Výlet s bývalou

26. júl 2022

Zdravím píšem ohľadom svojho priateľa máme spolu ročného syna a z predošlého vzťahu má priateľ 3 deti..V januári sme si zajednali chatu na Liptove (4noci)..Jeho detí komunikujú výlučne len v Maďarskom jazyku takže moc si nerozumieme a preto som aj zvážila či ísť na tú chatu.Pratelovi som navrhla (zo srandy) že až teda zavolá svoju ex keďže jeho kamoši sú domasedi a on na to že,,To by som jej zase musel všetko platiť ako predtým 😀.. Akože aký názor mi viete na túto jeho odpoveď napísať?😀 Myslím že v podvedomí ju má stále rád keďže od rozvodu je 3roky+

autor
26. júl 2022

Boli spolu 21 rokov a ak by ju aj vzal na výlet tak to pochopím veď predsa bola dlho jeho súčasťou života.Len sa pýtam na váš nestranný názor pretože kamarátka mi ani toto povedala že ju priateľ stále miluje a preto aj tak odpovedal

annamarin
26. júl 2022

Nesranduj, keď to potom berieš vážne. 😄

karhu
26. júl 2022

🙄🙈moj nazor je, ze sa asi velmi nudis, ked si vymyslas taketo kraviny

annamarin
26. júl 2022

Ale konkrétne z tejto jeho odpovedi mi nepride, že by ku nej niečo cítil. Skôr mi to príde ako odpoveď "škoda peňazí na ňu".

anonym42
26. júl 2022

Podľa mňa to myslel zo srandy.. také podpichnutie

aliii3
26. júl 2022

Podľa mňa mu ani náhodou nenapadlo, žeby si to mohla vziať vážne 🙂

kornelies
26. júl 2022

Otec musi vediet po madarsky, kedze su to jeho det a dlho zil so svojou manzelkou. Mne skor pride, ze bude narocne sa starat o 4 deti, pretoze vas syn ma 1 rok. Dufam, ze srandujes o ucasti ex na vasej dovolenke. Deti domasedi konecne spoznaju nieco viacej ako 4 steny, neboj oni rozumiet budu, aj ked hovorit budu po madarsky. Treba zburat recovu barieru a zacat sa ucit po madarsky a aj po slovensky. Nie vyhovarat sa.

hipuska
26. júl 2022

Raz žiješ s chlapom, ktorý má 3 deti. Takže buď si alebo nie si súčasťou. Prečo sa sama stavias mimo? Potom budeš plakať, že ta on neberie ako súčasť rodinny. Čo je na tom, že nerozumieš? Veď to dáš v pohode

andrea_82
26. júl 2022

Ja v jeho odpovedi ani nahodou nevidim, ze by ju mal este rad. Skor take, ze ked boli este manzelia, vsetko platil on a uz ma toho dost. Ale do buducna by som si dala pozor na taketo srandovanie - co by si robila, ak by ju na tu chatu naozaj zavolal?

andrea_82
26. júl 2022

Kamaratka asi nebude velmi dobra kamaratka, ked ti dava do hlavy takychto cervikov pochybnosti...

klarolinne
26. júl 2022

Akože aký názor mi viete na túto jeho odpoveď napísať?😀

Poznáš také, že na hlúpu otázku hlúpa odpoveď? Len v jeho prípade by som povedala, že odpoveď náhodou vtipná. Neviem ako si očakávala, že zareaguje 🤷‍♀️ a na ten výlet určite choď. Však nech dohovorí deťom poprosí ich, nech viac prepínaju do slovenčiny lebo nerozumieš. Keď sú rozumné, pochopia to.

autor
26. júl 2022

@andrea_82 🙈 Mne by to ale vážne nevadilo a teraz neviem či je to pre mňa dobré alebo zlé 🙈😀

autor
26. júl 2022

@klarolinne 🙈 oni iba minimum rozumejú, priateľ nám robí tlmočníka keď sa niečo spýtam🙈

kitycat
26. júl 2022

Tvoja kamoska asi rada konspiracne teorie... Preco navrhujes blbosti, ked sama nechces aby take nieco spravil?

