Zhon okolo Vianoc, prestávam ich mať rada

14. dec 2023

Ahojte..každý rok si hovorím ze tento rok už sa nebudem stresovať, pripravím všetko postupne dopredu, lebo neznášam stres, zhon, naháňanie, v obchodoch milióny ľudí..ale ako každý rok to proste niečo skomplikuje,muž bol vyše mesiaca brutálne chorý, potom náročné bábätko pri ktorom stíham ledva základné veci, nikdy žiadna pomoc, rodinu mam ďaleko, staršia dcéra s ktorou sa treba učiť a pod...a to nehovorím o fungovaní na 4 prerusovanych hodinách spanku..a každý sa mi len smeje ze si vymýšľam ze ako môžem byť unavená a nestíhat, vsak kolke aj pracujú aj majú viac detí, a majú už nakúpené darčeky pobalene, napecene, doma poriadok, chodia si na večerné prechádzky a ja proste nič...na prechádzke som nebola ani nepamätám, neviem kedy mam baliť,kedy mám ísť na nákup keďže nesoferujem a obchody sú ďaleko, z netu som niečo objednala ale milión krát som len mala nervy ze tovar je iný ako na obrázku, alebo to nesedí a pod.. viem ze sú väčšie problémy, aj tých mam dosť ale teraz mi je toto ľúto ze nič nestíham, dcéra chce už 2 týždne robiť medovnicky ale nemám kedy ani to cesto spraviť..nemám vôbec vianočnú náladu, len chcem aby už bolo po nich..len som sa chcela vykecat, nechápem ako to väčšina žien všetko stíha, obdivujem..

jani727
14. dec 2023

nestíha len sa tvária že to stíhajú, väčšina ľudí má rovnaký zhon .... ja tiež nemám nič ani nemám deti. chodím domov vyflusnuta z prace. Mam darčeky tak napoly napečené nič, upratané nič.

jani727
14. dec 2023

niektoré stíhaju ked si vedia zadeliť čas a nemajú brutalne velku rodinu ako napr ja že zhanam darčeky pre 14 ludí ( v tom su aj znamy) a ešte chcem dobročinne piecť a neviem kedy.

simsalabim
14. dec 2023

Ake si sviatky urobis, take mas 🤷‍♀️ Vianoce su u mna o pohode, pridu, aj ked neupraces a nenapecies. Nejake kolaciky kup, cesto mozes kupit aj hotove a cez vikend sup s dcerkou vykrajovat a piect. Bude spokojna, ze daco upiekla a ty sa nenarobis.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
14. dec 2023

Pri 2 deťoch bez vodičáku? To si daj novoročný záväzok že budúci rok si určite urobíš vodičak
Život s vodičskom je oveľa jednoduchší

Z čoho konkrétne mas stres??Veď nemusíš mat napečených 20 druhov koláčov a zakúskov…. stačia medovníčky a niečo vieš aj kúpiť
Darčeky? Veď nech tá muž hodi do obchodného centra a za hodinu máš nakúpené

Nemusíš mat vyupratovane, Jezisko sa narodil v maštali, jeho zaujímajú naše srdcia
Vianoce a sviatky budú take, aký si ich urobíte
Niekto pohoda a kľud a niekto salie estw aj 24teho pri večeri

janettdamian
14. dec 2023

Z vlastnej skúsenosti ti napíšem. Ja celý život vianočná naháňačka-taká typická klasika. Minulý rok som 20.12. ľahla a postavila sa ako tak na nohy 26.12. A Vianoce sme prežili bez koláčov, muž čo v živote nič neuvaril, navaril. Darčeky som mala našťastie nachystané. Kupujem iba mužovi a deťom mojim, otec+svokor (darčekový kôš-potraviny). Upratané nič extra. A vieš ako sa všetci tešili, keď som sa konečne postavila na nohy, to bolo vianočnej radosti 😀

0silvia0
14. dec 2023

Asi mas malo fantazie. Ked sme mali deti male a nebolo zvykom nakupovat v eshopoch, isli sme cela rodina na nakup, darceky skryli pod potraviny, jeden zabavil deti, druhy nenapadne kupil darceky, deti si nic nevsimli. A ty nechodis s detmi na prechadzky? Asi by si mala, byt zatvorena doma a saliet ze nestihas musi byt fakt o hubu. Kde mas muza?

