Darčeky na Vianoce - cenové limity

julijul
12. dec 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať, v akých cenových reláciách nakupujete darčeky vo vašich rodinách, manželovi, deťom, a potom rodičom, súrodencom s ich deťom. Ja by som bola totiž zástancom bezdarčekových Vianoc pre dospelých príp, len naozaj symbolických napr.ponožky a pod. (lebo každý si kúpi čo potrebuje) a jedného darčeka pre dieťa do 20 eur,( lebo majú podľa mňa dosť vecí, a z veľa darčekov sú potom aj nervózne, nevedia sa z toho potešiť) Môj brat však na každé Vianoce nakúpi veľké, drahé dary všetkým a sme opäť v jednom kole, nedá si povedať a hovorí mi nech ja nedám alebo len menšienže on je s tým v poriadku, ale mne to nedá samozrejme. Ako ste na tom vy? Ďakujem krásne vopred za všetky odpovede 🤗

ninusa221
12. dec 2020

@julijul no napriklad moja teta s mojou mamou ( su sestry ) si daju limit napriklad 30€ na jedno dieta. Oni si medzi sebou nedávajú len na narodky meniny aj to drobnosť cigy niečo s pepca napriklad ja ako som mala 18 odvtedy mi vobec nekupuje krsna ( to sa tak dohodli s maminou) proste dostávam darceky od starkovcou rodičov a jednej tety s druhou si tiez nedávame darceky ( ale mam kamaratku extrem že ta dava všetkym ešte aj tak že čo ma birmovnu krsnu tak jej muzovy a detom proste kazdemu ) a to nechapem naco.

zuzanka.zuzu
12. dec 2020

však nedaj, ak nedostanú, tak ich to raz prestane baviť 😀 resp. ak dostanú ponožky a ty televízor, tak sa poďakuj, darček si zober a budúce vianoce už neočakávaj nič 😉

simonah73
12. dec 2020

u nas si dospely v rodine nekupujeme. kupujeme len rodicom, teda mojim, a co mam dve sestry tak ich detom a limit sme dali tiez okolo 20e na dieta. ja som sice kupila trochu za viac, ale tak sme na tom lepsie ako sestry. z muzovej strany nekupujeme nikomu, kedze im ocividne nechybame, lebo k nam vobec nechodili, tak muz sa rozhodol ze tam uz nebudeme chodit ani my. a teda chodievaju k nam do mesta ci uz k lekarovi alebo nakup.

sonnenshein
12. dec 2020

U nas v rodine dospeli symbolicky (kniha, nieco male vtipne), aj to len aby sa deti nepytali preco Jezisko dospelakom nic nedoniesol.
Detom zvykneme robit zoznam, a ten si potom rozdelime, ale polozky su tych 20-50e.
Odmietam sa nechat vtiahnut do "Doprajte si na Vianoce vela darcekov", a snazim sa nakupovat handmade tvorbu cez Co dokaze mama.

tramtada31
13. dec 2020

Ja rada obdaruvavam, aj dostávam a ocením aj to, keď niekto mi dá niečo, čo vybral pre mna, nie niečo, čo už štyri roky koluje z rodiny do rodiny ako nechcený dar. My mame zase opačný problem, že sestra povedala, že nech si nič nekupujeme, že je trapne si vymieňať obalky, potom to zmenila, že oni všetkým kupia rovnake maličkosti, ale že nám sa nebudu určite pacit, že ich mame dat rodicom, alebo niekomu😳🤦🏽‍♀️ Povedala som, že nech nám nič nekupujú, keď sa nám to nemá pacit. Vysvetlila to tým, že nemajú peniaze, veľa výdavkov, že nebudu utracat a potom povedala, že si idu kúpiť nove iphony(minuly rok mali nove) a že teda mozeme im prispieť na ne, tak som ich zrusila, že nie, nech si vyberu niečo, čo kupim a tak si vybrali knizky. Ale teda tesim sa na tie maličkosti, ktoré sa nám nemajú pacit😀 k detom povedala, že detom nevie čo, že ako to vymyslíme, lebo oni deti nemajú, tak som im povedala, že im nemusia kupovat nič, že dostanú dosť darcekov od nás. Ako ste isto pochopili, celé to dávanie darcekov mi znechutila😀 tieto dohody sú tazke, lebo naozaj druhej strane môžete pokazit Vianoce. Ja Vianoce beriem ako prilezitost dopriať druhym niečo, čo si nedoprajú sami počas roka.

