Vzťah s mužom, ktoré berie antidepresíva

clarissa96
24. jún 2021

Ahojte, cca 4 mesiace sa poznám s mužom, s ktorým bolo všetko naozaj fajn. Ale … keby nebolo ale, nepíšem. Uz 10 rokov berie antidepresíva, snaží sa robiť všetko, psychoterapie, žije aktívne, stravu má upravenú. No stále je to take, že máva tie pocity, akože to naňho ide, depresia.. a vyzerá to, že je zmierený s tým, že do konca života bude závislý na tých liekoch. Nemám ja s tým skúsenosť, som z toho v strese, že či je použiteľný do života. V podstate sme si povedali, že to asi nema význam, keď mám take pocity. Teraz sa skor trapim, či som sa nejako k tomu nemala postaviť inak. Má niekto skúsenosť s takýmto partnerom?

sissy27
24. jún 2021

@clarissa96 skúsenosť nemám, ale budem úprimná - nešla by som do takého vzťahu. Áno, uvedomujem si, že je to asi nefér voči tomu človeku, nemôže za to, zraní ho to, ale ja mám ako prioritu nastavené svoje zdravie (aj mentálne) a svoje šťastie. Nebudem sa ja trápiť a stresovať vo vzťahu len preto, aby som niekoho druhého urobila šťastným. Nemáš s ním deti, ani prežité spoločné roky, ja osobne nevidím dôvod sa obetovať. Poznám rodiny, ktoré majú niektorého člena ako psychiatrického pacienta a nie je to sranda. Lenže je rozdiel, ak sa bavíme o vlastnom dieťati, manželovi, ktorému bola diagnostikovaná po x rokoch nejaká porucha a keď sa bavíme o tom vstúpiť do vzťahu s takýmto človekom.

0silvia0
24. jún 2021

@clarissa96 pocuvaj svoju intuiciu a mysli hlavne na svoje dieta. Ja osobne ak by partner ochorel uz vo vztahu, ok, beriem, vsetci mozeme ochoriet. Ale nevstupovala by som do noveho vztahu s clovekom na psychiatrickych liekoch s tym, ze s nim chces fungovat v zivote. Moze to byt privelke bremeno casom, situacia sa moze zmenit, zhorsit. A mne by prekazalo, ze som nepoznala jeho osobnost pred vplyvom liekov. Mozno je to nefer voci pacientom s ad, mozno ich raz budem brat aj ja, neviem, ale tak to momentalne citim.

bosorka2302
24. jún 2021

Skusenost mam je to o drzku.

nairia
24. jún 2021

@clarissa96 konecne rozhodnutie bude na tebe, ale ja by som do takeho vztahu nesla. sluzi mu ku cti, ze sa snazi s tym bojovat a robi vsetko pre to, aby viedol co najnormalnejsi zivot, ale my mame v rodine depresivneho pacienta a poviem ti, ja by som to nedavala... je ine, ked sa ta diagnoza objavi uz v case, ale pokial o tom vies a mas na vyber, ja na tvojom mieste by som to asi neriskovala... este sa poznate kratko a je tu priestor zist z kratsej cesty, ked tam nie su zavazky a vacsia citova angazovanost.

bosorka2302
24. jún 2021

Nepoznala som jeho osobnost pred chorobou len pocas choroby. Ale je to narocne nikdy nevies ci ho nenajdes doma zaveseneho, kontrola ci si dal lieky, mava lepsue a horsie obdobia. Horsie obdobia nikdy nevies ci nepresedi cely den v izbe respk ci ked prides domov ho nenajdes zaveseneho. Dovolenky su ako na hojdacke raz dobre inokedy zo 7 dni presedi 6 dni v hoteloveh izbe bez slov. Ked mava lepsie obdobia meni naziry kszdu chvilu, vytvara chaos( necielene) nikdy nevies co povie ci to mysli vazne a pod. Jednodnovy vylet je maximum co zvladne ak ma dobru chvilu( aj to nie casto). Tiez berie antideoresiva, ma za sebou terapie nepije nefajci. Ak ma dobre dni byva arogantny ( neviem ci vplyvom liekov alebo je taky odjakziva kedze som ho zdraceho neppznala). Ak mas rada jazdu na horskej drahe tak vyskusaj vztah. Ale su to poriadne vykyvy .

