Musia byť krstní rodičia zosobášení?

luci219
4. okt 2018

Ahojte,
priateľova sestra má dieťatko. Táto sestra s manželom žijú v ČR aj krst bude v ČR. Priateľ bude krstným otcom a chcem vedieť, či by som spolu s ním mohla byť krstnou mamou, aj keď nie sme manželia. Pretože niekto nám povedal, že áno, niekto nie. Prípadne či sú na to v SR a ČR nejaké rozdielne pravidlá. (Aj keď áno viem, je to jedna viera, tak by mali byť pravidlá tie isté asi. Ale pýtam sa pre istotu.)
Ak teda máte s týmto niekto skúsenosti, budem rada za každú radu.
Ďakujeeem.

prasiatko30
4. okt 2018

Ako v prvom rade by som pockala ci to budu chciet aj rodicia dietata - ste len priatelia a vselico sa moze stat - deje sa aj s manzelskymi parmi ale predsa len. A potom podla mna nemusite byt zobarti vsak vela krat su krstni rodicia aj tak ze jeden je zo strany otca dietata a druhy z matkinej strany - nie je pravidlo ze krstni rodicia musia byt par/manzelia. Musia mat krst a birmovku urcite aspon jeden z nich

luci219
autor
4. okt 2018

Pýtam sa práve preto, že už sa ma na to opýtali, či by som šla aj ja. A teda chceme mať v tejto veci jasno.
Áno presne o niečom takomto som sa dočítala aj ja, že muž a žena nemusia byť manželia. Ale teraz či je rozdiel v tom či sú títo muž a žena v nejakom vzťahu alebo nie. Keď má byť splnená podmienka, že krstní rodičia vedú život v súlade s vierou, tak či by to nebolo v rozpore s tou podmienkou, keď my sme vo vzťahu (mám teda na mysli pojmy ako smilstvo a podobne).

portret7
4. okt 2018

neviem ako v CR, ale u nas ok, takto mame my krstnych. zalezi aj od farara...

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2018

@luci219 nemusite byt zosobaseni, ak ste slobodni, ale musite mat ostatne sviatosti.

marlenka222
4. okt 2018

@luci219 áno je rozdiel či sú muž a žena v nejakom (nepribuzenskom) vzťahu. Cirkev nepripúšťa spolužitie muža a ženy (holku žiaľ ešte stále aj keď sa do mňa mnohé obuju) jasne že ak pri krste poviete že spolu žijete čo asi bude treba lebo keď nie ste príbuzní ako sa predstavíte knazovi... Je na každého uvazeni či bude kňazovi klamať ako niektorí moji spoluobčania žijúci v 1 domácnosti a kňazovi povedali že sú "priatelia" ale vzdialení, tým pádom mohli byť krstni rodičia 1 dieťaťa obaja -nuz v súčasnej dobe sú rozvedeni. Je to o Tom čo si chcete,dokážete,môžete zobrať na svoju hlavu a svoje tričko. 🙂 Neviem či sviatosť krstu ako krstni obaja za tolko klamstvá stoji

paladia
4. okt 2018

My sme s manzelom isli za krstnych este ako nezosobaseni. Pytali sa nas,ci zdielame jednu domacnost. Povedali sme pravdu,ze nie a mohli sme ist.

luci219
autor
4. okt 2018

Sviatosti máme, s tým nie je problém. Zatiaľ len táto jedna vec.
Ďakujem vám zatiaľ za odpovede 🙂

zuzu7612
4. okt 2018

@luci219 Áno, je to tak, pravdepodobne sa vás kňaz bude na to pýtať, či len spolu chodíte alebo už spolu žijete. A ak to druhé, zrejme vám nedovolí.
Sesternica tak musela na poslednú chvíľu pre druhé dieťa zháňať iných krstných rodičov, lebo jej kmotra medzi krstom jej prvého a druhého dieťaťa začala žiť s priateľom a kňaz nedovolil už ísť za krstnu mamu.