heidy222
14. dec 2023

Ja som to takto mala každý rok a tento rok sa učím na jednu dôležitú skúšku, čize nemám čas stresovať. Zákusky som kúpila v supermarkete len tak aby sme mali niečo na stole, byť som dala upratať upratovačke, darček svokrovcom kúpi manžel, deťom po 2 darčekoch sme objednali, ryba bude mrazené filé a celá rodina sa teší lebo majú tento rok v pohode mamu- čo potrebuju deti na vianočnu pohodu viac ako čokoľvek iné.

heln
14. dec 2023

chapem ta, ja som sa naucila stanovit si pripority, v prvom rade musis mat naplnene zakladne potreby ty a tvoje dieta, to znamena vyspana ty, vyspane dieta, najedena ty a najedene dieta, vypusti to co nestihas a robi ti stresy, ja pecenie pernickov a lineckeho riesim kupenim hotoveho cesta v tescu. cesto je v pohode jedle. stromcek a atmosfera a pohoda. darceky objednavam na istotu, alebo z takych obchodoch, kde som si ista. co nestiham a sposobuje mi stres, to vypustam a neriesim. treba sa naucit salamistickemu pristupu, aj sa sa mu ucim, vianoce sa v tomto precenuju, ze musi byt vsetko dokonale.

diewcatqoo
14. dec 2023

Ehm, ale ved o tom nie su sviatky. Preco si to takto komplikujes? Musis mat doma upratane tip top? Musis mat nakupenych milion darcekov?
Ja zatial nemam darceky pre nikoho ineho, len pre dieta. S muzom sa radsej na sviatky poriadne polubime, sme dospeli, darceky nehrotime, max. tak ponozky - darceky si mozeme kupit kedykolvek pocas roka. Rodicom dame darcekove kose, so zvyskom rodiny sme sa dohodli, ze si nebudeme navzajom kupovat nic. Upratane tiez este nemam a ani nebudem, max. vytriem dlazku a spracem bordel na kuchynskej linke (ale to robim vzdy), piekla som zatial len pernicky, ktore sme uz pojedli a budem piect len 2-3 druhy sucheho peciva, ak sa mi bude chciet. Radsej si odpociniem, vylozim nohy a vypijem kavu. Este taku nehrali, aby som sa na sviatky nahanala kvoli tomu, aby bolo vsetko uplne perfektne a vecer po veceri tam bude aj tak zas bordel jak v tanku.

tiezjedna
14. dec 2023

Vianoce nie sú ani kontrola z hygieny ani prehliadka počtu napečených druhov sladkého😉 Darčeky objednaj, cesto kúp hotové, barák pošmrdlaj prachovkou, šmuhy na oknách preleť fialovou handrou od Viledy a ušetríš si kopu nervov😎

snowflakenel
14. dec 2023

Klud dievca, nemusis sa stresovat pre neupratany byt, ueob co stihnes. A nabuduce si urcite povies, ze svet sa pre to nezrutil..
..Upratujem postupne, skrine robim vzdy v lete. Okna mam umyte uz vysemesiaca cydrzia do velkej noci. Kuchynu som robila cca 3 tyzdne dozadu.
Predosle vianoce som si priala xiaomi vysavac, idem preccz domu, povysava.
Tento rok sme si kupili susicku. Ostatne veci ako kupelne, urobim tesne pred. V obyvqcke mam 1 pokicu a 2 skrinky, umyte za par mibut.
Raz som svokre povedala, ze to si kedysi pred xy rokmi zeny vymysleli, ze sa musia zodrat pred vianocami, aby boko 3 eni vsetko tip top a v konecnom dosledku vsetko robili po novom roku zas..
A kolace? Objednane od septembra take, co neviem urobit. Suche napeciem s detmi... A ano!!!- po peceni s detmi treba zas upratat. .🙂