petkasaurus
24. jún 2021

@bosorka2302 tak asi mu nezabrali lieky, ci? Človek s AD ich berie preto, aby tieto stavy nemal..

clarissa96
autor
24. jún 2021

Kocky, presne ste to všetko napísali, ako to ja vnímam a cítim. Ďakujem, že teda asi si nemám dôvod vyčítať, že robím nesprávne rozhodnutie. Prave naopak. Som sama s dcérkou a preto treba robiť správne tie rozhodnutia, a s rozumom.
@bosorka2302 no toto je úplne zle.. akože ten “môj” mi až taký nepríde, či už to má ľahšiu formu alebo lepšie mu pasujú lieky, neviem, ale toto všetko za tým tiež vidím, že čo ak to príde .. a ďakujem

leskovael
24. jún 2021

Nevstupila by som do vzťahu s takým človekom ak by som mala dieťa. Bez dieťaťa ešte možno aj áno, možno by som skúsila ak by som to v tom momente tak cítila, lebo každý môže skončiť na AD, predsa len by som aspoň ako tak vedela do čoho idem a rozhodla by som sa iba za seba... Ale s dieťaťom nie. Nedovolila by som, aby dieťa znášalo také stavy môjho partnera, to že je teraz ok nemusí byť o pol roka, či o rok. Po takejto krátkej dobe asi tiež úplne nevieš aké sú tie horšie dni s ním a veľa iného.. Predsa len s dieťaťom žena už zmýšľa inak, zodpovednejšie, viac do budúcnosti.. Podľa mna si urobila správne rozhodnutie.

lucik194
24. jún 2021

kamaratka pred x rokmi mala, par mesacny vztah, ale skoncila to.... bral antidepresiva

chalanisko vsetko v pohode, fungoval, programator, moc sa nesocializoval, vyhovovalo mu byt viac sam ako v spolocnosti, lieky bral dlhsie, mal ale den v uplnej rutine, vsetko, ranajky, desiata, praca, sex.... vsetko rutina, prespavat chodil domov.... boli spolu na dovolenke, kde mali vsetko zajednane, zaplatene, ale vyskytol sa hned na zaciatku dovolenky problem, nebolo to podla nalinkovaneho programu a cela dovolenka jeden velky pruser...... vyriesila to co sa stalo, v pohode, iny clovek by si povedal, stava sa.... on to nevedel prekusnut, celu dovolenku bol mimo, nenabehol do normalu.....
vsetko musela vyriesit ona on cely tyzden mimo, ale ze uplne..... takze dala mu zbohom

laviedeluz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bosorka2302
24. jún 2021

@petkasaurus casom si telo na lieky zvykne . Zalezi aj od zavaznosti depresie. Niekto ma lahsiu formu iny tazku

clarissa96
autor
24. jún 2021

@lucik194 tak tohto chlapíka som asi teraz našla ja 🙂

0silvia0
24. jún 2021

@laviedeluz ak by napriklad zacal brat AD moj manzel, tak by som ho samozrejme podrzala tak ako tvoj muz teba. Ale nevstupovala by som do noveho vztahu s psychiatrickym pacientom. Ono je pre kazdeho velka zataz byt niekomu roky rokuce oporou a pilierom. Aj ten pilier potrebuje niekedy podrzat nielen davat. Ale samozrejme je vsetko vysoko individualne ako pises

laviedeluz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
24. jún 2021

@laviedeluz ano, samozrejme, vzdy je to o dvoch konkretnych ludoch.

