Ahojte,s kamarátkou riešime choroby deti a nemáme na všetko rovnaký názor.Zakladam diskusiu aby ste sa k tomu vyjadrili aj vy.Dakujem.Mame deti v rovnakom veku ,mladší nastúpili v septembri do škôlky a školákov na prvom stupni.Jej deti sú každý mesiac doma dva tri týždne,majú všetko možné hnačky grcacky,angínu,kašeľ.Moje boli doma raz v októbri,mali horúčku,kašeľ a sopel.Viem že u každého dieťaťa je to iné.No kamarátka sa hnevá na mňa,že moje deti majú "len" kašeľ a sopel,pri čom jej deti hneď všetko schytaju.Dala ich do škôlky školy tri týždne boli doma a po pár dňoch zas to isté a zas doma chorý.Ako je mi to ľúto,neviem ako jej pomôcť aby neboli tak často chorý.Hneva sa na mňa,že ja mojich nechám doma len toľko čo je potrebné,keďže pracujem je to týždeň a pár dní,podľa ich stavu.Ze prečo mojich nenechám doma tri týždne ako ona.Ked už vidím že nekaslu a sú ok,tak na čo by som ich nechala dlhšie doma.Som nad tým rozmýšľala a kvôli korone dva roky sme žili v izolácii doma,deti nechodili do škôlky školy.Nestretli sa s inými deťmi s bacilmi a nenabrali si imunitu,že by kvôli tomu je teraz vyššia chorobnosť?
No až taká blbosť to teda nie je, keďže tvoje deti chorobu schytajú raz za čas a jej sú stále choré.....ako si jej deti posilnia imunitu voči vírusom a baktériám ked sú z mesiaca týždeň v škôlke? za ten týždeň? práve preto sú stále choré.....detto chodenie von v mraze a daždi....čo si mamička myslí že v škôlke deti v zime nepôjdu von lebo mrzne? alebo nebudú mokré keď sa v škôlke budú hrať v snehu?
Chapem, ze je to pre kamaratku frustrujuce. Ale hnevat sa za to na teba? Podla mna to ovplyvnuje kombinacia geenetiky a vonkajcich faktorov - otuzovanie, obliekanie, chodenie von …. Tiez mam doma otuzilcov a vazne chori nebyvaju. Chodia menej obleceni ako rovesnici a najma mladsi. Ucitelky si uz zvykli. Podla mna je horsie dieta naobliekat, dieta sa spoti a ofukne ho ako obliect menej a dieta sa pohybom zahreje.
k tej chorobnosti teraz - ano to je spôsobené obdobím korony, nosili sa rúška, všetci chorí ostávali doma- takže okrem korony sa nešírili ani iné vírusy(ak tak v rámci domácnosti a bolo sa doma)....teraz ľudia do práce deti do školy - veľa krát evidentne chorý, ale veď korona to nie je, tak ten piatok už vydržíme.....či v práci, či v škole....stačí ísť do kauflandu, každý druhý kašle, smrká, bez rúška, veď nakúpiť si musí, ale šíri sa to jedna radosť....za tie 2roky sme jednoducho stratili kontakt s tými vírusmi a ochorieme, imunita si na vírusy síce pamätá, ale je rozdiel či som sa s vírusom stretol pred mesiacom alebo pred 2rokmi.....
Mam znamu, ktora sa hrdila tym, ze jej deti iba kojila, nikdy v ustach nemali UM, ani ziadny cumlik. Strava musi byt eko, bio, raw..deti uz do skoly idu a stale vari bez soli...ked boli male, tak sa nemohli dotknut ani macky, ani psa...vsetko bolo fuj...vkuse im ruky umyvala..vzdy museli mat dokonalo ciste.
No asi uz vies, kam tym mierim...ano jej deti su skolkari a su nonstop chore. Tyzden v skole, zvysok mesiaca doma. Cize vies, moj osobny nazor je, ze tu imunitu ovplyvnuje viacero faktorov. Aj s tym pocasim, ako si pisala..ja si nemyslim, ze je rozhodujuce, ze ma dieta chodit von za kazdeho pocasia...ide o to, ako je do kazdeho pocasia oblecene. No a dasia vec je psychika. Za mna velmi vyznamny faktor pri imunite.
