Svokra a moje 7 mesačné dieťa. Dáva mu jesť aj veci s ktorými nesúhlasím.

katka1323
12. nov 2019

Ahojte, chcela by som sa spytat tych co mate podobnu skusenost ako slusne svokre vysvetlit aby nieco nerobila ak si to neprajem. Napriklad:
Boli sme u nej aj s manzelom na oslave, maleho (7mes) nakrmila polievkou, hned potom mu davala tortu jest. Ked som ju na to upozornila ze este by take jest nemal kvoli tomu ze mi to i tak vygrcka (ma reflux) ohradila sa tym ze co som to za matku ked mu nedovolim jest zakusky Ze ona svojim detom davala a nic im nebolo ( ja to dovolim ale vsak ma este cas, i tak mi povedala doktorka ze kravske mlieko moze zacat az od roku a je navyse je riadne baculaty - 10kg a nemala by som ho tolko vykrmovat)
Somozrejme mi potom maly nechcel uz jest mlieko (nutrilon) na to mi povedala ze sak mu tam daj cukor a ze on uz aj tak mlieko nemusi ze uz je velky
Pred tym v restauracii ked sme boli sa ma pytala ci mu moze dat polievku, vravim radsej nie, je dost korenista ( usta z nej palili aj mna) napriek tomu Uz mu tu polievku davala.
Vzdy si robi po svojom, (nieze by som dietatu nedopriala, len potom v noci ma krce, grcka, a stale sa budi.) Nechcem byt na nu zla ale uz ma to vytaca, neda si povedat.

xjakubikovak
12. nov 2019

toto keby mi robi tak jej dieta nedám...a hotovo, bud bude respektovať čo poviem alebo má smolu. možno by mohol aj partner dohovoriť a zastať si tvoj názor

korunka1
12. nov 2019

Asertívne správanie hneď od začiatku, či sa bude hnevať alebo nie

conquestor
12. nov 2019

slusne ale razne si povedat...nie! nezelam si to

conquestor
12. nov 2019

este dodam,chce to cas a naucis sa dvihat hlas 🙂

kikulienkadd
12. nov 2019

Babky sú zlaté osoby,ale čím skôr si musíš stanoviť hranice,ktoré musia rešpektovať. Toto by som asi nedala... Áno,aj ja som tá krkavčia mať, ktorá deťom nedovolí napr.v 18mes jesť rezeň a pod.ale viem,prečo to robím a nie je to preto aby som dieťa obrala o dobroty sveta. Lebo prípadné zažívacie problémy budem/budeš riešiť ja/ty nie babka. Takže v tomto si choď tvrdo za svojim (vo všetkej slušnosti a v prospech dieťatka).

sara07
12. nov 2019

tak u nás podobné ale v ružovom až ju každé jedno dieta ovaracalo a bol klud , odvtedy to rešpektuje a to bola mamina , nie tak nie
a ostali sme just spat tak boli tiež všetci hore , ráno som zahlasila tak už vieš prečo som povedala nie, že maju žaludky ako pavuky
a je klud

abbey1
12. nov 2019

A kde si bola ty a tvoj manžel, keď vám takto dieťa kŕmila? Rázne babke povedať nie a keď si aj tak chce robiť svoje, nedať jej dieťa osamote. Ľahká pomoc. Veď si dospelá a matka.

stela01
12. nov 2019

Tak ja ti neviem koho to je dieťa ?
Ak s mojim dieťaťom manipuluje a tlači do neho kto kolvek čo kolvek čo sa mi nepáči neprizeram sa .

stela01
12. nov 2019

A nabudúce by som si sadla k pani svokre otvorila jej usta a tlačila do nej huspeinu .

