O deti sa starám sama už pár rokov a hoci ich veľmi ľúbim, výchovu už nezvládam. Očakávala som, že keď budú väčšie, tak budú každým rokom samostatnejšie, ale hlavne staršia je stále mysľou inde a nie je schopná urobíť úplne bežné každodenné veci. Niečo ju napadne a nedokončí obliekanie, umývanie, jedenie. No proste všetko jej trvá, kým neprídem a nevrátim ju ku tomu čo nedokončila. Nemôže ísť ani do školy sama, lebo v pólke príprav sa zabudne a nestihne. A tak je to úplne so všetkým. Už nevládzem, lebo už roky žijem v tom ako keď máte škôlkára a ten samostatne neurobí nič, lebo mentálne na to nemá, ale dcéra diagnózu nemá, na učenie v škole sa sústredí a má dobré známky. Ale bežné veci jej od škôlky nejdú. Už tam sa sťažovala jedna učiteľka, vždy je všade posledná a treba ju čakať a až vtedy urobí čo ostatní, lebo všetci sa sústredia na ňu, že čakajú, tak sa dooblieka a doje. Mne už z toho utekajú nervy. Zo zúfalstva, že sa bude snažiť už som jej aj začala nadávať. Lebo keby chcela, ona by dokázala všetko samostatne, keby sa sústredila na to čo má robiť. Mladšia dcéra to po nej opakuje
V škôlke bola šikovné dieťa a nástupom do školy je tiež vždy posledná a v družine ju musia za všetko čakať.
Staršia je už v puberte, ale stále jej niekto potrebuje stáť za chrbtom a budiť ju k činnostiam. Toľké roky to už nezvládam. A nemá mi kto s nimi pomôcť, aby som aspoň raz za čas mohla sa venovať sebe
Večer odpadnem do postele a ráno zas to isté a 100
@777januska777 ako máš nechať deti sa neumyť a neobliecť? To je už len základ. Zaeškanie do školy je neospravedlnená hodina, nehovorím o mojej práci. Malé dieťa oblečieš, umyješ a ideš. Veľké napomínaš, čakáš a nič svoje nestíhaš, lebo ti to berie viac času a energie ako pri malom. Už nevládzem 😢
Aj my máme doma motáka.... každé ráno sa na ňu čakalo....pri raňajkách pozerala do blba a potom nič nestíhala. Mne pomohlo, keď som jej povedala aby si sledovala čas a keď je 6:35 tak musí odísť od stola. To veľmi pomohlo aby nejedla dve hodiny a sleduje si to sama.... plus jej dávam tresty (zoberiem jej hodinu z času na internet) ak na ňu dlho čakáme v aute. Stále to nie je dokonalé, ale stanovenie času veľmi pomohlo, možno keby som jej stanovila, že do 6:40 musí byť oblečená a do 6:45 učesaná a nachystaná tak by som konečne prišla do práce načas🙂
Však ju zober do školy v pyžame, aká bude nabudúce rýchla...
Nenechas na ňu žiadnu zodpovednost. To ty si z nej urobila nesamostatnu bytosť. Myslíš, že by jej to bolo jedno prísť neskoro do školy? 1...2...3...x? Véd ju nechaj. Nech mešká. Pochybujem ze si tu hanbu bude chcieť zopakovať. Kľudne sa o tom vopred porozprávajte s ucitelkou a nech si ju potom za to meškanie podajú v riaditelni. Ak by aj po tom nebola schopná stihnúť ráno včas Do skoly, tak to určite normálne nie je. Nech ide nenajedena a hola...
A určite ste boli u psychologicky? Pretože podľa opisu to vyzerá na ukazkovu poruchu. Minimálne ADD v tom vidím. A ak ma ADD, tak všetko co robíte je pre obe strany obrovské trápenie. Veľa by sa tým vysvetlilo a pomohlo by sa jej a zároveň aj tebe.
