Túžim po dieťati ale rodičia by ho nechceli. Čo robiť?

risita5
6. nov 2010

ahojte kočky 😉 . možno to čo napíšem vyznie ako hlúposť súca na liečenie, ale už si neviem dať so sebou rady.......... ☹ mám 16 rokov.. a nekonečne túžim po bábätku - viem, asi je to normálne, ale ... - stále sa mi sníva o tom ako mám bábo, stále čítavam diskusie ako sú tuto, prípadne na iných stránkach články o tehotenstve a rodičovstve, u gynekológa keď vidím všetky tie tehotné mamičky a fotky bábetiek tak ma chytí také neuveriteľné šťastie a zároveň smútok, že ja také nemám, na ulici mi pobehujúce detičky spravia radosť na celý deň atď.. jednoducho vidím v deťoch a v rodine zmysel života a čo najskôr by som si chcela niečo také vybudovať.. priateľa mám vlastne o dosť staršieho už 3 roky (nie, nebojte sa žiadny 40 ročný "dedko") - tešíme sa spoločne na naše bábo a spoločný život... môj sen bol po ukončení strednej školy otehotnieť (podľa plánu by sme mali už kde bývať), ale neviem či je to dobrý nápad - rodičia by boli asi dosť proti a sklamala by som ich ☹ preto sa pýtam vás čo by bolo v mojom prípade najlepšie urobiť?? počkať si ešte pár rokov a vlastne sa "trápiť" lebo to táááák veľmi chcem alebo si splniť sen aj napriek rodičom?? - viem, že aj škola je dôležitá ale to mám už ako-tak vymyslené čo potom... ďakujem vopred za odpovede 🙂
🙂

alca85
6. nov 2010

nemáš nejakých známych, kde majú malé deti? Napr., keď ja som bola malá, tak mi mama hovorila, že bežne sa jej chodili deti z bytovky pýtať, či môžu ísť kočíkovať 😉 Takto by si sa aspoň o také bábätko mohla chvíľku starať, teda ak ti niekto natoľko dôveruje.
Tvoje pocity úplne chápem, ja som chcela deti snáď odmalička 😅

maryanna
6. nov 2010

@risita5 ahoj, ak to tak cítiš a momentálne nemáš nejaké iné ciele, teda škola, Vš a podobne, že ti to stačí aj neskôr napríklad tak, nie je nad čím rozmýšľať, teda ak ste zabezpečení ako tak tak je to fajn,
ale
vedz, že jednoducho prídeš o mladosť, každý vek je na niečo určený, v tvojom veku by si mala študovať, venovať sa priateľom, záľubám, a nie riešiť, čo navaríš, a podobne, a potom s bábom užnebude veľa času na veci, na ktoré teraz času máš, ale nepríde ti to tak, lebo si slobodná, nie si viazaná na dieťa.....

traktor
6. nov 2010

...aj ja som chcela od mala deti a velaaa 😀 😉 ..a aj ich mam...ale, urcite som to neriesila...ze splnim si sen v 16tke.si este mladucka, nie si pripravena na dietatko, aj ked ty to teraz citis inak...dieta to nie je len babika, ktoru obleciem a idem ju kocikovat..dieta to su aj starosti...place, ma koliky...potrebuje kopu veci...jasne je to aj laska, krasne vonave drobciatko..ale v tvojom veku este urcite nie...mas cas a neber to v zlom...ak mas taky vztah k detom popros susedu, ci môzes kocikovat jej dieta, pripadne postrazit, kym si ona nieco vybavi...neboj ten spravny cas na dieta este pride 😉 ..a nejde o to , ci sklames rodicov...ide o teba

benne
6. nov 2010

Na Tvojom mieste by som skúsila to čo radí @alca85 a @traktor 😉, kiež by som u nás mala nejakú dobrovoľnú opatrovateľku. Ja som ako mladá bavila niekoľko detí až sa mi naši postarali o "prekvapko"súrodenca a bolo. Tie prvé mesiace, roky sú krásne, ale vezmi si, že budeš 23-ročná chodiť na rodičovské združenia 😀 Tie prvé roky prejdú tak rýchlo a už to nebudú len bruško, bábo a pobehujúce dieťatko, ale budú úlohy, kamaráti, konflikty s kamarátmi, s učiteľkami... a to som si ja sama dnes uvedomila a až mi je ľúto, že malá je už taká veľká.