petronelaproki
14. dec 2023

tieto stresy som prehodnotila keď som sa odsťahovala od rodičov, moja mama je presne tento stres typ, všetko tip top na vianoce, po nás doma len štekala, vynervovaná, s otcom sa zvykli pohádať a po takej atmosfére upachtená sadla k vianočnému stolu a usmievajme sa Vianoceeee...
toto som nechcela mať u seba doma, netvrdím upachtená som z roboty, deti v škole škôlke stále majú akési akcie, raz také pančušky, tričká si želajú pani učiteľky na vystúpenie... ale som nastavená čo stihnem upratať doma upracem, upiekli sme zatiaľ perníky, naplním kúpené tartaletky a budú luxusné koláče :D cez okná je ešte vidieť vonku :D pokúsim sa o domácu pohodičku, ale prajem si aby bol už budúci štvrtok- posledný deň v robote 🙂

liliana363
14. dec 2023

Ja nemám ani upratané, ani darčeky kúpené a v podstate mi to ani nevadí. Koláče som objednala, stromček máme u 3dni postavený v izbe a čaká na ozdobenie až bude mať niekto na to čas. Syn má od rána teploty. Kvôli jednému dnu sa nezbláznim. Budem postupne upratovať medzi sviatkami.

irusa
14. dec 2023

Po 16 rokoch, kedy som sa musela prispôsobovať svokrovcom...si druhý rok robím Vianoce podľa seba.... A konečne nemám žiadny stres

mili2016
14. dec 2023

U nás doma je to momentálne podobne starší syn k tomu ešte dostal angínu od včera mám 39 teplotu aj ja no fungovať pri dvoch deťoch musím .
Najlepšie na tom je keď mi známa povedala že jej dcéra má dvojičky a už ma dávno napečené. Ja som si len pomyslela svoje( nevarí , deti má dobre samé sa prebavia ...) Takže som len kývla rukou
Nestresuj sa fakt ja idem piecť až na týždeň niekto si povie pozde ale mne to tak vyhovuje nie som s tých čo pečú už na konci novembra...

hederamonstera
14. dec 2023

Nechapem co sa stresujes kvoli vianociam, nestaci ti male dieta a chory chlap? Pride ta niekto kontrolovat alebo hodnotit? Vianoce sa totizto nemusia ani oslavovat, kebyze nevies. Robis z komara somara, zamysli sa, preco ta to stresuje.
My sme tiez chori, stromcek som chcela uz na mikulasa a nemam nic, nic. A vies co? Asi to tak aj zostane ;) mozno 24.postavime stromcek, to bude cele co sa tyka nasich vianoc

elian
14. dec 2023

Baby ved dáky jeden rez s plnkou stačí a to budem robiť v piatok alebo sobotu -hádam nejete týždňové koláče????
Suhé robím len vanilkové a grilazky a tie stačia tiež budúci týždeň
Nooostress

mikadooo
14. dec 2023

Ja to nikdy nestíham a nemám rada Vianoce. Čo som sa bavila s kolegyňami v robote, tie, ktoré majú viac ako jedno dieťa a nemajú pomoc vo forme babky alebo flexibilného manžela, tie sú na tom rovnako ako ja. Ale možno je to len náááááhoda....

zuzuliatko18
14. dec 2023

Ja som so stresom skoncila, od utorka som PN, je mi na figu, cely den spim. Okrem respiracneho ochorenie ma dako taha okolo zlcnika, takze spekulujem, ci ist znova doktorke. Na vianoce som predbezne pozvala nasich, no uvidime, ci to zvladnem.
Ako, mam plany, co chcem stihnut, ale ked nestihnem, svet sa nezruti. Darcek pre muza a drobca mam a ostatne je nepodstatne.

bolarazjedna
14. dec 2023

Nečítala som komentáre, ale úplne ta chápem... Pred rokom som to mala podobne, iba s 1 bábätkom, nespavosť, v noci malý 6-8x hore, ja som tiež nespala viac ako ty, cez deň na nič nebol čas, lebo malý sp iba v chodiacom kočíku... Takže som kočíkovala aj 5-6godin denne, do obchodov som s nim nemohla ísť, lebo sa hneď zobudil na zmenu teploty.... varila som max cestoviny s tvarohom, aj to vyzeralo tak, že keď o 1nej som navarila, bolo aj 5 hodín, keď som sa stihla najesť... A to som nemala staršie dieťa.... Pečenie - dostala som sa až k bodu, že som nakúpila potrebné suroviny.... Upiecť som už nestihla..... Ja som tiež viacmenej cez internet nakupovala darčeky našťastie som nemala zlu skúsenosť.