clarissa96
autor
24. jún 2021

@laviedeluz to ze je povedzme apaticky, na to sa da zvyknut, najma ked ma ochotu prisposobovat sa aj aktivnejsiemu zivotnemu stylu, nez mal. ale nerozumiem reciam typu, keby som nebral tie AD, tak by som mohol lepsie vyuzit svoj potencial, a ze je vyrovanany s tym, ako to je, lebo tak funguje 10 rokov. takisto ma v jeho velmi blizkom okoli dalsich 3 ludi, co beru AD, takze potom tvrdi, ze to je v poriadku. myslim, ze minimalne jeden clovek z nich by svoje problemy aj inak vedel riesit, ako hned ist na lieky. viem kadeco akceptovat, necakala som od neho, ze by sa isiel kompletne menit..
nie je to o tom, ze nechcem pri nom stat, je to fantasticky clovek, dobrak, sikovny, vela nas toho spaja, i ked apaticky, ale.. ja mam male dieta, ktore ma nejake zdravotne obmedzenia, sama zabezpecujem asi milion veci, prezila som kadeco a stale fungujem, nikdy som sa nedostala do stavu, ze sa trapim a smutim. a teda tam mierila tato diskusia, ci ma niekto s tym skusenosti, ci je to trvaly stav, ci bude horsi, ci co cakat .. nech sa viem zariadit aj ja, a s ohladom na dceru. a su v tom vyslovene len tie AD, a ked zacal rozpravat o prihodach a co to obnasa, keby mi to nezacal podsuvat, tiez by som nemala ako si to vsimnut. ale vdaka za nazor.

irusa
24. jún 2021

Ak si pozrieš tu diskusie skoro každá druhá užíva AD,žiaľ taká je doba...a ak má človek problém a lekári nevedia prísť na to,čo to môže byť,tak ťa pošlu už len za psychiatrom a ten jednoznačne AD. Možno by bolo na mieste sa s ním otvorené porozprávať, pretože,ak ho kopnes do prdele kvôli tomu,tak veru na psychike mu to len pridá...žiaľ aj psychické problémy je to choroba ako každá iná,len v dnešnej dobe majú ľudia voči tomu stále predsudky.

clarissa96
autor
24. jún 2021

@irusa evidentne patrim medzi tych predsudkarov.

katulik123
24. jún 2021

@clarissa96 No to teda patríš. Ani netušíš koľko ľudí naokolo berie AD, tiež som nevedela. Ľudia vysmiati, aktívni. A zrazu sme sa stretli u psychiatra v čakárni 🙂 Ani som neverila, že koľko ľudí čo poznám chodievajú roky. Kým som sa tomu nezačala venovať. Keby ti človek nepovedal. Nevieš o tom pravdepodobne. Každý človek má zlý deň či zlé obdobie a to majú aj ľudia s depresiou. Tí potrebujú podporu. Lenže ľudia, ktorí berú lieky to vedia definovať vedia o čo sa jedná. "Zdravý" jedinec to pripíše vyhoreniu, zlému dňu vykričí sa doma a nik nevie dôvod. 🤷🏼‍♀️
Tu to vieš častokrát vysvetliť. Ale ak ti to má vadiť čo ti vadí lepšie odísť z kratšej cesty, lebo keď ho teraz berieš ako nerovnocenneho partnera, tak neskôr v čase problémov to budeš hádzať na lieky. Na to, že je na "hlavu" a nie skrz toho, že má nejaký iný názor. Už veľa takých vzťahov som videla, keď ten druhy to videl ako problém... A vždy to dopadlo, že ten bez diagnózy všetko čo povie ten druhy hádže na diagnózu alebo ho kvôli tomu berie ako menej rovnocenného partnera...

katkati
24. jún 2021

@bosorka2302 Tvoj má asi bipolárnu poruchu, že? To je ešte náročnejšie ako "iba" depresia.