alca85
6. nov 2010

@benne 😀 , ja som tak strašne chcela bábätko, že mi v 10tich naši tiež zaobstarali súrodenca 😀 😀 ...teda druhého, lebo jedného som už mala ale staršieho 😝

benne
6. nov 2010

@alca85 no a ked som musela po brata chodievať pravidelne do škôlky a strážiť ho, kým sa naši prestriedali z práce a do práce, tak mi už tak veselo nebolo 😉 a tie pohľady na pieskovisku, ked som s ním bola 🙄 normálne som to mamičkám čítala z očí: "...také decko má decko...", mna trochu viac narástlo, tak som vyzerala staršie, hoci ked sa narodil som mala 12r, tak na tom piesku 16 😉

cherry1981
6. nov 2010

Tak ja som tiez tuzila od 17 po dietatku, a veru aj sme si ho spravili uz teraz s manzelom, ale potratila som ho, vtedy ma to velmi mrzelo, a som si povedala, ze do 30 uz nie, ale v 18 som zase tuzila po drobcekovi, a znova sme skusili a vyslo to 😀 , veru tiez som nemala skolu dokoncenu, ani som neriesila otazku byvania, chcela som velmi babatko.
Skolu som nakoniec dokoncila, a casom sa aj byvanie vyriesilo. Rodicia neboli radi, ani v 17 ani v 18, hlavne moj otec, ale jasom sa velmi tesila a vtu chvilu ma nic nezaujimalo iba dietatko. Viem, ze mozno to bolo nezodpovedna neviem, ale nelutujem ani sekundu 😀 Samozrejme doteraz nevedia o tom, ze to bolo planovane

alca85
6. nov 2010

@benne no vidíš, na mňa pozerajú stále štýlom "aha decko má decko" 😅 , tak ale zabijem sa keď stále vyzerám na 16? 😠

benne
6. nov 2010

@alca85 buď rada, že sa ti nehovoria: "...ty máš len 26? a tvoj manžel je fakt od teba starší? (on má 28!)..." 😀 😀 už som si zvykla

alca85
6. nov 2010

@cherry1981 júj, to si mala počuť môjho otca, keď sme im v mojej 19tke oznámili, že sme sa zasnúbili a v 20tke, že sa ideme brať...júúúj to bolo rečí 😀

titkovamiriam
6. nov 2010

keby som mala radit -tak by som počkala 🙂 ,išla by som robiť niaku opatrovatelku alebo niaku veducu v niakom kružku 😀 ,ale može ti radit niekto kto ma v 38rokoch skoro 20 rocneho syna 😀 😀 😀 😀 😀

alca85
6. nov 2010

@benne 😀 , no vidíš a ten môj bude mať dokonca 34 😔

alca85
6. nov 2010
cherry1981
6. nov 2010

@alca85 Aj ja som si toho vypocula, moj oco ma dokonca presviedcal, ze najidealnejsie by bolo ist na zakrok, aj v prvom pripade, aj v druhom, ze si pokazim zivot...... Ale teraz? ked maju vnucence? Za nic by ich nedali. Ale verim, ze to bol asi sok. Moja maminka ta bola v pohode, ta to ani nejako neriesila 😀

titkovamiriam
6. nov 2010

cherry podobne sice 16 rokov je fakt skoro 🙂 no keby tak čo uz ja som milana porodila a za 7 dni som maturovala 😀 😀 😀 😀 😀 a som tu 😀 😀 😀

risita5
autor
6. nov 2010

ako ste sa rozkecali 😅 ja som tiež rozmýšľala nad tým, že budem niekomu malé strážiť lenže v našom baráku nikto malé dieťa nemá a v rodine tiež nie.. však už som sa snažila dohovárať sesternici (je už staršia a má dlho partnera), že by bolo na čase si nejakého drobca obstarať, ale nikto ma nepočúva 😀 ja viem, že teraz je nato ešte moc skoro, aj keď by som ho prijala. no po strednej budem mať 19 a na môj vkus to už nie je tak priskoro... no moji rodičia sú iného názoru.. oni mali prvé dieťa v dosť neskorom veku a toto by ich asi viac menej položilo 😀 preto neviem čo robiť...

titkovamiriam
6. nov 2010

tak dokonči školu a potom uvidíš bude to len na tebe a partnerovi 🙂 🙂 🙂

benne
6. nov 2010

@risita5 tak im potom povieš, že si veľmi oslavovala maturitu a ... budú dedko a babka 😀 😉

anjelicek26
6. nov 2010

Veru proti takymto citom sa tazko bojuje a podla mna ani netreba... sprav si pekne maturitu a kludne do toho chodte... lebo neexistuje tak ci tak idealny cas na dieta...ja som otehotnela neplanovane pocas vysky... a mamina sa ma tiez pytala, ci si TO akoze mienim nechat... Som sa otocila a odisla, dodnes sa velmi nebavime... dostudovala som aj s dcerkou, s drahym mame vsetko a nic nam nechyba... vlastny dom, financne super... neni o com... a je fajn byt mlada mamina... aj telo sa da rychlejsie po tehu do poriadku 🙂 Mne tiez tipuju maximalne 20... najlepsie doletim z prace po malu do skolky, brusko ako svet, tak na mna pozerali, co kaslat na nich 😀 Keby videli, na akej pozicii robim, asi by ich vykotilo hihi... je to LEN NA TEBE ako to zvladnes. S dietatkom je kopa veci tazsia... a kopa veci sa uz neda... spontanne niekam ist je dost nerealne... ale to dietatko ti toho tolko dava... pre mna to zavazi omnoho viac...

