Dobrý deň,
dcéra má už stanovený dátum na prvé sväté prijímanie 11. 5. 2025.
Zaujímalo by ma, kedy (a či) budete riešiť zapožičanie/kúpu šiat.
Musíme povinne chodiť do kostola každý piatok o 16:30 a v nedeľu. Deti dostávajú nálepky do knižky, a ak bude mať dieťa málo pečiatok, nebude pripustené k 1. svätému prijímaniu.
Už sú niektorí rodičia pobúrení, pretože v piatok by si veľa pracujúcich ľudí rado oddýchlo. Niektorí stoja celý deň na nohách v práci, a tak sa im nepáči prečo nestačí chodiť len v nedeľu.
10-11 ročné dieťa nevie ísť na omšu samo? Nemusí byť prítomný aj rodič.
Dieťa môže si do kostola so spolužiačkou či kamoskou. Alebo aj samé. Predpokladám, že necestuje cez 2 okresy.
Či musia byt na výuke nutne rodičia?
@januska12323 8 az 9 rocne a musia byť podpisovali sme čestne prehlásenie
@januska12323 8 az 9 musia ist rodicia
Je to uplne bezna prax v tretom rocniku, ze 2x omsa plus stretko plus obcas nejaka akcia navyse (krizova cesta...). Treba s tym vopred ten skolsky rok ratat
My sme mali vlani prijimanie,mali chodit v nedelu do kostola a kazdy druhy tyzden mali stretnutie s jednou pani co ich pripravovala..Plus ucast na krizovej ceste,jaslickovej poboznosti a podobnych akciach organizovanych farou
A za mna,saty si kup cez bazar,ked som pocula kolko stoji vypozicanie,to sa vobec neoplati.Saty sme kupili,predala som ich dalej,o nieco nizsiu sumu a ked si to odpocitam,stalo ma to takto 20€..
Ono je to celkom vtipné ako ľudia, ktorí sa tvária ako veriaci, sťažujú na 2* modlitba do týždňa 😄
A teraz si predstav, že by si sa mala modliť 5x denne. A celý život. Nie len kvôli nejakej akcii 😄
@lenkakravcova im nerobi problem samotna modlitba myslim,skor to ze musia chodit do kostola a teda priprava+cesta tam,hodinu omsa,cesta spat..
No tak bohužiaľ súhlasili ste s tým tak ak chcete aby išla musíte splniť podmienky.
@dorothee ani to nie je problém , ide o termín "v piatok podvečer", keď sú ľudia radi že sú radi , chcú si nakúpiť na víkend, oddýchnuť, cestovať na k rodine, starým rodičom na víkend (napr. pomôcť), ísť na wellnes. Iný deň v týždni by nebol taký problém, ako práve piatok. mmch. kto chce, môže sa modliť aj 10 x denne, kdekoľvek sa môže prihovoriť bohu, rodičia môžu deti viesť k cirkvi nespočetne možností počas dňa a večera.
v tej poznámke vidím problém že termín je v piatok večer
Sama som viedla stretka prvoprijimajucich deti. Stretka sme mali štvrtky aj s omšou a nedeľa bola samozrejmá. Ale skúste sa dohodnúť rodičia s pánom farárom na inom dni. Že to viacerým nevyhovuje.
@januska12323 deti ktoré idú na prijímanie majú 8 rokov. Tie čo mali odklad 9.
@cacianka Ale veď nikto ich nenúti chodiť do kostola - ani v piatok, ani v nedeľu, ani vo sviatok, ani nikdy. Nikto im nestojí za chrbtom s bičom v ruke ani na nich nemieri samopalom. Nikto ich dokonca nenúti ani dať dieťa na 1. sväté prijímanie. Lebo návšteva kostola aj to 1. sväté prijímanie je len a len o viere. A buď tú vieru žiješ a potom nepištíš, že musíš chodiť do kostola, lebo chceš tam ísť sama a dobrovoľne a možno aj častejšie ako 2-krát týždenne. Alebo vieru nežiješ a jediné, o čo Ti ide, sú princeznovské šaty, slávnostný obed a dary pre dcéru. No a to môže autorka vystrojiť svojej dcére aj bez 1. svätého prijímania. Nech si to nazve hoci aj Princeznina oslava a nemusí chodiť do kostola ani v piatok, ani v nedeľu, ani nikdy.
Inak tiež ma prekvapuje, že dieťa ide na prijímanie, rodičia s tým súhlasia, vedia, ze musí byť nejaká príprava a potom ich to prekvapuje,"ze musia chodiť v piatok a nestačí v nedeľu"
Veď s tým musia rátať, ze proste ten rok sa bude povinne chodiť na omšu, na stretka a podobne. Tak budú po práci stať ešte na nohách, nepôjdu v piatok na wellness alebo chatu, alebo nech dieťa nejde na prijímanie a môžu si ísť kam chcú. V com je problém?
@yvanielka moja bola na príjimaní ako 9ročná a odklad nemala.Má narodky v aprili a príjimanie bolo v máji
@pojezdalova tak ale od septembra keď zbierajú pečiatky má väčšina detí ešte 8 rokov
My sme mali tie habity cize saty sme neriesili. A do kostola chodit v nedelu. Ale farar to neriesil ked mal niekto malo peciatok.
No pre svoje zaluby treba aj nieco obetovat 🙂 Niekto vozi deti v piatok na treningy a cez vikend na sutaze a tiez by isiel radsej na chatu alebo do wellnes. A niekto berie deti do kostola. 😀 Robime to predsa pre tie deti a nikto ti nedrzi pistol pri hlave, ak je to pre teba problem.
@jaskolka ked som.mala ja prve svate prijimanie,bolo jedno kedy sme sli a kam do kostola. Myslim,ze o to ide,ze im ten cas nevyhovuje. Preco by nemohli ist kedy chcu a zbierat nalepky,za mojich ciac podpisy,hocikedy a hocikde?!
Ak chceš šaty výslovne z požičovne a dátum máte pevný tak najlepšie ísť zarezervovať začiatkom marca keď je ešte dobrý výber. A ak chceš aj pre malú kaderníčku na účes taktiež treba zarezervovať.
@yvanielka áno tak to vychádza
@petulda333 pretože také sú pravidlá v tom konkrétnom kostole, farnosti alebo kto organizuje zo prijímanie Nad tým sa zbytočne rozčuľovať a vynucovat si nejaké ine pravidlá. Niekde sa deti učia kopec otázok, inde vôbec. Nejde môžu mať tortove šaty, inde len biely habit. Ide o to, ako si ktorá farnosť ti určí.
Proste to tak majú tam nastavene a bud to rodičia majú akceptovať, alebo nemusia vôbec dieťa dat na prijímanie, veď ich nikto nenúti.
@jaskolka no,ale vieme ako to dnes je. Ludia maju aj vela prace a nie kazdy ma moznost chodit v taky cas. Cize trvat na danom case mi pride nefer