martul
26. júl 2022

2x som si to prečítala, ale nič ,, podozrivé " na tom neviem nájsť. Nehladaj problém tam kde nie je, naozaj

mandzula
26. júl 2022

Nechapem, ako si na zaklade jeho odpovede prisla na myslienku, ze "ju ma rad", cim asi myslis, ze ju este lubi. Lebo rad ju moze mat aj po rozvode.

klarolinne
27. júl 2022

Autorka tak to je dosť smutné. Ak teda žijú celý život na Slovensku. Inak samozrejme chápem.

Ja som tiež zomiešanej rodiny. Starý rodičia skoro vôbec nehovorili slovensky, ale ich deti všetky plynule, dokonca čuduj sa svete bez prízvuku. Plynulo prepínaju všetci. Moja mamka je z Prahy, čiže ta sa nechytá ani dnes, ale nikto nehovorí v jej prítomnosti jazykom, ktorým nerozumie, je to neslušne. A to ide aj o malé deti, ktoré bežne viac hovoria maďarsky a na tetu vedia že musia po slovensky. Mne to je prirodzené, lebo som v tom vyrástla. Ale teda výhovorky typu, že niekto kto žije na Slovensku nerozumie po slovensky je pre mňa nepredstavitelné a hanba rodičov 🤷‍♀️

hipuska
27. júl 2022

@klarolinne úplný súhlas. Otec si ju zobral za partnerku, takže deti by to mali rešpektovať a hovoriť po slovensky

klaudiaden
27. júl 2022

@hipuska asi tak nejak, no ale deti majú svoje hlavy a ak im ich matka prehovára do duše, tak bohužiaľ nemusí to by také jednoduché

lienoccka85
27. júl 2022

Tak isla by som tam aj ked deti nehovoria tak, zeby som im rozumela. Mozno by bolo fajn sa o tom aj porozpravat preco je to tak.

klarolinne
27. júl 2022

@hipuska súhlasím. A hlavne to uľahčí život aj im, hoci si to neuvedomujú. Predsa len o niekoho kto nevie poriadne úradný jazyk pracovný záujem nebude.

hipuska
27. júl 2022

@klarolinne ja som mala na VŠ spolužiačku. Slovenku, hovoriacu maďarsky. Vyhodili ju, síce baba šikovná a veľmi ale nezvládala slovenčinu. Takže nerozumela a pohorela. Nechápem rodičov, ktorí zapisu deti ešte aj do maďarskej školy

klarolinne
28. júl 2022

@hipuska tomu nerozumiem ani ja. A to som fakt vyrástla v prevažne maďarskom prostredí. Ono to tým deťom viac škodí a ani si to neuvedomujú. Moja sesternica jedna tiež chodila do maďarskej základnej školy, ale slovenčina plynulá. Až sa učiteľka čudovala, že ako vie pekne po slovensky a jej spolužiaci sa hanbili rozprávať slovensky. Ja na mieste tej učiteľky sa skôr divím, že zvyšok triedy ledva ovláda pár slov.

@autorka chápem, že ti to vadí. Ale treba na tom pracovať. Nevravím že deti nútiť so zbraňou pri hlave, ale skrátka pomaly a rázne. No najmä ich otec musí spolupracovať a hlavne pochopiť, že ak chcú žiť na Slovensku a raz mať dobrú prácu, tak slovenčina musí byť plynulá. Ja by som to pojala hrou. Že môžu napríklad súrodenca oni učiť po maďarsky, zas na škodu nie je ani jeden jazyk. Alebo teba. Ono neviem samozrejme koľko majú deti rokov ak tak do 10,tak ich hranie na školu a pani učiteľku asi baviť bude. Strávite spolu čas, a naučíte sa jeden druhému rozumieť.
Ono možno sa tie deti hanbia, lebo vedia ze nehovoria správne. Neopravuj ich, nesmej sa iba normálne odpovedz, veď rozumieť budeš. Ono sa ľady prelomia,len to chce čas. Len naozaj záleží na veku, lebo ak sú v puberte tak to bude náročné. Skúšala by som to možno aj cez nejaké spoločenské vedomostné hry, kde sú kartičky s otázkami.

