Vzťahy so svokrou

zuzada29
10. dec 2019

Pred mesiacom sa nam narodilo tretie babatko. Kym som bola v porodnici manzel sa staral o starsie dve deti a zvladal to vynikajuco. Musim povedat ze moj vztah so svokrou nie je velmi dobry, aj ked nic velke sa medzi nami nestalo, ale od zaciatku manzelstva postupne svojimi cinmi vo mne vyvolala pocit ze s nou komunikujem len to co musim a co je slusne. Takze nieco take ako ze by kocikovala moje deti alebo by ich chodila strazit u nas nie je, lebo mi to nie je vzhladom na nas vztah po chuti. Samozrejme kym som sa spamatavala z cisarskeho rezu prvy den tak moj manzel pozval starych rodicov z oboch stran ku nam domov, aby to oslavili. Na tom by nebolo nic zle, keby to svokra nevyuzila a potom ako odisli domov moji rodicia, ona este zahlasila ze ostava a mala na programe kupanie mojich deti a podobne tie vecerne ritualy. Musim povedat ze aj moja svokra a aj moj manzel vedia, ze toto mi nie je po voli a teda keby som nelezala v porodnici tak by to urcite svokra nerobila. Som preto uz teraz len smutna ( ked som to zistila, tak som bola aj nahnevana) ze moja svokra vyuzije prvu prilezitost ked nie som doma a robi veci s ktorymi ja nesuhlasim. Pocula som uz aj o takych mamickach co nedovolili starej mame babatko zobrat do ruk az ked malo pol roka. A ja som obcas v nemilosti za to ze jej nedovolim kocikovat ci kupat moje deti. Neviem co je smerodajne, ci zauzivane zvyky ( ze to robi tak vacsina) , alebo to co si mama deti zela?

dskjhfdlkdjhl
10. dec 2019

@zuzada29 Ja neviem, ale co je zle na tom, ak tam ostala a pomohla svojmu synovi s dvomi (asi malymi) detmi? Myslim, ze niektore maminky by si mohli uvedomit, ze svokra je tiez mama-mama ich manzela a stara mama ich deti.

kakawah
10. dec 2019

No podla mna fest prehanas. Nechápem to preco sa ti toto nepáči. Každopádne si myslím ze chcela pomoct.

chupakabra
10. dec 2019

Ja fakt lutujem tieto svokry. Prehanas, ved pomohla synovy s jej vlastnymi vnucatkami. Nie je to cudzi clovek ani zle ti nespravila. Hladas problemy kde nie su.

pininka1
10. dec 2019

Odpadla som práve. Možno práve pre tvoj prístup to svokra urobila tajné. A je to smutné. Skúsi so predstaviť že ty raz budeš babka. Niektore baby by vedeli písať ako im svokra urobila zo života peklo,ale že je zle že chcela okúpať svoje vnúčatá kým si ty v nemocnici, tak neviem. Presne ako píšu baby, vychovala tvojho muža, tak asi až taká zlá nieje,či?

pribinak
10. dec 2019

Ani trochu vďaky za pomoc?
Ona im nijako neublížila, uložila deti spat, tak ako kedysi ukladala spat aj tvojho muza
Si váž aspon trochu pomoc druhých

giuli
10. dec 2019

Asi by si sa mala zachovat altruisticky a podakovat sa svokruse....za pomoc s detmi ,ked si sa zotavovala po cisarskom....vo vsetkom zlom hladaj nieco dobre....ak by to urobila Tvoja mama ,tak by to bolo ok??

h2
10. dec 2019

@zuzada29 To myslíš vážne tento príspevok? Ty ležíš v pôrodnici, muž doma s dvoma deťmi, je len prirodzené, že jeho mama mu chcela pomôcť s jeho dcérkami, jej vnučkami. Hlavne, ak jej to za normálnych okolností nedovolíš. Napísať, že svokra využila Tvoju neprítomnosť, mi príde choré! Podľa toho, čo píšeš, nič zlé Ti neurobila a Ty nedáš ani babke pokočíkovať vnúčatko? Keby sa po oslave zdvihla a išla preč, väčšina báb by tu písala, že "svokra ani moje deti neokúpe, kým ja ležím rozrezaná po cisárskom, nechá muža, nech sa s nimi sám trápi...". Lebo každá iná žena by bola svokre vďačná, že sa postará. Ach, fakt sa desím okamihu, keď sa môj syn ožení. 🤦

janinah
10. dec 2019

Mne sa už rozum zastavuje z niektorých "nevestičiek"....a zas sa idem modliť,aby k nám prišla do rodiny raz dáka normálna,obyčajná,úprimná a rozumná žena.

