Ahojte žienky, sme s manželom 10 rokov, máme dve krásne deti, ale čím dalej tým viac mám podozrenie, že môj muž podlieha alkoholu. Zle sa o tom píše, v ich rodine to príde ako normálna vec, pri každej oslave, väčšej - menšej sa všetci zriadia do nemoty ☹ najhoršie je, že prichádza do kontaktu s alkoholom pri práci - vlastníme krčmu - ... tam sa tomu, ako on sám povie nedá vyhnúť... Máte niektorá skúsenosť ako to začať riešiť? ultimátum?pomôcť mu? čo robiť, aby sa v tom neutopil a tým aj celý náš vzťah a rodinu??
@matka0322 To, aby sa nieco pohlo, by ste nemohli mat krcmu... u nasich znamych podobny pripad, maju v dome rovno krcmu a proste tam to fici, nie do nemoty ale zo znamymi z dediny sa stale nieco udrie a bojavat sa s tym u nich sice bojuje, ale nebojuje...lebo krcma je prijem sice vedlajsi, ale je...
Pytam sa, preto, ze ci mas vysledovane napr to, ze vyslovene hlada príležitosť, aby si mohol vypiť, ci si musi dat alkohol kazdy den, ci pije na tajnáca, ci máva okna na druhy den
Lebo slabo, tak to je fakt uz rozpity chlap a treba nieco robit
@jeennyv krčma je hlavný zdroj našich príjmov...
@pribinak príležitosť na nejaké pivo aj cez týžden, ale tie víkendy sú TOPKY, na tajnáša určite nie, niekedy to preženie až tak, že má okno, ale nie vždy... ked si vypije, už som viac krát počula z jeho úsť, že sa odviaže a "vie sa baviť" takže mu pomáha uvoľniť sa a ako keby vypnúť hlavu - a to je zlé podľa mna -
ja sa to snažím držať pod kontrolou, ale čím dalej tým viac ma nahlodáva ten pocit - začať to intenzívne riešiť...
@matka0322 asi by som robila všetko preto, aby sme tú krčmu nemali. Aj za cenu odsťahovania sa, vytrhnutia ho z tohto prostredia rodiny, kamarátov.....Viem, že vás krčma zrejme živí, ale za týchto okolností si nedokážem predstaviť, že by sa postupne z neho alkoholik nestal. 😠 😠 😠 😠 Ak je to v ich rodine normálne sa opiť na každej oslave a ak má alkohol najľahšie dostupný, ako môže mať 😠 😠 😠 😠 , poznám podobný prípad, len tam alkoholu prepadla žena. Tiež vlastnili a ešte vlastnia krčmu a začalo to nenápadne. Po troch rokoch sme ju skoro nespoznali 😒 😒 😒 😒 . Sadni si s ním, skús sa mu zveriť so svojimi obavami, jasné, že ti bude rozprávať, že to má pod kontrolou a pod. Možno by bolo fajn, keby sa s ním porozprával niekto z rodiny, známych, na ktorého on dá, kto je pre neho autoritou.
@matka0322 pozri si
http://www.alkoholici-anonymni.sk
Maju tam zaujimave info
@timea7 áno, to by bol najlepšie, v krčme robí každý pracovný den a ked je akcia jasné, aj cez víkend, kde sa stretáva s podobnými individuami a jasné popíja sa...
má predomnou rešpekt, lebo som mu jasne vysvetlila,že tadialto cesta nevedie, ale on si z toho ťažkú hlavu nerobí - jeho odpoved - no čo ked si raz za čas dám???? Mám začať piť každý den, aby si videla, ako to je?? chytrák jeden 😠 😠 😠 😠 😠
@matka0322 asi nebolo najrozumnejšie mať krčmu, keď je v rodine manžela normou spiť sa na oslavách do nemoty, ale to už nezmeníš. Neviem, od kedy pozoruješ, že sa to zhoršuje, skús si to pár týždňov zapisovať a potom ho pritlač k múru. Na rovinu mu povedz, za akých podmienok si ochotná ďalej s ním byť, ubezpeč ho, že ho máš rada a nechceš, aby sa z človeka, ktorého ľúbiš a ktorého si vážiš, stala troska. Ak je ochotný od základu zmeniť svoj život, zamestnať sa niekde inde, budeš ho rada nasledovať a urobíš všetko preto, aby ste boli spolu šťastní.
@timea7 krčmu vlastnil už predtým ako sme sa zobrali, takže nejako som do toho nechcela zasahovať ☹ a pravdupovediac som bola rada, že nás celkom dobre vynáša - až teraz po rokoch vidím nedostatky :-/
musím, musím ho pritlačiť k múru, to je jediná cesta - ak nechce zostať sám a poddať svoj život alkoholu ako veľa jeho strýkov a podobne - nechápem práve z nich by si mal brať príklad ako NEžIť a neskončiť tak ako oni - rozvedení, bez penazí na pokraji spoločnosti pravidelní alkoholici ☹(((
@matka0322 ale dá sa niečo robiť s tým, že vás krčma živí, nie že nedá. Neviem, či máte deti, ako sú veľké, či v tej krčme pracuješ aj ty, alebo nie. Ak áno, to by bol u mňa prvý krok, že by som si hľadala iné zamestnanie. Povedala by som mu, nech si miesto mňa niekoho nájde, že ja musím myslieť na svoju budúcnosť a budúcnosť našich detí, ak sa on tvári, že sa nič nedeje a pri tom vidí, ako v jeho rodine dopadli muži, ktorí pili....
