Susedia a súkromie

daniela237
25. dec 2014

ahojte chcela by som sa poradit, pripadne aby ste mi poradili navrhy a napady. mame rodinny dom a z jednej strany mame susedov, ktori nam v kuse pozeraju do dvora, mame nevyhodu v tom ze bazen aj dom su vysie, a tym staci ked sused pristupi k plotu a rovno do bazenu nam cumi. s kazdej strany nam vidia do dvora. on si pred dvomi rokmi dal vystrihat stroomy lebo mu to tienilo a tak nam fakt vidia vsade. najradsej by som tam dala betonovy mur min.na 10metrov a do vysky min. 2.5m ale to by nam urcite nepovolil, maju tam sice zelenu plachtu, ktora je podla mna o nicom, nakolko presvita a je v takej vyske ze to nema pre nas ziaden efekt. co by ste mi poradili? a navyse uz sme mali niekolko krat s nimi konflikt, cize vysvetlit si to nedaju. este z druhej strany domu smerom k brane mame to iste.nieje miesto na dvore ani v zahrade, kde by sme mali sukromie, este ked sa postavi k plotu a my napr. ranajkujeme v lete na terase, tak sa spyta ma drzo co ranajkujeme.nasadlila by som tam najradsej kriky ale to kym vyrastie bude 10 rokov trvat.navyse ako mame bazen tak mame len meter od plota, cize tam by som ani tuje ani nic podobne nemohla nasadit.maju tam pravidelne vnucata, ktore sa nam zavesia doslavne zavesia na plot a tlacia sa k nam a vykrikuju, ja mam rada deti, mam aj vlastne, ale kazdy chce mat svoje sukromie na dvore a klud,fakt sa obavam zase ked pride jar, leto, to je najhorsie, clovek sa nema ani kam schovat. ak by ste mali nejake navrhy a napady, urcite kazdy pomoze. dakujem velmi

pribinak
25. dec 2014

Budem za hovado, ale pozerajú Vám na bazén! A ? Co sa bojis, ze Vám ho vypozeraju? Ci co?

zita19
25. dec 2014

Postav si pol metra od jeho plota este svoj plot z pletiva a nechaj ho prerast brectanom, pavinicom, popínavými ruzami, plamienkom... Pokial to prerastu tak tam mozes sadit fazulu alebo akukolvek popinavu letnicku. Asi nic ine ti nepomoze, pokial je ten plot jeho.

barbora59
25. dec 2014

ja mam tento isty problem. tiez si uplne vidime. to nieje o tom ze vam ho vypozeraju. ale clovek chce mat sukromie, mozno skocit do bazena bez plaviek ale proste mat pohodu. ja bud postavim mur ,alebo pravdepodobnejsia moznost ze nakupim tie rychlorastuce tuje. tuje mame , ale niesu rychlorastuce a su nasadene strasne daleko od seba. kamaratka ich ma a su ozaj mega prerastli im obrovsky murovany plot ..

barbora59
25. dec 2014

este som chcela napisat ze ja nemam problem ziadny so susedmi sme kamarati , ale sme tu len rok a aj ked sme zrovna kamarati a podavame si kolace.. aj tak to chcem.

babaker
25. dec 2014

@daniela237 Hovori sa, ze "dobre ploty robia dobrych susedov". A je to skutocne aj velka pravda. Rodicia mali so susedovcami v kuse opletacky, par rokov sudenia, nerozpravania, atd. nakoniec vyriesil betonovy 2m plot. 😉
Niezeby betonovy plot bol snom jednej alebo druhej strany, po rokoch sa to ukazalo ako jedine schodne riesenie pre obe strany.
Tak zacnite ten plot planovat (aj ked sa sused bude zdrahat), cim dlhsie a viac to budes pred nimi opakovat, tym rychlejsie si na tuto absurdnu myslienku zvykne. 😉

