Bude problém, keď nepôjdem pred svadbou na spoveď?

13. okt 2024

Dobrý deň 🙂. Plánujeme so snúbencom svadbu, on je katolik, ja som formálne katolička, ale navštevujem protestantskú cirkev. Vo výchove sme sa zhodli, že budeme viesť deti kresťansky. Avšak najjednoduchšia svadba “pred Bohom” by bola v katolíckej cirkvi, nakoľko formálne som stále katolíčka. Budeme všetko konzultovať s kňazom. Avšak by ma predbežne zaujímalo, bude problém podľa vás, pokiaľ kňazovi poviem, že sa pred svadbou nechcem spovedať, a že sa nechcem zaviazať k výchove deti v katolíckej cirkvi? 🙂. S deťmi plánujeme chodiť do protestantského kostola. Proste, že by nam kňaz spravil len taký sobáš, aby spojil naše životy pred Bohom, bez tých veci okolo katolíckej cirkvi.

ukgirls
13. okt 2024

tak sice niesom katolik-ale spoved je podmienka.. bez toho nemoze byt svadba .. naco budete robit taku frasku? co z toho budete mat? vezmite sa na urade a mate klud

mk1111111111
13. okt 2024

Tak chodtee na urad a potom do akehokolvek kostola mozete chodit. Naco je Ti svadba v kostole pre krestanov, ked krestankou nechces byt.

monikkatt
13. okt 2024

Bez tych veci okolo cirkvi? Nechces sa spovedat, nechces viest deti vo viere, nechces chodit do kostola. Naco teda svadba v kostole? Sak sa vezmite na urade a hotovo. Taketo tvoje vymyslance asi akceptovat nebudu ale mozes skusit sa opytat na fare

simsalabim
13. okt 2024

Myslim, ze otvorenejsi budu v evanjelickej cirkvi. Tam sa chod opytat.

sense
13. okt 2024

A prečo potom svadba v katolíckom kostole? Vezmite sa na úrade a s deťmi choďte do kostola do ktorého chcete.

lucylaw
13. okt 2024

No takto,buď budeš kňazovi klamať o tom,že si bola na spovedi aj keď si nebola a budeš pred ním predstierať,že budeš deti vychovávať v katolíckej viere alebo vás nezosobáši..Môj exmanžel nebol ani pokrstený,museli sme si vybaviť na svadbu v kostole dišpenz a podmienka pre dišpenz bola,že ex musel pred kňazom a dvomi svedkami prehlásiť,že nebude brániť vo výchove detí v katolíckej viere..Takže určite keď povieš kňazovi narovinu,že deti v katolíckej viere vychovávať nechceš a nebudeš,tak vás ani nezosobáši a ani sa nebudem čudovať,pretože to absolútne nedáva zmysel,načo vôbec chcete svadbu v kostole..

januska12323
13. okt 2024

Spoveď je nutná a vychovávanie detí vo viere sľubuješ tiež. Takže chceš klamať? Choďte na úrad radšej.

janulka1802
13. okt 2024

Ja by som na Tvojom mieste bez ohľadu na uvedené, riešila sobáš v protestanskej cirkvi.

lienka.7
13. okt 2024

Uz od samotného počiatku ideš klamat🤦‍♀️ to sú tí dnešní "moderni krestania".

eva233
13. okt 2024

Podla mňa je o mnoho jednoduchsie mat sobas u protestantov. V manzelskom slube v RKC sa zaväzujes ze budete dieta viest ku kat. Viere.... Ale ano mozete mat sobáš aj bez spovede... Ved nemusite mat obrad s prijimanim.
Ale teda prekvapuje ma, ze chodis ku protestantom a uz na začiatku chces takjto obchádzať pravidla 🤷‍♀️

michellemary
13. okt 2024

"a že sa nechcem zaviazať k výchove deti v katolíckej cirkvi" toto bude problém, pri obrade sa totiž sľubuje pravý opak.

zuzinka888
13. okt 2024

Tak vychovavat deti v krestanskej viere je podmienka. Ak budes klamat- sobas je neplatny cize stale zijete v hriechu.

jaskolka
13. okt 2024

Pri sobáši v katolíckom kostole (cerkvi) máš pri samotnom obrade formulu, ze sa zaväzujes prijať a vychovavat deti v tomto duchu. Takže budeš klamať už rovno tam.

pettom19
13. okt 2024

Vychovavat deti v krestanskej viere je pekne, ale treba sa rozhodnut. Chcete ich dat pokrstit? Ak ano, budu katolici alebo evanjelici? Aj pri sobasi v evanjelickej cirkvi uvadzas, aku vieru budu mat tvoje deti. Takze pokial sa nechces nejako zavazovat ku konkretnej viere, neriesila by som svadbu v kostole. Inak ja som evanjelicka, manzel papierovy katolik, svadbu sme mali v evanjelickom kostole a dieta je tiez krsteny evanjelik, ale my sme sa vopred dohodli, ze to takto bude.

janinah
13. okt 2024

V svojom veku by si už mala vedieť kto si a kam patriš a podľa toho sa aj správať.Nemozes byť aj jablko aj hruška.

