Ahojte 🙂 Chcem sa opýtať, či tu máte niektorá skúsenosti s dvomi krstnými menami ? MM by chcel Alex (aj pre dievca aj pre chlapca) mne sa sice to meno paci ale chcela by som aj nieco ine.... rozmyslali sme, ze teda chlapec by bol Samuel Alexander... a teraz ma napadlo pre dievcatko (ja som chcela Angela :čitaj endžela) ale Alexandra Angela sa mi tiez paci 🙂 (este neviem co na to drahy lebo je v robote :P ) a vsetko sa to hodi aj k priezvisku 🙂 Len by ma zaujimalo, ci potom to male nema mismas z tych mien ze ako sa to vlastne vola... aj ked je mi jasne ze nakoniec ich budeme volat nejakou jednou skratkou... ale zase nerada by som , aby sa z ich mien stali nadavky, typu ze ak nepocuva tak nanho skriknem celym menom SAMUEL ALEXANDER SVO**** :D
@bayuska meno Alex by som zrušila 😅 lebo napr. u nas je tak prealexovane, až to pekné nieje. Meno Alexandra a Alexander by som si tiež rozmyslela, lebo nikto tak tomu dieťaťu nepovie (osobna skusenosť 😀 ) je to dosť dlhe oslovenie...
No pozerám, že si "snažilka" tak máš času na rozmýšlanie resp. prehovorenie MM aj na iné meno ako Alex 😎 Kludne by som dala toho Samka alebo Angelu 😉
@bayuska uff no takto, napíšem len svoj názor, rozhodnutie bude aj tak na tebe a manželovi, ale ja keď počujem Samuel, tak dostávam koprivku... to keď zakričí nejaká mamička na ihrisku, tak k nej pribehne aspoň 5 chlapcov s týmto menom 😅
a čo sa týka Alexa - chlapca, väčšina z nich v dospelosti skončí ako "Šaňo" (neviem prečo, ale je to tak)...
no a Angela - nech už to vyslovíš ako chceš, vo mne evokuje našich počerných spoluobčanov... ja som asi stará alebo čo, ale stále som nepochopila význam kombinácie "zahraničného" mena so slovenským priezviskom, hlavne ak je aj slovenský ekvivalent k danému "zahraničnému" menu (v tomto prípade Angelika - čo zas ma napadá, že sa tak volá každá 50ročná počerná, keďže to bol vtedy mimoriadne populárny seriál 😅 )
ja mam doma dianu saru. volame ju dianka iba moj syn dvojrocny ju vola diasara 🙂 ak sa ti to paci daj dve mena, ono si neskor bude moct vybrat ako ho budu volat kamarati, ja v tom nevidim nevyhodu, a zmetok by tam nemal byt ved ked je dieta malicke aj tak ho volaju vsetci ako rodicia, ak mam na dianku zlost napomeniem ju obomi menami diana sara ale ved to nie je nic zle, mne sa to zda zlate
Každého vec, ale tieto nápady s menami, to je katastrofa! 🙂 Ešte sa zamysli.. tak dlhšie 😀
Tu v Rakusku to byva zvycajne tak, ze mena spojene pomlckou su dvojmena a teda sa aj obidve vyslovuju. Tu je zakon taky, ze na oficialne papiere musis zadat plne meno, ako je zapisane v rodnom liste. LENZE do pasu mozu zapisat iba dve. Tak potom tu ludia riesia, ze ktore dve mena si daju zapisat do pasu 😉
O vacsine druhych mien mojich kamaratov a znamych sa dozviem nahodou. Takmer vsetky deti narodene v poslednom case v mojom kruhu znamych maju ale minimalne dve mena, teda oficialne zapisane. Volaju ich ale vsetci vzdy iba prvym menom. My sme skor exoti, ze nase deti maju "iba" jedno meno...