miadi
13. dec 2020

Nemam cenovy limit. Kazdemu dam kolko chcem. Neries brata je to trapne diktovat druhym kolko je limit ty mu das za 20 on tebe mà tiez za 20 to uz si rovno nemusite dat nic ale ked chce je to jeho vec. Ty mu daj za kolko ty chces nemusis sa snažit mu vyrovnat nie su to preteky,

zuzudrnda
13. dec 2020

Rozumiem, u nas je to podobne a uprimne, snazim sa davat naozaj symbolicky a prakticke dary, kazdy dospelak si aj tak kupi sam, co potrebuje. Mna osobne velke dary resp. mnozstvo darov zatazuju. Asi nie som tak na materialne veci. Svojej rodine som to vysvetlila, akceptuju to.

karelova
13. dec 2020

@zuzanka.zuzu zoberie a potom tu bude jej svagrina na MK pisat, ze oni darovali mužovej sestre televízor a oni dostali len ponožky 😀😀😀😀

natalala
13. dec 2020

@julijul s muzom na seba navzajom nemame limit, bud si kupime co potrebujeme vramci konickov (napr. Sa potapame, muz hra hokej atd) plus nejake drobnosti a nejaku dovolenku/vylet. Mame 10 mesacne dievcatko, cize su to jej prve vianoce, tam sme si tiez neurcili limit, proste sme kupili asi 3-4 veci kt by sa jej mohli pacit a zahra sa s nimi (drevene hracky, knizka) Dalej ja kupujem darcek Mamine, bratovi ( este byva s mamou 18r) a strykovi kt nema svoju rodinu. Mama a brat tento rok spolocne dostanu taky grill kontaktny kt chceli (180e) plus nejake male prekvapko pre kazdeho a strykovi dam 50e ako prispevok na cyklo helmu a nejake vesele ponozky. S ostatnou rpdinou si na vianoce darceky nedavame po dohode. Este kupujem babke (81r) tento rok kabelku a take nieco na obrievanie krizov) Ja dostavam darcek od brata, mama+stryko a babka mi vzdy daju peniaze plus nejaka mala drobnost, nech si kupim co by sa mi zislo (vacsinou miniem na cestovanie)

lucinka1988
13. dec 2020

@julijul no my sme sa tento rok dohodli s rodičmi, že si darčeky kupovať nebudeme, rodičia mi to vynahradia na synčekovi- tam sa to bude pohybovať niekde cez 100€ zrejme podľa toho, čo mi mamina spomínala, že kúpila- ale limity sme nestanovili. Malý od nás dostane darčeky za takmer 200€, ale nie že by sme si dali limit, ale to, čo sme mu chceli kúpiť proste bolo drahšie- asi relatívny pojem u každého. S manželom si kupujeme trochu hodnotnejšie veci, aj keď počas roka si kedykoľvek kúpime čo potrebujeme, ale aj tak. A darčeky potom kupujem už iba deťom v rodine- neterky, synovec- každému to vždy vyjde okolo 40-50€. So súrodencami sme sa už roky dozadu dohodli, že si nebudeme kupovať a svokra má na nás a na malého celoročný hák, takze o starosť menej.

evkamotka
13. dec 2020

Myslim ze si si to s bratom dobre odkomunikovala. Narovinu povedala nazor aj on, ste dohodnuti tak co. Je to cudne ze aj tak chce vo velkom, no ked to tak citi nevadi, hlavne ze nebude nemilo zaskoceny od vas

nika_m
13. dec 2020

Nemame presne limity, s muzom si kupime co chceme vramci fin. moznosti, synovi tiez tak, neriesim ci mam teraz darcek za 60 alebo 80€ alebo za 40...dalej v rodine velmi nekupujeme a ak dospelakom tak fakt len malickosti, akurat neteri kupujem darcek, lebo je taka stara ako moj syn tak sme sa s bratom dohodli, ze im kupime kym su deti este...nekupujem jej za 100€ zase ale nepocitam centy presne do 20€...v tvojej situacii by som sa drzala toho co chces, ved brat ti sam povedal, ze nemusis :D ked on ma na take drahe dary tak nech kupi, kazdy by sa mal drzat vlastnej penazenky a nie sa predbiehat v daroch 🙂 tie vianoce nie su len o darcekoch 🙂

petamich
13. dec 2020

myslim, ze kazdy to ma individualne, vramci zvykov a financnych moznosti, ja s partnerom limit nemame ale ak by prisiel jeho brat, ze si nejaky dajme pochopili by sme a akceptovali, pre mojich malych surodencov napr. limit nemam a na kazdy sviatok im kupujeme v relativne vysokej hodnote, kym si to samozrejme budem/e moct dovolit

sense
13. dec 2020

Ja nechápem tietzo dohody, dáme nedáme, za koľko dáme. Jeden dal viac musím aj ja aj keď mi to nevychádza...
Ka

Obdarim každého koho chcem a za koľko chcem a neočakávam a nesledujem ceny ci dostanem v tej hodnote kt som ja dala...