risita5
autor
6. nov 2010

@anjelicek26
@maryanna jasné ja viem, že pri dieťati sa nemôžem len tak zobrať, že "teraz sa mi chce ísť s kamarátkou na kofolu tak idem".. taktiež viem, že to nebude vždy jednoduché a budú dni kedy budem mať toho naozaj dosť.. často sa nevyspím, nebudem mať čas starať sa o to či mám také alebo onaké tiene na očiach atď = viem, že sa mi týmto krokom zmení živoť o 180 stupňov... ale napriek tomu to chcem... možno to bude tým, že som začala skoro chodiť na "úlety" s kamarátkami.. a teraz som už v takom štádiu, že radšej som v pokoji v piatok s priateľom, ako by som mala ísť sa niekam zabaviť na diskotéku - lebo to je podľa všetkých prijateľné k mojmu veku.... ja mám svoje záľuby, venujem sa priateľom, študujem, ale myslím, že toto všetko sa dá zvládať aj s bábom.. ťažšie a určite nebudem môcť navštevovať kamarátky tak často, ale ako si napísala anjelicek bábo dá toho toľko, že si myslím v živote nemôže žiadna mamička ľutovať tento krok 🙂 no nie?

anjelicek26
6. nov 2010

@risita5 - nepoznam maminu, co by lutovala ten krok mat dietatko. To sa proste neda...

Len mat dietatko je neskutocna zodpovednost, clovek to pociti uz v prvych dnoch, ked nikto iny okrem maminy to dieta nedokaze utisit, nakojit, uspokojit, visi len na tebe, potrebuje ta citit, vnimat... cloveka to az omraci, aka je to obrovska zodpovednost... ale vsetky maminy su na tom rovnako, ci maju 16, ci 40 pri prvom dietatku 😅

A cas ist na kofolu s kamoskami mat budes, dieta do kocara a ide sa 🙂 My sme chodievali na niekolkohodinove "tury" do mesta, po obchodoch, sadnut si a nieco zjest vonku... kojili sme za pochodu.. chodili na vylety... len vecer akosi... no o siedmej sa spinka a bodka, o siestej kupe a potom robi dozor... ziadne nocne aktivity v prvom roku kvoli kojeniu aj tak nehrozia...

Co sa tyka toho, ci sa da zvladat studium s babom. No da. Ale je to strasne narocne. Pleties si tym na seba bic. Ucit po nociach nie je sranda. Cez den sa musis venovat dietatku... vecna unava to je... narocne... velmi... a aj dietatko trpi, citi tvoj stres nervozitu, ze sa musis ucit, mas skusky... Saska mi kazde skuskove prehnackovala... aj tri tyzdne hnaciek... len zo stresu... tak mi jej bolo luto....

risita5
autor
6. nov 2010

@anjelicek26 ani nevieš ako ti závidim 😉 a prajem ti s tvojimi deťmi len to najlepšie 🙂

no veru.. práve tá VŠ ma hnevá... kedže v dnešnej dobe je to už viac menej nutnosť.. veď už aj pomaly aj ten najväčší sprepáčením debil ma ukončenú VŠ.. a bohužial ako si aj ty napísala si potom to naše učenie odskáče dieťa.. no verím, že ak sa naozaj stane to, že v tom období už budem mamina zvládneme to..

čo sa týka tých nočných aktivít v období kojenia... prečo nie? nikdy som zatiaľ nepočula o tom, že by sa vtedy také veci robiť nemali 😲 🙂

anjelicek26
6. nov 2010

@risita5 - ja som tie posledne dva roky dotiahla dialkovo, bol to zahul, ale nakoniec sa to dalo... zvysok casu som stravila s mojou rodinou a venovala sa dcerke. Ked na to prijde - vysku sa da dorobit aj neskor... ked bude mala/maly chodit do skolky. A dialkovo je tiez kopa moznosti... padnu na to piatky a soboty... alebo jeden tyzden v mesiaci... ako kde... ako pises, na Slovensku sa da vystudovat fakt na vela sposobov...