17juraj17
12. nov 2019

Katka. Ty si u toho a ona ho krmi a este aj tym co ty odmietas ? Prepac ale chyba je na tvojej strane nie na svokrinej. Velmi v kratko a razne jej povedz ze to jest nesmie ze to lekarka zakazala. Zober malého na kolena a daj mu jest co sa patri. Nevravim je taku stravu co mu dava svokra nezvladne ale aj chute sa maju spoznavat postupne.

janinka007
12. nov 2019

Mna by velice zaujímalo, že ako toto prebieha. To svokra nájde niekde pohodené tvoje dieťa a začne ho krmiť? Lebo ja si neviem predstaviť, že mi niekto manipuluje a nebodaj krmi moje dieťa, pokial som mu nablízku a ja sa na to prizerám a len v duchu nadávam? Čo si nesvojprávna? Ked ťa svokra nerešpektuje, tak si na ňu otvor rázne ústa...na hrubé vreco, hrubá záplata.

mila23
12. nov 2019

no, moja svokra tiez take skusala..boli sme u nich na navsteve .....odskocila som si na WC, tak rychlo mu supla tortu do ust...ze vsak nech ochutna....
pomoze jedine nenechavat bez dozoru a ked ho zacne krmit aj napriek zakazu, zobrat jej dieta, ak nepomoze,alebo to bdue opakovat dalsi krat, odidem a hotovo

balaskovae
12. nov 2019

ak by ma proste nerespektovala, tak ako tu bolo povedane, tak by som sa proste postavila abez slova by som odisla. ako tu ked to nejde dohovorom, tak inak to nepojde

simca06022011
12. nov 2019

No suhlasim s ludmi nado mnou... NEDAVALA BY SOM JEJ DIETA KRMIT. Moja dostala len oliznut klobasu, ked mala 6m a taky cirkus som urobila, ze kazdemu bolo jasne. Svoje dieta som nikomu krmit nedavala a uz vobec nie tym co nemoze (a 7m dieta toho veru vela nemoze, do restiky som nosila svoje jedlo, este aj na 1r narodeniny mala dcera extra tortu ). Neikomu prehnane mozno, ale ja osm mama. Vdaka pristupu som bola stastna ze moje dieta ziadne travaice problemy nemalo.. svokra sa pekna naucila a opytala sa, ci mala nieco moze alebo nie a ked som povedala nie, bolo nie... nauc si to aj ty.. mne by sa deita raz pogrcalo, alebo by ho stiplavou polievkou krmila.. omg.. viac by sa s jedlom nepriblizili k nemu

kristina0909
12. nov 2019

Ahoj u nás tiež tak svokra robila, dala som ho strážiť a potom mi rozprávala že jedol rôzne jogurty a podobne. No skoro na vystrelo ... aj moja babka je taka ona ma ešte aj presviedča že to môže že to nieje tak ako hovorím ja alebo nejaká doktorka 🙂 proste starší ľudia bežne deti kŕmili hocičím tak to praktizujú aj na vnúčatách a podobne . Avšak moja svokra pochopila že sa mi to nepáči tak ho viac nekrmila takou stravou .. ale ja mám fajn svokru niektoré sú však ťažšie povahy

marcelatje
12. nov 2019

Ja som na začiatku bola ako sekera, pripravená bojovať proti všetkým. Potom sme si to vysvetlili, dohodli si hranice a už sme všetci v kľude. Ja netrpnem co budu jest u babky (resp. viem ze sa bude snažiť dat im niečo podľa mojej vôle) a ona zasa netrpne co zasa budem hubovat ak sa raz za čas odviaze 😁😁😁😁 nevidia sa zasa tak často aby ich to zabilo. Rodinná pohoda je nadovšetko.

