Mám problém s prijímaním darov

6. dec 2023

Ahojte, ja mám kvôli tomu obrovské výčitky svedomia. Neviem prijať darčeky, bohužiaľ nemám rada keď mi niekto niečo dá, alebo sa mi to nepáči, alebo nemám rada keď ľudia míňajú peniaze na veci, ktoré mi dajú. Naozaj sa cítim veľmi zle, že to neviem prijať, neviem sa tváriť, že sa mi to páči a potom mám hrozne výčitky svedomia kvôli tomu. Ja sa aj usmejem a pekne podakujem, ale nejako na mne vidno, že sa mi to nepáči. Ako sa tváriť šťastnejšie ? Alebo čo povedať ľuďom, aby som pôsobila, že ma to veľmi potešilo.
A neviem prečo to takto mám, mám to tak od detstva, pokiaľ viem.

madeincssr
6. dec 2023

Skús sa vcítiť do ich pohľadu na vec. Asi ich zarmúti, keď Ťa darček nepoteší. Ľudia míňajú peniaze na kopu nezmyslov, ale úprimný darček pre niekoho medzi ne nepatrí. Aj prijať darček sa určite časom naučíš. A vtedy to bude radosť pre obe strany. Ty nemáš rada niekomu urobiť radosť? Uvoľni sa...

guiseppinka
6. dec 2023

Aj ja. Neznasam darceky, ktore si nevyberam sama a prekvapenia su pre mna nocna mora... Neviem sa tvarit nadsene a uz mi to je jedno... Konecne sa ucia, ze bud mi daju peniaze alebo si presne poviem, ze co chcem - tu si sice vypocujem otazky, ci to take drahe musim mat a ci mi nestaci hento alebo tamto, ale neriesim... Vysverlujem dookola, ze naozaj veci, v ktorych sa necitim dobre nosit nebudem, ktore sa mi nepacia, tiez... A co chcem, si kupim. Rada do zivota - nauc sa to spracovat (aj ked to je sakra tazke) a povedz dopredu, ze co by si chcela - ale konkretne...

20erika07
6. dec 2023

Mam to rovnako, ale nemam radu 🙂

prasiatko30
6. dec 2023

Tiez neznasam ked mi niekto daruje nieco lebo sa to patri a je to total blbost. Na stastie existuju “darcekove uctenky” alebo ako to nazvat - cize ked niekto nieco kupi tak hned pyta aj darcekovy pokladnicny doklad, kde nie je napisana cena ale sluzi ti na to aby si zobrala darcek a v danej predajni darcek vymenila za to co ti pasuje, pripadne si doplatis a kupis to co chces, sa ti paci a/i to potrebujes

autor
6. dec 2023

@guiseppinka ja som poslednych 5 rokov snažila učiť ľudí, že si radšej vyberiem darček a posledné tri to robím tak, že napíšem zoznam všetkého čo by som chcela/potrebovala naozaj darčeky od 5€ do 50€ a nech si každý vyberie, je to síce nevďačné ale chcem aby sme sa všetci vyvarovali nepríjemným situáciám. Bohužiaľ, tento zoznam funguje iba na môjho manžela a ostatný aj tak idú podľa seba. A mňa to naozaj veľmi mrzí, že to neviem prijať

guiseppinka
6. dec 2023

Poznam velmi dobre... Ostatnych len odignorovat... Nepomoze nic ine

prasiatko30
6. dec 2023

Alebo sa dojodnite, ze si medzi dospelakmi dary davat nebudete a hotovo

kleopatra114
6. dec 2023

Vswtci vedia , že neznasam prekvapenia a darceky si rada vyberám sama . Ale stále sa najde niekto , komu to nedá a nieco kupi . Slušne sa podakujem, usmejem sa a vec odlozim bokom a zniva zopakujem , že nabuduce žiadne prekvapenia. Načo sa pretvarovať a falošne hikat .