Chceš obdarovať o daruj podľa svojho uváženia..

hettinka
13. dec 2020

Ja som zástancom darčekových Vianoc... a cenový limit nemám, kupujem už skôr, podľa možnosti a ak nám peniaze, kúpim aj drahšie darčeky.
Bežne cez rok deťom nekupujeme veľa zbytočnosti, aj keď boli menší, nedostavali bežne cez rok veľa hračiek, ale na Vianoce dostávajú veľa (nech majú čo rozbalovat) a aj drahších vecí.
Ja som dostala tento rok iPhone 12 od manžela už v predstihu, starý mobil už nefungoval, čo je naozaj drahá vec. A ja jemu som nekúpila v takej vysokej sume, ale darčeky pre neho mám. On nechce “nič”, ale tak nedalo by mi to, že by si nič nenašiel.

Širšej rodine (švagriná, netere a synovci) nič nekupujeme, ken mojim rodičom (svokrovci uz nežijú) a tam tiež bez limitu.

bettie
13. dec 2020

@tramtada31 mas zaujimavu sestru 😂

selest
13. dec 2020

S manzelom mame limit do 30€ tak isto aj syncekovi sme nakupili do cca 30€ a surodenci a max 10 eur to sa vacsinou skladame na nieco co si vyberie v tej sume. Za kolko nakupia babky synovi neriesim ale vacsinou je to tiez okolo tych 30 eur. Este je malicky aj to mu je vela.. mali sme aj take casy ze sme si kupovali kludne aj 500 eurove darceky ale teraz mame uz ine priority a ked tak si kupime nieco do domacnosti co ozaj potrebujeme. Podla mna kazdy nech si nakupuje podla vlastnych moznosti, hlavne je si nerobit dlhy alebo nemat prazdny ucet po vianociach..

mareri
13. dec 2020

my sme si kupili knihy, jednu s rodokmenom a jednu na planovanie vyletov, takže su to zaroven i rodinne darčeky, pretože to bude služit celej rodine

medeaa
13. dec 2020

@julijul darceky nie su obchod, nieco za nieco. Ak vam aj niekto z rodiny da drahsi darcek podla vlastneho uvazenia, neznamena to, ze mu to musite oplatit. Ak vam ten darcek dava z lasky, necaka nieco na odplatu. Kupujte darceky tiez podla vlastneho uvazenia a financii.

deti95060810
13. dec 2020

už som znechutená z vianočných darčekov... ešte pre naše deti - to je Ok.... ale stále niečo kupovať pre netere, synovcov, krstné deti.... všetkých je veľa, a poniektorí už majú aj 20 + rokov a ja ani neviem čo s tým.... Tento rok sa asi žiadne darčeky darovať nebudú .... kvôli corone.
Svokrovcom som chcela predplatiť časopis - manž. váha.
Naše deti dostanú po dva darčeky v hodnote cca 60e...

hettinka
13. dec 2020

@deti95060810 a prečo to nezrušis?
My sme sa so svagrovcami dohodli, že budeme kupovať, kým veria na Jeziska.., to boli do tých 6-8 rokov. Väčším už nič.
A s krstniatkam kupujem alebo dávam € na meniny a narodeniny, ale Vianoce sme tiež už zrušili. Ak tam ideme na návštevu, prinesiem im sladkosť a drobnosť, ale nie že “musím kúpiť za určitú sumu.”

kristina2412
13. dec 2020

My sme si cenovy limit nedali,ale dohodli sme sa ze si nebudeme davat predmety "dennej spotreby",cize ziadne praktické veci ako pyžama ,papuce ,sprchove gely atd nikto pod stromčekom nenájde. Snažili sme sa každému splniť jeden sen,mama uz dlho obzera jednu kabelku,ale nikdy si ju nekúpi lebo ma kopec inych,tak ju dostane, manžel uz ako chlapec chcel poriadny ďalekohľad ,tak ho bude mat atd.

negymama
13. dec 2020

my sme 6 clenna rodina + plus nieco kupujem svokrovcom a rodicom a co som spocitala vsetky darceky dokopy nas vysli cca takmer 700 , ale nerozpocitavam komu aky limit. Toho roku som kupila svokre viac lebo mala aj 70tku a kvoli korone nebola oslava, takze jej to poslem v baliku na vianoce.