oriesocek
10. dec 2019

ale zase
@zuzada29 pisala, ze so svokrou nema nadstandardny vztah. Ja by som mojej nedala okupat deti ani nahodou a mame ano. Mama pracuje ako zdravotna sestra a pomaha nam. Svokra je vyslovene leniva - uz skoro 30 rokov je doma (nechcelo sa jej robit - pol roka opatrovala manzelovho otca a po tom, co zomrel uz bohuzial nepracovala. Ma velku zahradu - nic nepestuje, nechova, nebavi ju varit - ked doniesla kolac k nam domov, tak mm bez toho aby ho ochutnal, ho hodil do kosa (dala nam ho so slovami, nieco tam "nagebrila" - iba chodi po obchodoch a plus telka. Ziadne dieta mi nekocikovala, nepostrazila - byva hodinku busom, musela som platit vzdy opatrovatelku, sukromne skolky a je doma. Viete tazko je hodnotit svokry, aby sme neboli negativne, ale u nich kazdu navstevu, ked videla - tak reagovala koho sem certi nesu (to hovoril mm).

h2
10. dec 2019

@janinah Ten preklep "múprimná" je super! Akože úprimná krava. 😂😂😂

h2
10. dec 2019

@janinah Ach, škoda, že si to opravila, bolo to dobré!

zuzada29
autor
10. dec 2019

Chapem a respektujem vase odpovede. Moj muz urcite nepotreboval s nicim pomoct, to som si ista. Bolo to len o tom ze lebo chcem. A aj to chapem ze chce. Ja s tym mam vsak problem pocitovy a este o to viac ked ma nutia do veci, ze ved takto sa to vsade robi tak to musim takto aj ja. Jasne ze s mojou mamou fungujeme. No len to je moja mama, pri ktorej som vyrastala od ktorej viem co mozem cakat a preto tam ten vztah a postoj je iny. A moja mama nam tolko pomaha, nie je to len o tom ze ona chce pre svoje potesenie kupat tak pride kupat. Musim povedat ze bojujem sama so svojimi pocit voci mojej svokre a nie je mi to jedno ani kvoli mojmu manzelovi. No som taka povaha ze ked ma do niecoho nutia tak to vo mne este viac krici ze nie.

dskjhfdlkdjhl
10. dec 2019

@zuzada29 Tvoja svokra vychovala Tvojho manzela, tak asi uplne nemozna nie je, pre neho je to taka ista mama, ako ta Tvoja pre Teba.

taziona
10. dec 2019

@zuzada29 ta tu zvozili aka si nevdacna. Ja ti rozumiem. Mate vztah aky mate a urobila to poza tvoj chrbat. Svokrovcov si nevyberas. Vybrala si si ich dieta, s ktorym zijes. Nerozumiem,preco si musite automaticky sadnut. Mna by to nastvalo tiez. Moja svokra je strasne premotivovana a odkedy mame malu,tak urobila vela veci, ktore si myslela,ze su spravne, ale mna tym ranila a kolkokrat som sa naplakala. Ale mojim svokrovcom ani nevysvetlis,lebo akokeby si na hrach na stenu hadzala a este sa urazia. Oni to robia spravne a bodka,kaslat na moje a manzelove city. Len ja som povaha,ze jej nic nepoviem, a tak si to v duchu odtrpim. Nie su zli a svojim sposobom ich mam rada.len... ich premotivovanost ma demotivuje.
A vadilo by mi to, aj keby to robili moji rodicia, ale oni taki nie su...

zuzada29
autor
10. dec 2019

@janinah Zelam vam len dobru nevestu. No to asi zalezi od oboch stran ako to bude. Moja svokra prvy vecer ako sme sa zobrali stali pri okne a revala a pozerala do nasho ( byvame oproti v cinziaku). Akoze preco mala revat, ze som jej zobrala syna, ci co? Ved ja som mu nic neurobila. A na druhy den mi vola ci ma synovi prichystat ranajky. A ja ako novomanzelka som sa zmohla len na plac. O tyzden sa cela situacia zopakovala. A to sme boli len dva tyzdna manzelia.