abbey1
6. dec 2023

Pre mňa zasa darček, ktorý si sama vyberiem a niekto mi ho len zaplatí, nie je darček. Milujem a cením si, keď mi niekto o vyberie darček zo srdca, vie, čo mám rada a podľa toho vyberá. Dať peniaze, či len kúpiť, čo si niekto povie, je pre mňa veľmi neosobné, len taký povinný biznis.
Osobne mám problém prijať veľmi hodnotné dary. Občas som také od klientov dostala. Cítim veľkú vďaku, beriem to ako ocenenie mojej práce či " nadpráce, aj vyjadrím veľkú vďaku, ale stále mám taký ten zvláštny pocit. I keď teda viem, že si to dotyční ľudia môžu dovoliť.
Nevhodné darčeky našťastie nedostávam, tak nemusím radosť predstierať. Ale mama ma vždy učila, že darovanému koňovi na zuby nepozeráme. Našťastie rodina a blízki priatelia vyberajú darčeky starostlivo, vzdialenejší priatelia či klienti dávajú praktické rady ako víno, pochutiny, sviečky,...a to sa vždy minie, ak sa náhodou netrafia do vkusu, vec ďalej darujem a vybavené.

vanilkovazmrzka
6. dec 2023

A pri akych prilezitostiach ti ludia davaju dary? Podla mna pravidelne na sviatky davaju dary len najblizsi, a ti by ta snad mali poznat natolko, aby akceptovali bud tvoj zoznam, alebo nic, ak si to nezelas 🤷‍♀️

autor
6. dec 2023

@vanilkovazmrzka no práveže od mojej rodiny nedostávam dary, my sme roky dohodnutí, že sa dary kupujú len deťom, mamám a ockom. Ale z druhej strany rodiny je to taký problém trosku

vanilkovazmrzka
6. dec 2023

Od muzovej rodiny? Tak ani ty im nedavaj nic :D mozno to casom pochopia.. a mozno ta len nebudu mat radi 😅

Alebo proste vzdy, jed dostanes dar, ktory ti nevyhovuje, predstav si, ako potesi niekoho, kto si nieco take praje, a nasledne ho podaruj takemu cloveku.

autor
6. dec 2023

@abbey1 práve tie neosobné dary by ma potešili viac, lebo viem, že už ten šampón, víno, darčekovu sadu využijem ale napríklad dnes som dostala šálku s vlastným menom, od tej istej osoby ich mám už 7! (zvyk manželovej rodiny, ze aj na Mikuláša do celej rodiny rozdávajú)

autor
6. dec 2023

A manžel mi daroval naozaj drahy adventný kalendár, bavíme sa o skoro 200€, ja milujem adventné kalendáre ale také z balei, za ktoré dám 20€ a teším sa z toho. A keď som to videla proste som sa nevedela tváriť, že sa z toho teším. Ja viem, že mi chcel urobiť radosť ale vyslovene mám odpor k tomu, lebo viem, že za 200€ sme mohli ísť aj s deťmi niekam na pekný výlet. Hrozne ma to mrzí, keď som videla ten jeho výraz keď sa teším ako malé dieťa aký super darček vymyslel a ja som sa zachovala takto hrozne 😢

basulaak
7. dec 2023

Ak dostanem nieco co sa mi paci alebo ma potesi ale nechce sa mi teraz kvoli pohladom druhych tancovat na hlave za to, tak poviem: “jeej ty si aka vsimava/originalna, ako si vedela?” To tak ludi tesi pocut a viac ovacii netreba. Ak sa ti nepaci darcek, to poznam, to je horsie. Tam radu nemam.

lunademonica
7. dec 2023

Ved podakuj s potom to predaj na bazari, alebo existujuna fb take skupiny, ze "swap", tam si ludia vymienaju veci co nepotrebuju.

ivangeline
7. dec 2023

Zacni viac premyslat,preco to tak mas a odkial to prameni. Nezasluzis si? Hanba? Citis sa ponizene? V rodine sa obdaruvalo? Ake to bolo? Co citis,ked ta niekto obdaruje? Viac sa v tom zorientuj a lahsie sa ti bude dalej pracovať s prijatim daru.

