18-ročný syn - študent ide svojim bratrancom za krstného. Mám kupovať darček?

rachel978
9. aug 2023

Som rozvedená, žijem sama s 2 synmi - 9 a 18 rokov.
Môjho bývalého sestra má dvojičky 3 roční chlapci, idú ich dať teraz pokrstiť a môjho 18 ročného syna zavolali za krstného. On ešte študuje na strednej škole.
S bývalym raz vychádzam, raz nevychádzam.
S jeho sestrou som veľmi vzťahy nepestovala, ale aj ked sme sa rozviedli, tak mi písala, ako je rada, že jej deti majú takú tetu ako som ja. Beriem všetko s rezervou, ved 20 rokov mohla so mnou vzťahy pestovať. Nie teraz po rozvode.
Exmanžel so svojou sestrou nevychádza skoro vôbec. Často sa hádajú a zvyknú byť pohádaní aj mesiace.
Deti ku svokrovcom aj k dvojičkam chodia pravidelne, ja si skôr držím odstup, kadečo sa stalo v minimulosti a aj ked sa teraz zdá že vzťahy sú v pohode, radšej som opatrná. Bavíme sa normálne aj so exmanželovou sestrou aj so svokrovcami, ale ja sa snažím byť opatrná a všetko beriem s rezervou.
Bývalý platí na obe deti 300 eur, všetko im zabezpečujem ja, všetky výdavky hradím ja, prakticky on sa o nič nestará. Financie raz má, raz nemá, ako kedy, s výživným často mešká.

Teraz ide o to ako sa postaviť ku darčeku ku krstinám pre dvojičky.
Syn je študent, tak na darčeky peniaze nemá.
Exmanžel neviem ako sa k tomu postaví, vzhľadom na vzťahy so sestrou.

Exmanželova sestra zvykla sem tam kupiť mojim deťom nejaké oblečenie, ale nič veľkého, drobnosti, mne to bolo prakticky jedno, ved čo kupi kupi, čo nekupi nekupi, neriešila som to nikdy. Nikoho povinnosť to nie je.

A teraz mám ja niečo kupiť ku krstinám?

Ja sa veľmi krstin nechcem zúčastniť, aj ked neviem či ma volať nebudú. Ja nechcem ísť, predsa len exmanžel ma priateľku, ona neviem z akého dôvodu stále na mna žiarli aj ked my sme 5 rokov po rozchode. K bývalému nič necítim, je to pre mna uzavretá kapitola v živote.

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
9. aug 2023

@rachel978 nekupovala by som. Krstný rodič má úplne inú úlohu ako rozdávať materiálne dary, ale to už je taký "slovenský folklór" všade ťahať obáločky... Ak si pozvali za krstného 18 ročného študenta, tak pevne verím, že sú si vedomí toho, že on na rozhadzovanie nemá a zavolali si ho preto, že ho majú radi, má pekný vzťah s dvojičkami, bude ich viesť k viere tak ako sa na krstného rodiča patrí, bude im venovať svoj čas. To je ten najhodnotnejší dar. Ak očakávajú niečo iné, tak holt ich chyba a ich problém. A určite by som ako matka bola hrdá na to, že má k môjmu dieťaťu niekto takýto vzťah a dôveru, že si ho vybral za krstného pre svoje deti, ale finančne by som sa na tom nepodieľala. Raz tvoj syn vyštuduje, bude pracovať, ak potom uzná za vhodné niečo svojim krstňatám kúpiť alebo ich materiálne podporiť, tak to bude na ňom.

skusihu
9. aug 2023

@nikaa951 plienkovú tortu 3-ročným asi nie.
@rachel978 a keby si kúpila retiazky symbolicky z chirurgickej ocele. To nie je drahé a nejakú malú hračku?

