Zdravim chcem sa spýtať možno ste niekto zažili...máme problémy v rodine..svokra je dlhoročná alkoholicka veľmi agresívna na nás už nie ale čo zomrel svokor je agresívna na svoju neplnoletý dcéru ...bitky a nadavky sú na dennom poriadku plus všelijaké vyhrážky...chceme to riešiť no nevieme ako
Naposledy sa jej vyhrážala že ju dá do detského domova čo podľa mňa nemôže ale nevyznám sa v Tom...jej dcéra by chcela aby šla na protialkoholické len nevieme ako to zariadiť ...dá sa to vôbec?
Vyhráža a akej dokonca že pôjde na sociálnu že ju jej dcéra bije 🤦 ona je total vymleta
Stretol sa stým niekto a dá sa to nejak vyriešiť?
@lellla keď súd zveri dievča Vám tak rodinne prídavky, výživné a aj sirotský dôchodok budete dostavať vy. Je už na vás či jej ich odložíte na účet alebo použijete
Donútiť ísť na liečenie? Nie, nikto nikoho nútiť nebude. Chce chlastat tak nech sa uchlasta až k smrti. Liečenie ma význam len vtedy ak ide človek dobrovoľne, sám od seba.
liečenie by mohol nariadit jedine sud,no na to by potreboval pádne dovody-napríklad fyzické násilie ale na to zase treba podat trstné oznámenie. Rozhodne to riešte,aby potom z toho jej dcéra nemala psychické problémi.
@pribinak ďakujem pekne ...je to snou hrozne ...vieš ona sa jej dosť bojí ..aj odísť sa boji lebo že jej nedá pokoj ..vieš keď žil svokor ešte tak koľko krát ušli preč k jeho sestre. Chodila z animi všade ich našla a robila problémy..a my bývame vo vedľajšej dedine cca 2km od nej ...preto sa dosť bojí ...neviem je to strašné komplikované keď dievča chce ísť ale aj nechce ...najskôr a akúsi ona rozhodnúť asi
@pribinak no všetci by jej práveže pomôcť chceli len je problém so svokrou to je takto komplikované vysvetliť vám situáciu...ona nemá hanby dokáže navypravat hocičo a je neuveriteľná pretvárka ...bohužiaľ dievča vychovala ako nejakú postihnutú a celý život jej vnucovala názor že nikto ju nemá rád len ona nikde ju nepúšťala nikde snou nechodila a ak áno tak sa jej nik nemohol ani dotknúť ...vieš keď toto ti niekto od narodenia vtkca do hlavy tak si aj ty myslíš že je to tak ...a myslím si že teraz bojuje aj sama zo sebou .
Lebo ona by snou chcela byť ale nechce byť v takých podmienkach...keď žil svokor so minulého roku tak ten to udržoval v rámci možností ako s ani dalo a zlosť si vyvíjala na ňom a on bol veľký dobrá číslo a jednoducho nedokázal nikdy od nej odísť...lenže odkedy zomrel tak sa upriamila na dcéru a odvtedy sa snažíme nejak jej pomôcť nie len ja a jej brat čiže môj muž ale aj ostatná rodina čo jej zostala ...ale najprv sa bude musieť ona presvedčiť že musí od nej odísť
@lellla Okamzite a bez vahania to treba riesit, pretoze bude mat dozivotne nasledky na psychike. Uz vcera bolo neskoro.
@lellla nečakajte, kým sa dievča rozhodne. Konajte hneď zajtra vy, dospelí. Ona je ešte dieťa, hoci 14rocne. Treba konať a pomôcť čím skôr. Kontaktujte sociálku, nech vás nasmerujú, čo robiť. Chúďa dievča, už aj tak si to so sebou ponesie celý život. Skúste jej dokázať, že su ľudia, ktori ju ľúbia a pomôžu jej.
