Vlastné bývanie verzus dieťa

14. okt 2024

Ahojte. Moja situácia je, že tento rok sme mali svadbu v lete, čiže sme vlastne novomanželia. Zatiaľ bývame v podnájme, no chceli sme svadbu čím skôr, aby sme mohli začať riešiť vlastné bývanie. Chceme mať dom, pretože od rodičov máme pozemok a momentálne vybavujeme stavebné povolenia. Od budúceho roku chceme žiadať o úver a ak to dopadne všetko dobre, tak aj budúci rok by nám firma začala stavať náš vysnívaný dom. Od okolia svojich kolegov a známych počúvam furt či som tehotná a že už by sme mali mať dieťa. Budem mať 28 rokov, manžel o rok viac. Už mám na to vek, chcela by som už aj hneď len chceme najprv zázemie nech sa aspoň všetko vybaví, rodičia nám to vravia tiež. Akurát okolie mi dáva najavo, že už je čas na dieťa a aj v robote sa ma na to furt pýtajú, jednak by sa ma už určite radi zbavili lebo si asi aj mysleli, že sa vydám a pôjdem na materskú a sú mi nepríjemné tieto ich otázky o dieťati pretože nie sme v blízkom vzťahu, sú to len kolegovia. Čo myslíte majú pravdu alebo máme počkať kým sa vybavia povolenia a začne výstavba? Pretože zatiaľ sme v podnájme a to beriem iba ako dočasné riešenie. No rada by som už otehotnela, ale aj rodičia mi vravia nech sa na to nezameriavam čiže zatiaľ sa ani o to nesnažíme keď teraz chceme najprv to bývanie poriešiť a aj financie idú do toho

h2
14. okt 2024

Ak plánujete stavať budúci rok (a aj dostavať a bývať), tak ten rok by som v pohode počkala. Máš 28, ešte máš čas.

lucik194
14. okt 2024

urcite pockajte, lebo ked budes tehotna tak posledne naco budes mysliet je dieta, budes mat milion povinnosti, stale budete nieco riesit,
urcite by som rok pockala, predpokladam, ze dom si date postavit, to je rychlo a nech dieťa pride uz do "noveho"

klotildabazarik
14. okt 2024

Urcite sa nesplas, najpr byvanie potom dieta, vek je ok

sisska96
14. okt 2024

Závisí od toho koľko rokov budete stavať zariadovať. A nikdy nevieš, či sa podarí rýchlo otehotnieť alebo budete sa trápiť roky. Ja by som nečakala

lenkakravcova
14. okt 2024

Stavať budete ešte dlho. Rataj to minimálne na dva roky a väčšinou sa to aj natiahne.
Normálne majú ľudia deti na podnájme. Nie je to nič špeciálne. My sme tiež mali. Až pri treťom sme sa sťahovali do domu. 🙂 Ja by som nečakala. Mladšia nebudeš.

roztlieskavacka
14. okt 2024

A ti kolegovia/znami/ čo sa ta to pýtajú a davaju rady, oni koľko majú rokov? Tipujem že su starsi od teba pretože v tejto dobe 28 ročný človek by ti toto nepovedal

guudy
14. okt 2024

Hlavne sa vyser na reci a otazky ostatnych. Zariad sa podla seba, nie? Stavat dom s babatkom by som osobne nechcela..

sasa1310
14. okt 2024

ja som teda vždy za, aby bolo najskôr vlastné bývanie a až potom dieťa. Ale vy idete stavať. Stavať môžete aj 5 rokov. A dieťa sa nemusí zadariť ďalších 5 rokov. Za mňa najprv dieťa. Ale ja na vašom mieste by som kúpila hneď menší byt, hneď dieťa a časom začala postupne stavať dom a neskôr nechala byt na prenájom a žila v dome. Lebo za mňa platenie prenájmu napr. tých 5 rokov dokým dostaviate vlastné, sú za mňa vyhodené peniaze.

gab1sol
14. okt 2024

Nerieš kolegov, oni to dieťa nebudú mať, budeš ho mať ty s manželom. Zariaďte sa tak, ako to vyhovuje vám. A máš dosť rokov, aby si kolegom aj adekvátne na to odpovedala. Sú ti tie otázky nepríjemné? Tak im to povedz. A že dieťa bude, keď budete chcieť vy, nie, kedy by kolegovia chceli…

autor
14. okt 2024

@roztlieskavacka starší sú o dosť hlavne kolegovia a podľa mňa sa má pýtajú aj preto lebo chcú vedieť kedy konečne vypadnem na materskú. Nemajú ma moc v láske a ani ja ich, keby som nepotrebovala peniaze tak tam nie som

h2
14. okt 2024

@lenkakravcova
@sasa1310 Dnes sa už nestavia roky, ako to bolo voľakedy, alebo keď to ľudia robia svojpomocne. Autorka píše, že dom bude stavať firma. Keď na jar začnú, na Vianoce bývajú.

autor
14. okt 2024

@sasa1310 bude to stavať firma, takže by to malo byť rýchlejšie ako svojpomocne, no potom si to už samozrejme musíme zariadiť a teraz idú peniaze aj do nájmu a potrebujeme finančnú rezervu na dom

autor
14. okt 2024

@h2 hej tak je to, len už potom zariadiť a vnútro si porobiť, aj na to bude treba dosť financií no to postupne nejako dáme. Len je pravda, že to bude ešte najdlhšie ak podľa finančnej situácie a s dieťaťom by to bolo ešte ťažšie

sasa1310
14. okt 2024

tak držím palce, nech je to čím skôr. A čo sa týka financií, to máš úplne jedno či s dieťaťom alebo bez. Ak beriete úver, tak zasa ten budete splácať s dieťaťom bez jedného príjmu.