evalin88
12. nov 2019

Mne tak svokra tvrdila z 8 mesacny ma jest tresciu pecen z konzervy( tak som povedala ze sa najprv opytam pediatra. A svagrina chcela doniest 8 mesacnemu MONTE a kinder cokoladu

nerya
12. nov 2019

Rozhodne by som jej nedovolila a dieťa vzala, mne málokto berie malého na ruky len tak a už vôbec ho nikto nekrmil bez toho že by sa má spýtali a svokra chvalabohu by mu len bataty a ovocie a pšeno a pohánku... 🙄😂

hope87
12. nov 2019

Si velmi benevolentná voci svokre, lebo mas asi pocit, ked si budes stat za svojim a povies nie, tak si ju tym snad znevazis? Vobec nie! Je to tvoje dieta, ty vies, co mu mas a chces davat. Co je pre neho najlepsie. Neexistuje, ze by som raz povedala, ze nie a pokracovala by dalej 😠. Treba to zopakovat a raznejsie povedat. Ona vidi a pocuje, ze si za tym nestojis a vyuziva to. Jasne, s najvacsou pravdepodobnostou sa jej to nebude pacit ale mna osobne by to teda nezaujimalo. Slusne, asertivne a treba si za tym, co povies aj stat. A hlavne je dolezite, aby muz stal za tebou. Vela stastia 🍀

mpg
12. nov 2019

Ja som v tom veku si nedávala dieťa nikomu chovať, keď sme boli aj na návšteve tak som mu dávala jesť to, čo je zvyknutý a neskôr, keď už chodil tak mu dávala moja mama aj také veci, čo sme mi doma nemali, ale to som nechala tak, ak chcel tak z toho trochu zjedol a ak nie tak sám povedal, že nechce, rád odmietal, čo sa mu nepáčilo. Tie staré mamy to myslia dobre, tak ak má dieťa zdravotný problém, tak ich treba upozorniť.

katrin21
12. nov 2019

takychto tem je tu milion, klasicky generacny problem... nespravis s tym nic, mozno budes raz taka ista, ktovie ako sa vselico za roky zmeni...
Svokre opakuj, ze moje dieta, moje pravidla a ked si s nou na oslave, mozes si dohliadnut na to, co je, ved jej ho nenechaj na rukach, ked sa je.... alebo tak... nakrm ho sama...
a babky su na to, aby dovolovali, vzdy to tak bolo.. OK, tu ide o extrem, 7mes dieta je fakt male, aj mne by to vadilo, ale ber to tak, ze z jedneho razu nastastie nic sa nestane, akurat sa hnevate.... takze iba jasne urcit pravidla a vysvtelit jej, ze doba pokrocila a zistili sa rozne vplyvy a niektore veci sa uz proste neodporucaju a opakuj do zblbnutia.

na druhej strane.. my sme ako deti ( mam 42) jedli v 3mes pomarancovi stavu, v pol roku rohlik do ruky, do roka sme jedli vsetko asi... a tu sme a nebolo tolko alergii.. nevravim, ze to schvalujem co ti svokra spravila,ale.... fakt sa tie natory pocas rokov menia, tym to je. ONa vychovala takto deti a tym sa riadi. Ako vravim, mozno raz zazijes to iste aj ty ako svokra 🙂

katka1323
autor
12. nov 2019

@janinka007 prebiehalo to takto: maleho som krmila ja, asi v polke krmenia mi vzala maleho a povedala aby som sa sla najest ze ona ho dokrmi, ked som povedala ze nemusi tak sa rozhorcila ze ja ho mam doma stale tak aspon aj ona ho chce mat chvilu. Tak dobre, sla som sa najest, no ked som sa vratila tak uz som videla ako do neho tlaci tortu. Samozrejme ze som jej ho vzala a vynadala jej, ze som jej to uz niekolko krat vysvetlila preco mu take jest nedavam. Lenze na tej oslave sa cela jej rodina pustila do mna ze kolko som ja deti vychovala ked ju poucujem a ze ona je zdrav. Sestra tak asi vie co si moze dovolit atd. Manzel si ma zastal lenze toho odpinka raz dva. A zase nechcem byt na nu zla, nakolko si vazim ze mi v tehotenstve dost pomohla.

