Ahojte žienky. Včera som sa bavila so švagrinou a zarazila ma, keď som sa jej opýtala koľko dávajú do obálky synovcovi. Povedala, že 150€. Sú na tom finančne ako my, no my sme mali v pláne dať len 50€. O týždeň na to ideme na ďalšie sv. prijímanie a ak dám jednému 150€, tak jasné, že druhému nedám menej. 300€ však dosť zasiahne náš rozpočet, nakoľko som na rodičovskej a žijeme z jedného platu, splácame hypotéku, úver a všetko okolo. Neviem čo robiť. Koľko dať, aby sa nikto neurazil a aby to príliš nezasiahlo náš rozpočet? Alebo kúpiť nejaký darček? Takisto neviem čo, lebo deti sú dosť technologicky zdatné a už majú všetko, čo sa týka hier, mobilov, tabletov, laptopov a pod. Hračky ich už nezaujímajú. Ďakujem za každý nápad.
no dala by som určite minimálne 100
No 100 sa patri
@irusa fakt?... Ani som netušila, že sa dávajú také pálky. Veď to je viac ako na svadbu...za mojich čias sme dostali náušnice, alebo nejakú retiazku a bolo...
no vyskúšaj v dnešnej dobe dať náušnice a retiazku...vyjde ťa viac ako tá stovka
no taká svadba ťa vyjde minimálne 150 eur a viac
Este napisem, ze moje dieta od krstnych (financne su tak normalne a 100e by si dovolit mohli) dostalo 30e darcek, ktory sluzi ako pamiatka, splna aj krestansky ucel a je prakticky. Od starych rodicov dostalo tak po 100ke, od nas, rodicov, darcek za 30e + pamiatku. Mne osobne sa nepaci, ked su tieto sviatosti brane ako eurobranie. O tom to vobec nie je.
@irusa My sme na svadbe dostali do obálky 50-tky a 100-ky...a to sa mi zdá väčšia slávnosť ako prvé sväté prijímanie... 🙈
Ty si krstna mama chlapcovi?
ale veď daj koľko chceš...ja to beriem tak koľkí ideme , tak nech sa to finančne vykompenzuje, veď v dnešnej dobe všetko je drahé... sme štyria len taká stravná jednotka v dnešnej dobe stojí cez 15e..podľa mňa to nie je zárobková činnosť...a určite si vedela, že Vás budú volať...
nie sme krstní... Je to manželov synovec... Fakt som myslela, že tých 50€ bude dosť. 🙈 Ideme len dvaja a bábätko.
Daj podľa svojich možnosti ak to naruší rodinný rozpočet nemôže nikto rátať s tým že mu das do obalky 150€. Čo je podľa mna dosť. Podla mna cca 75€ je tak primerane.
@moze aké darčeky prosím ťa dostal?
Bude to dosť, niektorí sa asi zbláznili... My ideme o mesiac, a tiež to bude max 50€ a možno nejaký anjel, iné netere dostali tuším 20€. Má to byť duchovná vec a niektoré z toho robia honory 🤭😂🤣
Dala by som 50,aj na tvojom mieste a aj na mieste svojom, keby sme išli na takúto príležitosť. 50 eur je celkom pekná suma. 🙂
Zmysel PSP sa kamsi vytratil... dcéra dostala po 50 eur od krstných, aj od starých rodičov, aj od tety. Úplne v pohode stačí.
Ahoj, 150 € je podla mna prehnane. 50 € a drobnost k tomu uplne v poriadku, 100 € je pre mna na takuto prilezitost vo vasom vztahu maximum. Sme normalna bezna rodina. Toto nie je svadba s menu a programom na cely den. Netreba to prehanat, su to duchovne slavnosti, nie eurobranie.
Dajte podla svojich fin. moznosti, to druhe dieta je tiez synovec/neter? Ak nie v tom pripadne by som jednemu vyssiu sumu a druhemu len darcek. My sme ateisti, ale ked sa deti narodili od svojich ujov a tiet (dostali len drobnost) a vobec mi to nevadilo, popravde som ani nic necakala 😁🙏 takze mi to skor prislo mile
Ahoj dala by som minimalne 100 eur, vsetko slo hore sama som chcela robit oslavu jubilea v restauracii a menu z predjedla, polievky a hl. jedla bolo 25 na osobu, 17,50 na dieta. A to zijeme na vychode male mestecko. Takze som si to hned rozmyslela a oslavovala doma 😁 a za peniaze si kupi co chce, do darceka sa nemusis trafit.