Ako budes dieta volat je len a len na tebe. Ci budes pouzivat obe mena alebo iba jedno. A potom neskor sa to dieta aj tak rozhodne, ktorym menom chce byt oslovovane, teda ak ma dve a viac mien.
pockaj kym nebude rozpravat a rozmyslat a nech si vyberie meno samo
my mame dve mena , ale u nas je to viac menej len 'tradiciou' Chloe, ma stredne po prababke ...Je to oficialne , papierovo piseme obe, ale volame ju len Chloe ...
dakujem všetkym za nazor 🙂
@katkanova praveze sa mi zda ze sa aj ta Angela hodi k nasmu priezvisku (Svobodová)
@sashabb no ano je to tu uz prealexovane to je rpavda :-/ ani mojej babke sa to meno nepaci (bratrancova dcera sa tak vola a babi ma k tomu odpor) ale ide o nas a vskutocnosti ked sme sa spoznali s drahym sme obaja chceli toto meno... to len mne sa casom uz aj ine mena zapacili 🙂
@mimikas mozem sa opytat ake dve ? a ktorym ho volate 🙂
@sissy27 neviem, mne praveze Samuel pride take elegantne, velmi pekne 🙂 aa no v dospelosti si uz predsa vie sam presadit ako ho budu volat... konieckoncov vsetci mame nejake prezivky a bud sa s nimi zmierime alebo si presadime to co chceme 🙂 (mna napr volali Bajus alebo Bajúz a ja som to neznasala tak som spravila kompromis, dala to do dievcenskeho tvaru a pridala trochu z anglictiny (a tiez preto ze to ma aj ocko v prezivke) a zacali ma ludia volat Bayuska) a potom ked to na nich bolo dlhe tak sa z toho stalo Bayka a bolo 🙂) dalej k tej Angele.. noo tak to uz je vec nazoru no, aj mne niektore mena "nešmakuju" resp evokuju nie moc prijemne veci... alebo meno Martin... sice je to velmi pekne meno... vzdy sa mi pacilo.... ale uz ho nemozem ani pocut ... 3z3 bratrancov sa tak volaju jeden ujo, jeden bratrancov syn, 4 frajerov zasebou som mala Martinov, kopu kopu koooooopu kamaratov mam Martinov... takze uz ho fakt neznesiem :P (samozrejme nazor ti neberiem :P) aa s tou Angelikou mas pravdu, to sa ani mne nepaci... aa noo podla mna je priezvisko stale len priezvisko a hovori o tom odkial pochadzame... ale ja som vzdy tuzila zit v zahranici a ak sa to nahodou podari tak nevidim problem... babo bude mat mena zo slovenskych kalendarov a zaroven nebudu divne pre zahranicie 🙂
@albao a prve meno nie je trosku aj o krase ? ved kazdy vacsinou pomenuiuva dieta podla toho ako sa mu to paci a mne sa osobne ovela viac paci Samuel Alexander ako iba jedno ci druhe... spolu mi to pride take honosnejsie...
@veronika89 dakujem 🙂 ja len ze kedby som ho nahodou nazvala pri nepleche alebo pri koncoch nervov :D celym menom a normalne by sme ho volali Alex... tak by si to spojil s tym ze ked pocuje Samuel tak robi nieco zle... a ak by ho v skole ucitelky volali celym menom, ci by sa necitil furt, ze nieco robi zle.... (ja napr som neznasala ak ma niekto volal Barbora a doteraz mi to niekedy nie je prijemne a to uz som "Stara koza" :P )
Moja dcérka má dve mená. Má ich v RL. na preukaze poistenca, v pase má tiež obe mená,mala ich v škôlke na skrinke, na rozhodnutí o prijtí do školy mala tiež obe mená. Reaguje na obe, keď sa jej niekto spýta ako sa volá povie obe mená.
A prečo sme dali dve? Prvé meno je iného pôvodu než slovenského a keďže nie sme čisto slovenská rodina, tak sme dali aj druhé meno kvôli babkám, pre ktoré by to prvé bolo náročné 😀 a je to meno, ktoré sme dali do podoby, aby ladila s tým prvým, no napriek tomu je to meno medzinárodné.
Sme inteligentí, nie sme menšina, nemáme potrebu vytŕčať z radu, Dali sme dve mená, pretože sa nám to páčilo a ak ma na základe toho niekto odsúdi, mal by sa nad sebou zamyslieť.