nikiki29
4. okt 2018

Záleží od farára... ale ak nie ste zosobášení, nemal by to byť problém... jediné čo neakceptujú je civilne zosobášení manželia 🙂

janinah
4. okt 2018

Prečo by toto malo záležať od farára?pravidlá sú jasné,ak idete k lekárovi na operáciu alebo na súd,ani vám nenapadne obchádzať dané pravidlá...tu prečo áno? Byť rodičom dieťaťa,tak nevolám za krstných frajerov,len manželov,ak som ten frajer,frajerka,tak za krstnú nejdem,hanbila by som sa tam v kostole stáť a sľubovať toto dieťa vychovávať vo viere,..

zuzu7612
4. okt 2018

@janinah Teraz ma napadlo na margo volania frajerov za krstný rodičov. Kamoška má tri deti, všetky majú rovnakú krstnu, ale zakaždým iného krstného. Lebo tá ich krstná mama mala pri každom krste iného priateľa - vždy vážnu známosť a tak šli obaja za krstných. Takže teraz ani jedno dieťa nie je vôbec v kontakte so svojím krstným otcom, nakoľko ani jeden z nich nepochádzal z rovnakej obce a po rozchode s krstnou prerušili kontakty aj s krsňatami.

aleshka_supermama
4. okt 2018

@luci219 samozrejme že môžeš pokiaľ obaja máte všetky sviatosti, nám išli za krstných moja sestra a môj brat, farár sa len spýtal či majú všetky sviatosti ale inde ako som počula normálne musia priniesť krstný aj krsny list všetko...

hettinka
5. okt 2018

@luci219 my sme takto mali krstnu mamu ešte pred svadbou. Takze ona je oficiálne krstna mama a jej vtedy ešte priateľ je svedok krstu. Ale deti ho považujú za krstného otca.

janinah
5. okt 2018

@aleshka_supermama o bratovi a sestre sa nepredpokladá,že žijú ako nezosobášení ,tu nejde len o sviatosti,tiež som šla za krstnú ako mladé slobodné dievča bez frajera a môj bratranec bez frajerky za krstného,toto je ok

marytesss
5. okt 2018

@luci219 nemusia byť manželia 🙂 ja som krstná mama mojej neteri a švagrov brat je "krstný otec", každý máme svojho partnera 🙂

titla
5. okt 2018

Áno, ako nezosobášený pár môžete byť krstní rodičia, ale podľa správnosti by ste nemali žiť v spoločnej domácnosti, alebo keby sme išli fakt do detailov mať sexuálny pomer. Tak starosvetsky povedané, nemali by ste spolu žiť v hriechu.
Kat. cirkev má jasne určené pravidlá, kto môže a za akých okolností byť krstným rodičom. V konečnom dôsledku však záleží na konkrétnom kňazovi, ako dôsledne dohliada na dodržiavanie týchto pravidiel. Sú kňazi, ktorí sú v ich dodržiavaní striktní, vyžadujú od potencionálnych krstných rodičov potvrdenia o všetkých sviatostiach a sú kňazi, ktorí sú benevolentnejší. Osobne som sa napr. stretla s tým, keď kňaz povedal, že on nebude robiť policajta, ale spolieha sa na svedomie rodičov.

janynyna
5. okt 2018

@luci219 no ja som pred týždňom riešila tu istú situáciu. Mame doma s priateľom 3tyzdnove babatko. Chceli sme aby bol jeho brat krstný ale keďže žije s priateľkou a nie sú zosobaseny farár nám povedal, že krstným nemôže byť. Nakoniec som ho nejako ukecala ale dalo to zabrať. Ja si aj tak myslím, že v ČR sú kňazi benevolentnejsi. To len tu na SK robia z toho vedú.

ejka82
5. okt 2018

určite nemusia. My zosobášení nie sme a boli sme krstní rodičia, tak isto krstní rodičia našich detí nie sú zosobášení.

dorotka9819
5. okt 2018

@luci219 jedna vec je byť v kostole ako krstná, tiež by sa nemalo odmietať povedať že nechceš byť krstná, ale my sme nedávno krstili syna a dali sme si len krstnú (moju sesternicu) s priateľom je päť rokov, žiaden problém s ním nemám, dokonca to bol mužov spolužiak, opýtali sme sa ho a jeho odpoveď bola, že veď keď sa raz zoberú bude krstný aj on, bude rád keď ho tak bude maličký brať už teraz, ale človek nikdy nevie, náhodou sa nepohodnú a malý príde o krstného.
Takže to ma zaskočilo, ale mal obdiv že dokáže takto múdro rozmýšľať a prišlo mi to super.

