Svokra, bývalá priateľka a kúpa bytu

michal_dr
20. dec 2024

Ahojte,
rád by som vedel názor nestranných ľudí k mojej situácii. Ako by ste reagovali...
S priatelkou (dnes už ex) sme sa rozhodli pred 3 rokmi spoločne kúpiť byt, aby sme mali spoločné zázemie pre založenie rodiny. Rozhodli sme sa, že kúpime byt od priateľkynej mamy v ktorom sme spolu rok žili (jej mama roky žila u partnera a z predaja si chcela kupit dom).
S priatelkou sme sa dohodli, dal som vypracovat právnikovi Kúpnu zmluvu a Zmluvu o splátkach a vyrovnaní v prípade rozchodu-na mieru, aby bola férovosť.
Všetko bolo v poriadku, ale týždeň pred podpisom Kúpnej zmluvy jej mama prišla s tým, že "trvá na tom", že si v byte nechá trvalý pobyt. Trvala na vymazaní odseku z Kupnej zmluvy napriek môjmu nesúhlasu. Dôvod bol ponechanie spz na aute, pošta, lekár, odmietla si dat trvalý pobyt na kupený dom.
Bol som proti, žiadal som ju osobne, že si to neželám, nie trvala na svojom. Povedal som i priatelke, že si to neželám a za týchto podmienok odmietam ísť do spoločnej kúpy. Ak zmluvu podpíše, nemám záujem podielat sa na splácaní. Napriek môjmu nesúhlasu priateľka s mamou súhlasila a ja že robim z toho vedu.. Tým dnom som s jej mamou skončil.
Trval som, aby sme s priatelkou išli na úrad vsetky pobyty z bytu odhlásit, avšak odmietla s tym, ze robim z komara somara, robim z toho vedu a všetci si ťukaju po čele z mojej reakcie.

Aký máte názor na konanie svokry a mojej ex priatelky? Išli by ste do kúpy? Čo si myslíte o zachovaní sa ex priatelky voči mne.

Ja som to neprekusol... Konanie svokry ma nahnevalo, ex partnerka sklamala nerešpektovanim dohody. Vzťah sa naštrbil a tahalo do terajšieho rozchodu.
Svokra s partnerom boli/sú na mna urazený, ex priatelka detto.

Trvalý pobyt je administratíva, áno, mna však rozhorčil tvrdohlavý, arogantný postoj, konanie a zamyslenie sa nad buducnostou z konania priatelky voči ignoracii mojho nesuhlasu.
🤔

butterflyeffect
20. dec 2024

@michal_dr a naco to teraz ides riesit, ked uz je to expriatelka a exsvokra? Ved uz na tom nezalezi

michal_dr
autor
20. dec 2024

@butterflyeffect ...poučenie do budúcna. Na chybách sa človek učí.

butterflyeffect
20. dec 2024

@michal_dr pochybujem ze sa stretnes a rovnakou situacou v buducnosti a ak aj ano, vzdy su rozne okolnosti… ale ked uz tak tak kym ste boli spolu a chcela mat trvaly pobyt tak nech si ma-ten vies ty ako majitel kedykolvek zrusit aj bez jej suhlasu… ine by uz bolo ak by chcela dozivotne pravo, to uz by bolo odveci…

dadka1997
20. dec 2024

@michal_dr musi ti postačiť ze nikdycdo takej kupy by som nešla

lucylaw
20. dec 2024

@michal_dr Trvalý pobyt má iba evidenčný charakter a mohli by ste jej ho kedykoľvek zrušiť aj bez jej vedomia a bez jej súhlasu,takže ak išlo iba o toto,tak áno,urobil si z komára somára a ak si len kvôli tomuto nechal svoj vzťah prísť až k rozchodu a inak bol váš vzťah ok,tak si tak trochu hlúpy..Akože keby tam chcela vecné bremeno práva na dožitie,tak to by bola iná vec,s tým by som určite nesúhlasila,ale v tomto by som problém nevidela..Predpokladám,že cena za byt nemala byť rovnaká,ako trhová,takže by sa vám to tak či tak oplatilo..Ale to už je teraz jedno,už si to vyriešil 🙂

michal_dr
autor
20. dec 2024

@lucylaw Cena bytu bola full bez ziadnej zlavy, za tu istu cenu ho ponukala cez realitku. Ano, viem, co znamena TP a ako lahko sa ruší a i aký má status. Otazka bola smerovana na nazor spravania svokry a partnerky, voci môjmu nesuhlasu. Ja som to vnimal tak, ze vtedy to bol TP a ignorovanie môjno názoru, čo by prišlo neskôr vo vzťahu... Opäť svokra niečo zavelí a partnerka jej prikývne a môj názor bezpredmetný, dôležité, aby som však splácal a riadil sa svokrou.