Zachránila ma moja mamina, oni prišli ku nám s ocinom už 23ho, doniesli koláčiky, šalát, a 24ho navarila aj polievku aj opekance, manžel zase mal na starosti kapra a upratovanie. Ja som zdobila stôl, dala koláče na tácky.... A kojila.... Môj ocino ho bol kocikovat.... Takto sme to nejako podelili.... Ale bolo to náročné obdobie aj bez sviatkov.... Ani vzťah sme nemali v poriadku s manželom, lebo nevedel pochopiť, čo všetko o naša ta "iba" starostlivosť o babo a domácnosť....

Takže úplne ta chápem a je veľa žien, ktoré podobne nestíhajú ako ty (alebo zažili taký rok)....bez rodiny to zvládnuť podľa mňa nemožné....
Dcére vysvetli, že tento rok nestíhate piecť, bohužiaľ. Kúpte si koláče. Upratané nebude - prežijete. Určite existuje nejaká donáška aj štedrovečerného menu, ak nie, tak kúpte rybie prsty a strcte do rúry, majonezovy šalát vieš kúpiť tiež, darčeky baliť nemusíš - dáš ich do darčekovej tašky a hotovo. Stromček nech ozdobu muž s dcérou, bude to paráda.

A hlavne, pustite si vianočné rozprávky, môžte ostať aj celý deň v pyžame, alebo choďte na dlhú prechadzku, ja som ako dieťa milovala prechádzky po tme s otcom cez celú dedinu a počítala som, v koľkých oknách vidím rozsvieteny stromček.

letfenixa
14. dec 2023

Ten stres si vyrabas sama. Je to o tvojom nastaveni.
Mám úplne v paži, ako to majú ini ľudia, ich život nežijem.

lubina
14. dec 2023

Vianoce nie su o darcekoch. My sme sa napr dohodli s bratom, ze darceky budeme kupovat iba detom, sebe navzajom nie. Aj tak, co ja viem kto co chce a ci kupim dobre. Takze iba pre deti. S muzom si kupime nejaky darcek, ale nic velke, ved aj tak si kupujeme cely rok, ak nieco treba. Takze darcek ano, ale nie aby sme sa zblaznili jeho hladanim. A kedze ty mas babatko, tak nemusim mat doma vsetko tip top upratane. Vianoce su o pohode a nie o vylestenych oknach. Takze ukludnit sa, nechat veci ako su a urobit s dcerou medovnicky, budete mat obe zazitok a dieta bude rado, ze ta vidi aj inak ako len vynervovanu a unavenu. A potom si urobit kavu a vypit ju v klude s medovnickom. Nic sa neboj, nic sa nestane, ak nebude vsetko na 150 %....drzim palce, vsetko bude ok.

marcellka32
14. dec 2023

Priority...hlavne zdravie
Koláče, dary, stres? Nič také si nerobím

marcellka32
14. dec 2023

Budúci štvrtok kúpim cesto, piatok upečieme...cez víkend zjedene, nemám rada týždňové koláče ani suché

trojnasobnamama
14. dec 2023

Ja to robim tak ze vianočne darčeky nakupujem 2mesiace dopredu.A postupne balim.Vianočnu vyzdobu mam uz mesiac dopredu a asi 2tyzdne pred vianocami nakupim jedlo a pečiem malo plnkove kolače 2dni dopredu a plnku urobim den pred stedrym dňom.Mam to takto naplanovane roky no ale veľa kolačov nerobim z toho mam stres a suche kupim.

