Ahojte,
neviem ci mi s tymto dokazete poradit ale potrebujem sa aspon vypisat lebo ma porazi. Ako fungujete s tym ze vasi svokrovci alebo rodicia su extremne aktivni na soc. sietach? U nas je to svokra na facebooku, ja mam soc. siete ale nic tam nepridavam, potrpim si na sukromi a nikde na nete neexistuje mnou pridana fotka do tvare. Svokra ma pred 60kou a kazdym rokom je to horsie, pridava kazdy prd, keby iba veci ktore sa tykaju jej tak dobre, ale ona musi pridat kazdy vylet, kazdu rodinnu oslavu, povedala som jej nech nepridava moje fotky do tvare, lebo bez suhlasu ma kolkokrat odfotila a pridala ze som o tom ani nevedela, vsade ma oznacuje a musim to rucne davat prec, vypisuje mi na nastenku a musim to skryvat a mazat. Nikdy by som nesla aj z tohto dovodu s nou na dovolenku, lebo by vsetko pridavala a ja mam respekt pred zlodejmi, takisto sa mi nepaci ze zamestnavatel si to vsetko vie pozriet a vyhladat. Preco pisem? Lebo tento tyzden ma uz katastrofalne nasrala, bola u nas na navsteve na ktoru sa sama pozvala a zistili sme ze ona z nasho domu robila zive vysielanie, my sme tam behali takze nas bolo vidiet do tvare aj pocut co sme hovorili, natacala nas dom zvnutra. Muz nema taky problem s pridavanim fotiek do tvare aj ked on sam to nerobi, ale toto vysielanie nasralo uz aj jeho, ale on len prekruti ocami a nic jej nepovie. Som v 24 tt a uz teraz sa hrozim co bude robit ked sa male narodi a nezelam si aby pridavala fotky, ale uz vidim ako nebudem uspesna a okakane plienky nasho dietata budu vsade po nete. Ach boze neviem co mam robit, ona nedokaze pochopit preco mi to vadi a ake to je trapne ked toto robi a ze niektore veci by mali byt iba sukromne.
Normálne sa snažím ukľudňovať spory, ale toto je masaker. Svokru asi treba poučiť o bezpečnosti na internete. Slušne a s rešpektom jej vysvetliť, že chápete, že za jej čias internet ešte nebol, ale že všetkých nováčikov na internete (bez ohľadu na vek) treba takto poučiť. Že sú veci, ktoré sú už cez čiaru a proste toto sa nerobí (napr. to natáčanie u vás v byte bez vášho dovolenia alebo zverejňovanie vašich fotiek a pod.). Inak to označovanie si vieš zablokovať a nebude ťa môcť označiť na fotke/videu. Ale bojím sa, že s tým zverejňovaním si asi moc nepomôžeš, lebo udávať ju za to asi nebudeš. Asi už len úplne sa jej vyhnúť, čo teda zamrzí.
tak si ju zablokuj ked to nevie respektovat. tym padom pre nu z fb zmiznes
@dori2 to by bol asi posledny klinec do rakvy nasich vztahov keby si ju zablokujem a nevidela by som potom ci zase nepopridavala moje fotky
Povedz jej príbeh, napríklad sa môže udiať nejaká tragedia v rodine a z netu ukradnuté fotky toho človeka na vás budú znova a znova vyskakovať z nového času, z internetov už naveky.
(Skúsenosť z rodiny, v tom šoku nestihneš zmazat sociálne siete a už si všade. Cele týždne na teba hľadí tvoj mŕtvy príbuzný z tituliek bulváru. Neprajem zažiť nikomu)
Ale čo môžeš spraviť. Upozorni ju oveľa raznejsie, znova a znova po každej situácii, bud konkrétna. Neželám si aby si ma fotila, fotila nas dom. Každú moju fotku budem nahlasovať fcb ako nevhodnú.
Na fcb si nastaveniach súkromia daj aby ta nemohla označovať.
Všetky jej fotky kde si nahlasuj (je tam taka možnosť nahlásiť nevhodný príspevok),
Napíš jej tam do komentára "prosila som ta aby si ma nefotila nezverejnovala, prečo to nerešpektujes?"