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gaborka28
9. aug 2023

je to ťažká situácia, ale tiež sa prikláňam k tomu, že ak pôjde za krstného, aspoň nejaká drobnosť za vašu rodinu - teba/syna - sa hodí. možno by sa dalo dohodnúť, čo by také potrebovali s prihliadnutím na to, že syn je študent a nezarába. osobne si myslím, že byť krstným otcom nie je o darčekoch na sviatky a vianoce, ale o úplne iných veciach. a keďže si vybrali študenta, verím, že si to uvedomujú aj rodičia detí.

sissy27
9. aug 2023

@nikaa951 a niekto ich núti robiť oslavu krstu? Lebo "sa to patrí" ? No holt, ak niekto očakáva finančný príspevok, tak si musí za krstných rodičov vybrať niekoho solventného, nie 18r študenta. Čo sa má mladý teraz zadlžovať "lebo sa patrí" ?? v prvom rade sa patrí zvážiť čo očakávam a podľa toho prispôsobiť výber krstných rodičov.
Skús sa niekde informovať o tom, čo je úlohou krstných rodičov.

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sense
9. aug 2023

@nikaa951 ale zas keď pozývas niekoho kto je ešte študentom a nezaraba tak asi nebudeš očakávať neviem aký dar. A teda podľa mňa krstný otec ma mat inú rolu ako dávať honosné dary.

rachel978
autor
9. aug 2023

Syn nie je veľmi materiálne založený, on si vôbec na daroch nezakladá a keby som to nespomenula, že aký darček, tak ani by ho to nenapadlo.

Myslela, že drobnosť by som im kúpila - hračku alebo oblečenie, ja veľmi peniaze na rozdávanie nemám, ved predsa som samoživiteľka, ale blbé mi je, že pôjde na krstiny a naprázdno.
Posedenie určite nejaké urobia, možno u nich doma.
Exmanželova sestra žije sama, pracuje v UK a žije tam aj s dvojičkami.

kvetinka75
9. aug 2023

@sissy27 no vieš, u nás sa na úlohy nejako zabudlo. Všade sú prvoradé oslavy a dary. Teda vo väčšine. Keď mala dcéra 1.sv.prijímanie, tak farár hovorí: nezabúdajte o čom to je. Viem, že teraz sa všetci tešíte na dobrý obed, zákusky, torty, oslavy, darčeky ale má to byť o niečom inom. Nech nám neuniká podstata. A toto mnohým uniká. Jasné, nejakú drobnosť by som priniesla, ale mnohí to už niekedy preháňajú. Či už s darmi alebo s očakávaniami
Ja by som sa spýtala ich matky, čo by sa im zišlo, niečo nie veľmi drahé a niečo im dala.

rosavia
9. aug 2023

@rachel978 Ak nechces ist, tak podla mna nechod. Ak syn chce dat darcek a nema peniaze, dala by som mu aspon na kyticu.
Ja viem, sze tu Ti vela zien povie dat a dat, ale nejak uz nepovedia, ze z coho. Ked si raz vybrali 18-rocneho chalana za krstneho, tak nemozu ocakavat velke dary.

sense
9. aug 2023

@rachel978 tak ako matka samozivitelka vie ze peňazí na rozdavanie nie je.... Niečo malé kúpte, pripadne sa jej spytaj

sissy27
9. aug 2023

@nikaa951 presne tak, ak si pozvem na svadbu 18r studenta, tak nevidim nic zle na tom, ze sa pride len zabavit a najest. V podstate je to v poriadku aj u kohokolvek ineho - ja tych ludi pozyvam preto, ze ich mam rada a chcem s nimi stravit tento den, nie preto, aby mi nosili darceky ci obalky. Oni s tym tiez predsa maju vydavky - na cestu, mozno musia kupovat extra saty, topanky, mozno zobrat volno v praci… ale kazdy mame hodnoty nastavene inak.

ramzesa
9. aug 2023

@rachel978 krstný rodič väčšinou zabezpečuje krstné košieľky a vyšije alebo dá na nich vyšiť krstné mená a dátum narodenia a dátum krstu, plus zabezpečuje aj krstnú sviecu. Pečie sa aj torta. U nás je zvykom dievčatám kúpiť náušnice a chlapcom môže byť retiazka s krížikom. Ale keďže Tvoj syn ešte nezarába, tak by som im kúpila len nejakú detskú bibliu, knižku s detskými modlitbami alebo niečo s náboženskou témou. Niečo primerané veku. Bežné hračky sa z môjho pohľadu veľmi nehodia. Možno ešte nejaký pekný fotoalbum, kde im potom môže rodič dať fotografie z krstu a oslavy. Ale určite by som to prebrala s exšvagrinou. Lebo niekde môžu byť úplne iné zvyky. Tak aby neboli košieľka, sviečka a torta dvakrát toľko, koľko je potrebné.

