Svokra ma nerešpektuje

11. aug 2022

Baby aj vy to tak máte že deťom niečo nedávate a svokra mu to s úsmevom pred vsmi dá s komentom veď si daj?
Absolútne ruinuje mňa ako autoritu a matku zároveň. Syn 2r. (25m) má potravinové alergie, a ďalšie vâžne zdravotné a tráviace problémy ktoré nemáme doriešené a hľadáme ich korene a liečbu. A tak mu nedávam detskú šunku napríklad a ani konzervované prisladzované výživy. Dám mu varené mäsko alebo čerstvú či varenú zeleninu a ovocie každý deň. Chodíme s ním po lekároch prakticky od narodrnia je stále len chorý na atb a ležali sme už aj v nemocnovi kvôli vírusu. Ďalšie mal doma a bakteriálne och. mal 2x vážne a zdlhavé.
Prosím ako ste to riešili? Už som úplne zúfalá, lebo v rodine je veľké dusno a zlé vzťahy.

varené mäsmo a

zorana999
11. aug 2022

Je to choré, pretože tu ide o zdravie dieťaťa. A svokra ak miluje svojho vnuka, záleží mu na jeho zdraví. Ako by som to riešila?
Obmedzila by som styk na minimum a keď už by som ju napríklad so synom išla pozrieť tak len na hodinu a okamžite ako by mu niečo podávala by som to zobrala bud ešte jej alebo jemu z rúk.
Tu nemáš iné riešenie očividne je svokra vadná a neuvedomuje si dôsledky nerešpektovania prísnejšieho stravovania....,

a_alexandra_a
11. aug 2022

Postavila by som sa ku svokre a zobrala jej to z ruky s tým, že si povedala, že malý to jesť NEBUDE. Kľudne aj nech sa urazí, ide tu o zdravie tvojho dieťaťa, to nie je tvoj rozmar, že nechceš aby to jedol. Keď má z toho dieťa zdravotné komplikácie, bolo by mi jedno ako na to zareaguje svokra.

fliacik
11. aug 2022

Aj moja mama a svokra mali také tendencie. Dcéra ako bábo nadmerne priberala, mala znížené parametre svalovej aktivity a lekári nevedeli prísť na príčinu. Behali sme po vyšetreniach od Trenčína po Bratislavu, absolvovali množstvo krvných testov, vyše roka bola v dispenzárnej starostlivosti na endokrinológii a, samozrejme, mala nariadenú prísnu diétu. Mama a svokra ma obviňovali z "týrania" dieťaťa, že jej v 1 -2rokoch nedovolím rôzne cukríky a keksíky. Nie raz sa stalo, že som pristihla svokru, ako jej do ruky dávala koláč so slovami. "Rýchlo papaj, nech mama nevidí." A moja mama tiež, vzdala ju von na prechádzku a ak som ich náhodou niekde stretla, vždy som jej v ruke našla rôzne lízatká a pod. Strašne ma to hnevalo, jednak z pohľadu toho, že vedome ničili dieťaťu zdravie, ale tiež, že ma ako matku nerešpektujú, len aby v očiach dieťaťa boli tie dobré a ja tá, čo zakazuje. Treba si jasne nastaviť hranice, buď bude rešpektovať, čo od nej žiadaš, alebo proste obmedzíte stretávanie. Toto nie je o rozmaznávaní vnúčaťa babkou, toto je hnusné a zákerné správanie. Ja som dcére bez váhania vzala zakázané jedlo z ruky a osobitne jej a osobitne svokre pripomenula, že to nesmie papať, lebo teta doktorka zakázala, lebo chceme, aby bola zdravá.

anjelicek26
11. aug 2022

Tak na co s nou zijete alebo k nej tolko chodite... pozvi ju k vam, snad jedlo nedonesie alebo sa stretnite niekde mimo na vylet spolocny ci ihrisku, kde ho krmit nebude... ono niektore osoby proste pojem "alergia" nechapu, lebo "kedysi to nebolo a mamicky prehanaju". A ze je takych bohuzial dost. V skolke toto este len bude zaujimave, tam to s jedlom tiez nebude ruzove...

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
11. aug 2022

Kontrolka mi blikla keď rozprávala môjmu mužovi akú má strašnú nevestu jej kamarátka. Že všetko dáva a robí len podľa modrého koníka. Dieťaťu že dáva zelené banány, lebo sladké jesť nemôže a v prezretých je veła cukru tak že milá babka musí chúďatku dieťaťu dávať jesť poza chrbát lebo matka dáva len zeleninu (neviem či to tak naozaj je ale ja taká extrémistka a vegetariánka nie som ako ona opisuje svoju nevestu) A toto mi môj muž vyhafzoval že akú má nevestu jej kamarátka. Tak som sa nasrala a vyčistila svokre žalúdok, pretože ja mám navyš od nej zdravotnícke vzdelanie a kníb po aleluja a teda sa nemusím a nikým radiť, naopak o zdraví sa zvyknú radiť so mnou.