stanislavicenka
14. dec 2023

A co potrebujem stihat? Myslim, ze toto vsetko pramwni len v porovnavani. Darceky riesim cez net, nidky mi neprislo nieco ine🤷, nemam 3,4,5 druhov kolacov, naco. Nemam umyte okna, nemam vsetko dokonale. Ale man klud. Nepotrebujem mat Dom nastajlivany ako niekto iny, a aj tak je to len na obrazku, ci na moment pre fotku. Je to v tebe, nikto iny to nezmeni

tilly
14. dec 2023

Inšpirácia odo mňa. Tiež som celé to okolo Vianoc už neznášala. Vyzeralo to zhruba tak, že darčeky už od septembra, od začiatku decembra som vypekala, aby som nebola horšia, ako susedky, dom sme mali ako griswoldovci, vonku sme svietili, strom pred domom sme mali ozdobený, vnútri sme mali girlandy a všetko vyzdobené. Na štedrý deň som od rána varila, lebo svokra bola u nás na obed, potom išli do kostola (evanjelici) my potom k rodičom na večeru, od nich k babke. Večer som bola hotová. Keď mal menší syn rok (teraz má 14), som povedala, že to kašlem. Začali sme chodiť okolo 18/20.12. do Álp do hotela. Akurát, keď začalo ľuďom najviac hrabať, na cestách zápchy, všetci nervózni, my sme vypadli z mesta. Lyžovačka najlepšia, sami na svahu, hotel poloprázdny, bazén, sauny len pre nás. V detskom kútiku sa hrali len naše deti, no idylka. Štedrý deň vyzeral asi tak, že ráno raňajky zo švédskych stolov, potom lyžovačka na prázdnych svahoch, potom bazén, sauna, neskutočná kulinárska večera, potom varené vínko na hotelovej terase a koledy pri stromčeku. Celá rodina pokope. Pre mňa dokonalé vianoce. Teraz prvý krát nejdeme, ale doma nebudeme, takže neriešim nič, ani koláčiky, ani nákupy ani varenie, darčeky nič.
Pred pandémiou som darovala stromček, ozdoby a celú našu výzdobu do družiny v škole. Doma už nemáme nič, ani stromček, ani svetielka.

sima234
14. dec 2023

Vianoce sú pre mňa o pohode, o "spomalení", o čase strávenom spolu a nie o tom, koľko mám darčekov, koľko druhov koláčov, čo všetko na večeru na stole, komplet vygruntovaný dom a pod. Môj muž presne preto nenávidí Vianoce, lebo u nich doma je stále strašný stres (zažila som tam Vianove a vyhýbam sa im), čo všetko majú resp. nemajú. Až pri mne zistil, že Vianoce nemusia byť o strese, že budú aj keď neodtiahnem gauč a nebude dokonale upratané. Aké si Vianoce spravíš, také ich budeš mať.

h2
14. dec 2023

Autorka, viem si predstaviť, ako sa cítiš. A viem, že rady, ako sa máš vykašľať na umývanie okien, či pečenie, ti nepomôžu. Lebo ide o tvoj vnútorný pocit. Ja mám teraz tiež mimoriadne zlé obdobie, za posledný mesiac sme boli obaja s mužom na striedačku 2x chorí, týždeň ja, týždeň on, týždeň ja a teraz momentálne zase on, plus od včera už aj syn, túto noc som išla spať o druhej, vstávala som o 5:30, aby som mohla ísť skoro ráno do práce a skoro sa z nej aj vrátiť, celý deň na behu, zhon, stres... A potom som si na chvíľu sadla a prečítala si tu na modrom koníku diskusiu z dnešného rána, od zúfalej mamičky, ktorá je po transplantácii obličky, má malé bábätko choré v nemocnici na JIS-ke, plus je chorý aj jej manžel, aj ona sama. Ten príspevok ma prefackal, že TOTO sú problémy, nie to, čo mám ja, alebo čo máš ty, lebo my obe sa máme v porovnaní s ňou úplne super. Hlavu hore, každá z nás má svoje problémy, ale zvládneme to. Lebo musíme. Drž sa a želám ti krásne Vianoce.
A ešte ti poradím, že ak chce tvoja dcéra piecť medovníky, tak ich choďte piecť, teraz hneď. Aj tak píšeš, že nestíhaš, tak je to jedno, aspoň tie medovníky budeš už mať napečené. 😉