hettinka
6. okt 2018

@ejka82
@janynyna
Môžem sa spýtať, z akého dôvodu dieťa dávate krstiť, ak ostatné sviatosti neuznávate a nie ste zosobášené v kostole?
Fakt nerýpem, len ma zaujímajú tie pohnútky ...
My sme zosobášení v kostole, deti sme dali pokrstiť kvôli tradícii, rodine a aj sme to tak cítili, že to tak chceme, hoci do kostola nechodíme. Ostatné sviatosti som už nechala na rozhodnutí detí, staršia ma aj prijímanie, mladší sa rozhodol, že zatiaľ nie. A veľmi dúfam, že ak si nájdu partnera, s ktorým budú chcieť bývať a mať deti, tak sa najskôr zosobášia, nie nutne v kostole..

janynyna
8. okt 2018

@hettinka neberiem to ako rypanie. Ale tiež nechapem ako ma niekto sobáš v kostole a dá pokrstiť aj deti keď potom ich k tomu nevedie.

janinah
8. okt 2018

..aby bol vlk sýty,aj ovca celá...tiež tomu nerozumiem...viera je príliš vážna vec na to,aby sme si z toho robili holubník..

0silvia0
8. okt 2018

@hettinka ako tu už bolo napísané, aký máš ty dôvod krstiť svoje deti keď do kostola nechodíte? Veď práve pri krste je sľub, že rodičia budú deti viesť ku viere a ku skutočnej viere patrí aj chodenie do kostola... moju sestru tlačili všetci do krstu detí, ale ona vieru nežije. Odmietla to s tým, že nebude predsa farizejsky niečo sľubovať kňazovi a ostaným, čo nehodlá splniť. Radšej deti nepokrstila...

stanka04
8. okt 2018

@luci219 Nemusia byt svoji. Krstna nasich deti je moja sestra, krstny partnerov brat, nic spolu nemaju.

lucia147852
8. okt 2018

Otazka je ci spolu zijetr na "hromadke". Ak nie ste zosobaseni a byvate spolu a tuto skutocnost pravdivo uvediete nemoze byt krstny ani jeden z vad

kellypiu
8. okt 2018

@lucia147852 toto by som netvrdila, vsetko zalezi od farara ako sa k tomu postavi, je pravda, ze niektori z toho robia vedu, ale niektori vobec nie 🙂

lucia147852
8. okt 2018

@kellypiu to je mozne ☺ ja som vzdy stretla len takych co to dodrziavaju dosledne. Je fakt ze aj v cechach to moze byt uvolnenejsie.

hettinka
8. okt 2018

@0silvia0 svoj dôvod som už napísala, zaujímalo ma, ako to majú iní.

Inak, my žijeme podľa kresťanských tradícií možno viac, ako niektorí, čo sa každú nedeľu pretrčajú v kostole. Konkrétne takýchto poznám, čo sú strašní "kresťania" a doma po sebe hádžu hrnce, denné hádky a chlap má nemanželské decko od frajerky.
My sme zosobášení, deti až po svadbe, nehádame sa, žijeme usporiadane, nikomu nič zlé nerobíme, deti vychovávame v duchu našich tradícií.
Ja aj v boha verím, len niektoré veci v cirkvi mi nesedia. Deti sme v škole dali na náboženstvo, dcéra chodila po 9. triedu, má ja prijímanie, aj do kostola chodila. A syn sa po roku rozhodol pre etiku, kvôli katechétke, ktorá mu NBV kvalitne sprotivila a odmietol následne ísť aj na 1. sv. prijímanie.

0silvia0
8. okt 2018

@hettinka aj toto má každá rodina inak zažité a zaužívané. Ja nejdem hodnotiť, kto je väčší kresťan, to už si musí zvážiť každý sám podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia 🙂

landsmanka
9. okt 2018

@luci219 podľa mňa môžeš, nemal by v tom byť žiadny problém