@salome123 ale aj tie časy musíš stále určovať, nastavovať. Na objiekanie, keď niekde musíme ísť na čas používam kuchynskú minútku. Ale aj po zazvonení pravideľne akademickú štvrťhodinu čakám. V sprche sa zabudne, pri umyvaní zubov sa uvidí v zrkadle, stále akoby nedokázala udržať pozornosť na tú činnosť čo má robiť, uletí si mimo realitu a je jej všetko jedno. Časovanie je fajn, ale musí jej to tiež niekto nastaviť a zapnúť. Čas sledovať nebude lebo je už mimo realitu a čas. A žiadna motivácia na návrat na Zem 😔
A koľko ma vlastne rokov? Sestra mala 8 a ja 6 keď sme sa už ráno samé chystali do školy, zamkli byt a išli samé do školy peši 2 zastávky.
@simona20201309 zopakovala. Tento rok už trikrát. Citujem: ,,Boli sme tam veľa mama, aj ostatní meškajú."
no moja, mozno budem hnusna, ale uz davno si to mala praktizovat ako pise
@777januska777 - proste musi padnut na hubu a zistit ze ma problem a mama jej nestoji za zadkom.... Si si ju vychovala tak, ze vsetko po nej skontrolujes, dokopes k ukonceniu, ten zaver mas proste v rukach ty.... Tak preco by sa ona namahala, ked sa na nu vzdy pocka? ked jej vsetci pripominate ze co robit???
nema diagnozu, kaslala by som na nejake neospravedlnene hodiny a vystrajala by sa sama. Zmeska? no a co. este jej vynadam a znasat si bude dosledky svojich konani.... ved takto z nej vychovavas jednu nesamostatnu osobu....
na druhej strane, toto si mala riesit ked mala tak 8/9/10 rokov... ak je teraz v puberte a je v 8/9 triede, neospravedlnenymi hodinami jej zavaris na prijimacky.... tak potom ostava uz len dohodnut sa s triednou ucitelkou... na rovinu by som jej povedala ze co je vo veci...
ale tiez som mala takeho syna.... velmi moc pomohlo ze sa rozhodol ist na osemrocne gymnazium mimo nase mesto, denne dochadza autobusom 27 km a to jo teda samostatnosti naucilo.
podla toho ako ju opisujes dalej, ze sa hned rozptyli a nevie sa sustredit ani na umyvanie zubov --- videla ju psychologicka?
Páči sa mi, čo napísala @simona20201309. Dodám k tomu, prečítaj si knihu Roztekaná mysl od Gábor Maté. Je prene o ADD / ADHD - o poruche sustredenia. Casto ludia nevedia, ze ADD existuje, prave preto, ze nebyva pritomna hyperaktivita u deti.
Isto jej čosi nie je? Boli ste u psychologičky? Lebo mne nepríde normálne, aby sa pubertiačka zabudla pri umýva í zubov alebo sprchovaní. Moje 7 a 4 ročná sa ráno samé oblečú, ale veci nachystáme večer. Umyjú, najedia. Ako hej, treba aj ich poháňať, lebo by sa jašili, keby je na nich. Ale hodinu sa niekde zabudnúť? Syn má 11 rokov. Sám chodí na klavír, krúžky, sám chodí MHD zo školy z jednej mestskej časti BA do druhej. My sa niekedy stretneme až večer, lebo celé poobedia behá a rieši si svoje veci 🤷♀️. Ale teda, ja som ho nikdy nejako neofukovala, ani nič zaňho nerobila. Keď bol škôlkar a sa motal, som ho zobrala v pyžame do škôlky. Odvtedy sa už nemotal 🤣🤣🤣. Keď bol druhák a čosi potreboval, ja som mu vysvetlila a on veci normálne vybavoval sám 🤷♀️.
@jumama psychologička ju videla pri nástupe do školy. Určila len nadpriemernú inteligenciu a učitelia nemajú žiaden problém. Čo mne pomôže, keď jej dajú nejakú nálepku, že má to a to, keď sa nič v realite nezmení? Lieky jej určite dávať nebudem.