mamina7070
9. aug 2023

ja by som detom kupila vzhladoma na vek a to ze ziju v uk taketo nieco

https://www.pantarhei.sk/337067-albi-kuzelne-ci...

a toto este a budu mat spolocny darcek
https://www.pantarhei.sk/239694-albi-minikniha-...

heidy222
9. aug 2023

@sissy27 som chcela presne toto napísať ☺️ preháňa sa to s darmi, pritom podstata je niekde úplne inde

h2
9. aug 2023

@rachel978 Určite kúp darčeky. Nepatrí sa prísť na oslavu detí, či už je to krst, narodeniny, alebo čokoľvek iné, bez darčeka pre nich a to dokonca aj vtedy, keby nebol krstný. Nemusí to byť nič ani veľké, ani drahé.

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
9. aug 2023

@nikaa951 ako píšem, hodnoty máme každý niekde inde. Ja pozývam ľudí preto, že chcem s nimi stráviť čas (a je jedno, či sa bavíme o obede, oslave, svadbe... ), a nič za to nečakám.
A príde mi úplne scestné čakať dar od niekoho, koho som ani nepozvala (v tomto prípade matka budúceho krstného).

keiko33
9. aug 2023

Tak ja by som švagrinej asi zavolala s tým, že ste na jednej lodi, samoživiteľky. Peňazí nemáte nazvyš a syn študent, ani toľko. Že by chcel kúpiť aspoň nejakú drobnosť ako pamiatku, že čo by poradila. Čo by si ona predstavovala. Keď sú medzi vami vzťahy v rámci slušnosti, tak by problém nemal byť. Keď bude syn starší, tak im to vynahradí, teraz proste naviac nemáte.

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sense
9. aug 2023

@nikaa951 to nie je ale povinnosť rodičov.... Keď budem chcieť ako krstného alebo aj na svadbe mat niekoho kto chosi do školy tak "očakávam" jeho prítomnosť alebo teda prajem si jeho prítomnosť a nie dar od jeho rodičov a ešte to aj brat ako samozrejmosť lebo hádam nepôjde niekam bez daru... Lebo oni robia oslavu a ta niečo stojí.... Krstiny sa dajú urobiť aj bez veľkých osláv, to len dnes je taka móda aj z krstin spraviť "udalosť roka" pozvať na ňu pol dediny...

jaskolka
9. aug 2023

@rachel978 tak kupovať nič v podstate nemusíš. Berie sa to tak, že krstni rodičia zadovážia košieľku a sviečku, no niekde to už robia rodičia, čiže ani to nie je povinnosť.
No myslím, že sám syn by sa cítil neprijemne, keby tam šiel celkom s prázdnymi rukami, čiže aspoň niečo symbolické by mal priniesť, či hračku čokoládu, kvety.

bubinko1506
9. aug 2023

@rachel978 ahoj, ja by som sa ex svagrinej spytala, ci syn ako krstny rodic ma zabezpecit kosielky a sviecky. A ako spomienku na krst by som detom kupila nejake knizky, mozno okienkova biblia by mohla byt fajn (neviem, ako su velmi nabozensky zalozeni). Za krstneho si vybrali studenta strednej skoly, takze nejake drahe dary asi neocakavaju. Len drobnost, dolezitejsie je aj tak, aky vztah bude mat tvoj syn k tym detom v buducnosti. Krst nie je o velkej veselici a honosnych daroch.

macekovam
9. aug 2023

@rachel978 a on chce byt krstny tym 3 detom? taka otazka... nie je to taka blizka rodina zasa prenho.. ja by som s tym nesuhlasila.. ale to som ja.. 🙂

beata_k
9. aug 2023

Ja by som to cele odmietla. Co chce od 18 rocneho studenta? Fakt krstneho OTCA?

zuzana76
9. aug 2023

@rachel978 velky dar netreba, on je student a nezaraba, to znamena, ze by nemali ocakavat velky dar, su take knizky ako https://www.martinus.sk/?uItem=688417 https://www.martinus.sk/?uItem=171363 alebo foto album, k tomu hracku