Baby nepomohlo, som hlúpa blbá neschopná nevedomá matka asi. A svojmu dieťaťu nedoprajem.

anjelicek26
11. aug 2022

Tak ak mal syn len sopel a ty robis okolo toho toto, tak svokru aj chapem..neschvalujem, ale chapem, "nevidi to"... mozno by bolo jednoduchsie ked pojdete zo synom k lekarovi, vziat aj ju... nech si vypocuje diagnozy, odporucania a veci tomu podobne. Lekarovi nevadi, ze dojdete dve s nim.... niekedy su taketo riesenia najefektivnejsie...

autor
11. aug 2022

@anjelicek26 nemal "len" soplík ale chronickú nádchu od 2m do 1roka plus chronický suchý kašeľ - nábeh na astmu.

anjelicek26
11. aug 2022

Ved ja ti rozumiem, len pisem, ako to vidi ona... treba ju zobra, aby jej to, ze tam je realny problem, povedal aj niekto dalsi...inak bude mliet svoje a budu len konflikty...

elizabet173
11. aug 2022

ty si matka, ty určuješ pravidlá, môže sa svokra aj na hlavu postaviť. Ak by išlo o zdravé dieťa, nerútila by som sa z nejakej somariny, ktorú mu dá zjesť raz za čas, ale ak máte potravinové alergie, tak by som bola striktne proti. Ak s ňou bývate, máš to ťažké, čo najskôr sa odsťahovať, lebo vzťahy dobré nemáte, mal by jej dohovoriť tvoj muž. Ak s ňou nežijete, tak obmedziť kontakty a aj jej povedať prečo. Dá sa všetko s kľudom, ale dôrazne a neustúpiť.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
11. aug 2022

nech sa s ňou muž stretáva denne, ty tam pôjdeš s dieťaťom raz za dva týždne na návštevu na dve hodiny a od syna sa nepohneš. Nerozumiem, aké peklo môže narobiť, jedine, že by sa syn postavil na jej stranu, nie na tvoju, potom by ale nebola problémom svokra.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
11. aug 2022

Moja suseda ma vnucatko 2 r a jej dcera jej vari zdravo...vcera boli na navsteve sa kupat a odisli a vecer sa stari rodicia rozpravali na dvore, ze mala je urcite hladna a riesili, ze ked ju budu strazit nech sa babka "neondi" a da jej chlieb s natierkou ci pasteku🙂ved ma 2 r a moze vsetko...
Svokre nedovol, aby Ti hovorila do stravy a vychovy.Ako to spravis neviem..aj muz mohol zakrocit, aby mu sunku nedavala

veroonr
11. aug 2022

Ty si matka, ty rozhodujes koho a v akej miere pustis k dietatu... Takze ak si nevies nastavit hranice, hnevat sa mozes akurat tak sama na seba

1angelika
11. aug 2022

Keď je to naozaj problém, že dieťatko má problémy so stravou tak buď rázna a nezamýšľaj sa či sa svokra urazí, nahnevá alebo nie. Držím palce ❤

kacena4
11. aug 2022

je to normalne myslim si ze takmer vsetky babky su take, chcu vnuca rozmaznavat, nevedia prijat ze to co mu chcu dat mu moze uskodit. u nas to tak tiez bolo, prestali sme tam chodit a bol pokoj po case si to svokra uvedomila a dnes uz vari bezlepkove, bezmliecne kolace ked prideme chce to cas neboj

sense
11. aug 2022

A tvoj muž nevie ze dieťa takú šunku nesmie a vedeli dovolí mame tým kŕmiť dieťa?

nikha2809
11. aug 2022

Išla by som na to inak?Keď mu bude niečo dávať na rovinu by som sa jej pekne nahas spýtala.Tesite sa z toho keď mu takto škodíte?Viete o tom že mu ubližujeme?Nemáte svojho vnuka rada keď mu robíte toto?Viete o tom že po tom a tom čo mu idete dať možno skončí v nemocnici, budete mať z toho radosť?...
S niektorými ľuďmi proste inak nejde, iné je keď keď dá zdravému dieťaťu čokoládu a mama sa hneva a iné keď dáva dieťaťu s potravinovými alergiami tieto veci.

dankanka
11. aug 2022

Musis ist s nimi na vysetrenia, aj s babom, bohuzial..ak ta neposlucha svokra ani muz. A svokre by som povedala, ze nabuduce ide lezat do nemocnice s vnukom ona.

autor
11. aug 2022

aspoň som sa vyventilovala . Ďakujem vám za rady a podporu. Aspoň viem, že v tom nie som sama a neriešim len ja takéto "príjemnosti".