lenkakravcova
14. okt 2024

@h2 nedávno v rodine stavali. Natiahlo sa to o rok a pol približne. Nejaké papiere. Potom to trvalo potom počasie.. a tiež to stavala firma. Čiže na toto by som sa nespoliehala. Zatiaľ môže byť aspoň tehotná. Ktovie či sa im dieťa podarí hneď alebo sa budú snažiť roky.. ja by som to neodkladala.

janickacrazy
14. okt 2024

Nič vám neutecie, počkala by som, kým vám dajú hypotéku a začne sa stavať. Potom by som sa začala snažiť, alebo aj trochu neskôr. Kolegov nerieš, to sú len také otázky, aby reč nestála. Naši susedia stavaju už tretí rok, je to rôzne.

ahhola
14. okt 2024

U rodicov nie je miesto? Ze by ste usetrili za podnajom a dali na prvu prioritu dieta... Ako pise LK, fertilny vek lahko presvihnes. Lebo konickarky maju pred ocami Benovu v 51,ci Judyniovu k 50....ale niekto moze mat problem s tehu aj pred 30.tkou. 👶

sasa1310
14. okt 2024

@ahhola presne tak. A nehovoriac o tom, že potom aj druhé dieťa....Ja by som určite nečakala a nechcela by som dieťa po 35 určite

h2
14. okt 2024

@lenkakravcova Ja som takpovediac "od fachu", vidím reálne, koľko to trvá. Za pol roka postavené. Môže sa stať, že sa vyskytne nejaký problém, ale nebýva to pravidlom. (Som na juhozápade, v okolí Bratislavy. Tu sa stavia, ako na bežiacom páse, takéto meškania si tie firmy nemôžu veľmi dovoliť.)

autor
14. okt 2024

@ahhola ani moc nie, rodičia sú už zvyknutí na svoje súkromie ako aj my. Nám zase tiež vravia, že najprv bývanie si máme zabezpečiť a potom. Len ono nikdy dokonalé podmienky nebudú a nemusí sa nám dariť keď to budeme chcieť

som_realistka
14. okt 2024

Kolegov si nevšímaj. To sú také otázky aby reč nestala. Aký dom chcete? My sme stavali bungalov. A od prvej návštevy stavebného po kolaudáciu to trvalo 15 mesiacov.

h2
14. okt 2024

@ahhola Beňová a Judínyová sú druhý extrém. Autorka má 28. V pohode môže odložiť "otehotnievanie" o pol roka. Otehotnie na začiatku výstavby domu, kým porodí, dom bude stáť. A stihne prvé do 30-tky.

conta22
14. okt 2024

Ten tlak poznám mám 30 manžel 33 deti nemáme a to sme spolu 10rokov, 5manželia..tiež sme riešili bývanie a nie jedno lebo sme šli dom a potom byt. Každopádne ja by som do toho nešla kým nebudete mat kľud s bývaním ako tak zariadené a pod. neni sa kde ponáhľať. Tento tlak je zbytočný povedala by som že teraz nie a hotovo a nech sa starajú o seba. Mňa sa to už konecne prestali pýtať ale vypočula som si svoje blízka rodina chápe a akceptuje že v dnešnej dobe potrebujeme aj zázemie aj peniaze na deti, nemáme v okruhu nikoho kto by nam s deťmi pomohol budeme na to sami…proste tieto reči fakt vytláčajú držím prsty

angela85
14. okt 2024

Vôbec nerieš okolie,možno aj to tvoje chcenie je len dôsledkom tlaku okolia,pekne si dorieste bývanie,ak všetko pôjde ako má byť do roka môžte bývať a popritom môžeš riešiť aj tehotenstvo,ale už teraz myslí na to,aj pri úvere,že na pár rokov sa tvoj príjem zníži a výdaje navýšila

stanka_k
14. okt 2024

Ja by som si dala dokopy bývanie a dieťa si potom užívala a nie sa popri ňom "naťahovala" s X nedoriešenými vecami....

sense
14. okt 2024

Ja by som ešte nejakú dobu počkala , aj keď. Je možno kým bude hotový ale aspoň kým nebudete mať povybavovane všetky povolenia a nezačne sa stavať a možno to vyjde hneď a možno až keď dostávate...a kolegov si nevšímaj, ti by boli poslední podľa ktorých by som si plánovala buducnost

katulienkax
14. okt 2024

Žiadne bývanie u rodičov a dieťa kľudne v 32, nič ti neujde a hlúpych kolegov nepocuvaj. Kým zarábať môžte šetriť a pokúpiť zariadenie; ver že s jedným platom to pôjde veeeelmi tazko

ovaaa
14. okt 2024

Ja by som počkala ten rok aj dva, vytvorila zázemie s mužom pre rodinu a z dôvodu, že počas nich budete riešiť kopec vecí okolo svadby, domu, plus milión rozhodovaní a problémov s tým súvisiacich, tak isto každá koruna, sa vám do šporiteľničky zíde. Niet nad kľudné a pohodové tehotenstvo, keď máte kopec vyriešených veci za sebou.

zmrzlinka2021
14. okt 2024

Si mladá, kľudne môžete počkať aj 3-4 roky

alex49
14. okt 2024

ja by som im povedala, že dieťa bude, ked bude, brali ste sa z lásky, nie kvôli deťom. Mňa sa stále vedúca pýtala kedy budú deti a to ani priateľa/manžela nemám. Konečne s tým prestala.
Kolegom povedz im, že deti neplánujete a nech sa na to nepýtajú. Akúkolvek debatu o deťoch ukonči, alebo odíd. V tvojom veku sa začína budovať kariéra, deti môžeš mať neskôr. Ak by si aj otehotnela, tak to nikomu v robote nehovor, nič ich do toho nieje.