domak2
25. dec 2014

hm no ja by som asi obetovala kusok mojho pozemku a postavila plot hned vedla jeho plota a moze ma mat kazdy rad. Neviem ci prave betonovy, lebo teraz je uz naozaj vela moznosti aby to a aj vyzeralo pekne, ale pri najhorsom aj ten. 🙂
@daniela237

jabadaba
25. dec 2014

@daniela237 neuvazovala si o tych tahavych jabloniach? Tienit nemaju ako, kedze korunu maju rozlozenu do stran, na placato a konare uchopene o natahane droty. Nieco taketo mozno by pomohlo ako zelena stena, bez rizika tienenia susedom. Alebo potom ozaj tuje ci nieco podobne tujovite, a zostrihate do vami pozadovanej vysky. O tujach sa hovori, ze z nich ma clovek radost dvakrat za zivot - prvy raz, ked si ich zasadi a druhy raz, ked sa ich zbavi. 😀 Pretoze rastu do obrovskej vysky a ak ich nekorigujes, vytvaraju riadnu hradbu. A tiez netienia. Hm? Byt vami, ak vas nedostatok sukromia tak obtazuje, zvazim nieco takeho a riadne na husto. A mas po probleme, a aj sused. 🙂 😉

mima4
25. dec 2014

@daniela237
ste typicki bytovkari, nezvyknuti na zivot na vidieku...kde ludia funguju ako skutocni susedia.
Tak sa oplodte betonovymi panelmi, ale podla mna toto fakt nepatri na vidiek, do prirody...

daniela237
autor
25. dec 2014

@jabadaba len najhorsie na tom je že máme popri bazéne betón.či popri plote tiež,čiže tu je,stromy vylucene len do kochlikov ale to by bolo zvlasne,

daniela237
autor
25. dec 2014

@mima4 bývam na dedine 19rokov oni sa pred pár rokmi prisťahovali

daniela237
autor
25. dec 2014

@babaker len ten plot by som prijala,len oni. Tym súhlasiť nebudu lebo by im to tienilo.to sa už vyjadril lebo že oni chcu mať slnko všade na dvore

daniela237
autor
25. dec 2014

@domak2 nad tým som rozmyslala aj ja,len som nechcela uraziť susedov lebo aj napriek sporom, sa ako tak trpime. A pohnevad si susedov je niekedy horšie ako ponechať sa s priateľom.pochopia to tí ktorí to zažili. Ale asi je to jediné riesenie

daniela237
autor
25. dec 2014

@barbora59 veď mi sme mali zozaciatku tiež také vzťahy, koláče, ovocie sadenicky cez plot. Môj otec víno cez plot pili ale to skoncilo treba si udržovať odstup a sukromie, lebo to prerastlo až sem

daniela237
autor
25. dec 2014

@barbora59 veď mi sme mali zozaciatku tiež také vzťahy, koláče, ovocie sadenicky cez plot. Môj otec víno cez plot pili ale to skoncilo treba si udržovať odstup a sukromie, lebo to pregrastlo až sem
@barbora59 a tie rychlorastuce tu je za aký čas vyrastú?

filipal
25. dec 2014

@daniela237 zle ste si to naplanovali vy. samozrejme, sukromie je dolezite, ale kedze ste si postavili bazen 1 meter od plotu a mate tam beton, nezmesti sa ti tam nic., keby si tam mala 3 m, mozes si posadit vyssiu zelen. napriklad koruna az v 2 m vyske, zvycajne staci, aby ti nevideli ani z okien.
Bolo treba si spravit najprv navrh, vypocitat si kam ti uvidia susedia a tak si naplanovat zahradu, aj bazen.
Viem, ze som ta velmi nepotesila.