Pozri co by povedala nam, kde dcera za cely cas - jasle a skolka - nebola chora jediny raz 🙄 To, co z nej hovori, je cista frustracia a unava z daneho stavu, ktory nevie nejako ovplyvnit... momentalne je chorobnost obrovska, u nas zatvaraju skoly, skolky, co vyse 60% lahlo padlo, prvy rok bez rusok. Imunitu maju na nule aj deti, co ju mavali dobru, nie to tie, co ju mali zlu.
Inak pekne toxicka kamaratka...
@surama Spominam si na cestu do Prahu s cca rocnym synom. Mal hracky a jasne, ze mu obcas nejaka spadla, zdvihol a sup do ust. Cestu som chcela hlavne prezit v klude a vagon hraciek som brat nemohla, aby som vzdy dala cistu hracku. Pamatam si tie hrozostrasne pohlady pani, co bola s nami v kupe so starsim dietatom. Ked dieta jedlo, tak muselo presne drzat jedlo v servitke, aby sa prstami nahodou nedotlo. Neviem, ako je na tom to dieta, ale nas ma skvelu imunitu. Aj po letisku stvornozkoval. Pohoda boka dolezitejsia, ako prehnana cistota.
Ako keby ty si si to vybrala ako keby ty si za to mohla, to je divne. To nechapem, je mozne, ze je unavena uz z toho, len nedavala by som rady co by mala robit, kym sa na to otvorene neopyta.
Moje dve mladšie sú častejšie choré .ale tak celkovo od narodenia hádam 20 takých chorôb že chrípka, Angina ,teploty nejake ,raz teda aj kiahne ,zápal ucha atď ... A staršia ta bola dokopy 5 krát chorá a teplotu nemáva skoro vôbec .má dobrú imunitu ...za každého počasia vonku ako píšeš .mladší neviem asi som už bola rozumnejšie a viac obliekala dávala pozor na háčiky alebo neviem ...proste oni často chorý a jedna nikdy od nich nič nechytí 🙃takže neviem povedať od čoho to závisí
Je to hlavne o imunite a genetike.ja som napr. Bývala veľmi často chorá ako dieťa, môj muž malinko. Naši chalani sú celkom dobre na tom si myslím kéd. To porovnám so mnou. Ale cez zimu ich obliekam dosť, sú zamrznutý po mne, dvaja z troch, najmladší je skôr teplokrvný 😃takže proste veľa sa s tým robiť nedá, musia z toho vyrásť. Ja mam 9,6 a 3 ročneho, nemali ešte ani kiahne a to boli v kontakte s nimi. Črevné virozy sme mali tiež 2x za život. Niektoré deti majú často, sú na to náchylnejšie. To jednoducho tatko ovplyvniť. Hnevať sa môže, nič jej to nepomôže, nevidím dôvod prečo by deti mali byť zbytočne doma.
Imunita je kombinaciou dedicnosti, otuzovania, zdravej stravy atd. V kazdom pripade namiesto obvinovania teba by sa kamoska skor mala zamysliet, ci ona nieco nerobi zle, ze ma deti nonstop chore. Ja si malu nechavam kym kasle a sopli, nevidim dovod mat dieta 3 tyzdne doma ak uz nemaju priznaky choroby 🤷🏼♀️
Máš dobré zmýšľanie, a všetko je to v imunite každého , a návykoch
A máš pocit, že ich naozaj necháva doma zbytočne? Niektoré deti možno ozaj kašlú, soplia tie tri týždne. Véd aj vynechávat v škole toľko, nie je sranda.
Tak áno chodiť von za každého počasia, zase nebrať všetko úzkostlivo. Ale aj genetika veľa spraví, pripadne psychika. Manželova svokra dodnes spomína, že on neznášal škôlku, učiteľky zvláštne, neriešili, nechali ho tam, furt chorý. V škole, skoro nič akoby uťalo.
Ona sa hnevá na mňa z dvoch dôvodov,po prvé že ja nemám tak často choré deti a ju to štve že ona áno.A po druhé hovorí že som nezodpovedna keď po týždni choroby dám dieťa do škôlky a školy.No keď vidím že už vôbec nekaslu a nesoplia nevidím dôvod ich nechať dlhšie doma a byť dlho doma z prace.Ze mám nechať ako ona tri týždne až mesiac doma nech sa poriadne vyliečia.Ze ona svoje deti vylieči a potom od takých nezodpovednych rodičov ako som ja zase jej deti sa nakazia.