V záujme dieťaťa by si toto mala riešiť u psychologický a nie tak.ze raz ju videla.Psycholog lieky nedáva.v Tom sa mýliš.psycholog je odborník presne na takýto problém a pomôže nielen dieťaťu.ale aj vyhoretéj matke.
Ale ona možno nepotrebuje lieky iba zmeniť spôsob komunikácie a prístup. Určite existujú lifehacky, ktoré by vám uľahčili život. Ako keď autistovi robíš kartičky, kde má presne rutinu, aby vedel, čo sa ide diať a ostal pokojný. To nie je o nálepke, to je o tom, že pochopíš svoje dieťa a jeho správanie.
@yoxinka čo chce sama robiť to stihne aj na autobus ku kamoške. Ale čo proste nemá motiváciu urobiť, je jej všetko jedno. Musí len chcieť a ona nechce. Také že by sa hanbila, že mešká do školy nie je motivácia.
pomoze ti to tak, ze budes vediet ze ma diagnozu a teda ona nemoze za to, ako sa chova... a to by ta malo ukludnit a uz nikdy za to po nej nekricat...... a zaroven ta naucia pracovat s nou, je vela knih, odbornej literatury..... zlepsi sa vam zivot, ked ju budes akceptovat taku aka je a nebudes chciet od nej veci, ktore proste neda 🤷🏼♀️
Dobre. Tak v tom prípade by som ju nechala pocítiť dôsledky jej konania. Lebo zdá sa, že maminka za ňu všetko robí a myslí a ona si na to proste zvykla. Škoda, že si to nechala zájsť až do puberty 🤷♀️.
dobre... nadpriemerne IQ.... uz len to znamena, ze to dieta nikdy nebude reagovat normalne vo vsetkom... tam to ide ruka v ruke s rozdielnym emocnym prezivanim.... aspon knihy o tom ako vychovavat taketo dieta nacitane mas?
A inak, velmi dobre chapem, ako sa asi ycerpane musis citit, hlavne tym, ze si na dievcata sama. CItis dvojnasobnu zodpovednost, staras sa dvojnasobne. Mozno by ti mal niekto povedat, ze to robit nemusis, ze si mozes vydychnut a nezit za dievcata, ze aj ak sa im dostane nespravedlnena hodina, ze budu meskat, je to presne to, co potrebuju.
Deti musia zazit aj chyby, omyly, trapasy. Dovol si to vo svojej mysli, predstave. Su to ich zivoty a ak tie trapasy zaziju, ak ich vyriesia, tak super. Narastu nimi. Casto prave osamely rodic, ktory je v tazkej situacii, napriek vsetkemu sa snazi detom vsetko vynahradit, aj za druheho rodica, lebo citi mozno obavy, vycitky, ci nestradaju za to ze druheho rodica nemaju k dispozicii. Ale nemusi to robit. Mal by map pevne svoje hranice, al by sa to naucit davat ich druhym, nenechat si ich prekracovat ani detmi. necitit tu zodpovednost za druhych, ale nechavat ich "vyzrat si dosledky" - lebo to ich vlastne viac nauci ako kontrola zvonka, ak si budu same musiet vyzrat dosledky.
Tak ako vyssie povedali, dohodla by som sa s triednou, ze potrebujes dievcata naucit vacsej samostatnosti a ze teda skusas prenechat zodpovednost trochu aj na ne, a ze mozu meskat. Vo svojej hlave si to nastav tak, ze aj keby mali nespravedlnenu hodinu - tak sa svet nezruti. Cielom je, aby sa naucili samostatnosti. Nenauci ich to kontrola zhora, za chrbtom. Pretoze potom ju budu celozivotne ocakavat. Motivaciu musia hladat v sebe - presne v tom pocite, ktory pride, ak budu meskat. Nedovol im, aby zodpovednost za vsetko prenasali na teba - tak nebudu v zivote stastne. Stastne budu, ak budu samostatne, ak nebudu vzdy na tie postuchnutia od ostatnych cakat.