lucia147852
20. dec 2024

Vzťah je o kompromisoch. Obaja ste sa zachovali tvrdohlavo a nezrelo. Ja ten trvalý pobyt kvôli administratíve chápem. Zas nebol to cudzí človek, ale tvoja potencionálna svokra. Partnerka očividne v tom problém nevidela. Keby je to tvoja matka mal by si rovnaký názor? Asi nie. Píšeš, že v tom byte ste už predtým bývali. To ti vtedy nevadilo okupovať byt svokry s neplatiť dráhy podnájom? Za mňa prísť o vzťah kvôli tomuto bola kapitálna blbosť.

pietra
20. dec 2024

@michal_dr tvoja priateľka by ale mohla povedať to isté, že teba nezaujímal jej názor a išiel si si tvrdohlavo za svojím a čo by teda prišlo neskôr vo vzťahu.
Neviem, podľa mňa je toto strašná hovadina. TP v podstate neznamená nič, takže aj podľa mňa si robil z komára somára.

tinqua
20. dec 2024

Okaslat trvaly pobyt, tebe vadi, že sa rozhodli a tvoje namietky zhodili ako nepodstatné...chapem to spravne? Ano urcite je to na zamyslenie, lebo trvaly pobyt sú aj kluce od bytu a kazdemu musi byt jasne co to znamená, tem ohladom svokier a klucov je tu kopec. A pravdepodobne aj potom keby namietal, ze nema sukromie, tak aj vtedy by to bolo nepodstatné...odhliadnuc od toho ci si to nafukol alebo nie, mas svoje hranice a je fajn, ze si ich respektoval...kopec ludi robi kompromisy proti srsti a potom si bucha hlavou o mur.

basska_b
20. dec 2024

Trvaly pobyt nezaklada ziadne pravo k nehnutelnosti. Je to len evidencny ukon. Hocikedy sa da aj zrusit. Je tam ale jedno riziko, ze ked ta osoba ma dlhy, exekucie, tak obsielky chodia tam a moze tam prist aj exekutor spisat majetok. Vlastnej rodine alebo blizkemu priatelovi by som TP dala. Ale chapem ta svojim sposobom... cisto pravne vzate, nedohodli ste sa na zneni kupnej zmluvy s predavajucou a tak z predaja zislo. Zislo zial aj zo vztahu, ale ked takto zeny ukazali, ake su, moznoze aj dobre. Mozno ste ale mali riesit kupu bytu radsej od cudzieho, lebo ako vidno, s vlastnou rodinou sa obchodovat neoplati. Vzdy dakto citi krivdu

mimikarol
20. dec 2024

Zachoval si sa správne v tom, že si sa s ňou alebo teda že ste sa s priateľkou rozišli. Skôr či neskôr by nastala situácia v ktorej by ste ty aj ona trvali na svojom. A taky vzťah kde nefunguje kompromis dlhodobo fungovať nemôže.

zmrzlinka2021
20. dec 2024

@michal_dr v prvom rade priateľkyna mama ti nie je žiadnou svokrou. V druhom rade si preháňal, trvalý pobyt má čisto evidenčný charakter,nič viac

maranta_leuconeura
20. dec 2024

Podla mna bol rozchod na mieste, ved ste sa nevedeli dohodnut pre vas v zasadnej veci. Ze ste kupovali byt za normalnu trhovu cenu od priatelkynej mamy, tak to ste mohli kupit byt taky isty vedla a neboli by konflikty. Ak vas toto nenapadlo alebo partnerka nesuhlasila, tak dobre, ze ste sli od seba. To ze ste sa pohadali prave o TP je fakt blbost, ale to ze partnerka nedrzala stranu tebe ale mame je za mna tiez red flag a ja by som takeho partnera tiez nechcela.

michal_dr
autor
20. dec 2024

@basska_b Ano, ja toto veľmi veľmi ľutujem, že sme nekúpili byt od cudzej osoby. Nečakal som tento arogantny tvrdohlavý prístup od svokry. Keby toto nevzniklo, som najšťastnejší chlap. Ale cítil som podraz.