h2
10. dec 2019

@zuzada29 Tak Tvoja mama môže, lebo je Tvoja, pri nej si vyrástla? Svokra je zase mama Tvojho muža, pri nej vyrástol on. A Vaše deti sú Vaše spoločné, nie len Tvoje. A nemyslím si, že svokra prišla kúpať deti pre svoje potešenie, alebo preto, aby Ťa tým naštvala. Prišla pomôcť svojmu synovi.

zuzada29
autor
10. dec 2019

@dskjhfdlkdjhl ano, to mam vzdy na pamati a preto aj bojujem so svojimi pocitmi. no zase som potom taka zla nevesta, ked jej nechcem dat deti okupat a kocikovat? len od tohto sa hodnoti ci je nevesta dobra? Ja sa staram o jej syna, snazim sa s nim zit dobre, porodila som je 3 vnucata. Su nevesty co nechcu mat deti, alebo ziju kadejakym zivotom, podvadzaju svojich muzov a to su potom ake nevesty, ked uz ja som zla len kvoli tomuto?

zuzada29
autor
10. dec 2019

@taziona podobne sa citim aj ja. ja ked nieco mam urobit v suvisloti s mojimi rodicmi tak sa vzdy s manzelom radim, alebo sa s nim o tom rozpravam, no toto bola rana pod pas.

zuzada29
autor
10. dec 2019

@h2 urcite neprisla kupat deti aby pomohla, lebo za normalnych okolnosti som ako tehotna bezne kupala dve deti sama ked muz bol prec a vtedy neprisla. tak preto zrazu ked nie som doma ma potrebu pomoct. Myslim si ze je normalne ze moja mama robi okolo deti viac, ked si ja s nou rozumiem a ked mi treba pomoct tak je logicke ze si radsej zavolam mamu ako svokru. a je pravda ze deti su nase spolocne, no vzdy to tak bolo a aj ostane ze mame je nieco viac. jednak 9 mesiacov ich vynosim, riskum pri tom aj svoj zivot, aj pri samotnom porode, a potom v noci vstava mama ku detom a nie otec a kopec dalsich veci, takze sa to neda deli presne pol na pol.

h2
10. dec 2019

@zuzada29 No neprišla, keď jej kúpať nedovolíš a na pomoc si voláš len svoju mamu (čo zase na druhej strane úplne chápem). Len je mi Tvojej svokry ľúto, trochu som sa vžila do jej kože, keďže mám syna.

dskjhfdlkdjhl
10. dec 2019

@zuzada29 Isto sa to, ci si dobra/zla nevesta neodvija len od toho, ci jej dovolis/nedovolis kupat deti. Ale co take hrozne sa stalo, ze okupala tie deti? Deti sa stazovali, ze im napustila ladovu vodu, alebo nieco podobne? Ak boli deti spokojne, tak nevidim jediny dovod, aby si to riesila, jedine potom ostava, ze si jesitna, ze uz nevies aku chybu by si na svokre nasla. Staci vydrzat, je vysoka pravdepodobnost, ze tiez budes svokra a mozno potom pochopis, ze to, co riesis teraz-je uplna kravina.

zuzada29
autor
10. dec 2019

@h2 ano, aj ja mam syna a na druhej strane viem ze svojej neveste nikdy nebudem tak blizkou osobu ako svojim dceram ( iba ak by mala velmi zle vztahy so svojou mamou, tak vtedy mozno ano). no zase svoje vnucata vidi kazdy tyzden, chodime ku nim 1x do tyzdna na navstevu, tak to zase nie je az take zle, ci? su svokry co mozno len raz za mesiac vidia vnucata.

sense
10. dec 2019

@zuzada29 mamu zavolas a svokru nie.... logicke ze pride svokra potom radsej pomoct synovi....ked vie ze u nevesty vitana nie je....

A deti patria rovnako obom rodicom a nie viac matke.... keby nie je aj otca nemala by si co vynosit a porodit.... a keby sa financne otec nepostara by si sa tiez namiesto detom venovala viac k tomu ako ich uzivit....