Musíš byť iba vytrvalá, upozorňovať a upozornovat, svokra pochopí. Isto nebude chcieť aby si všetci jej známy čítali tvoje nesúhlasne komenty a vedeli ze ta fotí proti tvojej vôly
Na fb sa kedysi dala nastavit kontrola, ze kazdy prispevok alebo fotku, na ktorej ta oznacia, musis ty odsuhlasit. Viem, ze som si to kedysi davno ja nastavovala kvoli tomu, ze som tiez mala taku aktivnu osobu v blizkosti. Vzdy mi potom chodili oznamenia, ked ma oznacila a ja som bud potvrdila alebo odmietla. Skus najst niekde v nastaveniach takuto moznost. S tym zivym vysielanim je to uz horsie...
No ak nepomoze slusna komunikacia, tak zablokovat a nahlasit FB fotky/videa, kde ste…toto by som neakceptovala.
@lujza123 nejde len o fotky, ale napr iba rodicia z kazdej strany vedeli ze som tehotna, tajila som to hlavne kvoli praci a ona musela zavesit na fb ze netrpezlivo ocakava vnucatko a ja som rychlo musela oficialne oznamit tehotenstvo aby ma nevyhodili z prace kvoli nej
Ja som v jej veku,ale nikdy som nikde nepridala iné foto ako mojej hlavy na FB v profile a to je tak všetko.Nikdy by som si nedovolila pridať vnúča niekam,len komentujem s laskou ,ak niečo pridá dcéra.V tvojom prípade to chce ozaj vážny rozhovor vás oboch so svokrou,lebo ona si zrejme neuvedomuje aké môžu byť následky takéhoto správania.Musíte byť rázni a aj jej povedať,že ak s tým neprestane,tak jednoducho sa nebudete spolu zučastnovať osláv a s vnučatkom sama nebude,lebo by ho fotila dookola a vešala na fb a toto si neželáte.S tým prezradením teh. by ma teda riasne nas...la a verím,že si jej povedala ako ti s tým v práci zavarila.
Tak to je už trošku tvoja paranoja, že z tvojej práce niekto sleduje tvoju svokru na Facebooku, nie? Mimochodom, prečo by ťa mali vyhodiť z práce kvôli tomu, že by zistili, že si tehotná? Však, keď tehotenstvo oficiálne nahlásiš, si práveže viac „chránená". Ale k veci - ak svokra neberie do úvahy vaše argumenty, prestala by som jej dávať príležitosti na získanie „materiálu". A pri nevyhnutných stretnutiach by som vždy nahlas zopakovala, že si neželám aby ma fotila a pridávala kdekoľvek. A ak by to nerespektovala, tak idem preč. A ako radia aj kočky vyššie, skús si ponastavovať čo najviac obmedzení.
Pusti jej tuto reklamu, mozno to zaberie https://petapixel.com/2023/07/13/terrifying-ad-...
@heni79 tak ja som to nechcela este nikomu oznamit lebo stat sa moze vselico a prave kvoli nej som to rychlo musela oficialne oznamit, lebo asi nepoznas slovenskych zamestnavatelov, ale kludne som mohla podostavat upozornenia a vyhodili by ma lebo tehotna zamestnankyna na materskej s garantovanym miestom sa im neoplati a celkovo nemala na to pravo, chcela som to oznamit ja ked uznam za vhodne.
na fb sa da nastavit zakazmoznacovania alebo kontrola pred zverejnenim ., takze by si na svojej nastenke ty nic nemala len ona... alebo ak ju nechces bloknut tak si sama vymaz socialnu siet ..
Právo na to nemala, to súhlasím.