@materina_duska samozrejme :P Ved mam este 9 mesiacov na rozhodovanie 🙂
@ichbinich tak nejako si to aj ja predstavujem 🙂
@stano4000 to je samozrejmost 🙂 len do tych 3-4 rokov ho aj nejako potrebujem pomenovat na papier :P :D:D:D s tym rata ze vpodstate ak sa mu nebude pacit jedno, moze pouzivat len to druhe, vpodstate taka vymozenost oproti ostatnym 🙂 lebo ak sa niekomu svoje meno nepaci tak s tym uz velmi nema co spravit ak to fakt ze nie je nejake osocujuce meno alebo co
@katie555 ano, tato tradicia sa mi tiez paci, len akurat sa mi nepacia mena tych clenov rodiny, po ktorych by som bola ochotna pomenovat svoje dieta...
@bayuska maly sa vola Viktor Dean, volame ho Viktor, Dean ma pretoze v muzovej rodine ma kazdy dve mena a mna sa to dost paci, Dean je staroanglicke meno a znamena aj udolie a este kopec inych veci 😀 . Druhe meno by malo mat neaky vyznam, v nasej rodine je meno Dean uz asi 200 rokov a ma ho aj moj manzel 😀
@bayuska neviem, angela precitane s dz nie je slovenske a svobodova je, mne sa to prosto nehodi, mam skusenost trosku z inej strany, manzel je talian a velmi chcel talianske meno pre syna aj sme dali, a hoci ma maly uz 2 roky stale sa s tym zzivam a volam ho miki a nie plnym menom, je to kazdeho osobna vec, ale je tak velmi vela krasnych slovenskych mien a mna napr mrzi doteraz ze sme malemu take meno nedali ... je to len moj osbny nazor, ale ked sme teraz boli na slovensku na starom ihrisku kde sme sa predtym hravali same zuzky katky a misovia zrazu behali thobiasovia, mathiasovia, a laury ktorych stari rodicia to este aj vyslovovali lavra namiesto laura ... mne to pride komicke
@katkanova ono ja viem ze sa to po slovensky cita Angela... ale kto mi zakaze volat ju endzela... chapes to je ako prezivka 🙂 aa svobodova je ceske meno ;) aa nasi rodicia su dost moderni by som povedala... s tymto by nemal byt problem 🙂 aa treba aj pozerat trosku dopredu.. o takych 10-20 rokov uz sa budu ludia obzerat podla mna za takymi, co sa budu volat Jozko 🙂
Mne sa paci viac mien 🙂 , dcera ma az 3, aj dvaja synovia maju po 3 , viac sa nastastie neda dat 🙂 . Ludia s tym maju problem nechapu na co tolko mien,ale ved su to nase deti... Ale 2 mena su v pohode....a detom aspoň nasim sa to paci ze maju viac mien, len chuda ucitelka kym vypisala vysvedcenie skoro jej nestacil cely riadok 🙂
@veronika89 to je zlate Diana Sara 🙂
@limoncino aj mne sa na pocutie paci, len napr ked ideme na svk, vsetci maju problem ho sklonovat a vznikaju tvary ako - dame micheleho spat - a mne rve usi :D a zas tu v uk si myslia ze je michelle zle vyhlaskovana a teda baba 😀 treba podla mna brat do uvahy aj taketo veci, len si to clovek casto vopred neuvedomi -alebo ma tvrdohlavu polovicku ako ja 😀
ja nemam pocit, ze by bolo meno Alex nejak rozsirene.. aspon teda nie v mojom okoli. Moj dedko sa volal Alexander, a rozhodli sme sa, ze nase dalsie dieta sa bude volat bud Alexander, alebo Alexandra, oslovovat ho budeme Alex 🙂 Podla mna pekne meno 🙂 Zato mam plne zuby uz urcitych mien, ako je Jakub, a pod. Kazdy druhy chlapec je Jakub, uz dobrych 5 rokov, hroza...
len naozaj vynimocne dobre zvolene dvojite meno sa vacsinou pouziva cele, inak to o vacsine ludi co maju dva mena clovek ani nevie ak sa nedozvie nahodou, takze mi to pride totalne zbytocne