Prvé sväté prijímamie

6. sep 2024

Dobrý deň,
dcéra má už stanovený dátum na prvé sväté prijímanie 11. 5. 2025.
Zaujímalo by ma, kedy (a či) budete riešiť zapožičanie/kúpu šiat.
Musíme povinne chodiť do kostola každý piatok o 16:30 a v nedeľu. Deti dostávajú nálepky do knižky, a ak bude mať dieťa málo pečiatok, nebude pripustené k 1. svätému prijímaniu.
Už sú niektorí rodičia pobúrení, pretože v piatok by si veľa pracujúcich ľudí rado oddýchlo. Niektorí stoja celý deň na nohách v práci, a tak sa im nepáči prečo nestačí chodiť len v nedeľu.

elenkaella
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
januska12323
6. sep 2024

10-11 ročné dieťa nevie ísť na omšu samo? Nemusí byť prítomný aj rodič.

pribinak
6. sep 2024

Dieťa môže si do kostola so spolužiačkou či kamoskou. Alebo aj samé. Predpokladám, že necestuje cez 2 okresy.

Či musia byt na výuke nutne rodičia?

autor
6. sep 2024

@januska12323 8 az 9 rocne a musia byť podpisovali sme čestne prehlásenie

autor
6. sep 2024

@januska12323 8 az 9 musia ist rodicia

evkamotka
6. sep 2024

Je to uplne bezna prax v tretom rocniku, ze 2x omsa plus stretko plus obcas nejaka akcia navyse (krizova cesta...). Treba s tym vopred ten skolsky rok ratat

dorothee
6. sep 2024

My sme mali vlani prijimanie,mali chodit v nedelu do kostola a kazdy druhy tyzden mali stretnutie s jednou pani co ich pripravovala..Plus ucast na krizovej ceste,jaslickovej poboznosti a podobnych akciach organizovanych farou

dorothee
6. sep 2024

A za mna,saty si kup cez bazar,ked som pocula kolko stoji vypozicanie,to sa vobec neoplati.Saty sme kupili,predala som ich dalej,o nieco nizsiu sumu a ked si to odpocitam,stalo ma to takto 20€..

lenkakravcova
6. sep 2024

Ono je to celkom vtipné ako ľudia, ktorí sa tvária ako veriaci, sťažujú na 2* modlitba do týždňa 😄
A teraz si predstav, že by si sa mala modliť 5x denne. A celý život. Nie len kvôli nejakej akcii 😄

dorothee
6. sep 2024

@lenkakravcova im nerobi problem samotna modlitba myslim,skor to ze musia chodit do kostola a teda priprava+cesta tam,hodinu omsa,cesta spat..

januska12323
6. sep 2024

No tak bohužiaľ súhlasili ste s tým tak ak chcete aby išla musíte splniť podmienky.

cacianka
6. sep 2024

@dorothee ani to nie je problém , ide o termín "v piatok podvečer", keď sú ľudia radi že sú radi , chcú si nakúpiť na víkend, oddýchnuť, cestovať na k rodine, starým rodičom na víkend (napr. pomôcť), ísť na wellnes. Iný deň v týždni by nebol taký problém, ako práve piatok. mmch. kto chce, môže sa modliť aj 10 x denne, kdekoľvek sa môže prihovoriť bohu, rodičia môžu deti viesť k cirkvi nespočetne možností počas dňa a večera.
v tej poznámke vidím problém že termín je v piatok večer

krsamkova
6. sep 2024

Sama som viedla stretka prvoprijimajucich deti. Stretka sme mali štvrtky aj s omšou a nedeľa bola samozrejmá. Ale skúste sa dohodnúť rodičia s pánom farárom na inom dni. Že to viacerým nevyhovuje.

yvanielka
6. sep 2024

@januska12323 deti ktoré idú na prijímanie majú 8 rokov. Tie čo mali odklad 9.