clarissa96
autor
24. jún 2021

@katulik123 prvú časť tvojho textu mi hovorí aj on, s druhou časťou súhlasím .. horšie je, že ja ho tak nechcem vnímať, ale mám pocit, že on sa tak sám popisuje, a zhadzuje tým pádom.

laviedeluz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
24. jún 2021

@clarissa96 na tvojom mieste nie, lebo citim z toho prispevku predsudky a nepochopenie.AD beru tisice ludi aj na obycajnu tetaniu, uzkostne stavy ci depresie.A su to normalni ludia akych stretas na ulici.To, ze chodi na terapie, pracuje na sebe a asi je citlivy empaticky clovek je jeho plus, lebo bezchrbtak a psychopat depresiu nedostaneJe dost mozne, ze ak by Ti to nepovedal nikdy by si to nespozorovala.Depresii je viac stupnov mozno mal geneticku predispoziciu, vyhorel v praci, taxke detstvo, rozvod...xy moznosti.Ak Ta neobmedzuje v zivote ja by som to skusila ved nejdes mat s nim dieta a svadbu.Ale ty sa rozhodni ako citis....

katkati
24. jún 2021

Ešte je dobre rozlišovať, či sa jedná o ľahkú, strednú alebo ťažkú formu, alebo dokonca s psychotickými príznakmi. Pri ľahšej forme s dobre nastavenou liečbou, by mal fungovať normálne. Možno až na niektoré vedľajšie účinky antidepresív.

katulik123
24. jún 2021

@clarissa96 Lebo to je pravda.😀 Mám priateľa psychiatra, takže preto viem o tom veľa. 😀 Tým pádom veľa ľudí sa zverilo mu s tým a veruže ozaj by som neverila. AD, ak sú dobre nastavené tak človek žije úplne normálne.
Nie je na tom nič zlé brať to roky. Proste niekto má serotinin v hlave a iný nie. Či chceme či nie, je to tak. Kedysi to nebolo pomenované. Neznamená, že má depresie tak sa chce zabiť. Znamená to, že môže byť v nejakom období unavenejší. Ale ak sa lieči liekmi je to pre teba plus, lebo bez liekov by to mohlo byť dosť horšie. Terapie atď sú super vec, ktorá vie pomôcť. Ale tvoj postoj vidno mega, zaraďuješ ho medzi chorých a tým pádom ním nepriamo podľa mňa opovrhuješ. Takže lepšie nech si nájde on nejakú, ktorá bude viac empatická.
Aj zdravé ženy napríklad dokážu získať poporodnu depresiu a keby každú nechal kvôli tomu muž za to, že telo blbne a potrebuje to doplniť umelo liekmi hormóny, tak by to bolo veľmi ťažké...

zuzi56
24. jún 2021

@laviedeluz tiež sa mi zdajú tie komentáre prehnane, ma AD a fungujem normálne, horšie sú tie hormonálne výkyvy , plus únava z roboty.

0silvia0
24. jún 2021

@laviedeluz mna zaujala tvoja veta: bez AD som vnutorne zivorila, len som si to nikdy predtym neuvedomila. Mozes blizsie popisat ten pocit? Kedy je ten impulz vyhladat odbornika?

unicornlady
24. jún 2021

Dnes ti predpíšu antidepresíva pomaly už aj na únavu. Takže nazvať každého, kto užíva antidepresíva psychiatrickým pacientom je dosť cez čiaru. Nie všetci sú ťažké prípady.

katikaba
24. jún 2021

@clarissa96 susedin muz ma depresie,a odkedy berie antidepresiva,nema ziadne vykyvy,na jar aj jesen ma silnejsie davky liekov,inak normalne funguje ako predtym,ked je clovek zodpovedny a berie lieky,niet sa coho obavat,aj uplne zdravy clovek sa moze dostat do depresie

clarissa96
autor
24. jún 2021

@katikaba dakujem