som_realistka
20. dec 2024

Nechapem tueto reakcie, keby tu napisala zena, ze muzova mama chce nieco take, tak by sa tu zlietli nazory, ze prepisat auto je nic, objednas sa, a lekarom nadiktujes postupne tak ako budes chodit. Ano, tiez by mi to vadilo, hlavne pristup, jasne mu dali najavo, ze zaplatit moze, ale rozhodovat bude partnerka s mamou. A tie co tu pisete, ze zrusit moze kedykolvek vez vedomia dotycnej, to uz je aka vyhra v partnerste, odkyvam, ze dobre, dobre a potom pojdem zrusit? Jasne ze by s tym partnerka "suhlasila"

pieksamaki
20. dec 2024

@michal_dr. Presne kvôli takýmto veciam mam nastrbený vztah ja so svokrou.....manžel požičal bez môjho súhlasu sestre väčší obnos peňazí ( uz oocas BSM).....vtedy sme mali dve deti a ona mlada s nejakym sa zobrala.......doteraz sme ipeniaze nevideli ale ešte aj mali naklady na súdne trovy a jej ex a osobným bankrotom a zmenou mena.( jej vyber partnera nekomentujem) .....nehovoriac o pokazenych vzťahoch.....žiadne prepáč...

petracandle
20. dec 2024

@pieksamaki tak snáď je rozdiel požičať väčší obnos peňazí z rodinného rozpočtu čo môže ohroziť celú vašu rodinu, a jeden blbý čisto administratívny úkon ako tuto tvrdohlavý autor

milanemila
20. dec 2024

@michal_dr trvaly pobyt je registracny udaj a nijako nedefinuje vztah danej osoby k nehnutelnosti ani tym, ze ma clovek niekde trvaly pobyt nenadobuda k danej nehnutelnosti ziadne pravo. Podla mna si sa mimo zachoval ty 🤷🏼‍♀️ neviem ci svokra uz mala novy dom, kam by si trvaly pobyt casom prehlasila, ale aspon docasne by som ja osobne s tym nemala problem. Evidentne ste nemali dobre vztahy uz predtym.

simca06022011
20. dec 2024

Nevidim dovod, preco by nemohla tam mat trvaly pobyt a preco je s tym taky strasny problem. A ak bol toto dovod rozchodu, tak za vela ten vas vztah nestal. Vsak to je len zdrap papiera.. ain len kluce od bytu nemusi mat :D

Na druhej strane, zmena TP, dokladov, prepis auta = to nie su ziadne strasne procedury :DD Lekara so zmenou TP vobec menit nemusi.Mame slobodnu volbu lekara, mozem byt u lekara aj na druhej strane republiky. A posta = ved tak hadam jej je lepsie, ked jej chodi posta tam kde byva :DDD Cize uplne nelogicke dovody. Skor to vidim, ze proste bola na toto zvyknuta a takto to chcela a este sa aj montovat do vztahu a robit dusno... ale zase ty si tou dramatizaciou len k tomu pridal :DD

A ci by som isla do kupy... no neviem ten TP aky mal suvis so zmluvou a ako to tam bolo zahrnute... ak tam nebolo bremeno zapisane na LVcku, ze tam matka moze zit/mat TP, tak by som to asi nerieisla... a v podstate nechapem, na co to vobec malo byt v zmluve

petracandle
20. dec 2024

@michal_dr priateľka má šťastie, že sa zbavila niekoho ako ty...ja chápem tvoj point, že ťa sklamalo ako ťa nedodržal partner (v tom by si mal 100% pravdu), ale tvoje "sklamanie" sa zakladá na úplnom nezmysle!

Chápem keby si odmietal vecné bremeno či právo dožitia, ale TP ako blbý administratívny úkon ?! A zvlášt keď sám hovoríš, že si vzdelaný a vieš čo to obnáša (čiže vlastne nič) a v podstate si si len tak dupol z tvrdohlavosť a rozmaru?

Priateľka by si asi tiež mohla založiť diskusiu, že si rozbil vzťah len preto, že si si postavil hlavu v podstatnej veci a nedodržal ju.

gelifil
20. dec 2024

samozrejme ze tu neslo o blby trvaly pobyt, ten vztah bol zly a mas v podstate statsie, ze skoncil takto predcasne....mimochodom, nebola to ziadna svokra...a ako?ona ten byt nakoniec kupila?

lucylaw
20. dec 2024

@michal_dr Napísal si tu jednu situáciu a z toho sa naozaj nedá usúdiť,ako by to bolo ďalej u vás vo vzťahu..Už aj predtým to fungovalo tak,že tvoja priateľka poslúchala svoju mamu na slovo,teba sa nezastala a zasahovalo vám to do vzťahu? Ak áno,tak ok,bolo najlepšie sa rozísť,je to rovnaká situácia ako keď je chlap mamičkár a uprednostňuje matku pred svojou partnerkou..Ale ak sa nikdy predtým takáto situácia nevyskytla a toto bolo prvýkrát,tak si sa podľa mňa nezachoval úplne v pohode a konal si zbrklo,ale asi si tu čakal iné názory 😉 každopádne je určite dobré,že ste sa rozišli,keď ste si nevedeli vykomunikovať ani takúto vec,vo vzťahu prídu aj oveľa zložitejšie situácie,takže je lepšie to ukončiť ešte skôr..Držím ti palce pri hľadaní novej partnerky,ktorá bude na 100 % podľa tvojich predstáv,v dnešnej dobe je to totiž dosť náročné 😉 Ale základ je,že potenciálna svokra nebude mať u teba trvalý pobyt 😉