ivanaks
6. sep 2024

@cacianka Ale veď nikto ich nenúti chodiť do kostola - ani v piatok, ani v nedeľu, ani vo sviatok, ani nikdy. Nikto im nestojí za chrbtom s bičom v ruke ani na nich nemieri samopalom. Nikto ich dokonca nenúti ani dať dieťa na 1. sväté prijímanie. Lebo návšteva kostola aj to 1. sväté prijímanie je len a len o viere. A buď tú vieru žiješ a potom nepištíš, že musíš chodiť do kostola, lebo chceš tam ísť sama a dobrovoľne a možno aj častejšie ako 2-krát týždenne. Alebo vieru nežiješ a jediné, o čo Ti ide, sú princeznovské šaty, slávnostný obed a dary pre dcéru. No a to môže autorka vystrojiť svojej dcére aj bez 1. svätého prijímania. Nech si to nazve hoci aj Princeznina oslava a nemusí chodiť do kostola ani v piatok, ani v nedeľu, ani nikdy.

jaskolka
6. sep 2024

Inak tiež ma prekvapuje, že dieťa ide na prijímanie, rodičia s tým súhlasia, vedia, ze musí byť nejaká príprava a potom ich to prekvapuje,"ze musia chodiť v piatok a nestačí v nedeľu"
Veď s tým musia rátať, ze proste ten rok sa bude povinne chodiť na omšu, na stretka a podobne. Tak budú po práci stať ešte na nohách, nepôjdu v piatok na wellness alebo chatu, alebo nech dieťa nejde na prijímanie a môžu si ísť kam chcú. V com je problém?

pojezdalova
6. sep 2024

@yvanielka moja bola na príjimaní ako 9ročná a odklad nemala.Má narodky v aprili a príjimanie bolo v máji

yvanielka
6. sep 2024

@pojezdalova tak ale od septembra keď zbierajú pečiatky má väčšina detí ešte 8 rokov

11bodka11
6. sep 2024

My sme mali tie habity cize saty sme neriesili. A do kostola chodit v nedelu. Ale farar to neriesil ked mal niekto malo peciatok.

cacianka
6. sep 2024

@ivanaks to už preháňaš, zvelicuješ,
Ide o pointu : hoci aj 3x, napr utorok štvrtok, nedeľa - nie práve v piatok. Bodka.

belllinka
7. sep 2024

No pre svoje zaluby treba aj nieco obetovat 🙂 Niekto vozi deti v piatok na treningy a cez vikend na sutaze a tiez by isiel radsej na chatu alebo do wellnes. A niekto berie deti do kostola. 😀 Robime to predsa pre tie deti a nikto ti nedrzi pistol pri hlave, ak je to pre teba problem.

petulda333
7. sep 2024

@jaskolka ked som.mala ja prve svate prijimanie,bolo jedno kedy sme sli a kam do kostola. Myslim,ze o to ide,ze im ten cas nevyhovuje. Preco by nemohli ist kedy chcu a zbierat nalepky,za mojich ciac podpisy,hocikedy a hocikde?!

ajka0207
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ajka0207
7. sep 2024

@jaskolka ja som veriaca, a tiež má prekvapilo, že rodičia musia chodiť na omšu v piatok. Počujem to prvý raz, u nás chodia deti samé.

misuliacik81
7. sep 2024

Ak chceš šaty výslovne z požičovne a dátum máte pevný tak najlepšie ísť zarezervovať začiatkom marca keď je ešte dobrý výber. A ak chceš aj pre malú kaderníčku na účes taktiež treba zarezervovať.

pojezdalova
7. sep 2024

@yvanielka áno tak to vychádza

jaskolka
7. sep 2024

@petulda333 pretože také sú pravidlá v tom konkrétnom kostole, farnosti alebo kto organizuje zo prijímanie Nad tým sa zbytočne rozčuľovať a vynucovat si nejaké ine pravidlá. Niekde sa deti učia kopec otázok, inde vôbec. Nejde môžu mať tortove šaty, inde len biely habit. Ide o to, ako si ktorá farnosť ti určí.
Proste to tak majú tam nastavene a bud to rodičia majú akceptovať, alebo nemusia vôbec dieťa dat na prijímanie, veď ich nikto nenúti.

jaskolka
7. sep 2024

@ajka0207 ja si pamätám roky dozadu, ze rodičia alebo príbuzní museli s deťmi chodiť na náuky a omše.Bola presne urcena detská omša, na akú sa malo ísť. A to už mám 42 rokov. Záleží od toho, ako to ma konkrétna farnosť.

petulda333
7. sep 2024

@jaskolka no,ale vieme ako to dnes je. Ludia maju aj vela prace a nie kazdy ma moznost chodit v taky cas. Cize trvat na danom case mi pride nefer

ajka0207
Autor odpoveď zmazal
Zobraz