Synovec robí zle mojej dcére

29. nov 2024

Ahojte, idem sa opýtať ako by ste reagovali.
Moja švagriná má 2 deti a bývajú u svokrovcov, my máme jednu dcéru a chodíme k nim hlavne aby bola malá s babkou a dedkom, keďže svokor je vážne chorý, doteraz sme mali dobre vzťahy aj so švagrinou ale v poslednej dobe sa to kvôli deťom mení. Ide o to že svagrinin starší syn (3,5r) si stále dovoľuje na našu dcéru (1,5r) vždy keď prídeme je to viac a viac. Včera sme tam boli, pozeral na notebooku nejakú rozprávku, dcéra sa pri neho postavila a on ju sotil až spadla, hneď ako sa dotkne nejakej jeho hračky začne kričať a brať jej to z ruky. Viac vecí čo dcéra dostala sme nechali u svokry aby sme to stále neprevlákali a aby doma zbytočne nemala toho veľa, všetky tieto hračky si privlastnil, zhadzuje dcéru z odrážadlá atď. Švagriná sa k tomu stavia tak že deti si toto majú riešiť samé a neupozorňuje ho vôbec, svokra to isté. Keď ho zastavím ja alebo muž, čo teda robíme pravidelne lebo si nenechame otlkať dieťa tak sme zlí a máme ho nechať lebo to sú jeho hračky a on ešte nevie a je malý a podobne blbosti, už aj svokra sa prikláňa k tomu že deti si to vyriešia medzi sebou a máme ich nechať. No prechádza to do hádok...čo ma mrzí, dcéra je skôr taká utiahnutá, keď ju sotí alebo jej vezme hračku drží sa pri nás už potom. Začalo to byť také že synovca neupozornia ale keď si dcéra donesie nejakú hračku z domu tak hneď to musíš požičať bratranci atď, dokonca ževraj ho provokuje keď si sadne na odrážadlo a tak. Úprimne je mi to ľúto hlavne kvôli svokrovi, dlho tu nebude tak nechcem moc obmedziť návštevy aby si ešte užil vnučku, vidno že má dcéru naozaj rád ale každá návšteva skončí hádkou, ako to eliminovať? Čo by ste robili na našom mieste?

biba_18
29. nov 2024

nie, deti si to nemajú vyriešiť samé, zvlášť ak je jedno výrazne staršie ako druhé ... čo by som robila ja? ja by som sa do toho veru angažovala a vychovávala by som dcéru tak ako ja uznám za vhodné a nie ako to uznajú a vhodné švagriná so svokrou ... ak švagriná vyžaduje od tvojej dcéry aby požičala hračky bratrancovi - nech požičia, ale nie že jej to bude vravieť švagriná - pekne na výmenu ... vychovávajú z neho riadneho spratka ti poviem ...

pribinak
29. nov 2024

Deti si to majú rieisit samé …..hlavne keď jej syn je starší a silnejší

Vyrusila by som to a rýchlo a môže sa na mna hnevať kto chce a koľko chce. Nenechám masakroval svoje dieťa. Odtiahla by som svagrinu bokom a povedala veľmi razne, že alebo si ustrihne svojho syna aby nebol nesacal a nebral hračky mojej dcére, alebo zakročil ja

Povedať to otvorené a jasne

feuille
29. nov 2024

Áno, je to normálne správanie detí, ale je medzi nimi dosť veľký vekový rozdiel na to, aby si to medzi sebou riešili samé takže by v tomto prípade mali zasiahnuť rodičia chlapca. A keby som videla že nič, tak by som na neho nakricala ja a hotovo. Druhý krat by si to mozno nedovolil.

autor
29. nov 2024

@biba_18 ja určite nemienim vychovávať ako hovoria a vždy zasiahnem lebo synovec je silnejší a dcéra je taká utiahnutá, len ešte nakoniec robia s môjho dieťaťa to zlé
@pribinak toto s ňou rieši muž aj so svokrou ale teda účinok to nemá, určite by sme obmedzili návštevy ale chodíme hlavne kvôli svokrovi

autor
29. nov 2024

@feuille dovolil si to aj po kriku, vždy to riešim ja alebo muž podľa toho kto ja bližšie ale svokra aj švagriná ho vždy uistia že nič zle nerobí

biba_18
29. nov 2024

švagriná je manželova sestra?

autor
29. nov 2024

@biba_18 áno

deti95060810
29. nov 2024

asi si by som na toto nedokázala pozerať...
pozrieť deda a hajde domov - čím skôr. načo sa tam naťahovať .....

basulaak
29. nov 2024

Nevychova ho mamka vychovam ho ja. A to iste plati pre cudzie deti. Vychovavam aj cudzie. Lebo som dospela. A ked sa hociake dieta zle sprava, zasiahnem. Takze synovec by dostaval kapky riadne odo mna.

biba_18
29. nov 2024

tam to bohužiaľ neprebiješ ničím ... ak tam teraz chodíte kvôli svokrovi, asi by som to robila ako doteraz s tým, že švagrinú by som požiadala aby nešla k svokrovcom keď tam budeme my - alebo len občas, rozhodne nie zakaždým - teda pokiaľ žijú v dome (čo predpokladám že hej) ...

biba_18
29. nov 2024

@basulaak len on dostane kapky od autorky a mama s babkou ho uisťujú že on nič zlé neurobil a že zle robí autorka ... kam toto povedie? my vieme. či to vedia tie dve?