danieli
13. okt 2024

@janinah uplne mimo temy, napadlo mi nashi (vyzera ako jablko, ale je to hruska)…tak toto bude asi podobny princip svadby a viery

lucia147852
13. okt 2024

Však rieš svadbu u protestantov keď sa cítiš, že tam patríš 🤷🏻‍♀️

autor
13. okt 2024

@mk1111111111 ale ja kresťankou som
@monikkatt sme obaja s partnerom kresťania a deti budeme vychovávať ku viere v Boha 🙂
@simsalabim ďakujem za normálnu odpoveď
@sense môj partner to chce mať v kostole a ja budem tiež rada, keď na našej svadbe bude znieť evanjelium a nebude to len taká formálna záležitosť
@lucylaw klamať nebudem určite
@lienka.7 nejdem klamať a nie som moderna kresťanka 🙂
@eva233 ale ja vôbec pravidla obchádzať nejdem a nechcem, chodím ku protestantom, ale nie som oficiálne ich členom, som stále v RKC, a z formálnej stránky je jednoduchšie sa zobrať v RKC ako u protestantov, (veľa krát vyžadujú tiež členstvo aspoň jedného, pripadne to musia tiež schváliť) v protestantských cirkvách tiež nesobášia len tak hocikoho.. ale keď to neprejde u katolíkov, budeme to riešiť u protestantov
@michellemary nevedela som presne, či ide urobiť výnimku alebo nie, s tým že deti by boli vedené kresťansky
@jaskolka klamať nebudem, chcem zistiť, či môže toto len partner zobrať na seba
@pettom19 deti nechcem dať pokrstiť, až keď sa same rozhodnú
@janinah viem kam patrím, avšak sa snažím nájsť riešenie, ktoré bude vhodne aj pre mňa aj pre budúceho manžela
@lucia147852 pre manžela svadba u protestantov nebude platná,aj preto sa snažím riešiť najskôr u katolíkov

autor
13. okt 2024

@janinah a veci tiež nie sú take čiernobiele. Boh si nevyberá na základe príslušnosti k nejakej cirkvi, ale na základe vzťahu, aký mame s Bohom. Ja aj budúci manžel mame obaja živú vieru, aj keď ta samotná forma je trošku iná, obaja chodíme inde do kostola, ale obaja mame silný vzťah s Bohom.

kitycat
13. okt 2024

Tolka kopa hnoja. A ten tvoj tiez nie je uplne krestansky, ked sa s tebou chce brat

deti95060810
13. okt 2024

@simsalabim v evanj. cirkvi tiež nepochodí...aspoň jeden zo snúbencov bude musieť byť pokrstený evanjelik + musí mat konf.
tiež nerobia svadbu len tak hoc komu.... majú presné predpisy komu áno a komu už nie.
to isté je aj s krstením detí... jeden z rodičov musí byť ev - pokrstený + konf. ...samozrejme musí si platiť aj cirkevnú daň.

janinah
13. okt 2024

@danieli kto chce,ten pochopí...ak je to pre teba mimo témy,tak je to tvoj problem

janinah
13. okt 2024

Autorka,je super,ak máte živú vieru...len aby to nebolo tak,že si prešla k protestantom,lebo sa ti tam niečo zapáčilo,trebars to,že neuznávajú sukromnu spoved ..potom praktizujes niečo ako vybratie si ceresniciek z koláča...
Véd prestup k protestantov se vším všudy a máš po dileme,a bude sobáš protestantky a katolika...
A verim,ze ti tvoja živá viera nedovolí klamať pri prisahe pri sobáši.

danieli
13. okt 2024

@janinah nemyslim, ze tvoj prispevok je mimo temy, spomenula si ani jablko ani hruska a mne vtedy napadla hruska nashi, ktora je prave ani to ani to a teda moja poznamka je mimo temy🙂

autor
13. okt 2024

@kitycat predpokladám, že tiež nie si kresťanka, keď sa takto vyjadruješ 🙂

autor
13. okt 2024

@janinah snažím sa nasledovať Ježiša na základe jeho učenia 🙂 nie, klamanie predsa nie je kresťanské..

mamina7070
13. okt 2024

Ako odpovies na tieto otazky ?

Otázky:

Kňaz: M. a M., rozhodli ste sa uzavrieť sviatostné manželstvo. Teraz nastáva tá chvíľa, keď Kristus Pán tu pred zástupcom Cirkvi a pred cirkevnou obcou sviatostne spečatí vašu lásku. Preto sa vás pred Bohom a Cirkvou pýtam: Je toto vaše rozhodnutie slobodné a úprimné?

Obidvaja: Áno.

Kňaz: M. a M., ste rozhodnutí žiť v úprimnej láske a vzájomnej úcte po celý život?

Ďalšiu otázku možno vynechať, ak sú prijímajúci sviatosť manželstva už starší.

Kňaz: Chcete si založiť rodinu. Pýtam sa vás pred Bohom Cirkvou. Ste ochotní s láskou prijať deti ako dar Boží a vychovávať ich podľa Kristovho evanjelia a zákonov jeho Cirkvi?

zuzanka.zuzu
13. okt 2024

však povedz že si už inde bola 😀 neboj, kostol nezhorí 😉 a jemu povedz čo chce počuť 🤷 áno áno budeme tak vychovávať....

mamina7070
13. okt 2024

a na sv spoved ist nemusis je to tvoja volba

zuzanka.zuzu
13. okt 2024

@deti95060810 nemáš pravdu pri krste detí, ani jeden z rodičov nemusí byť ev. 😉