ivivaiveta
25. dec 2014

@daniela237 neviem, komu patri plot,ale ak aj im, z vnutornej strany plotu by som si daj mdf dosky(myslim tak sa volaju)na vysku 2 m,alebo iny material,teraz su rozne do exterieru..ja to idem robit na jar, vôbec si zahradu neuzijem, susedia maju normalny plot, suseda je velmi naladova, raz by rozpravala velice,inokedy ma neodzdravi ani, no schizofrenicka...a potom, co mi toto leto, ked som bola na svojom,vo svojom, v zahrade v tricku a nohavickach zvesit pradlo, povedala, ze ci mi je tak teplo, lebo jej stary okopaval a isiel si oci vyocit,len ja som si nevsimla,ze tam je,..urobila som, ze som to prepocula,ale stacilo..tuje co som tam posadila mi niecim poliala, normalne spalene...takze mi nedava na vyber,bohuzial..nechcem,aby to doslo tam, ze sa dobre povadime...

prasiatko30
25. dec 2014

A co nieco taketo http://brezorustico.com je to dost nepriehladne akym vymyslite nieco insieho tak by to mohli zabrat

ivivaiveta
25. dec 2014

@prasiatko30 moja a nie je to nieco ako palach?..to moc nevydrzi,ten som mala na chalupe a po dvoch rokoch rozpadnute..

prasiatko30
25. dec 2014

@ivivaiveta tak ale pokial vymyslia nieco trvacnejsie tak by to tych susedov mohlo aspon trknut ze nemaju byt otravni

saurian
25. dec 2014

@daniela237 alternativou moze byt v tvojom pripade "zeleny plot" - brectan, pavinic....
su niektore druhy ktore vyrastu velmi rychlo, my sme boli napr rozhodnuty pre jeden druh hrabu, ktory rychlo rastie (do 2r by sme to mali mat zarastene) a ani to nebolo drahe riesenie a nepotrebovalo tolko miesta ako napr tuje.
nakoniec sme vsak nedali, lebo prave na hrab je maly alergicky 😒
ak vsak mate so susedmi aj "vztahove" problemy, moze mat namietky typu ze sa tam drzi hmyz a podobne (hoci v niektorych druhoch je malo hmyzu)...

tenerifka
25. dec 2014

@ivivaiveta Je to nejaky typ tensieho bambusu a treba to po roku-dvoch vymenit, ale je to velmi lacne a rychlo sa to pripevni na stenu

pribinak
25. dec 2014

Ja neviem ludia, zila som dostdlho v zahranici, dom sme mali vo stvrti, kde zili obyvatelia strednej vrstvy, domy boli bez ohrady, bez 2metrovy h betonovych plotov, ziadne brany ani nic. Ludia normalne zili, nikto neriesil, ze niekto niekomu vidi na dvor a nedaj boze sa ho opyta ako sa ma

ivivaiveta
25. dec 2014

@prasiatko30 🙂 tak to ano,suhlasim..lebo niektori ludia su fakt "nedotrkavi"..len ja uz to po tych vykynozenych tujach idem robit "na fest", tak musim nieco trvacnejsie vymysliet...

ivivaiveta
25. dec 2014

@pribinak takto si to predstavujem aj ja, len tam kde si byvala, bola ina mentalita asi..mne nevadi,ze mi vidi na dvor, ale ma nebude predsa sprdat, ci budem na svojom v gatkách, alebo si mam dat skafander,lebo oni su v zahrade...zalezi akých mas susedov urcite..ved ani ty by si nebola nadsena, keby ti niekto takmer rozkazoval, co ma robit u seba doma a budes musiet rozmyslat, kedy a ako pojdes do svojej zahrady pre pradlo...

pribinak
25. dec 2014

@ivivaiveta ina mentalita, to ano, susedia si nezavideli, neohovarali sa, neriesili prkotiny, navzajom si pomahali, nesledovali ci susedovi zdochla koza a ine velmi dolezite veci
My sa zial na ich uroven nedostaneme ani za 200 rokov

Este detail, pristahovla sa tam rodina indov, ziadne ohovaracky, ale sme sa dohodli susedia, ktori sme byvali vedla ci oproti a urobili sme im privitaciu party, aby sa deti zoznamili a my dospeli tiez
Tu ? Hned co su zac a co tu robia a ci nam daco neukradnu a cumia nam do dvora a deti kricia a pes vela steka, kohut prilis kikirika, ..

