Vianoce so svokrou

danielaszatmari
6. dec 2024

Ahoj všetci,

Hľadám radu. Momentálne žijem v Dánsku už päť rokov. Stretla som tu svojho manžela a vzali sme sa. V posledných rokoch sme trávili Vianoce s jeho rodičmi, ale keďže som si nikdy veľmi neužívala Vianoce s jeho rodinou, tak sme sa bavili s manželom, že by sme si tento rok urobili našu prvú vianočnú večeru len my dvaja. Na Slovensku máme predsa len iné tradície a zvyky ako v Dánsku, a tiež mi veľmi chýba slovenská vianočná večera.

Keď sme to povedali manželovým rodičom, boli veľmi proti a tvrdili, že rozdeľujem rodinu. Slušne som im to snažila vysvetliť.Tiež som zdôraznila, že nebudú na Štedrý deň sami, pretože ich druhý syn príde aj s rodinou. Skúsila som im to vysvetliť už dvakrát, ale oni sú neoblomní. Nerozumejú mojej túžbe po tichých, intímnych Vianociach a sú na mňa nahnevaní. Môj manžel dostáva telefonáty od svojej mamy, ktorá sa ho snaží presvedčiť, aby sme zmenili názor. Minulý rok som sa snažila urobiť kompromis, a spojiť ich tradície s našimi, ale nefungovalo to. Manželov brat je veľmi konzervatívny a všetko musí byť po jeho. Všeobecne sa celý deň točí ako si on povie.

Neviem čo robiť. Trvajú, že musíme prísť, lebo "sa to tak u nich robí ". Mám ustúpiť, alebo si trvať na svojom? Somssebeebeckáá?

wilkova
6. dec 2024

Doteraz si ustupovala a prispôsobovala sa výlučne iba ty, teraz je asi čas, aby ostatní pochopili aj tvoje potreby...si myslím. Trvať na svojom, pekne, slušne, v mieri.

taktotedanie
6. dec 2024

@danielaszatmari podla mna stacilo
Ak manzel stoji pri tebe tak mamku nech odignoruje ved ju to prejde

tykat
6. dec 2024

@danielaszatmari chodte na vianoce niekam prec, na Slovensko, na chalupu. A tam si urobte pekne vianoce daleko od vsetkych, ktori vam do toho chcu kecat. Lebo cele vianoce ho budu bombardovat telefonatmi a vycitkami.
Treba to raz uťať a najlepšie čím skôr, aby sa z "vianoc so svokrou" nestala nepísaná povinnosť.

janickacrazy
6. dec 2024

@danielaszatmari prečo nejdete na Vianoce k tvojim rodičom na Slovensko?

elenka74
6. dec 2024

@danielaszatmari Mám dojem, že manželova rodina nie je zhovievavá voči názorom alebo zvykom iných ľudí. Stála by som si za svojim názorom, cez sviatky si vypnite mobily a užívajte si krásne Vianoce osamote.

danielaszatmari
autor
6. dec 2024

@janickacrazy dlhé cestovanie, hlavne nevieme aké budú cesty, keďže by sme išli autom, plus manžela čaká operacia nosa a hrdla, čiže na vianoce bude skôr doma, zotavovať sa

ingridpisarova
6. dec 2024

som veeelmi prekvapená že nie len na Slovensku sú také svokry,,, môj syn už od 21 rokov slávi Vianoce a teda aj Štedrý večer sami s partnerkou

mojemenonikto
6. dec 2024

No to je presne moment, kedy si so svojou mamou musí urobiť chlap. Ak si rozumiete a chápe tvoju túžbu urobiť si Vianoce len pre seba, tak by ti mal vyjsť v ústrety. Píšeš, že ste sa dohodli vy dvaja, ale už nepíšeš, čo robí manžel teraz, keď mu volá jeho mama.

ivangeline
6. dec 2024

Ved chodte na navstevu po .

danielaszatmari
autor
6. dec 2024

@ivangeline tiež som povedala, že môžeme po. Nie. Musíme byť na večeri

danielaszatmari
autor
6. dec 2024

@mojemenonikto manžel ma chápe. On sa jej to aj snažil vysvetliť, keď mu volala - nechcela aby som vedela, že volala, ale manžel mi to povedal - ale nepustila ho k slovu

mamamasama
6. dec 2024

Aj my sme takto v zahraničí a svokra každoročne organizuje veľkú večeru pre celú rodinu. Povedala som jej, že budeme chodiť každý druhý, tretí rok. Nadšená nebola, ale nemá na výber. Sme dospelí ľudia. Aj ked jasné, že ja som tá nevesta, ktorá ide stále proti prúdu a čosi vymýšľa. Niekedy si proste musíš dupnúť.

michaela329
6. dec 2024

@danielaszatmari nie si sebecka. U nás napríklad na Vianoce je každý zo zadaných súrodencov s manželom a deťmi. A potom ideme k našim na slávnostný obed na prvý sviatok vianočný. Odkedy ovdovela svokra, tak je u nás a tie sviatky už také pekné a intímne nie sú...a cíti to aj môj manžel. Každému vyhovuje niečo iné a tak by na to mali pozerať aj oni, skúste kompromis. Nemusíš trpieť ich spôsob každý rok. Sebecké mi to príde práve od nich.

