Žijem s rozvedeným mužom. Čo so sviatosťami?

kkasickaa
23. jan 2016

Ahojte žienky. Poterbovala by som poradiť a počuť názory vás,ktoré máte s niečým takým skúsenosti...
Budúci týždeň má naša malá dcérka krst, tak som si povedala, že by sa patrilo ísť na spoveď, keďže som tam už pekných pár rokov nebola, LENŽE....žijem s rozvedeným mužom. Máme 5 mesačné dieťa, a mama mi povedala, že pokiaľ máme spolu dieťa a žijeme spolu tak nemôžme ísť ani na spoveď ani na prijímanie,nič...naozaj sa do toho až tak nevyznám,ale je to pravda? Je fakt, že by sme chceli mať svatbu v kostole, takže budeme musieť požiadať o anuláciu. Ako dlho to väčšinou trvá kým vám to "odklepnú"? Potrebujem počuť názory...ďakujem.

adela215
23. jan 2016

Ak poziadate o anulaciu tak musi ist o neplatne manzelstvo podla objektivnych dovodov. Nie ze sa mi uz nechcelo s tym druhym zit alebo to proste nefungovalo. Inak nanzelstvi nevyhlasia za neplatne. Anulacia trva aj rok kym je pravoplatna. Myslim ze tento papez ro skratil na rok. Predtyn ti bolo aj 3 a viac.
A netusim ako je to so sviatostami. To sa treba asi opytat knaza vo farnosti ake su podmienky.

alicka850
23. jan 2016

Zalezi preco sa on rozviedol,to skumaju. Ak mali spolu deti,na anulaciu zabudni. My mame anulaciu za sebou,neuspesnu a trvalo to nieco vyse roka. Podla mna na spoved mozete ist,ale on asi nemoze na prijmanie. Ja som aj pre taketo vseliake trable a predsudky prestala kostoly uplne riesit.☺

qidko
23. jan 2016

Ahoj co ja viem ze na spoved mozes ist len nedostanes rozhresenie ani primanie to Ti povie urcite knaz mrkni diskusiu problem s krstom

macamac
23. jan 2016

@kkasickaa mama má pravdu.
a s anuláciou jeho sobáša si nerob veľké ilúzie, je to beh na dlhé trate. veľmi záleží od dôvodu jeho rozvodu. a len v máloktorých prípadoch sa anulácia aj dosiahla.
s krstom takýchto detí to je tiež rôzne - niektorý kňaz pokrstí bez problémov, iný nie, čo ja teda vôbec nechápem. žiadna jednotnosť v tomto. chápem, že tí, ktorí nepokrstia, vychádzajú z toho, že dieťa v takomto zväzku nemá príklad spolužitia uznávaný cirkvou a nevidia tam záruky na výchovu v kresťanskej viere, ale zas, čo si budeme hovoriť, tú záruku nemajú nikdy. to, že niekto je zosobášený v kostole, neznamená, že žije príkladným kresťanským životom. ale jednoducho fakt pre cirkev zostáva, že už ten základ - takýto zväzok nadivoko, alebo sobáš len úradný, neplatí pred Bohom, takže rodičia nežijú podľa Božích prikázaní hneď v základnej veci.

qidko
23. jan 2016

Zle som napisala Ty mozes ist na spoved dostanes rozhresenie ale bez prjimania Tvoj priatel spoved ano rozhresenie a primanie nie

kkasickaa
autor
23. jan 2016

@alicka850 no on deti nemal žiadne. A žena ho opustila. Ja sI myslím že je to celkom dosť veľký dôvod prečo anuláciu udeliť....ale je to naozaj na dlhé lakte to riešiť.

alicka850
23. jan 2016

@kkasickaa tak si to skuste podat,za to nic nedate,ak je to takto,mozno budete uspesni. Ale urcite rataj niekolko mesiacov ,ze to bude trvat. Drzim palce ☺

gabrielkaa
23. jan 2016

Z mojej skusenosti, zijem s rozvedenym muzom, mame spolu dieta a s krstom problem nebol. Problem bol,ze som nesla na spoved,lebo mi knaz povedal,ze pokial nemam zjavne prekazky k sobasu hoci uradnemu tak mi nemoze dat rozhresenie,lebo "zijem v hriechu" 🙂 Tak som to odvtedy s kostolom neprehanala.... Hoci som veriaca, ale skor taka cierna ovca z tohto pohladu...u nas je to komplikovanejsie v partnerstve s tym sobasom...ale to nechcem riesit 😜

sardinka335
23. jan 2016

@kkasickaa k sviatostiam pristupovat nemozeš - jednak je rozvedeny a jednak nie ste sobašeny cize zial na toto sa vztahuje bod ,,smilstvo,, a to je jedno či v katolickej cirkvi, evanjelickej neviem akej krestanskej ak dvaja spolu ziju bez sobasa tak smilnia. zial, blbo sa to pocuva, ale pravda je taka.
O anulaciu skus podať ale dovody musia byť važne a nie ze dovod jeho rozvodu bol či uz z jeho strany alebo strany jeho byvalej ze ,,nerozumeli sme si,, to musia byť vazne skutočnosti ako je napr. ze jeden vstupoval do manzelstva nedobrovolne, pod natlakom, niečo bolo zamlčane...to posudzuje cirkevny sud a vola k tomu svedkov.