Ako som napisala, ani za 200 rokov

ivivaiveta
25. dec 2014

@pribinak sto bodov, ani to nie,myslim ,ze nikdy. lebo s nizkou zivotnou urovnou sa stale ludia vzdaluju a socialne pomery su velmi odlisne a zavisti pribuda..ja sa nestaram do nikoho a ocenila by som, keby mi tiez dal kazdy pokoj, ked uz nechce vychadzat korektne.. a nie sa furt do mna staral a riesil a snoril...pre mna ked aj kosi v nedelu psy stekaju, deti kricia, mam na haku, ved nezijem na lazoch, tak s tym ratam...holt,zly sused, hotove nestastie..

eeffka
25. dec 2014

@daniela237 postav si umely zivy plot, zadaj toto do googlu a mas to vybavene, nezhnije, netreb asa starat a postavene to je na 2 tyckach raz dva...

tova
26. dec 2014

zijem v zahranici, tu ploty prakticky neexistuju, a ked su tak vacsinou tuje, alebo kriky, prip. nieco nad 1 meter a vacsinou koli srnkam a alebo psom. Ja ked som s detmi na dvore tak volam susesedu nech pride s detmi aj ona, ked su doma a potrebuje zizat cez okno tak nech pozeraju, ved naha po zahrade nepotrebujem behat. Tu ludia ani nepouzivaju skoro vobec zaclony a na noc zaluzie len pri hlavnych cestach. 2 metrove betonove mury mesto asi ani by nedovolilo postavit, omg. betonove som ani nevidela Dalsiemu susedovi isli chlapci nieco robit za domom v zahrade, kamene zacali pohadzovat , zakricala som na nich a hned zutekali, sused sa podakoval a je rad ze mu pozerame na pozemok. a poznam pripad ,kde sa chlap topil v zumpe na dvore krical, sused bol na dvore par metrov od neho nieco pocul bol von ale nebral to vazne, nechcel zizat cez dvor a sused sa mu utopil. takze nikdy nevies kedy taka osobna ochranka ti pomoze. a este nedaj boze by sa ti dieta v tom bazene topilo alebo ty, pes, tak ten sused by mohol raz byt aj napomocny @daniela237 zavolaj suseda nech si pride zaplavat, vyobziza sa a uz nebude musiet ked tam budes sama. vlastnis pozemok a nie vzdusny priestor. a neboj sa .tento rok bol najpopularnejsi darcek na Vianoce dron, tie ti budu nad hlavou kruzit kdekolvek a kamerovat , spravaj sa von tak, aby si sa nemusela nikdy hambit.

prasiatko30
26. dec 2014

@tova ano to sa da tak praktikovat pokial ti druhi ludia ti nevysia na plote a nevchadzaju ti do tvojho sukromia 24h/7dni vkuse. ja si viem predstavit tychto susedov ze po prvom slusnom pozvani by boli na bazene ako na verejnom kupalisku a este k tomu gratis a nezbavila bysa ich. - nie je to susedske - neviem ale clovek ma niekedy proste chut byt v svojom dome a na svojej zahrade bez toho ze by niekto mu vykecaval do zivota a komentoval vsetko co robi - a to proste niektori ludia nepochopia. v tvojom zahranici su na to ludia zvyknuti a vazia si svoje sukromie a sukromie svojich susedov, neotravuju zbytocne a mozno kebyze mas ty za susedov az prilis "priatelskych" susedov tiez by si lutovala ze nemas nejaky sposob ako sa proti nim branit.

maria1989
26. dec 2014

@tova mne keby prišiel vrtuľník špehovať nad pozemok, jednoducho by som ho zostrelila. keď je niekto taký drzý, že si dovolí natáčať na cudzom, ja budem tiež a hračku zničím. môže ma dať na súd alebo kde, škodu zaplatím. ale nebudem čakať, že sa napr. v plavkách pri bazéne objavím kdesi na úchyláckej internetovej stránke 😀