Ahoj chcela by som sa opýtať neviete mi poradiť môže byť moja sestra krstná mama mojej dcérke keď nemá prvé sväté prijímanie Ďakujem
@alojzova podľa mňa nie, lebo treba, aby krstný rodič mal birmovku a keďže nemá ani prijímanie, nemá ani birmovku.. Teda pokiaľ sa rozprávame o katolíckej cirkvi 😊
nie nemoze
@rosalie1411
@rosalie1411 a to tam aj nieko zistuju
@alojzova nemusia zisťovať,vy by ste mali mať toľko slušnosti a úcty k obradu,aby ste postupovali podla pravidiel,stačí,ak bude jeden krstný rodič so všetkými sviatosťami a sestra bude svedok krstu,potom v rodine sa to predsa nebude rozlišovať,budú dvaja krstní rodičia ...na druhej strane krstný rodič je o tom,že má/mal by pomáhať rodičom vychovávať dieťa vo viere,nie je to o tom,že treba darčeky na narodky nosiť.....
Krsny rodič musí mať birmovku takže keď nemá ani prijímanie tak isto NIE ...v Čechách áno tam pokrstila u nás na sk nie
@alojzova áno zisťujú ak je z iného kostola de budeš krstiť budú chcieť že krsny rodič má birmovku to musí doniesť z farnosti de ju podstúpil
@nelca84 zavisi od cirkvi, v rk urcite nemoze byt, moze byt len svedok krstu
@zuzuliennka1 bolo to v rk kostole
@nelca84 tak to bol nejaky benevolentny farar co nepozna kanonicke pravo... krstny rodic moze byt len clovek, kt. dovrsil 16 rokov, katolik, pobirmovany a prijal Eucharistiu (Kodex kanonickeho prava, kanon 874) a samozrejme vedie krestansky zivot a bude svoje krstne dieta tympadom vychovavat vo viere
@zuzuliennka1 to neviem, ja so kostola nechodim, dokonca mi je to dost proti srsti, ale kamoska si to velmi priala, tak som jej vyhovela, dokonca som bola v tom case aj slobodna mamicka
@nelca84 a kto bol krstný otec?
@777januska777 kamarat otca dietata, ale ak sa chces opytat, ci on mal prijimanie, tak to fakt neviem, ja som ho nepoznala
nie...krstný musí mať aspoň prvé sväté prijímanie...
@nelca84 tak on mal isto prijímanie aj birmovku a ty si bola len za svedka krstu. Lebo to by cirkevne neprešlo, aby si bola oficiálnou krstnou mamou.
krstny rodic ma mat 1. sv prijimane a aj birmovku. Ale...
Mozte najst farara, ktory vam pokrsti dieta aj bez toho, nemal by, ale najdu sa.
Alebo sa na to nebudu pytat a vy nic nepoviete, alebo ich oklamete.
Pri nasich krsnatach chceli raz krstne listy druhy raz povedali, ze nam veria, ze nemusime nic nosit (jedno v PP, druhe v BA)
V kazdom pripade ti krstni rodicia maju v zivote dietata svoju ulohu, preto mi pride zvlastne, tlacit tam niekoho, kto zije inac a teda si ulohu krstneho rodica nemoze plnit.
Podľa toho na akého farára natrafis
Určite treba zistiť na konkrétnej farnosti. Ja som krstná a birmovku nemám, ale musela som doniesť potvrdenie z farnosti, kde krstili mňa, že krst aj prijímanie mám.
Musi mat prijimanie aj birmovku. Niekto to overuje, niekto sa spolahne ze su ludia dostatocne slusni a neklamu (nezataja).
A to je otazka, ako ci krcmar naleje chlapcom pod 18r. Co na to povedat? Zakon vravi ze nesmie. Niektory krcmar si vypyta obciansky, iny sa len spyta a veri, dalsiemu je to jedno a naleje
@alojzova preberiete si s knazom priebeh krstu
@nelca84 ty urcite tym padom krstny rodic nie si, len svedok krstu. Krstny rodic moze byt aj jeden clovek, v tomto pripade je to ten kamarat otca dietata
a preco chcete krstit?
@alojzova moze byt svedok krstu. Krstny rodic by mal mat sviatosti. Napr. Pozri tu
http://www.farnostnizna.sk/vysluhovanie-sviatos...