Dufam ze ti jedneho dna neprinesie domov rovnaku nevestu

modrykoniicek
10. dec 2019

Vychovala tvojho muža... Nevidí deti prvý krát.Ach bože mladé a sprosté.Mojej mame nikto nepomohol keď mala 23.Mamu už nemala.A svokra nemala rada ani mňa, nie to ešte ju.Buď vďačná za to akú svokru máš.Ja mužovým rodičom vnúča doprajem.Sú to dobrí ľudia.

darkwood
10. dec 2019

Sorry, ale to čo máš za traumu, že nemôže kúpať? Aj keby bola svokra ober p*** a k tvojím deťom sa správa pekne, neni problém. Buď rada, že máš pomoc. Nechápem tvoje premýšľanie, čo keď ich okúpe zmyje ich lásku alebo whaaaat? Preber sa prosím ťa z tých malicherných blbostí, čo riešiš.

zuzada29
autor
10. dec 2019

@sense nie celkom suhlasim s vasim nazorom ale je to vas nazor. ked by nebolo matky tak tiez nie su deti, lebo koho by oplodnil. ja som hovorila o tom, ze otec 9 mesiacov sa tesi ze bude mat dieta, ale matka 9 mesiacov chodi k lekarovi, berie lieky na udrzanie, na doplnenie vitaminom, lebo to jej telu dava zabrat, potom riesi ci ten porod prezije, kedze dieta nie je dobre otocene a doktor caka do poslednej chvile, potom samozrejme cisarsky je ako keby nic, ale vo svojej podstate je to velky zasah do tela a dalsie a dalsie veci, takze o akej rovnosti hovorime. len o genetickej, ale o tom co si musi prezit zena a co muz a co zo seba musi vydat zena a co muz, tak tam rovnost nie je

sense
10. dec 2019

@zuzada29 to nic nemeni na fakte ze deti patria obom rodicom a mali by o nich rozhodovat obaja rovnako....

A predpokladam ze svokra detom nijako neublizila..

korra
10. dec 2019

Je v poriadku, ze nemate spolu vrucny vztah /nemyslim tym nekorektny, len nieste "kamosky"/. Zjavne Ti nepomohla viac /ked manzel nebol doma/, prave preto, ze to citi zrejme rovnako ako Ty. Tvoje pocity su mozno aj teraz trochu umocnene hormonmi /je to uplne ok/. V kazdom pripade, by som sa snazila povzniest nad emocie a vzala to za rozumovy "koniec". Snazila by som sa pozriet na to cez deti, jej vnucata. Ona si snimi aj takto buduje vztah. A je to dost dolezite pre tie deti, lebo nemaju predsa len jednu babku /tvoju mamu/, aj takto sa ucia nahladu na svet, ze aj otec ma mamu /ich druhu babku/. Aj takto sa ucia ako funguju vztahy v rodine. Mozno by som sa v tom nesnazila hladat /v tej pomoci/ ziadnych bubakov a naschvaly, prijala to ako je a snazila sa mozno zapracovat na tych svojich pocitoch, emociach smerom k svokre. Predsa len vychovala ako matka tvojho manzela, ako uvadzas, zjavne dobre, kedze Ti pomaha a este aj takto uspesne. Skusila by som na tom najst to pozitivne, na to sa sustredit. Lebo takto nepriamo ublizujes aj sama sebe. Drzim palce, aby ste to dali k spokojnosti celej rodiny a deti, aby sa mohli radovat z krasnej velkej rodiny a peknych vztahov 😉🙂

sendricka
10. dec 2019

@zuzada29 nedovolus svokre kocikovat dieta... Takze ani tvojej mame? Ci s nou uz nieje problem...
Prepac ale je to chore takto odopierat styk starym rodicom. Ked ste medzi sebou nemali nic velke, tak potom je to hrozne prehnane. A aj keby ste mali, je to o tebe a o nej, nie o detoch. Mysli trosku aj nanu a na tvojho manzela. Tebe by sa pacilo keby si tvoj manzel nezelal pritomnost tvojej mamy pri vasich detoch?

23121974
10. dec 2019

Chudera tvoja svokra,že dostala nevestu ako ty 🙊 To,že ty ju neznášaš,neznamená,že nemá právo na svoje vnúčatá.Druhé by boli radi,že sa im svokra postará o dieťa,ty ju budeš ale kritizovať.Vidno,že nevieš čo od dobroty...Ľutujem ju.