zoeeoz
11. aug 2022

Normálne krátky proces by som s nou urobila

danica2711
11. aug 2022

zdravie dieťaťa je najdôležitejšie a keďže toto zjavne pretrváva už dlho, riešila by som to natvrdo - ešte raz mu dáš niečo, čo nesmie a nebudeš mať kontakt s vnukom. Hotovo. Ale zdá sa mi, že v celej tejto story je dosť veľkým problémom tvoj muž. 1. Je to jeho matka, primárne by si s ňou mal poriadky porobiť on. 2. Načo musel k lekárovi brať svoju matku, to on nie je schopný zvládnuť vyšetrenie so synom sám? 3. Keď už ju zobral, prečo jej dovolil pchať doňho jedlo, ktoré nesmie, navyše keď mal byť nalačno, čo je pribrzdený? Bohužiaľ sa mi zdá, že budeš musieť najprv "spamätať" manžela, potom to bude ľahšie aj so svokrou. Držím palce

matullienka
11. aug 2022

@danica2711 plne súhlasím, najskôr dorazy rozhovor s mužom, lebo ten tiež asi nebude úplne pri zmysloch a milej svokre by som povedala, ze pokiaľ s tým neprestane viac vnúča neuvidí a môže sa aj na hlavu postaviť a ohovorit ma po celej republike

kamlicek
11. aug 2022

Niekedy je lepsie drzat sa dalej, ked takyto problem je, nestretavat sa, ked tak minimalne. Toto je uz vaznejsie. Tu ide o zdravie, to nie je len nejaka banalita.

fliacik
11. aug 2022

Ako, je pravda, že niektoré ženy to pri deťoch skutočne preháňajú a ženú do extrémov - všetko iba BIO, bez ečiek, bez glutamanov, veggie, študujú zloženie každého hltu na obale, počítajú gramáž soli v obsahu, cukor je smrrrť, deti na ihriskách olievajú litrami dezinfekcie... Ale ak sú u detí reálne zdravotné obmedzenia a dieťa jednoducho musí fungovať v špeciálnom režime, aj čo sa stravy týka, tak správanie niektorých babiek ozaj nepochopím. Najmä také to chrapúnske poza chrbát matky. Mali sme na sídlisku jednu starú pani. Raz som ju stretla s vnučkou, v ruke také obrovské lízatko, malo asi 10 cm priemer a v sáčku ešte asi 5 rôznych druhov sladkostí. A babka mi tak pyšne hovorí, že nevesta nemá rada, keď ju napcháva sladkosťami, lebo potom jej doma odmieta jesť obed a večeru. Tak, že ona ju vždy vezme na prechádzku, v obchode si nakúpia samé dobrôtky a kým prídu domov, musí všetko zmiznúť, aby nebolo zle. Nezmohla som sa ani na slovo. A vlastne, doma som mala niečo podobné. Syn mal od narodenia alergiu na bielkovinu kravského mlieka, kým som ho kojila, musela som sama držať bezmliečnu stravu, lebo stačil hlt mlieka a malý mal hnačky aj 40x za deň, krv v stolici, ťažko dýchal, na tele ekzém... No zlé to bolo. Ak sme držali diétu poctivo, mala som spokojné dieťa bez ťažkostí. Po odstavení sme teda prešli na špeciálne "mlieko" na predpis na báze aminokyselín, jogurty jedol iba ryžové (mal alergiu aj na vajcia a sóju) a maslo rastlinné. Juj, koľkokrát mi vlastný otec vynadal, že decku nedoprajem, že ho nútim jesť iba hnus, že má jesť všetko zaradom a uvidím, nič mu nebude, my za našich čias sme jedli všetko bez rozdielu a žiadne výmysly, žiadne alergie neboli, to len my, dnešné matky sme precitlivené a všetko zbytočne riešime... No a argumentuj ako chceš ľuďom s takými názormi. To len jedným uchom dnu a druhým von...

maminkadeticiek
13. aug 2022

Evidentne si makka a este si jej nedala jasne priamo a asertivne kto je tu matka a koho pozoadavky sa budu respektovat.Ludia si robia rohozku len z tych,ktory im to dovolia.

dobromila
13. aug 2022

@maminkadeticiek evidentne si nebola v jej situácii. Ja som si toho so svokrou zažila tiež dosť, absolútne nerešpektuje svojich synov ani nás nevesty. Keď aj niečo sľúbila, že neurobí, o chvíľu v tom pokračovala. Uráža sa dodnes. Ja tam už ani nechodím, keď nemusím.

vespertine
13. aug 2022

Tiež si myslím, že problém je asi skôr tvoj muž. Ty toho veľa neurobíš, keďže pre teba sú to v podstate cudzí ľudia, tieto veci musí komunikovať on, jedine on má na to dosah, zvlášť keď je s nimi častejšie. A ak to nerobí, znamená to skôr, že to on neverí tomu, čo robíš, nie svokra.

alkapoiuy
13. aug 2022

Normálka ja som prežila to isté, nedalo sa vysvetliť rozumne, tak som naučila syna že si nesmie zobrať, ani zjesť bol rozumný a počúval na slovo, mohla mu dať aj modré z neba nič... Mala smolu, podotýkam mal cukrovku od dvoch rokov nedalo sa vysvetliť, žemu nemá dávať sladkosti, zbytočná námaha.