Čaká nás svadba a ja sama skúsenosti nemám (dokopy som bola na 2 svadbách aj to ako dieťa) ...
Cepčenie mať nebudem ale redovy tanec chcem mať. Moja otázka znie: môžem tancovať redovy tanec aj v svadobných šatách a až potom sa ísť prezliecť, alebo by bolo lepšie sa prezliecť pred redovym tancom??? Osobné by som radšej tancovala v svadobných
Ako sa rozhodnes, tak bude.
Tancuj v čom chceš. Švagriná ani nemala popolnočne šaty
Určite prezliecť, to je podstata, keďže sa tancuje o polnoci a aj sa spieva, včera bola dievka, dnes je žena. Je to rituál, gesto, buď cepiec, ako symbol vydatej ženy alebo to vyzlecenie svadobných šiat.
@akvi "čepiec mi bol odňatí už dávno" máme už spolu dve malé deti.. ale svadbu na mieste z obrovským bazénom a chceme mať fotky ako oblečený do neho skaceme, tak som prv chcela zatancovať redovy a tak pozvať ľudí na kúpa je do bazéna práve tým skokom v svadobných šatách. Preto sa nechcem prezliecť na redovom
Tak nerob redovy. Gesto je aj to skocenie do bazéna, keď ti je to bližšie, je to v poriadku. Ale proste tancovať redovy vo svadobných šatách je proste blbosť.
A potrebujes vobec redovy? Na zapade Slovenska sa nikdy netancoval a svadby boli.
A odnata je parta, nie cepiec. Vidíš sama, že v tom tapes, proste sa vykašli na ľudové tradície a urob to, ako cítiš.
Ale prosim ta, ze sa tym vobec trapis. Urob ako chces a tak budes mat. “Straca sa podstata” tanca, podstata je pre teba co? Lebo pre mna podstata tohto tanca bola zatancovat si ako nevesta so vsetkymi. My sme mali sobas v zahranici, ale doma sme robili oslavu, normalne aj si satami a vsetkym. A o polnoci sme mali tento tanec, ja som sa po nom odisla prezliect. Nemali sme cepcenie a dokonca som pri nom ani nevyberala peniaze lebo mne osobne to pride maximalne trapne natriasat tam s klobukom. Takze podla vsetkych konvencii to asi stratilo vsetky podstaty co to ma mat, ale mne to tak vyhovovalo, vsetci sa bavili a tancovali a do dnesneho dna som nepocula, ze by to niekto nejako tazko prezival a mal potrebu sa stazovat. Uplne na plnu hubu, vsetkym je absolutne u riti, ako ty budes tancovat svoj redovy tanec, za mesiac si na to uz ani nebudu pamatat co si mala pri nom oblecene. Tvoja svadba, tvoj den, sprav si tak, aby to vyhovovalo tebe.
Redove tance som zažila pár krát a nevesty sa vždy prezliekali, nie vždy do kroja ale napríklad aj do druhých "polosvadobnych" šiat. Ako si spravíš tak bude. Mňa zaujalo to skákanie do bazéna...hostia o tom vedia ? 😁
Asi vienok myslis, ze ti bol odnaty kedze mate deti. Cepiec je symbol vydatej zeny.
Naco miesat ludove tradicie ked im ani nerozumies, s modernym skakanim do bazena?
Vsak zahod kyticu, skoc do bazéna, pripadne sa mozete potapat a hladat peniaze co vam tam nahadzu hostia.
Tak ja som sa vydávala na západe, ale som z východu a mala som taký kvázi redovy tanec. Tancovala som ho v svadobných šatách, okolo koleso ľudí, ja v strede a bola to posledná možnosť zatancovať si so mnou ako s nevestou. Peniaze sme nevyberali žiadne, ako na východe. Posledný šiel so mnou tancovať manžel a ten ma potom zobral na ruky a odniesol preč. Späť som sa vrátila v kroji manželovho kraja, začepčili ma, to bolo inak veľmi veľmi pekné. Ja som mala na svadbe 80% mladých kamošov a toto čepčenie sa im brutálne páčilo. Končilo to rozlúčkovým tancom s mojou mamou (otec s nami nikdy nežil), ktorá ma symbolicky odovzdala manželovi. Tam bol tanec s ním a on to končil vetou: “Pekná bola ako nevesta, ale ešte krajšia je ako moja žena.” A zase ma odniesol preč. Potom sme sa vrátili v popolnočnom a párty až do rána bieleho. Takže dá sa spraviť aj takto variácia.
autorka, precitaj si nieco o tom, lebo splietas 2 na 3. https://mojasvadba.zoznam.sk/magazine/cepcenie-...
inac tomu skakaniu do bazena vo svadobnych satach si neviem predstavit. Skoda siat, ucesu a make up.