maryetta
7. dec 2023

Uplne ta chapem. Mam to narovnako.
Uplne prva vec na ktoru som ani nevedela reagovat ked mi vtedy este frajer-teraz uz manzel-daroval kyticu ruzi na 18-tku. Ja som ju z toho šoku dala do najblizsieho kosa 😂🙈
No ale uz vie ze proste drahsie veci mat nemusim. Aj snubny prsten som si vybrala sama. Strieborny za nejakych 27€.
A nosim ho stale. Vie ze ak by mi kupil nejaky zlaty pripadne s diamantom tak je odlozeny v krabicke.

bytc20
7. dec 2023

Moja rada- ked dostanes darcek, podakuj sa a povedz, ze si ho otvoris az doma. Ja to bezne tak robim. Alebo ked mame navstevu u nas doma a donesu darceky, podakujem sa a odlozim bokom. Ked odidu, rozbalujem 😃

abbey1
7. dec 2023

Asi sme sa trošku nepochopili. Neosobné dary a šálka s menom nemajú nič spoločné. ;)

bloger
7. dec 2023

Ber to tak, že ti to dali z lásky. Lebo ťa majú radi.

prasiatko30
7. dec 2023

@bloger ono keby to bolo z lasky - vepa krat je to preto lebo sa patri a “co by povedali ludia kebyze nic nedarujem?” Ja preferujem stretnut sa s niekym a pokecat si ako rozmyslat, ze mi ma nieco darovat a ja jemu. Naozaj som omnoho vdacnejsia ked sa nezistne stretneme ako pred kazdou navstevou rozmyslat aku blbost kupit aby to bolo spolocensky ok

guiseppinka
7. dec 2023

@ivangeline to nie je, ze si nezasluzi alebo sa citi ponizene... Ide o zivotny styl (aspon u mna). Neminam peniaze na blbosti - setrim peniaze a aj prirodu... Potom sa zamyslis nad tym, ze ludia investovali cas a peniaze, kupili ti nieco, co ale tebe vobec netreba a neskaces od nadsenia 2m... Pritom keby ti dali "len" cokoladu, tak by si sa jej potesila viac, lebo sa zje a hotovo... A co sa tyka toho kalendara, tak za 200e by mali krasne zazitky cela rodina...absolutne ju chapem... Tu nejde o hodnotu darov. Ide o pohlad na ne...
@bloger to sa neda tak brat...

guiseppinka
7. dec 2023

@prasiatko30 par minimalistov sa nas tu stretlo... Autorka tiez patri k nam😆 je to boj s okolim v tejto konzumnej dobe...

prasiatko30
7. dec 2023

@guiseppinka uff podkopavame spolocensku moralku.😂

guiseppinka
7. dec 2023

@prasiatko30 asi tak😂😂😂 ale uz to neriesim. Vypocujem si aka som nevdacna, nechapajuca a skrob, ale tak co uz... Uvedomujem si, ze zili v dobe, kedy zasoby trebalo a odkladalo sa vsetko..

tanyag
7. dec 2023

Hlásim sa do klubu, aj keď 100x poviete, že si dary neprajete, že je to zbytočnosť, že radšej zájdeme na výlet, do kaviarne, do cukrárne...tak 100 krát donesú dar, a k tomu alkohol, ktorý vôbec nepijem a vedia to...tak už som rezignovala...nie som nevďačná, ale dary nepotrebujem a neviem sa z toho tešiť...ak niečo niekto donesie, pekne poďakujem, odložim a hotovo...nebudem predsa hrať divadlo ako ma to dojalo 🤣

bloger
7. dec 2023

@prasiatko30 Neverím, že by jej to dáli len preto, že sa to tak patrí. Určite je tam aj to, že chcú darovať z lásky. Niečoho sa zrieknu aby jej urobili radosť. Presne ako ten jej manžel. Kúpil jej to lebo ju má rád.

rorino
7. dec 2023

Niečo nevysporiadané od detstva

2006_1211
8. dec 2023

Aj to amm podobne vždy sa ma pýtali ze ci sa mi to nepáči ze prečo sa neteším, proste to neviem, neviem v tomto prejaviť takú tu radosť