Tety nechcú volať dieťa ako si prajú rodičia

domi247
7. feb 2022

Mám 2 ročného syna. Volá sa Matej. Rok sa volal Martin. Tak sme mu zmenili meno lebo som.sa s nim nedokazala stotoznit. S manzelom ho voláme Matej, Matejko. Vsetci clenovia rodiny si na to zvykli. Byvame u nasich kde ziju aj tety dvojicky. Ma s nimi velmi dobry vztah. Volaju ho Maťko. Viem nieje to zle ale paci sa nam ked dieta volaju tak ako sa vola, ziadne skratky. Chceme aby bol Matej ked bude velky. Volaju ho tak aj medzi ludmi. Bojim sa ze ludia si zvyknu a v dospelosti bude Maťo. Poprosila som ich aby ho tak nevolali no obidve na mna vybehli ze ho budu volat ako oni chcu. Je toto normalne ze niekto ide povedat matke ze nebude volat dieta ako si praje. Máte s tym niektora skusenost ? Dakujem 🙂

bebotka
7. feb 2022

@domi247 mať tak tvoje problémy🤦

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mondolina
7. feb 2022

nemám s tým skúsenosť, lebo mne je jedno či môjho syna volajú Jakub, Kubko, Kubo, Kubíček.
koniec sveta toto.

sissy27
7. feb 2022

@domi247 úprimne, už to, že zmeníte dieťatu po roku meno, mi príde tak trošku na hlavu... a to, aby ho celý život všetci volali Matej, je len tvoje zbožné prianie, nemáš šancu to ustriehnuť.
Inak moja babka volala moju dcéru úplne iným menom asi dva roky, proste si nevedela zvyknúť (a nie,nemá žiadne exotické meno) a vôbec som to neprežívala.

basska_b
7. feb 2022

Ja mam skusenost s tym, ze vsetkych Matejov ako malych vsetci volali Maťko. Az v dospelosti Matej - prave aby sa to odlisilo. Ved to nie je hanlive... mne by vadilo, keby volali hanlivo

abbey1
7. feb 2022

@domi247 Nádych, výdych, o nič nejde.
Áno, mám s tým skúsenosť. Suseda má dcéru Máriu vo veku mojej staršej. Môj vyše 80 ročný otec ju vždy od narodenia volal Majka. Suseda sa mohla zblázniť. Môj otec, dobráčisko od kosti, nechápal, čo zlé robí. A Mária bola Majka až do jeho smrti.
Moja mladšia je Zara, tak ju voláme mi i 90% ľudí. Zvyšok povie Zarka. Dcéra to nemá rada, aké má dosť rozumu a chápe, že to ľudia robia v dobrej viere a so zvyku: Zuzana-Zuzka, Daniela- Danka..
Každého slušne upozorníme raz, dvakrát a viac neriešime. ;)

pribinak
7. feb 2022

No nič, palicu do ruky a ak mu niekto povie inak ako Matej, tak mu tresknes jednu oo chrbte. Hneď si to zapamätajú
Ale v škôlke škole a na ihrisku to bude asi náročnejšieho tam budeš musieť bit asi každého

Akože, toto je, že nemám problém, vyrobím si problém
Dieťaťu veľa zdravia

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sapetka
7. feb 2022

Maly Matej Matko, velky Matej Mato. S velkoj pravdepodobnostou ho tak budu volat. Este mu mozes zmenit meno😁

elizabet173
7. feb 2022

@sissy27 tebe to príde trošku na hlavu? Mne celkom

alanko20
7. feb 2022

Nemam skusenosti, ja len ze v dospelosti si syn moze sam urcit, ako ho maju priatelia volat, lebo je to jeho meno a jeho osobnost. Ja neznasam svoje meno v originalnom zneni a keby ma tak maju vsetci volat, lebo nasi to tak chceli, tak dakujem.

ajka0207
7. feb 2022

@domi247 tak podľa mňa vôbec neoplyvnia nejaké tety či bude v dospelosti "Maťo". Mňa kopu ľudí volá Aďa, pritom sa mi to nepáči a vždy sa predstavujem inak. V puberte som ľudí aj opravovala ale teraz už neriešim, nie je to podstatne. A napadlo ta že jemu sa to Maťo možno páčiť bude? Reálne máš šancu to ovplyvniť tak prvé tri roky, potom už nad tým nebudeš mať žiadnu moc.

domi247
autor
7. feb 2022

@mb2021 prepacte ale ja nikoho neurazam tak ma neurazajte.