mandzula
20. dec 2024

V zasade sa vam dobre stalo, ze sa este pred kupou vyjasnilo, ze nie ste kompatibilni. Ja v podstate aj chapem, co ta nastvalo - ze svokra na tom trva - preco by mala trvat, co jej na to dava pravo, trvala by na tom aj v pripade, ze by byt predavala cudzim ludom? Nie, trvala na tom, pretoze mala pocit, ze je nieco viac ako ty a dcera ju v tom podporila, cim ta vlastne podrazila a dala ti najavo, ze mama je viac. Cele to mohlo vypalit inak, keby svokra bola poprosila a nestavala sa k tomu direktivne. Nemyslim si, ze si mas co vycitat, bol si postaveny pred hotovu vec, nie pred diskusiu, cim ti bolo jasne ukazane, ze platit mozes, no rozhodovat nie - a je uplne jedno, o co islo.

katica06
20. dec 2024

Urobil si z komára somára. Urazili tvoju mužskú hrdosť a ty si sa odul. Teraz nemáš partnerku aby byt
Keby tvoja mama potrebovala TP aby sa dostala k dobrej zdravotnej starostlivosti, obrátil by sa jej chrbtom? Ja nie

ascotka
20. dec 2024

Chápem ťa a aj keď ma mrzí, že to viedlo k rozchodu, lepšie skôr ako neskôr. My máme situáciu podobnú v tom, že manželova mamka má v byte trvalý pobyt a v našom prípade aj právo dožitia, aj keď má aj vlastný dom. Aj mne je to trochu zvláštne, ale obrovský rozdiel je v tom, že mamka manželovi ten byt darovala. Keby sme ho mali kupovať spolu a v plnej sume, trvala by som na tom, aby bol len náš a bez akejkoľvek ťarchy. Nespravil si nič zlé. Prajem ti aby si našiel partnerku s ktorou si budete rozumieť aj v takýchto záležitostiach.

gelifil
20. dec 2024

@katica06 co??to odkedy zdrvotna starostlivost suvisi s tp?

len0cka
20. dec 2024

Ja ťa chápem,tu ide o princíp. Chceli ste spoločný byt, neboli ste ešte ani manželia, nechápem načo by tam mala mať partnerkina mama trvalý pobyt,hoc je to "len" administratívny úkon. Predáva ho riadne? Predáva. Nedávala im ho zadarmo. Chce si za tie peniaze kúpiť dom, nech si potom prepíše TP tam. A čo, že je okolo toho veľa byrokracie? Keď sa ľudia sobášia, tiež musí žena kadečo poprehlasovať kvôli zmene priezviska, atď... A to sa teraz kvôli tomu nevydá ,lebo Bože dobrý,treba robiť veľa administrativnych ukonov? Partnerkina mama sa zachovala tak,akoby im ten byt išla darovať a nie riadne predať. Zabúdate ženy na jednu vec a to, že o tomto rozhodujú dvaja. Tie dve ženy si postavili hlavu a zjavne o kompromis nemali záujem. Do budúcnosti je to proste red flag. A dosť vážny. Jasné , že ani autor nechcel ustúpiť, prečo by mal, keď sa do toho montovala este aj 3 osoba. Sorry,ja by som reagovala rovnako ako autor. A to som žena, takže žiadna urazená mužská hrdosť. Proste princíp

mandzula
20. dec 2024

@len0cka presne si to vystihla. Plus keby to bolo v opacnom garde a trvala by na tom chlapova mama, bol by to mamanek, od ktoreho ruky prec, lebo mama mu bude riadit cely zivot a k tomu by bolo pripojenych minimalne 7 cervenych vlajociek.

len0cka
20. dec 2024

@mandzula Presne! Ako si už dlho všímam, niektoré ženy na MK majú vážne dvojaký meter.

katica06
20. dec 2024

@gelifil u nás je dosť problém s lekármi, dr ktorému patríš do obvodu ťa nemôže odmietnuť, pokiaľ dobre viem. Nevieme, k akému dr by patrila pani ak by mala to inde. Mne sa už x krát stalo, že nás poslali het, hoci je slobodná voľba lekára.
Sú ďalšie , výhody ,, ktoré sa viažu k TP, napr zľavy na vstupenky , zberný dvor a mohla by som pokračovať