madeincssr
6. dec 2024

@danielaszatmari no to su tie kulturne rozdiely. Uprimne, vyzera to tak, ze oni (svokrovci aj svagrovci) sa kulturne citia nadradeni nejakym Slovakom (vychodoeuropskemu plebsu). Otazne je, ako by sme sa zachovali u nas voci zenichovi/neveste z "nejakeho" Rumburakistanu, vsakano?

michaela329
6. dec 2024

@madeincssr ale čoby, takto sa vedia správať niektoré svokry a rodiny aj v rámci Slovenska, zas z toho nerobme niečo výnimočné.

mojemenonikto
6. dec 2024

@danielaszatmari To je super, lebo často to muži nechávajú na svoju ženu, nech si to so svokrou vybaví. To sa mi vidí nefér.
Skús mu poradiť, nech svojej mame povie, že to tak chce aj on, aby to nevyzeralo, že ho tlačíš k tomu len ty. A potom už len treba vydržať. Nemyslím si, že si sebecká. Sebecká je tvoja svokra. Nevidím nič zlé na tom, keď si chceš užiť Vianoce v pokoji s niekým koho máš najradšej. Najmä, keď ako hovoríš, ho čaká operácia. Tretba to len pokojne a zároveň asertívne vysvetľovať aby sa z toho nestal dôvod na nejaký spor.

dzina007
6. dec 2024

Stoj si za svojim... Aj moja svokra bola proti ale proste som si trvala na svojom ze Vianocny den sme doma a k nim prideme na prvy sviatok Vianocny. Prvy rok bol poprask ze nechcem prist a dalsi rok uz neriesili brali to uz ok.

sisska96
6. dec 2024

@ingridpisarova prečo? Všade sú aj sprosté ľudia

danielaszatmari
autor
6. dec 2024

@michaela329 skúšala som kompromis, ale nefungovalo to. Hlavne aj kvôli švagrovi, všetko musí byť po jeho a všetci sa mu zvyčajne prispôsobujú

michaela329
6. dec 2024

@danielaszatmari vytrvaj, fakt. Prvý rok, dva budú vyskakovať a potom už bude pokoj.

merrysa
6. dec 2024

@danielaszatmari ja som vyslovene antikonfliktny typ, ale teda toto by som tiež zarazila. Pokiaľ na nich nezaberie argument v zmysle ,,vcítiť sa do tvojej situácie, že si ďaleko od svojho rodiska, že si nevedia predstaviť aké je to nebyt takto často spolu s najbližšími a aspoň trochu ti v tejto veci vyjst v ústrety", tak sú to hrozni sebci a nech sa zariadia ako chcú..veľmi dôležité je, že manžel je na tvojej strane a chápe ťa.

januska12323
6. dec 2024

@danielaszatmari sebecká je akurát svokra. Nič si z toho nerob a trvaj na svojom.

jumama
6. dec 2024

No a co sa stane, ak nepojdete, coho sa obavate, o co pridete? Podla mna to je ta spravna otazka ktoru mas vyriesit. Pridete o ich priazen? Budu z vas na veky vyvrheli? Nedaju vam uz nikdy darceky? Alebo co sa vlastne stane, co bude ten velky tresk, ak nepojdete? Co je ten dovod, preco to riesis? Neviem, ci mi rozumies, ale podla mna je dolezite toto pochopit, ci to stoji za to, ci stojis o to, neprist o tu vec, kvoli ktorej sa to bojis urobit ty alebo tvoj muz.

danielaszatmari
autor
6. dec 2024

@jumama no, svokra je trošku "vyberava". Nikdy nemala rada manželove ex a ja som jediná, s ktorou dokáže vychádzať. Bojím sa, že ak nepôjdem, alebo nepochopí môj názor, stratím jej priazeň.

michaela329
6. dec 2024

@danielaszatmari a bude Ti chýbať priazeň takého človeka?

0kristina0
6. dec 2024

@danielaszatmari a preco to manzel nedokaze vybavit s rodicmi tak aby vas s tym uz neotravovali? Uz nie je soplavy chlapec aby sa nechal buzerovat od rodicov. Ved ked je to pre vas hotova vec, poslite ich niekam do teplych krajin. Treba byt razny a tvrdy. Hlavne neustupit.

danielaszatmari
autor
6. dec 2024

@michaela329 tak, moju svokru by som si fakt nechcela pohnevať😅. Plus, manželovi záleží na tom, aby sme dobre vychádzali, a mne záleží na ňom, čiže....

basska_b
6. dec 2024

Toto podla mna inak neni o Dánoch a inej kultúre, rovnaké ofuky robí moja mama... proste je to vec nazoru. Podaktori by na Stedry den radi dostali k stolu celu rodinu a iba tak sa citia stastni a spokojni. Akonahle sa niekto ospravedlni, ze ma iny program alebo je chory alebo si jeho novy partner predstavuje vianoce inak pripadne pojdu k rodicom z druhej strany, tak su zduti. Nedaj sa. Co si vydupes, to budes mat.

sisska96
6. dec 2024

Prečo nestačí ísť 25, alebo 26 ?

michaela329
6. dec 2024

@danielaszatmari vieš, ale vzťahy by mali byť o vzájomnom rešpektovaní. To ona nerobí, takže s mojou povahou? Ignorovala by som ju, lebo ak he slušná a ústretová len jedna strana, to tiež dlhodobo fungovať nebude.