lindous
7. feb 2022

Ja mám skúsenosť s mamičkou dieťaťa, ktoré som učila a ktorá všetkých napomínala, že jej syn (vôbec nie maličký) nie je Leo, ale Leon... Chalan sám sa ale všetkým predstavoval a hovoril o sebe ako o Leovi, pritom doma ho zrejme tak nevolali... Tak len rozmýšľam, či aj jeho budeš napomínať, že je Matej a nie Maťo, lebo ste sa rozhodli...nechala by som to plávať, tiež nemám najradšej keď ma niekto cudzí osloví zdrobnene, ale nehnevám sa na to, ani to neprežívam

acrobaleno
7. feb 2022

Tipnem si...si prvorodička/malý je jedináčik. Čo vieš ovplyvniť, resp. pekne poprosiť sú tvoja rodina alebo najbližší ľudia. Možno aj on sám sa bude chcieť volať Maťo.

nmhc
7. feb 2022

@domi247 načo to riešiť? Ja som Petronela, od narodenia má každý volá Nela. Nenávidím ale že nenavdim ak má niekto osloví Petra. Vieš čo vtedy robím? Nereagujem na meno, aj keď viem že volajú mňa. Alebo sa po čase otočím a opravíme ich že buď Petronela keď už tak. A vieš čo robila moja mamka ak má tak oslovili keď som bola malá? Tiež im len slušné povedala že Nelka lebo že ma nik nevola Petra a ja na to nereagujem, ale nerobila z toho žiadnu vedú. Neboj on si vekom zvykne a ak mu to bude vadiť ako mne upozorní daného človeka. Čiže vôbec by som neriešila ako ho volajú. Nech si volajú.

dupinka
7. feb 2022

Ja mám Mateja. Tiež sa ho snažím volať Matej, Matejko. Ale oslovíme ho aj Maťko a nerobím z toho tragédiu.
Starší syn je Adam, volámw ho Adam, Adamko. A v škôlke mu učiteľka vravela "Aďo".Na čo jej sám povedal, že jemu sa to nepáči a nech ho tak nevolá. A prestala. Nechaj to na dieťa. Myslím, že Maťko/Maťo je u Mateja bežné a nezmení sa to u ľudí, keď sú tak proste naučení.

simca06022011
7. feb 2022

Myslim si ze prehanas a ako je bežne pri mladorodicoch😁
Inak mam kolegu Mateja a iba ja jedina ho.volam Matej, inak je to Mato. Nikto to nerieši a ten dospelý chlap uz vobec nie. Uz v skole ho nebude nikto volat Matejko.. Ani. Matej. Bude Maťo.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hefo
7. feb 2022

Éééj, Ma-cej-ko, Macejkó-ko-ko-ko-kó,..

lenicka777
7. feb 2022

Moja kamarátka ma tiež Mateja a keď bola u nás alebo my u nej tiež ma poprosila aby sme ho volali matej rešpektujem to 🙂 neviem co je na tom divne? Mne sa paci keď niekto oslovuje ľudí krstným menom,proste normalne vysvetli ze chceš aby ho volali matej 🙂

domi247
autor
7. feb 2022

@beata_k ďakujem za rozumnu odpoved 🙂

zuzuliennka1
7. feb 2022

@domi247 poznam niekolkych Matejov aj Martinov a vsetci su teraz v dospelosti “Mato” 😁 tvoj syn sa vola Matej a v detstve aj dospelosti bude Mato a neovplyvnis to. To nie je, ze ludia si zvyknu, ludia si uz davno zvykli. Este mu meno mozes zmeniz

domi247
autor
7. feb 2022

@lenicka777 dakujem.za rozumnu odpoved🙂

lenicka777
7. feb 2022

@domi247 🙂 zamálo inak aj môj muž je matej 🙂

asia83
7. feb 2022

@domi247 Nebuďte malicherná. Sama sebe škodíte. 😉

lenicka777
7. feb 2022

@asia83 a ako sama sebe škodí? Tým ze chce aby volali jej syna tak ako ma krstné meno? 😂

sissy27
7. feb 2022

@elizabet173 a tak vieš... chcela som byť zdvorilá takto na začiatok týždňa 😀

tykat
7. feb 2022

@domi247 ...chudak decko... rok sa vola Martin...teraz sa rok vola Matej... az dokedy? Kym si mama nezmysli ze sa bude volat inak? A este okolo toho tanecky lebo nebude Matko ani Mato. Nemas ty nejaku poruchu? 😁
A mozno ho v dospelosti budu volat Maco, co s tym urobis?