@janai1 redovy sa tancuje len s nevestou
Redový som zažila len na východe, všetci tancovali len s nevestou.. Inde som zažila, že ženy so ženíchom a muži s nevestou, keď sa všetci vystriedali, kto chcel, tak ženích vzal do tanca nevestu, a na konci odtancovali preč a prišli prezlečení. Mne sa to páčilo viac, ako tanec v červených šatách. Skok do bazéna v účese, v šatách,s makeupom je riadna blbosť, no ale každý nech si robí ako uzná za vhodné. Predpokladám, že hostia do bazéna neposkáču, ty odtiaľ vyjdeš a budeš krásna?😂
@janai1 ved isteze, ale naco to volat redovy, naco splietat ludove tradicie a z mojho pohladu ich uplne sprznit. Je upne ok si to spravit po svojom.. Bez tych kecov okolo, bez tej typickej pesnicky, proste nemotat dve rozne veci. Svadba je ritual a ma nejake zauzivane postupy. Este aj ten panko na obecnom urade ma predpisane tie iste slova, knaz ma predpisane nejake slova. A za mna aj redovy je proste nejaky ritual. Kto to tak nevnima, ok..ale naco prznit tradiciu. Zatancujme si proste polnocny tanec, kde ma kazdy si moznost zatancovat s mladomanzelmi. Ano, to ma zmysel.. Len to nie je redovy..
Ja som na redovom cepiec nemala, bola som v zemplinskom kroji bez cepca 🙂
Je to tvoja svadba,mozes si robit ako chces,ale to uz nebude mat ten skutocny vyznam. Ja som tancovala v kroji a potom som mala popolnocne saty.
Maj co chces, ale ak mas klasicke svadobne saty, tak vela stastia.
Prepáčte nechcela som vás pohoršiť. Nebudeme mať úplne tradičnú svadbu no redovy som chcela z toho dôvodu aby som si z každým zatancovala. Páči sa mi tá predstava postupne si z každým zatancovať v strede kruhu. A áno bohužiaľ tradície nepoznám nemám odkiaľ keďže som ešte na poriadnej svadbe nebola. A pre predstavu tých ktorí nevedia takto vyzerá svadba z bazénom.
Ja som sa prezliekala
Ja som bola na viac svadbach a tiez sa takto pred polnocou tancovalo v kruhu. Zeny tancovali so zenichom a muzi s nevestou v svadobnych satach. Niekde vyberali do klobuka a niekde nie.
My sme tiez skoncili vo vode vo svadobnom obleceni 😁. Na to som sa cely den tesila najviac kedze bolo horuco.
To akoze sami dvaja skocite? A ostatni sa budu na vas pozerat? Uz som pocula o vselicom na svadbach, ale toto je asi strop 😀 potom sa pojdes na hodinu osprchovat, urobit si nove vlasy a mejkap, aby si nebola ako zmoknute kura?
Bazen a svadba mi nejdu dokopy, ale ôk. Skočila by som tam chvíľu predtým ako pôjdem spať. Ci plánuješ tancovať "redovy", hodiť sa z mužom do bazéna a potom ešte oslavovať? To som videla jedine v amerických filmoch na párty.
@sisa_s
@alex49
Bazén bude sprístupnený od polnoci presne po tom redovom tanci. Každý je tým oboznámený kto chce bude sa kúpať hoc aj do rána, kto chce môže v "sále" tancovať. Každý vie že sa bude kúpať každý sa teší. Kto chce môže si zobrať aj plavky. ... Nieje to tradičná svadba bude to skvor obrovská párty z obradom . Stretli sme sa 2 šialené rodiny ktoré sa vedia skvelé baviť. .... Svadba bude vyzerať takto: obrad, spoločná večera, hudba tanec a tak bazén a párty do rána
Zvyk je prezliecť do červených (kroja)