Sorry, prehliadla som, že deti máte, už viem, že hej.
@matka0322 Pravdepodobne pokial nebude chciet s tym on nieco urobit, alebo ho nieco fakt ze neprinuti, tak pomaly je to bez sance. Poznam z okolia pripad, no nezainteresovany clovek by povedal, ze je to prehnane, ale keby tam neprisla stopka, tak to zle skonci. Zacalo to nevinne, kazdy vecer najprv jedno pivo, potom este jedno...akoby sa uz stupnovalo... Nebolo to opijanie do nemoty. To bolo tak 2-3x do roka v ramci nejakej prilezitosti. Alkoholizmus je v podstate uz aj to jedno pivo denne. A prilezitost je vzdy, raz ze sa nieco podarilo, raz ze sa nepodarilo, raz tazky den, raz len pre strasnu chut. Podotykam, ze nezainteresovany clovek by o tom nemal ani paru... a aj tak je to pre toho druheho velmi obtazujuce a obmedzujuce. Myslim, ze smer bol dany, nepomahali ani prosby ani hrozby ☹ . Jedine co pomoze, je ze to musi vyjst z toho cloveka sameho. Ci uz sa zlakne hrozby, ci si uvedomy, ci strach z niecoho vyssieho..., ale akoby docvaknutie musi byt v nom. V pripade, ktory opisujem to nastalo po navsteve "vestice". S tym, ze to si "vybral" ten clovek sam, siel tam sam z ineho dovodu a vlastne len nejako nahodne aj toto odznelo. Odvtedy je pokoj. Nehovorim, ze odvtedy ten clovek abstinuje, ale z kazdodenneho piva sa stalo prilezitostne.
@matka0322 krčma to su judášske groše....zarabate na tom, ze aj iní sa opijaju do nemoty a robia vam utratu a aj v inýh rodinách je to tak ako u vas - alkoholici. Na jednej strane chapem ze vas to zivi ale aky je to zivot? si nespokojná a aj deti to vidia...no čo ti poviem? cap sa stal záhradníkom...
Rozprávaj sa s nim o tom, ze sa tomu nedá vyhnut je len omluvenka, vyhovorka...jeden moj znamy tiež sa kamaratil s krčmou viac než je ,,zdrávo,, a dnes uz ma oblečený dreveny kabat...nemal ani 50 a cirhoza a neskor celkovy rozvrat organizmu, nespočetne pady na hlavu v opilosti.. no, nepekny koniec. Treba premýšlať ako chceme zit a aj umrieť...
@timea7 áno pracovala som tam aj ja, ale teraz si začínam rozbiehať svoj biznis teda ak sa tomu dá tak povedať, chcela by som začať podnikať, ale je to tak na pol ceste....
ale je to ťažké, kedže je celé dni tam a ja som na deti sama, takže snaha o normálnu prácu mi moc nevyšla, ale toto vyjde - musí 🙂
myslíš, že fakt pomôže v takomto prípade len voľba - alkohol alebo my?
chceš ho strážiť,pomáhať mu,dávať ultimátum? dospelému mužovi?.....pochop,že on sám musí niečo chcieť alebo aj nechcieť....môžeš sa s ním veľmi vážne porozprávať,to je tak asi všetko čo ty môžeš...... 😒
@sardinka335 áno máš pravdu, ale musím pozerať na to, že nás tá krčma stále živí
@matka0322 osobne poznám človeka, ktorý vlastní bar, mal problém s alkoholom a dokázal to ustáť a nechať si aj bar, kde dodnes denne pracuje a abstinuje. Ale toto si vyžaduje neskutočne pevnú vôľu. Skús na to ísť tak, že ak ti povie, že on to má pod kontrolou a alkohol nepotrebuje, tak nech ho teda nepotrebuje napr. dva mesiace. Dohodnite si proste nejaký časový úsek (čo najdlhší), keď bude úplne abstinovať. Ak to odmietne - máš páku a dôvod tlačiť naňho, že má problém, ktorý musí riešiť. Ak bude abstinovať tie dva mesiace (alebo viac) bez väčších problémov, tak je tam šanca dať to do poriadku. Ak to poruší - máte dôvod na vážny rozhovor o jeho probléme s alkoholom. Nebude ti môcť viac tvrdiť, že to má pod kontrolou.
@matka0322 bohužiaľ, som presvedčená o tom, že pomôže len táto voľba, dokonca už o rok, dva môže byť neskoro, lebo už môže byť tvoj muž v štádiu, že nebude schopný reálne posúdiť svoj stav 😖 😖 😖 😖 On sa sám od seba nezmení, najmä ak má taký postoj, o akom si písala. Máš toho teraz veľa, rozbiehaš svoj biznis, neviem nakoľko si ďaleko, ja by som to asi odložila na neskôr, ak by sa dalo a uvažovala by som o presťahovaní a zamestnaní sa. Riešiť naraz záchranu rodiny, rozbiehať biznis, mať na starosti deti aj domácnosť, to je strašne veľa naraz.... Nevyhrážaj sa mu ničím, neobviňuj ho, nevyčítaj, iba mu povedz, čo pozoruješ, pripomeň mu, že určite žiadny muž z jeho rodiny nechcel dopadnúť tak, ako dopadol.
Pije kazdy den?