Dovol im chybovat, hoci nase skolstvo je take, ze zdanlivo chyby tresta, neodpusta. Ty si to v sebe mozes nastavit tak, ze no a co - chyby su potrebne, abby clovek rastol, vela sa na nich nauci.
@kaktusik007 tak pôjdeme, ale ja som presvedčená, že nič nezistí. Lebo ona to všetko urobí, keď sa snaží. Ale je tak flegmatická a nezodpovedná, že jej to je jedno. Keď už som parkrát zo zúfalstva sa zrútila a plakala, tak chvíľu sa snažila, ale potom je to o tom istom a ja už nevládzem. Áno, ktčím a nadávam, lebo dúfam že ju to preberie a bude chcieť. Zatiaľ zabralo len keď plačem a už som sa zrútila, lebo nestíham a nevládzem jej stáť za zadkom.
A toto co si napisala, ze dcera ku kamoske ide na cas, ze veci kore chce sa namotivuje a stiha - to je presne priznak ADD - tunelove videnie, nasledovanie impulzov... porucha pozornosti nie je absolutne vo vsetkom, ale presne takato - milovane cinnosti, clovek k nim ulieta a travi pri nich sustredene trebars aj hodiny. Ine cinnosti - nevie sa na ne sustredit.
Motivaciu hladaju velmi tazko a nefunguju u nich vascinou tresty ani prikazy. Na motivaciu as pouzivaju odmeny, tie vraj funguju velmi dobre. A poznam ADHD u ktorych funguje sutazivost - mozno prameniaca z tej pritomnej hyperaktivity, tam to mamina vyuziva tak, ze motivuje sutazou.
- Ak spravis toto, dostanes za odmenu toto. (Odmena musi byt taka, po ktorej to dieta tuzi. hoc by to mala byt nutela alebo cokolada...)
- Kto tam bude prvý? Kto má dlhší krok, kto si rýchlejšie umyje zuby....
@kaktusik007 prepáč, ja nestíham a nezvládam žiť, nie ešte sa vzdelávať v oblasti inteligentných detí. Prepáč za úprimnosť, ale nemáš vôbec predstavu čo prežívam. Tak keď sa budem nudiť, tak si určite takú knihu prečítam. Asi keď budú moje deti spať a ja ešte budem vládať mať svoje oči a myseľ na knihu otvorenú. 😢😢😢
no tak evidentne toho psychologa potrebujes uz aj ty, pretoze svojou v podstate prehnanou starostlivostou o deti to zaslo takto daleko..... tuez som sama na dve deti, nadpriemerne inteligentne, tiez je to miestami na maslu ale teda moj pud sebazachovy evidentne fungoval viac ako tvoj a znasat dosledky svojich rozhodnuti a cinnosti ucim deti od malinkata.....
co ti poradit? musis vypnut, psychicky, a nacerpat sil..... Mas kam komu zaviest deti na nejaky vikend???? zvladnes toto este do prazdnin, alebo termin 28.10 je uz sialene daleko?
Ak nie je spiacou princeznou, tak mi to pride ako ADHD/ADD porucha. Manzel aj dcera ju maju, detto to iste, na dceru zabera nastavovanie casovacov, na manzela uz nic 😂
Prehliadla som prispevok o nadani - nemusis hladat knihy - pozri si toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=dPoTLgBJHwIPani co tam rozprava presne napisala knihu o tom, ako su nadane deti ine a co potrebuju a hovori o tom vo videu.