To sa hrozne číta :( ako už bolo spomenuté, nečakajte. A ak všetko dobre dopadne, vybavte jej psychológa .. chúďa
@lellla urcite chodte na socialku. Ja som bola pri rozvode a vela mi tam poradili. Ked sa pojdete poradit, nie je to nijako zavazne, proste Vam len povedia ake mate moznosti a co by bolo najlepsie. Aspon co sme boli my tak tam boli tie pracovnicky velmi mile a hoci sme mali tazky rozvod na pojednavanie sme uz isli na vsetkom dohodnuti vdaka nim. Oni by tej mame mohli aj zavolat a urobit s nou sedenie. A samozrejme aj dieta sa moze vyjadrit ked to jeho vek uz dovoluje. Drzim palce. Mozno to mamu nakopne a sama sa da liecit ked uvidi, ze moze o dceru prist
@lellla ja by som to na vašom mieste nahlásila na socialke. A nečakala by som ani deň. Co to dievča chúďa musí prežívať..
@lellla to je tak, čím horší rodič, tým ho to dieťa má rado a nedá na neho dopustiť...moja mama asi pred 30 rokmi takto zachraňovala deti od rodičov alkoholikov, nakúpila im oblečenie a oni tie veci nahádzali do potoka a žiadna úcta, vďačnosť, bránili si svojich rodičov aj keď sa o nich vôbec nestarali...vyrastali ako drevo v lese....
@lellla prepáč, ale tvoj muž sa na to iba prizerá? Prečo nezakročil už dávno?
@lellla Nema vyznam donutit svokru ist na liecenie. Take liecenie nebude mat ziadny ucinok. Iba to svokru viac vytoci a bude este horsia. Ja by som zacala pracovat na tom aby jej dcera odisla k niekomu do rodiny. Ako uz poradili, zajst s dcerou k psychologovi aby pochopila ona ze preco jej treba odist a vy zaroven chodte sa poradit na socialny ustav ako zabezpecit aby svokra nemohla dostat dceru spat ked uz bude s rodinou.
A preco sa tvoj muz, jej brat nijako neangazuje v blahe sestry? Preco nie je uz davno u vas?
Preco ma ist do decaku?
Takže ďakujem vám všetkým za rady a odpovede ....nakoniec sa svokra pod vplyvom alkoholu udala v podstate sama aj keď nechtiac ale už ju rieši sociálka takže teraz seká dobrotu samozrejme ako inak ..dcéra od nej v žiadnom prípade ísť nechce ani ku nám ani ku druhým povedala z doma chce zostať snou tak uvidíme čo ďalej..sociálka im prikázala navštíviť psychológa a podla toho rozhodnú čo a abude ďalej diať..teraz sa svokra na čas pokakala a berie tabletky takže nepije ..ja myslím že to nebude na dlho ..vypovedal aj manžel a teraz budú robiť všetko v záujme dievčaťa...
Prosím vás môjho manžela neodsudzujte..túto situáciu bys te pochopili jedine keby vám napíšem úplne všetko ale to by bol roman zakial by som to spísala ...chápem že v Tom strojom opise sa zdá že muž n to kašle alebo kašľal ale nieje to tak nebojte sa ...len sestra nemá 5 rokov v test by to šlo isto jednoduchšie než teraz keď ma 14 rokov..
@elizabet173 ahoj ..neprizera sa tomu zakročil už veľa krát už aj keď ešte žil svokor ...no nedá s a pomôcť niekomu kto pomoc odmieta ..snažili sme sa spolu vyriešiť to poriadne a hlavne citlivo ku jeho sestre ...
@lellla No aspon na cas je dobre. Kedze sestra sama nechce odist, skuste jej len dokola prizvukovat ze ste tam pre nu, aby vedela ze ani vy ju neodsudzujete za to ze tam dobrovolne ostava a ze ma vo vas 100% oporu.
Drzim palce.
@lellla prvý krok je navštíviť sociálnu pracovníčku, poradiť sa. Ale, ak pojdete touto cestou, dcéra bude odobratá a neviem, či nebude umiestnená niekde v ústave, kým sa to celé nepreriesi. A ostane tam, kým sa nenájde novy opatrovník. Si ochotná ísť do opatrovníctva? A hlavne potrebuješ dôkaz o jej správaní, tj.ked bude agresívna - volať policajtov. Veľa možností nemáš. Na liečenie musí dobrovoľne.