Môže byť moja sestra krstná mama, keď nemá prvé sväté prijímanie?

alojzova
12. júl 2020

Ahoj chcela by som sa opýtať neviete mi poradiť môže byť moja sestra krstná mama mojej dcérke keď nemá prvé sväté prijímanie Ďakujem

asfodelka
12. júl 2020

@alojzova moze byt svedok krstu. Krstny rodic by mal mat sviatosti. Napr. Pozri tu
http://www.farnostnizna.sk/vysluhovanie-sviatos...

rosalie1411
12. júl 2020

@alojzova podľa mňa nie, lebo treba, aby krstný rodič mal birmovku a keďže nemá ani prijímanie, nemá ani birmovku.. Teda pokiaľ sa rozprávame o katolíckej cirkvi 😊

kacena4
12. júl 2020

nie nemoze

alojzova
autor
12. júl 2020

@rosalie1411
@rosalie1411 a to tam aj nieko zistuju

janinah
12. júl 2020

@alojzova nemusia zisťovať,vy by ste mali mať toľko slušnosti a úcty k obradu,aby ste postupovali podla pravidiel,stačí,ak bude jeden krstný rodič so všetkými sviatosťami a sestra bude svedok krstu,potom v rodine sa to predsa nebude rozlišovať,budú dvaja krstní rodičia ...na druhej strane krstný rodič je o tom,že má/mal by pomáhať rodičom vychovávať dieťa vo viere,nie je to o tom,že treba darčeky na narodky nosiť.....

alojzova
autor
12. júl 2020

@kacena4 nieak to tam aj zistuju

mariska1989
12. júl 2020

Krsny rodič musí mať birmovku takže keď nemá ani prijímanie tak isto NIE ...v Čechách áno tam pokrstila u nás na sk nie

mariska1989
12. júl 2020

@alojzova áno zisťujú ak je z iného kostola de budeš krstiť budú chcieť že krsny rodič má birmovku to musí doniesť z farnosti de ju podstúpil

merien259
12. júl 2020

@alojzova ahoj keď som išla za krstnu normálne si pýtali potvrdenie o birmovke, takže určite nemôže musí mať sviatosti

nelca84
12. júl 2020

@alojzova opytala by som sa konkretneho farara, ja som krstna kamoskinej dcere a nemam prijimanie ani birmovku, ani sa ma na to nikto nepytal

zuzuliennka1
12. júl 2020

@nelca84 zavisi od cirkvi, v rk urcite nemoze byt, moze byt len svedok krstu

nelca84
12. júl 2020

@zuzuliennka1 bolo to v rk kostole

lenka2710
12. júl 2020

@alojzova ja som bola akurát minulý týždeň zahlasit krst, a tiež sa ma pýtali, kto bude krstný, či je slobodný alebo ženatý a ci a kde mal birmovku

zuzuliennka1
12. júl 2020

@nelca84 tak to bol nejaky benevolentny farar co nepozna kanonicke pravo... krstny rodic moze byt len clovek, kt. dovrsil 16 rokov, katolik, pobirmovany a prijal Eucharistiu (Kodex kanonickeho prava, kanon 874) a samozrejme vedie krestansky zivot a bude svoje krstne dieta tympadom vychovavat vo viere

nelca84
12. júl 2020

@zuzuliennka1 to neviem, ja so kostola nechodim, dokonca mi je to dost proti srsti, ale kamoska si to velmi priala, tak som jej vyhovela, dokonca som bola v tom case aj slobodna mamicka

777januska777
12. júl 2020

@nelca84 a kto bol krstný otec?

nelca84
12. júl 2020

@777januska777 kamarat otca dietata, ale ak sa chces opytat, ci on mal prijimanie, tak to fakt neviem, ja som ho nepoznala

deti95060810
12. júl 2020

nie...krstný musí mať aspoň prvé sväté prijímanie...

janinah
12. júl 2020

@nelca84 to už je na svedomí rodičov koho vyberú za krstných rodičov a čo tým sledujú.....

777januska777
12. júl 2020

@nelca84 tak on mal isto prijímanie aj birmovku a ty si bola len za svedka krstu. Lebo to by cirkevne neprešlo, aby si bola oficiálnou krstnou mamou.

qetka
12. júl 2020

krstny rodic ma mat 1. sv prijimane a aj birmovku. Ale...
Mozte najst farara, ktory vam pokrsti dieta aj bez toho, nemal by, ale najdu sa.
Alebo sa na to nebudu pytat a vy nic nepoviete, alebo ich oklamete.
Pri nasich krsnatach chceli raz krstne listy druhy raz povedali, ze nam veria, ze nemusime nic nosit (jedno v PP, druhe v BA)
V kazdom pripade ti krstni rodicia maju v zivote dietata svoju ulohu, preto mi pride zvlastne, tlacit tam niekoho, kto zije inac a teda si ulohu krstneho rodica nemoze plnit.

lenuska9999
12. júl 2020

Podľa toho na akého farára natrafis

timush
13. júl 2020

Určite treba zistiť na konkrétnej farnosti. Ja som krstná a birmovku nemám, ale musela som doniesť potvrdenie z farnosti, kde krstili mňa, že krst aj prijímanie mám.

evkamotka
15. júl 2020

Musi mat prijimanie aj birmovku. Niekto to overuje, niekto sa spolahne ze su ludia dostatocne slusni a neklamu (nezataja).
A to je otazka, ako ci krcmar naleje chlapcom pod 18r. Co na to povedat? Zakon vravi ze nesmie. Niektory krcmar si vypyta obciansky, iny sa len spyta a veri, dalsiemu je to jedno a naleje

alojzova
autor
15. júl 2020

@evkamotka a neviete mi povedať čo sa deje na nauke o krste

zuzuliennka1
16. júl 2020

@alojzova preberiete si s knazom priebeh krstu

zuzuliennka1
16. júl 2020

@nelca84 ty urcite tym padom krstny rodic nie si, len svedok krstu. Krstny rodic moze byt aj jeden clovek, v tomto pripade je to ten kamarat otca dietata

evkamotka
16. júl 2020

@alojzova povedia kde sa postavit, kedy prist, co doniest a nezabudnut. Prejde sa samotny obrad, aby vsetci vedeli co maju hovorit atd atd

evik159
16. júl 2020

a preco chcete krstit?

alojzova
autor
16. júl 2020

@evkamotka a pútajú tam aj nieake potvrdenia alebo rodné listy?