A prosim ta, necit sa osamotene, mozno tie rady vyssie vyznievaju ako utoky na teba, ale nie su tak myslene. Si ako osamely rodic prilis unavnena a to je pochopitelne. Ale aj toto mozes dievcatam priznat - "Dievcata, takto to uz dalej nejde, som uz velmi unavena... podme spolu hladat riesenie, nastavme si, kde mi budete trosku viac pomahat. Musite si obe uvedomit, ze hoci sa velmi snazim, nemozem nahradit chybajuceho rodica, ale neznamena to, ze nemozeme byt silna trojka, ak sa budeme snazit vsetky tri... "
Zapoj ich, pocuvaj ich navrhy, rozpravajte sa o tom... ak by si sa dokazala takto im otvorit, mohla by si sa citit uvolnenejsie. Naozaj je to tym, ze vela veci citis potrebu, ze musia byt "na vybornu" a preto citis potrebu ich mat pod kontrolou. Dovol si chybovat, dovol chybovat dievcatam.
@jumama toto všetko dodržiavam a aj keď ma kolegyne označili za zlú matku, že prečo jej nedržim chrbát a prečo ju neospravedlním, tak práve preto ako si napísala. Je to situácia, ktorá ju má naučiť zodpovednosti a nebudem jej večne žehliť prúsery. Dnes som tu ale zajtra nemusím byť. Tak nech si nesie následky sama. Ale tie jej úlety z reality v bežnom živote každodenne nesiem následky aj ja a tým že mi utekajú nervy sa cítim ako zlá matka. Proste už vyhorenie.
Len som chcela rady od mamičiek ako vracajú svoje deti do reality. Lebo toto jediné zaberie. U nás tým, že sa nakopia aj iné problémy a zrútim sa. Potom začne fungovať, lebo jej je ma ľúto a vidí, že nezvládam.
@kaktusik007 aj ja ich učim od mala všetkému čo potrebujú pre život. V rámci ich pováh a daností. Každé dieťa je iné, niekoré naročnejšie, iné menej. Buď rada, že Ty máš tie menej náročné a si ukážková matka a keď nevieš pomôcť neukážkovej rodine, tak radšej nepíš.
Prepáč, ale ty sa motáš v kruhu. Tak keď bola taká furt, tak by som sa asi tiež poradila s psychologičkou, ako to trochu korigovať, ale skôr.
@kaktusik007 a fakt netuším načo by obyčajná mama mala čítať knihy o nadpriemerne intrligentných deťoch keď zistí, že také má. EQ sa im snažím podporiť láskavou výchovou a nepotrebujem na to knihy. Tie sú podľa mňa pre špeciálnych pedagógov.
Tak ja si myslím ze nastaviť jej hodinky je určite jednoduchšie, ako sa tým nervacit, prísť o zdravie, vrieskať po nej a nadávať. Nastavím na jedenie, nezje... Bude hladná.
Nastavím na oblečenie, bude v pyžame, nezáujem... Ide sa. Prečo by si ty mala kvôli nej všade meškať?. Píšeš ze je v puberte... Takže ono si mala zasiahnuť už dávno a nie teraz, keď si už na pokraji zrútenia.
Píšeš, ze s malými deťmi je to ľahšie. Je to také isté, mam doma 6 ročnrho, neboj hneď je oblečený keď ma už vidí obutu vo dverách. Ho rýchlo to snenie prejde.
Preco na ňu musíš čakať? Ju vozis do školy? Autobus nechodí? Vidíš sama, ze keď chce, tak to ide... Ale žiaľ naučila si ju na iný systém, a to taky ze mama počká nech sa robí čo chce. Tak nečakaj. Ak sa nemá potom dostať ako do školy, jej problém. Kúp jej bicykel a nech sa páči. O pár týždňov bude ona musieť čakať na teba.
Nauč ju niesť zodpovednosť za jej činy a nie chrániť a stále ospravedlnovat... Lebo to robíš presne aj tu.
Možno ju nebuď k činnostiam, nechaj ju nech ju zobudí realita. A ty sama sa zameraj viac na seba, už nemáš malé detičky už veľa veci zvládnu samé a ak nezvládnu, no tak co už ich problém. Vlastná škola chýb je najlepšia škola do života.