Občas si pýta radu čo robím aký liek im dávam,tak poradím.Plus ešte som jej poradila či to nechce riešiť a ísť s deťmi k alergologovi keď tak často bývajú choré.Na to mi povedala že ona nebude zbytočne behať k doktorom.
Je frustrovaná a zákerna, rada ísť k imunoalergo je dobrá.Niekto sa vylieči rýchlo...ja s každou virózou pomaly 10 dní bez teploty, kamarátka ma 2 dní 39 teplotu a tretí deň už behá po dome.
Vlastne kamarátka Ta obvinila, že ostatné deti sú choré, lebo tvoje idú rýchlo po chorobe do škôlky,🙂
.
Moja bývala okolo 4 - 5 roku vkuse chorá. A tiež odmalička zvyknutá na zimu, celeročne správame pri otvorenom okne, zdravá strava.
V jasliach bola od 1,5 roka, potom súkromná škôlka všetko v pohode, sem tam sopeľ.
Potom nastúpila do štátnej škôlky, zrazu veľký kolektív 30 deti, jedna učiteľka nemala čas dohliadať ci im sopeľ netečie alebo neskončili vonku do kaluže a nemajú mokré nohy. My sme sa presťahovali do panelákoveho bytu - suchý vzduch. A dcéra ten rok vkuse kašeľ, sopeľ, chorá, mohla som sa aj na hlavu postaviť nedalo sa s tým robiť nič. Potom sa to zlepšilo, počas školy dokonca nebola chorá vôbec niekoľko rokov až do minulého roku kedy sme dostali covid a odvtedy imunita znova v p*******
Myslím ze na imunitu isto otužovanie, šport aj zdravá strava výrazne pomozu, ale keď sa človek dostane do toho kolotoča za sebou idúcich chorôb tak je ako v zacarovanom kruhu.
To ze je s deťmi mesiac doma nepomôže, musela by s nimy byt niekde pol roka
Kazda minca ma dve strany. Tiez poznam tie mamicky, ze "uz mu nic nie je" a ja pracujem. Tak sup ho do skolky ;) a tiez poznam aj take, co sa hrdia tym, ze moje deti nie su chore, lebo nie som taka uzkostna a chodime von za kazdeho pocasia. Moj nazor je, ze sa k tomu pricinili len velmi malou troskou, a hlavnu rolu hraje genetika. Ale to uz nepriznaju, nechcu vidiet. Rovnako sme von, v lese, jedlo normalne, ziadne junkfoods, sladkosti primerane, 2 deti - 2 rozne imunity. Jedno silnejsie,odolnejsie, druhe slabsie, kazdy bacil donesie. Tak chapem aj kamosku a jej frustraciu, lebo si mozno mysli, ze nosite tie choroby vy. Nezazlievaj je to, je uz zufala. Zazila si byt 3 mesiace pracujuca s nonstop chorymi detmi doma? Vonku vobec. Cas na seba vobec. Vylety ziadne. V noci teploty, v lekarni pol vyplaty, deti znudene, v robote nedorobky, je to zufalstvo, ktore je celkom paychicky narocne ustat.
Kamarátka smeruje svoj hnev nesprávnym smerom, ak ty posielaš deti do školy bez sviečky pod nosom a bez kašľa tak ti nemá čo vytknúť. Ja mám tiež nervy keď v noci deti štekajú zo zatekajúcich sopľov, tiež som nevyspatá a tiež mám nervy na matere čo posielajú choré deti do kolektívu ale nespravím s tým nič, pretože učiteľky v našej škôlke upozornia rodičov ak nieje dieťa vo vhodnom stave a požiadajú ich aby ich nechali doma. Či si to rodič vezme k srdcu a nie je mu to aspoň trochu blbé, minimálne voči vlastnému dieťaťu, je už na ňom. Inak kamarátku by som v tomto prípade zrušila, nech sa ide ventilovať niekam inam.
@ladyvi Ako môžem ja nosiť tie choroby,keď naše deti nechodia spolu do škôlky a školy?Nebyvame v jednom meste.A keďže ja pracujem tak sa ani nestretávame lebo nemám toľko voľného času.
@ruzovakrava Ja mojich nosím do škôlky keď sú úplne ok,keď kašľu alebo im tece sopel tak sú doma.Mna učiteľky ešte nikdy neupozornili,poznám svoje deti viem kedy sú choré a nechám ich doma.