pribinak
29. nov 2024

Dohovor nepomáha? Tak by dostal po rukách ale takú, že by aj plakať mohol.
A mize má tu zožrať aj pol koňa. Ja by som masakrovat svoje dieťa nenechala
Lebo takto sa ona učí, že musí znášať bitie či dávanie od neho
Normálne by dostal po rukách a bodka

autor
29. nov 2024

@biba_18 oni bývajú spolu, spoločná obývačka, kuchyňa všetko takže je tam stále a keďže je s mladším na materskej tak je aj stále doma

autor
29. nov 2024

@pribinak nemusí to znášať lebo zasiahne sa vždy zas nepozerám sa na to ako robí zle bez reakcie.

biba_18
29. nov 2024

tak ako napísala @deti95060810 - byť tam chvíľu a hajde domov ... a dcére by som sa snažila nejako tak že ideme k dedkovi a pekne sa hraj s olikom (alebo tomim alebo ako sa volá) ale pojdeme skôr domov dobre?

zzzzza
29. nov 2024

Rodičia musia zasiahnuť

basulaak
29. nov 2024

@biba_18 to neni jej problem. Ze mama s babkou su pipi. Ked mi vadi spravanie tak sa ozvem..a ked ma to uz nebavi tak s zdvihnem a odchadzam. Viac moznosti tam neni

autor
29. nov 2024

@biba_18 áno to aj praktizujeme, naše návštevy sa teraz pohybujú zhruba na polhodine a nechodíme ani tak často ako doteraz
A zabudla som napísať že švagor je kamionista, robí na turnusy a do výchovy sa moc nestará takže ani on nejako nezasiahne

januska12323
29. nov 2024

Také malé deti si nemôžu bitky riešiť samé, na to majú rodičov. Chodila by som tam v čase keď nie je synovec doma ak sa dá alebo len na krátku návštevu a keď sa začne správať zle odchod domov.

elzena2
29. nov 2024

Dcéra si to nebude pamat. Nech si vytvara vztah s babkou neskor. Načo tam chodis, keď sa tam len nervacis?

biba_18
29. nov 2024

@basulaak veď sa pýta ako to má riešiť - že tam chce chodiť kvôli svokrovi ale kvôli tým dvom nechce ...

autor
29. nov 2024

@elzena2 kvôli svokrovi, nezostáva mu veľa času a dcéru má rád

biba_18
29. nov 2024

možno by aj dedko voľačo mohol ...

autor
29. nov 2024

@biba_18 vieš čo on sa aj snaží, ale už ani nechodí a na synovca nemá dosah.
Ale zas vždy sa k tomu vyjadri a je na našej strane skôr

elzena2
29. nov 2024

Neviem, ako je na tom dedko, ale nemozete zobrat tu familiu niekde von? Ze do najblizsieho parku? Budete sa bavit s dedkom a toho synovca nech si obskakuju tie dve? Keď to bude na vacsom priestranstve, tak nebudu tie deti tak moc pri sebe,ani hraciek tak tolko nebude. Alebo si dovezte starkych ku vám domov na par hodín.

lienka.7
29. nov 2024

@pribinak súhlasím s tebou.
@autorka nenechám si vlastne dieta otlkat, len preto, že švagriná na výchovu kašle. Plesol by mojej malej? Plesla by som mu naspäť. Aby vedel, o čom to je. A švagriná, keby do mna skákala aj so svokrou by som povedala tiez svoje. A nie, deti si to nevyriesia sami. Riešiť to za nich majú dospelý.
Toto je presne ta "vychova", kedy tu potom matky vypisujú, ze ma dieta kope, neposlucha a pod.,čo mám robiť? No tersz už nič, ty blbana🤦‍♀️ mala si robiť vtedy, keď si sa na tom ako blba bavila, ze otlka iné deti. Tak teraz nech otlka teba. Co ti vlastne vadi?

ivik4
29. nov 2024

Fuuu, mne az tlak stupol jak som sa vytocila, stacilo ze som si predstavila byt v tvojej koži . Kks, inu show by som tam narobila keby si nespravila poriadky s deckom co stale otlka to moje a toho maleho by som vzala do parady ked jeho mater je uuuuuplne v pohode s tym ze tlcie mensie...😤. Skoda ze tvoja je taka mala, este by som jej pred vsetkymi povedala nech mu šupne jednu naspät ,, vsak nech si to teda riesia medzi sebou😎😎

mamina7070
29. nov 2024

pozri teraz treba hladiet na svokra a neobemdzovat navstevy v prvom rade zober dcerine hracky odial domov k vam (ak ich chces)
ak tam idete s dcerou zober jej hracku z domu jej dievcensku
a ak jej to bude bratranec brat tak povedz nie nepozicia a este dodaj to je dievcenska hracka a hra sa s nou xy
(blbe ale na hrube vreco hruba zaplata)
zdrziavaj sa pri svokrovi aj s malou nenechavaj ju samu hrat sa s bratrancom a aj to kludne verbalizuj ze meno dcery sa prisla pozriet na dedka teraz nas nevyrusuj

a tak nejako by som to docasne prezila

basulaak
29. nov 2024

@biba_18 nerozumiem ti. toto neni jadrova fyzika. Riesenie je zastat sa toho komu je robene zle a korigovat chovanie toho co robi zle. A ked to neurobi rodic urobim to ja ako svagrina/teta.

biba_18
29. nov 2024

@basulaak ja nerozumiem tomu že ty nerozumieš že ja tomu rozumiem, aj autorka - ale sa háda so švagrinou a svokrou kvôli tomu - a chce to riešiť ...