Tiež som za to aby sa cirkev v zakladných bodoch zjednotila -komu krst a za akých podmienok a nie ze holubnik...mnohí nechcu ziť podla ,,cirkvi,, ale jej vyhody požívať chcu a čuduju sa ze to nejde. Ved nikto ich tam s pištolou pri hlave netaha tak nechapem čo sa ludia tolko čuduju - aj ked nehovorim o zakladatelke temy...aby si to nebrala osobne.

kkasickaa
autor
23. jan 2016

@gabrielkaa no ja som na tom podobne..aj som vyrastala v silno katolíckej rodine, a keď sa rodičia dozvedeli, že čakám dieťa s rozvedným mužom, tak bol oheň na streche....a teraz, ako sa krst blíži som sa chcela dať "ako tak do poriadku" ale očividne to také ľahké nebude.

vhlave
23. jan 2016

Anulacia nieje jednoducha...nerataj s tym zeby partnerovi anulovali manzelstvo len koli yomu ze ho manzelka opustila. Su tam uplne ine dovody na anulaciu. Na spoved mozte ist obaja...ale knaz Vam neda rozhresenie tak nemozete pristupit ani k sviatosti. Sama som tymto vsetkym pred istym casom presla ...tak pisem moju osobnu skusenost

alicka850
23. jan 2016

@sardinka335 motivacia krstit byva casto podmienena tlakom rodicov,pripadne starych rodicov ☺

gabrielkaa
23. jan 2016

@kkasickaa Ano aj moji rodicia su silno veriaci a velmi konzervativny. Dlhsie trvalo kym to ako tak prekusli. Ale doteraz ( a to je uz 10 rokov co sme spolu ) visi otazka sobasa .... Ale sme ich utvrdili,ze sa zobrat chceme. O anulacii predosleho sobasa sme sa tiez bavili, len to ako tu spominaju je beh na dlhe trate...

kkasickaa
autor
23. jan 2016

@alicka850 u náš našťastie nikto netlačí, je to naša slobodná vôľa že chceme dať malú pokrstiť. Jediný nátlak čo je, je zo strany mojich rodičov, ktorí nedokážu tak celkom prekusnúť že nie sme zobratí..

alicka850
23. jan 2016

@kkasickaa nemyslela som konkretne teba,tak vseobecne situaciu. Nas sa tak opatrne rodina tiez pyta,kedy uz ☺

ivec16
23. jan 2016

@kkasickaa s anulaciou velmi nepocitaj, na spoved mozes, sviastost prijimat nemozete, s krstom problem nebude, krsny rodicia musia viest usporiadany krestansky zivot, nesmu byt rozvedeny, musia mat sviatosti, nesmu zit nadivoko a pod...

amima
23. jan 2016

@kkasickaa presne tak, ako ti povedala mama

ivec16
23. jan 2016

a pravdepodobne ti knaz na tej spovedi povie aby si nabuduce na tu spoved prisla az si das zivot doporiadku, rozhresenie nedostanete, ale pokecat si podla mna mozes ist ;)

amima
23. jan 2016

@ivec16 ano,takto nejako,ked tam pojde

mirkava
23. jan 2016

@kkasickaa no kolegovi nechceli ani dieťa pokrstiť, lebo žili spolu nezosobášení a pritom ani jeden z nich nebol rozvedený.

modryponik
23. jan 2016

@mirkava preto im nechceli pokrstit, lebo nemaju prekazku k uzavretiu sobasa. Ale ak je aspon jeden rozvedeny, t.j. mal uz raz cirkevny sobas, tak to je uz prekazka a vtedy beru ohlad na situaciu a dieta pokrstia. Samozrejme krstni musia splnat vsetky cirkevne podmienky. Tak to funguje aspon v nasej dieceze. Viem, ze v minulosti bolo knazom od ich nadriadenych vytykane, ak krstili aj slobodnym bez prekazok. Len pred par rokmi im to zatrhli a preto to nechcu robit. Ja si myslim, se je to tak spravne. Nie som za to, aby sa krstilo, len preto, ze chcu starki. Treba byt k sebe uprimny, a ak viem, ze nebudem schopna dietatu poskytnut to, co na krste slubujem, tak do toho nejdem. Ved Boh nie je byrokrat, co zbiera zaznamy, ci mas vsetky sviatosti. Ako hovori farar Kuffa zo Zakoviec, aj uprimny ateista bude urcite spaseny 😀

katrin21
23. jan 2016

@kkasickaa ide o to, ci tvoh partner mal svadbu v kostole, alebo nie...
ak nemal, tak pred Bohom nikdy nebol zenaty a teda sa moze v kostole este ozenit....
ak uz zenaty bol tak nie a oficialne oni uradny rozvod neuznavaju a anulacia je blbost na dlhe lakte...