Aha rozumiem, myslela som, ze mate spolocny kolektiv;) prepac.
Jasné čítala som že ich posielaš keď im už nič nie je, to len na margo toho že ona sa hnevá že od takých ochorejú jej deti. Pritom je kopa takých detí ktoré rodičia doma nenechajú aj keď naozaj treba, tak nech svoju frustráciu smeruje správym smerom. Mimochodom neviem si predstaviť ako sa dá pracujúcej matke zariadiť aby bola doma 3 týždne z mesiaca pri chorých deťoch 🤔 kamarátka si to predstavuje ako Hurvínek válku
@ruzovakrava Pracujúcej matke asi nijako,no ona je doma nepracuje kvôli tomu že deti sú často choré.
Imunita, to je taka zakerna vec :D Mam dve deti, rovnaka strava, rovnako ich obliekam, rovnako chodia von, rovnako kojeni (nemyslim, ze je to v tom) a jeden je chory stale a jeden skoro vobec, a ked uz, tak nadcha ho drzi 2 dni, takze po tyzdni moze ist v klude do skolky. Druhemu trva aj 2 tyzdne, kym mu je lepsie....takze asi tak... ja by som vlastne ani taku kamaratku k zivotu nepotrebovala, co by mi toto vyhadzovala na oci.
@mogaa a to ich ma polovyliecene davat do skolky?
a nie je to pravda s tym obliekanim,ja mam deti dve,obliekam ich nalahko a dcera byvala ako skolkarka nosntop chora a syn takmer vobec...zavisi to od dietata a jeho imunity,dcera za kazdy sopel druheho dietata schytala dva tyzdne atb a zapaly priedusiek s nezrazitelnymi teplotami,pre to som alegicka na soplave a kaslajuce deti v skolke (nemyslim trocha,ale ze im z nosa vyteka a usta sa im nezavru,ano u nas aj take chodia),hoc dcera je uz v skole a syn na to nie je taky nachylny (napr.teraz jedna "zodpovedna" matka nechala dva dni dieta s vyrazkami na rukach v skolke,z coho sa nakoniec vyklula siedma choroba (ruky,nohy,usta) a samozrejme ju takmer kazde dieta chytilo (mamicka spokojna ved jejdieta sa len vyhadzalo ako aj moja dcera,ale syn kupodivu mal dost zly priebeh..)
Akoze toto je total mimo nie? Ona sa hneva na teba zato ze ty nemavas deti chore a ona ma? What? Toto mi hlava neberie..Ty ked ochories a ona nie, tiez sa budes na nu hnevat ze ona je zdrava? Ozaj je to tvoja kamaratka? Mam pocit ze pekne toxicka osoba ktora si na tebe lieci svoje frustracie..treba si spravit “úklid” v ludoch ktorymi sa obklopujes a nebudes musiet riesit taketo problemy.
joj ja davam aj skor deti do skolku,teraz mala dcera vo stvrtok teplotu a v pondelok ju davam lebo oresne teplota jeden den,nejakasle ,nesopli.A ja dam aj s jaslom ked su bez teplotu,chodim do orave a kto mi ma byt pri detoch?????Inak my nikam nechodime a ked neixo dostanu je to zo skolky,cize to tam ani neroznasaju ale smor chytaju a ak su cule a bez teploty nevidim dovod ich tam nedat obzvkst ked si aj ty pracujuca.Kamosku neries,kebyze si to moze dovolit,robi to co ty,akurat u nej manu deti asi horsie priebehy ochoreni.A hlada preto vinnika.A s tyk otuzovanim suhlasim,robis velmi dobre ze chodite vonku a obliekas ich tak ze skor otuzujuco.
@lasoli Moje tiež tak deň dva keď majú teplotu,tak sú také o ničom.Ostatne dní už behajú lietajú,tak na čo ich mám nechať zbytočne dlho doma?A chýbať z práce.
Ešte vidím rozdiel aj v tom,že ja s mojimi deťmi chodím von za každého počasia,či prší alebo mrzne,vždy ideme von.A nikdy nenosili pančuchy ani tielka.Nedavam im x vrstiev oblečenia.Mozno aj toto pomáha že nebývalé často chorý.No kamarátka tvrdí že toto všetko je blbosť.Tak neviem.