@mandzula lebo co je na tom najhorsie, tak ma verejny profil a prispevky, takze to vidi ktokolvek aj napr iba cez google bez fb uctu, takze preto sa tak snazim aby to nevyskocilo v suvislosti s vyhladanim mojho mena
@syslik81 tym ze si vymazem socialnu siet tak len o tom nebudem vediet, ale stale nezmizne problem ze bez povolenia zdiela sukromne veci a fotky z nasho zivota a moze sa k tomu dostat ktokolvek, aj ked jej vypnem oznacenie alebo ju bloknem, tak len ona moze tie veci vymazat a vobec nepridavat
@autor ok, rozumiem. Dorazne ju opakovane upozorni, ze si to nezelas, ak nepochopi, nevolaj ju na rodinne akcie, k sebe domov, odmietni jej pozvania, proste ju odstav od zdrojov. Ak nepochopi, jej smola. My sme takto svokre byvajucej 300 km od nas posielali fotky vnucky, no ked sme zistili, ze ich videlo pomaly cele mesto a keby mali letne kino, boli by aj tam, dorazne sme ju upozornili, ze si to nezelame, a ked nepomohlo, prestali sme jej fotky posielat, az potom pochopila. Ako bonus nam dala vyrobit tricka s fotkou, na ktorej bola asi polrocna dcera na chrbte s roztiahnutymi nohami - to zmyslanie niektorych starych mam je fakt nepochopitelne.
Este mi napada jedna vec - ak uz fakt nic nezaberie, bojuj jej zbranami a zverejni fotku, na ktorej bude fakt hnusna.
To, že si autorka ponastavuje na profile súkromie predsa neurobí nič s tým, že svokra uverejňuje hocijaké fotky, na ktorej je autorkina rodina.
Máte to ťažké. Kým svokra nepochopí, že 1. na internet sa nedávajú všetky veci zo života a 2. má rešpektovať požiadavky druhých na ich vlastné súkromie, budete mať doma peklo
Tak toto by ma veľmi nahnevalo.Nedovolila by som jej fotiť nás a zdieľať ďalej a už vôbec nie video.Coraz viac ľuďom v staršom veku zo samoty prepne a celé dni travia na FB a majú veľa *kamarátov"cudzích ľudí v rôznych skupinkách.Ja som niekedy šokovaná čo tam ľudia pridavaju píšu zo svojho života.Moja mama je medzi psickarmi na šťastie si píše len sudmi, ktorých reálne pozná z výstavy, ale čo mi narozprava o ostatných strašne:(
Dôrazne jej dohovorte, že si to neprajes.Ked sa dieťa narodí bude to ešte horsie
"vsade ma oznacuje a musim to rucne davat prec, vypisuje mi na nastenku a musim to skryvat"
Hmm, z takehoto dovodu som si dal ze kazde oznacenie musim schvalit a zakazal som druhym davat veci na moju nastenku. Takze uz davno nemam starosti s odznacovanim 🙂
A to ste nevideli, že u vás natáča?🙄
Inak na fb jej tie fotky môžeš nahlasovať.
@sashabb ja som bola v kuchyni, je to hlupe ale rada sa jej vyhybam, muz s nou sedel v obyvacke a nic si nevsimol lebo ona byva nalepena stale na mobile bezne a potom ked som prisla za nimi tak som videla ze ma zapnutu prednu kameru, tak som sa jej pytala ze ci sa zase foti a ona ze vysiela, samozrejme sme jej povedali ze od nas vysielala posledny krat, ale mne sa az rozum zastavuje ze co ona dokaze porobit a pozdielat a vobec nemysli na nasledky
No mal by to riešiť s ňou jej syn. Musí si uvedomiť následky svojho konania a ja by som sa jej aj opýtala, že na čo je dobré to robiť? Že ak je to závislosť, tak je to rovnaké ako droga, a keď aj napriek tomu, keď vie že si to neprajete to musí robiť, tak je to asi na diagnózu. Ale to jej všetko má povedať jej syn radšej. Od neho by to mohla zobrať lepšie. Lebo by mala pochopiť, že si len chcete chrániť súkromie a nech si ona zdieľa niečo iné keď to jej dopamínová závislosť vyžaduje.
fuu, toto je pruser... ale zaujal ma jeden detail - preco preboha ma svokra verejny profil???
Upozorneni ,že ešte raz nájdeš fotky na FB alebo iných sociálnych sieťach tak ideš na políciu a podavas trestné oznámenie za šírenie fotiek
Rozhovor a komunikácia je zaklad