Ahoj,môj syn má o mesiac prvé sväté a určite neočakávam,že dostane 100eur. Ani od jednej či druhej babky.
Od babky a od môjho brata dostane 50eur,aj od svokry.
Sto eur a vyššie ani náhodou.
Sme všetci obyčajná rodina a také drahé dary neočakávame.
Ak chces, napis mi IP, poslala by som ti sukromnu spravu, nechcem, aby sa tu niekto spoznal. 🙂
Dcera dostala na prive sv, prijimanie dost penazi...všetko sme jej poctivo odlozili....od niekoho 100 od iného 50....ale ja som názoru že keby nedostala aj nič tak mi to nevadí naozaj....bola to "slávnosť" o ničeom inom nie o tom kolko kto dá....
Darceky sa dnes uz nedávaju.....deti dnes uz takmer všetko maju....alebo chcú niečo konkrétne bicykel notebook mobil a kupia si za peniažky čo dostanu...
a ja stále hovorím hlavne to že deti nepoznajú hodnotu penazi, to len my stále riešime.....
no, take nausnice vyjdu na dobrych 80e, retiazka poriadna aj vyse 100e.
Dajte kolko mozte a kolko sa vam zda vhodne, a co vas rozpocet utiahne.
Nepozeraj nato kolko da druhy. Ziadne take, ze niekto povie - daj 100, ci 200, leto to sa patri. Prosim??? A to povedal kto? Daky samozvany prezident vesmiru?
Niekto moze 50, iny 200 a dalsi mozno aj 1000, a niekto je rad ked da dohromady aspon 10-20e. Je to kazdeho slobodne rozhodnutie a uvazenie.
A ked sa urazia, no aspon vies, ze im nejde o rodinne vazby, ale o prachy, a takych hadov si na prsiach hriat nepotrebujes.
Ja by som dala 50€ ak nie ste krsni rodičia.
Jaj ano prve svate prijmanie je tak 9-10rocni to som si neuvedomila, tak jasne ze peniazky aj pre to druhe 🙏 ale davat 150€ mi pride uhodene. Ked som promovala tak napriklad sesternice dali len symbolicky 30€ (Aj som pred tym povedala mame nevh im povie ze nechcem € hlavne ze pridu🙏) vacsina z nich mala male deti.
Ja by som dala toľko, koľko by nasmu rodinnemu rozpočtu neublíži.
Ja neviem čo znamená, že patrí sa toľko a toľko... To je nato nejaký cenník, koľko sa "musi/patri" dať, aby sme v hanbe neostali?
1. Sv. Prijímanie je krestanska sviatosť, ktorá by mala byt o iných prioritach, nie o tom, kto mi koľko da a nedajbože menej ako sa patrí.
Naša malá dostala od krstnej 100 eur, od krstného 50. Vôbec som to neriešila, každý môže dať podľa svojho rozpočtu. Určite by som nedavala toľko, aby som cely ďalší mesiac musela zivoriť. Okrem peňazí dostala ešte dezert a kytičku. A hlavne si myslím, že tento sviatok nie je o peniazoch. A Ty nepozeraj na to, čo si myslia ostatní, ale len sama na seba. A aj keby som mala peniaze, 150 e mi príde prilis veľa na 1.sv.prijimanie. Co potom birmovka, svadba?
A ešte doplním, že teta a ujo-nie krstni rodičia, dali po 30 e.
Ja by som dala podla svojho rodinneho rozpoctu. Aj tych 50€ mi pride tak akurat. Tiez sa mi zda, ze v dnesnej dobe je to skor o peniazoch ako o viere.
Ja idem neteri na prijímanie a do obálky jej dávame 50€. Každý podľa finančných možností, kebyže jej dám aj len 10 nikto sa nenahnevá, prijímanie, birmovky to nie je len o peniazoch a daroch. Však keď každý z rodiny jej niečo dá bude mať toho až až
Ak vam to nespravi skrt cez rozpocet, dala by som 100 a 100, inak 50 a 50. Nie kazdy ma rovnake financne podmienky.