autor
28. júl 2022

@klarolinne Najstaršia je dcéra 24 a tá maturovala zo SJ ale vôbec nerozpráva slovenský, občas mi odpovie keď sa na niečo pýtam ale iba málinko,jej priateľ sa so mnou rozpráva Slovensky pretože pracuje v Bratislave a tam by sa nedohovoril maďarský.. Keď prídu všetci k nám tak výlučne len Maďarský jazyk dokým neodídu a v podstate som si na to už aj zvykla 😂 .. Keď bude otec nášho malého začínať učiť maďarský,tak skúsim niečo pochytiť aj ja🙈

stary_ujco
28. júl 2022

Prečo mám pocit, ze chlap je v tomto prípade o dosť starší ako jeho partnerka?

klarolinne
28. júl 2022

Ja neviem mne to príde smutné. Však ich otec by mal hovoriť po slovensky, už len z úcty k tebe. Však je to vyslovene neslušné. Škoda, že si sa neozvala hneď v začiatkoch. Ja by som stále otravovala že chcem aby mi to preložil, že možno by sám prepol na slovenčinu. 🙈
Naša krpata má 4 roky, nikto jej to nevysvetlil, len počuje svoju mamu, moju sesternicu ako rozpráva a príde za mojou mamkou a jej povie ahoj a otcovi povie szia 😂😂 a má krásnu výslovnosť pri oboch jazykoch. Chodí do slovenskej škôlky.

klarolinne
28. júl 2022

Plus teda maturita zo SJ pre decká z maďarských škôl je ako maturovať z cudzieho jazyka. Čiže 🤷‍♀️

andrea78
28. júl 2022

Tak kedze ziju na Slovensku, tak podla mojho nazoru rozumeju po slovensky. Je im pohodlnejsie a zaujimavejsie tvarit sa ze nie, jednak ,,nemusia,, s Tebou komunikovat a jednak sa dozvedia ine veci, kedze si myslis, ze nerozumeju. Navyse madarsky mozu v Tvojej pritomnosti trepat cokolvek a bavit sa ma tom, kedze vedia, ze nerozumies.

No a priamo k otazke - pises, ze by Ti to nevadilo, navrhnes ( v ramci srandy), aby ju zavolal a potom riesis, ze stale ku nej nieco citi? Prave preto ani v ramci srandy nevyslovuj nieco, co Ta bude potom uzierat. Moze sa stat, ze ju fakt zavola a ona pojde, ak maju dobre vztahy. Na to uz asi v ramci srandy pokojne pozerat nebudes. Prezil s nou polovicu svojho zivota, taky cas nezmazes, nie je bezvyznamna. Ano, vybral si Teba a je s Tebou, ale je tam to ,,ale,,. Odpoved Ti dal uplne neskodnu, take konstatovanie, vyznamovo by som ho nebrala doslovne
Asi si cakala odpoved, ze to okamzite zavrhne v style s tou by som nikdy nikam nesiel, povie na jej adresu nieco nepekne a Teba vyzdvihne, no on odpovedal inak. A to Ta teraz nahlodava.

autor
28. júl 2022

@stary_ujco Je starší o 14 rokov

autor
28. júl 2022

@andrea78 Popravde skôr čakala že ju zavolá a ja by som si zariadila tie dni inak🙈.. Lenže k mojej otázke som zabudla pridať podotazku a tá je že,,Ako je možné že by mi to nevadilo?