katka1323
autor
12. nov 2019

@17juraj17 ona vzdy vycihne chvilu ked som tam neni, lebo vie ze s tym nesuhlasim. Robi to za mojim chrbtom. Minule som len na wc odbehla a uz som ju nacapala ako mu davala do ust slahacku priamo zo spreja a ked som sa jej spytala preco to robi tak zo mna robila debila ze mu to nedavala. Ano viem ze by sa mali postupne pridavat nove jedla, lenze ked den pred tym mi jogurt cely vygrcal tak asi nebude hned na druhy den jest tortu ked viem ze mu to dobre nerobi a ona o tom vedela.

evittam
12. nov 2019

@katka1323 No proste by som celú rodinu poslala do...., Nech su aj riaditelmi zemegule. Akoze co ked je zdravotna sestra? Má patent na rozum a môže ignorovať ostatných? Nech si výchovavaju svoje deti. Zvyšok ti uz napisali.😉

evitka83
12. nov 2019

@katka1323 normalne ja som si tiez musela vychovat mamu a svokru, ked sa snazili stravovat dieta podla svojich vychovnych skusenosti. Raz som to povedala v klude ako ne/zelanie, druhykrat ako upozornenie a tretikrat som im povedala, ze ked nebudu respektovat nejake moje pravidla co sa tyka vychovy, rezimu a stravy, tak dceru im skratka bez dozoru nenecham, lebo ja vzdy pridem na to, co jedla. Paradoxne svokra pochopila rychlejsie ako moja mama. Svokre som poslala vystrahu po muzovi, ten vedel, ze neustupim, tak jej to podal tak diplomaticky ako zdvihnuty prst a nastastie, on nejde proti mne, ked ide o malu, respektuje moje pravidla ako prvorade a vedel, ze ja sa snazim vzdy najst kompromis a riesit veci diplomaticky, ked sa da, ale ked sa nastvem, tak dostojim svojmu slovu bezohladu na vztah k druhej strane. Pointa je nenechat sa vytocit, ani zhodit. Ty si trvaj na svojom. Moja mama ked davala malej piskoty aj napriek mojim vyhradam, zobrala som vklude cele vrecko, hodila do kosa bez komentara a tvarila som sa, akoby nic. Mama chvilu pozerala a dalej nekomentovala, nechcela hadku. 😊

simca06022011
12. nov 2019

@evitka83 to som robila aj ja 😂 moja nosila za tašky lizatiek a cukríkov a kadecoho, pochopila ti až po roku-dvoch... Nechápala som 🤢

simca06022011
12. nov 2019

@katka1323 celú rodinu by som poslala vieš kam a išla domov 😁

lucia147852
12. nov 2019

Ako píšu baby... Taky cirkus by videli ona aj rodina že až. Toto není o tom ze ty nedáva sladké a u babky si dopraje väčšie dieťa. 7 mesačne ma spoznávať nové chute základných potravín. Nie preboha tortu. Keby mi nabudúce povie ze ona do kŕmi tak jej poviem ze ďakujem ale nie pokial sa nenaučite rešpektovať moje pravidlá. Toto nenávidím aby mi niekto rozhodoval za dieťa a ešte zo mňa robil debila na to by som sa pozrela. Hádam je pre teba zdravie dieťaťa viac ako to co sa svokra neprávom urazí. Mna sa svokra podnes deň pýta ci niečo môže malej dat a to ma tri roky

lucilaines
12. nov 2019

Mne toto robila moja vlastna mama. Nic nepomohlo, nic. Vzdy len zo mna spravila debila, ze nedoprajem dietatu, mohla som jej sto krat hovorit, vysmiala ma. Potom ked uz som toho mala dost, raz donho natlacila uz ani neviem co, na druhy den som jej zavolala, ze maleho boli brusko a place. Nebola to pravda a nie som na to hrda, ale proste po dobrom to neslo. Vystrasila som ju, rozplakala som ju, strasne mi to bolo luto, ale odvtedy nedovoli dat mu nic, kym sa ma najprv neopyta.

nefertiti5843
12. nov 2019

@evalin88 Ešte Monte nikoho nezabilo :( Napísala si to s takým zhrozením, akoby mu chceli dať jesť pokazené špekačky, napichané špendlíkmi :(