osobne by som sa tym nezaoberala, najdi si proste farara, co ti malu pokrsti a neries babske reci..
Mne tiez nechceli dceru pokrstit, lebo my sme boli sice manzelia, ale nie v kostoole, takze podla nich sme zili v hriechu 😀 a navyse ja som ani nebola pokrstena a dceru kym som prehovorila farara pokrstit ( musela som vybrat rodicov krstnych, co mali vsetky sviatosti aj svadbu v kostole) tak mala dcera 11mesiacov skoro a behaha :_D , ale nevadi, krst mame..
Ja sama som sa dala pokrstit , prijimanie aj birmovku ako 29 rocna a pohoda.. nelutujem, keby nieco, uz mam pokoj s ich formalitami, ale zase moj partner terajsi je ateista ako hrom a ja som taka nepraktizujuca veriaca, lebo nesuhlasim s cirkvou v mnohych nazoroch, ale verim v toho tam hore... takze tak...
Dieta , co cakam, urcite dam pokrstit a najdem farara, pre ktoreho to nebude problem 🙂
Vsetko sa da, ked sa chce a nech dieta raz nema take problemy, ako som mala ja ...

Ale netreba to brat prehnane fanaticky. Ani si robit vrasky.. Lebo to, co pozaduju farari, to je ucenie cirkvi, nie viera ako taka... ta ma ine zasady zalozene na laske bez podmienok .. ale to uz je na inu debatu.

lubkavargova1
23. jan 2016

mamina ma pravdu...na sobas v kostole rovno zabudni. A pekne ti to napisala aj sardinka. To je tak, a rozhodne na anulaciu tiez zabudni pokial "len nevychadzali"...na to su sakramentske vazne dovody. A pokial sa drahy nechyta ze aspon on zacat cirkevny rozvod je to cele v p..... doslova a dopismena. V tomto pripade, len civilny sobas a ziadne velke cacky-macky v kostole....ale ako sa vravi, co knaz to ina tucna obalocka, takze skusit mozte 😀 😀 😀

katrin21
23. jan 2016

@lubkavargova1 ale ved doteraz nenapisala, ci mal on svadbu v kostole..
to je najpodstatnejsia info.. ak nemal, tak svadbe nic nebrani a oni dvaja svadbu v kostole mat mozu a vyhnu sa tak aj problemom s krstom

lubkavargova1
23. jan 2016

@katrin21 tak to som sama zvedava...sice cirkev uz dost velke ustupky, aj tak je to niekedy o ludoch a ludoch...poznam pripad ze knaz za toho svatoho nechcel pokrstit dieta. A v susednej dedine bez problemov pokrstil aj ked rodicia len zili spolu. Ako nechcem sa uvazat ani urazat nikoho, len niekedy mam pocit ze cely svet je postaveny na hlavu a komplikuju sa uuuuplne jednoduche veci..a.ch jaj 🙄

katrin21
23. jan 2016

@lubkavargova1 ale toto nie je o knazovi, toto je priamo cirkevne pravo 🙂 Viem co hovorim, zistovala som si to, kedze som ten isty pripad... Rozvedena, ale nie v kostole svadba... Vydavat sa mozem v kostole este normalne 🙂

lubkavargova1
23. jan 2016

@katrin21 tak to je super potom...ako klobuk dole. Dakujem za usmernenie, to som netusila. 😵

katrin21
23. jan 2016

@lubkavargova1 pohoda, zistoval mi to jeden knaz 🙂 u jedneho knaza, co okrem teologie vystudoval ja pravo a venuje sa cirkevnemu...

danik1505
23. jan 2016

@kkasickaa takto... malu ti pokrstia bez problemov, dieta nemoze za chyby rodicov, tak sa to uz dnes berie, volakedy, pred II. Vatikanskym koncilom samozrejme nehrozilo, ale ten bol v 60tych rokoch minuleho storocia, takze uz si knazi zvykli 🙂 a k vasmu spoluzitiu... tvoj partner bol sobaseny v kostole? ak ano, treba skusit anulaciu, ak nie, treba sa porozpravat s knazom... ono sa zase netreba na to pozerat, ze su knazi zaostali, alebo nieco podobne, ked neudeluju sviatosti hore haj, dole haj... musi v tom byt urcity poriadok, tak ako aj vo svetskych veciach... so spovedou je to tazsie- tam totiz v lutosti slubujes, ze uz sa polepsim a hriechom sa budes vyhybat, len ako sa vyhnut, ked ste spolu doma.. jedine zit ako brat a sestra a to je asi uuuuuuplne nerealne, to chapem... takze rozhresenie asi necakajte... avsak duchovny rozhovor nikdy nie je na skodu 🙂 hladajte knaza, ktory ovlada cirkevne pravo, pomoze vam aj v ostatnych otazkach... drzim palce, nevzdavajte sa a modlite sa spolu, to je to najdolezitejsie....