coho odrazit. nie su to bezne vybavovacky, clovek sa nevydava/nezeni casto. aspon vies, ze netreba dopredu predpokladat ze knaz bude robit "ofuky" a "problemy", su to ludia v sluzbe.

desore
6. jan 2022

@monulkaaaa Ty rieses rok 2023? Aky problem so salou? To kde byvas?

monulkaaaa
autor
6. jan 2022

@janetinka27 ano, suhlasim. Dufam ze sa vydavam prvy a zaroven posledny krat 🙈 zmiatlo ma ze som sa pytala znamych kam najskor ist a kazdy mi povedal inak 🤷‍♀️ ale uz mam jasno, a vsetko zatial dopadlo v nas prospech. Dakujem 🙏

monulkaaaa
autor
6. jan 2022

@desore ano, riesim rok 2023,pretoze mi zalezi na presnom datume sobasa, ktory je pre nas velmi symbolicky. A aj technicka stranka je tym ulahcena, mame vacsi vyber vo vsetkom. Ja osobne som z malej dedinky ktorej nazov vam urcite nic nebude hovorit 🙈

desore
6. jan 2022

@monulkaaaa Teraz tomu chapem. Datum je dolezity. 🙂

ladycat2021
7. jan 2022

@monulkaaaa moj sen bol mat svadbu 31.12, ale bohuzial mi to nevyslo ☹ .. chcela som to preto, lebo by som vkrocila do noveho roku uz ako vydata. Novy rok = novy zaciatok 🙂

monulkaaaa
autor
7. jan 2022

@ladycat2021 aj to je pekna symbolika, pekny datum ☺️ moj tatko sa na Silvestra narodil, a ten by sa veru tiez tomuto datumu potesil 😁 ale tak ako aj na Novy Rok, aj kazdy dalsi den rano si mozete povedat ze toto bude ten den D kedy zmenim svoj zivot a kazdy den sa teda moze stat tym najstastnejsim ☺️