takze odhadom detom tak po 100 eur ... v tom ale mame a davame aj prakticke darceky tipu ponozky, tricka, ciapky, saly. tiez maju vzdy po 1-2 knizky, a na samotny taky ten hrackovy darcek vyjde mozno 20,30-50 eur, vacsinou lego, toho roku spolocna helikoptera na ovladanie.
ja s muzom si davame vacsinou drobne oblecenie, alebo nieco prakticke, minuly rok muz kavovar, ja nieco do kuchyne.

negymama
13. dec 2020

Medzi surodencami a ich detmi sa nedarcekujeme, nas je vela a nechceme zatazovat druhych ludi a ani my sa nechceme zatazovat kolovanim darcekov, ktore casto ani nemusia druhemu vyhovovat ci pacit sa.

bagre
13. dec 2020

@julijul pravdu máš v tom, že deťom netreba najdrahšie dary, ani v počte 20 kusov...
ale ako to majú iní ti asi veľmi nepomôže keď ty máš konflikt v sebe. Ak ti brat povedal, že nemusíš dávať drahé veci tak prečo to ďalej robíš?
My dávame deťom za 30-50, ale sú tam aj nejaké praktické veci. Ak by bolo niečo drahšie ale viem že dieťa to veľmi chce, zložili by sme sa.
Rodičom skôr také, že viem že to spraví radosť, cena je okolo 20. Keby som dala za viac, bolo by to ťažké prijať. Ale pred pár rokmi sme kúpili stoličky našim.
S bratom sme sa dohodli, že si nebudeme kupovať. Švagrovcov už neriešime a ani oni nás.

jasminet
13. dec 2020

nemame limit - ani medzi manzelom a mnou, ani pre deti, ani pre nikoho z rodiny. snazim sa vyberat to, co by sa obdarovanemu pacilo, niekedy je to nieco za 5€, niekedy za 50...vyberam a rozmyslam od septembra, kolko raz aj na letnej dovolenke kupim a odlozim pod stromcek...

oliviakatka
13. dec 2020

Kupujeme si darčeky iba vrámci najbližšej rodiny. Tj. rodičom a vlastným deťom + vnúčatá spoločný darček babke. Pre syna limit nemám, kupujem darčeky predbežne od septembra takže sa toho nazbieralo za cca 150€. Žiadne drahé dary sa u nás nikdy nekupovali. Tobôž nie kávovary a pekarničky švagrinám a sesterniciam, ako som tu párkrát zazrela 💁🏼‍♀️. Zvyšok rodiny (5 os.) som vybavila za cca 40€ (dokopy)

sandri
13. dec 2020

Ja mam limit na mojich rodicov aj sestru so svagrom 50 eur/ osoba. Mojim rodicom som povedala, aby mne s muzom uz nic nedavali, max len nieco male, ale ako poznam moju mamu, nedodrzi to. Sestra mojej rodine kupuje za cca 20 eur na osobu. Su na tom horsie s financiami ako my, vobec neriesim, ze ja jej dam hodnotnejsi dar ako ona mne. Tiez som jej hovorila, nech da len nasim detom, ale zatial nechcela. Na vlastne deti limit nemam, ale deckam kupujeme darceky len na sviatky (narodeniny, meniny, Vianoce), preto aj dostavaju hodnotnejsie dary.

squirrels
13. dec 2020

Hm, my to máme asi dosť skromne, ale všetci sme sa na tom zhodli (alebo sa tak aspoň všetci tvária :D). Dospelí si navzájom darčeky nedávame - ani rodičom, ani súrodencom, ani my od nich nič nedostaneme. Deťom dávame väčšinou po dva darčeky, niekedy hodnotnejšie, inokedy lacnejšie, ale deckám je to úprimne jedno - dostanú, čo ich poteší, a nad cenou sa nezamýšľajú (ešte nie sú adolescenti :P) Deťom súrodencov darčeky nedávame ani súrodenci našim deťom. Nemali sme to tak ani v našich pôvodných rodinách - našich by zruinovalo, keby mali každému z mojich dvadsiatich bratrancov/sesterníc dať hoci len maličkosť. S manželom si dávame buď niečo spoločné hodnotnejšie (napr. ak sa pokazil spotrebič), alebo maličkosť, aká práve urobí radosť (pokojne aj za dve - tri eurá). No my si na dary vo všeobecnosti veľmi nepotrpíme, tak neviem, či sa to dá považovať za reprezentatívnu vzorku 🙂

amelie2017
14. dec 2020

Nemame limit s nikym, ale kupujeme darceky, len ked Vianoce travime spolu. Ked nie, tak videohovor, zazelame si krasne Vianoce a hotovo. A darceky kupujem skor symbolicke, ale na mieru. Na narodeniny si davame vacsie dary, ze sa zlozi rodina.