Pravdu - ak by si mam vybrat a nemam skolu uz rozbehnutu - nestudovala by som popri dcerke. Bolo mi jej tak luto, znasala to zle...zmenu prostredia (pocas skuskoveho som byvala u nasich), ludi, ten stres... chudatko moje malinke... ked som dostudovala, mala len dva rocky... niekedy mam pocit, ze nedostala odo mna tych 100%, co by si bola zasluzila... pri syncekovi sa nechystam dva roky nerobit nicovate nic a Saska si ma konecne doma uzije... lebo po tom, co som dostudovala, som sa ja mudra hned hrnula do prace na cely den😝

A nezavid 🙂 Aj ty budes mat 🙂

maryanna
7. nov 2010

@risita5 ľutovať určite nie......
a zvládať určite budeš, to či niekto je schopný sa postarať o dieťa alebo nie nesúvisí s vekom, mladé dievčatá majú energiu, ani nočné vstávanie tak nevadí, proste je to jednoduchšie, sú zbehlejšie, šikovnejšie v mnohých veciach nerobia z komára somára a podobne.....sú ženy čo ani v 35 niesú schopné sa postarať o dieťa.......toho by som sa teda nebála, s dieťaťom sa dá zvládať aj škola aj všetko čo len budeš chcieť🙂

a ku úletom, ja niesom spoločenský typ, nikdy som nechodila na diskotéky, nežila taký život ale aj napriek tomu mi trošku chýba mladosť, istá sloboda, nenaviazanosť na dieťa, ale zároveň som veľmi sťastná že mám moj največší poklad na svete🙂

traktor
7. nov 2010

...tu nejde o to ci bude zvladat alebo nie...ale ma len 16...to nie je vek mat svoje dieta..ak sa stane, dobre..ale planovat si , ze porodim dieta v 16tke, len preto , ze chcem..no neviem....ak by pisala, ze ma 14 a chce..tiez by sme povedali, ze to zvladne..aj skolu aj dieta? 😅 ..ja si fakt myslim, ze mas este cas..pockaj aspon do 18nastky, budes plnoleta..tie dva roky si myslim ti este vela daju 😉

risita5
autor
7. nov 2010

@traktor možno som sa nevyjadrila presne alebo si to nesprávne pochopila 😉 síce by som prijala dieťa už v tomto veku sama viem, že by to z viacerých dôvodov nešlo.. písala som, že to dieťa by sme s drahým skutočne chceli po ukončení strednej - budem mať 19.. lenže moji rodičia mali dieťa v neskorom veku takže aj to je na nich bohužiaľ skoro...

risita5
autor
7. nov 2010

@anjelicek26 veď práve.. s tou VŠ sa mi to zdá trošku zložité.. rozmýšľala som aj nad tou alternatívou, že doštudujem až keď bude dieťa trošku väčšie, kedže partnerov plat by nás ako tak uživil. síce žiadny život na vysokej nohe, ale zvládli by sme..po tom ako čítam teba by to bolo asi najlepšie riešenie 🙂 nechcem aby sa mojou vinou dieťa trápilo.. aj ked verím, že aj napriek tomu dostalo od teba všetko čo potrebovalo 🙂
ďakujem za radu, veľmi si mi pomohla 🙂

traktor
7. nov 2010

@risita5 ok.. 😉 ..tak som to pochopila, ze chces dieta hned... 🙂 ..ak budes plnoleta a budes to stale takto citit...aj ty aj tvoj partner..tak neries , co na to okolie, rodicia...vy budete rodicmi, vy budete niest zodpovednost, vy budete mat dieta...a ver , ked uz to dietatko tu bude,aj stary rodicia budu unesený a budu ho milovat 😉 takto to je..a pohladu na drobca nikto neodola..

risita5
autor
7. nov 2010

@maryanna aj ja som toho názoru, že mladé mamičky toho zvládnu viac a za kludnejších podmienok.. plus ešte keď deti vyletia z hniezda bude stále mladá plná elánu.. pre mňa to má len samé klady.škoda, že moja celá rodina to vidí inak 😒

čo sa týka tej mladosti.. aspoň pre mňa je krajšie mať dieťa ako si užívať mladosť.. a keď nám vyrastie chytíme dych "druhej mladost" 😅 aspoň čo si všímam mamičky čo mali deti skoro a zostali už samé s manželom... ak sa jedná o mňa, do konca strednej mám ešte dosť času si užívať.. takže žiadna trágedia podľa mňa

risita5
autor
7. nov 2010

@traktor si ma potešila 🙂 ja mám z toho takú dilemu len kvôli tomu, že keď spomeniem, že by sestra mohla už mať dieťa (má 20) rodičia ma odbijú vetami "nestraš", "ešte to by chýbalo", "veď má ešte kopec času", atď. tak som chytila akýsi strach čo potom povedia mne, kedže mňa ako mladšiu brali vždy ako viac detskú..